StoryEditor
HrvatskaIZ MINUTE U MINUTU

Silvana Uzinić komentira izbore: Milića, glasnogovornika Vlade, spašava maska pred kamerama da ne vidimo kako se znoji dok priča kako je HDZ zadovoljan rezultatima

16. svibnja 2021. - 18:51

00.00 - U ponoć dolaze prave zvijezde, eto nam premijera i šefa HDZ-a. Cijelo gradivo je naučio u nepuni sat vremena, zapamtio je svakog kandidata svoje stranke i broj glasova u zadnjem selu, udario brate nabrajati po karti od sjevera do juga, svima čestita i čestita. Zamisli da je vicegradonačelnik to morao nabubati u čas! Plenković se ne da se smesti, ovi izbori su, kao i uvijek, veeeeeliki uspjeh HDZ-a. Čak ni Komadina nije prošao u prvom krugu pored njegovog bivšeg ministra. A šta ste se vi sitna boranijo ponadali, a? Maestralno!   

23.55 - Filipović se javnosti ne obraća sam, trebala mu je i sad stranačka podrška pa je uz njega govorio i prvi hadezeovac Zagreba. Uvijek se divim gledati i slušati kandidate koji poput Filipovića izgube izbore, a samo par dana ranije su oškoprcno i puni sebe govorili u stilu "kad jaaaa budem gradonaaaačelnik..." A di si sad? Gutaš knedle, a? Ali, ok ispričao se kandidatima ako je nekome od njih rekao riječ previše. Hm, pa rekao si. 

23.40 - Govorio je, evo, pred svojom rasplesanom ekipom Tomašević, kaže da su napravili jedan i po od dva potrebna koraka da oslobode grad od koruptivne hobotnice. Ajme meni, tko zna šta sve još čeka tog dečka. Škoro će mu biti, čini mi se, lak protivnik u drugom krugu, evo se već počeo itati ideološkom retorikom, ah kako prozirno. Ali Škori bi se moglo po treći put dogoditi da dođe umalo do vrhunca, a onda ćorak. Tako blizu, a tako daleko od orgazma. Loš je to i izluđujući seks. Na predsjedničkim izborima treći, na parlamentarnima puno mandata, ali ne presudnih i sad napaljivanje još dva tjedna, a onda... Čekamo HDZ-ovog Filipovića, baš smo znatiželjni šta će reć.

23.45 - Razliku između Puljka i Mihanovića se smanjila, ali svejedno Splićani imaju drugi krug kakav se pred kraj kampanje mogao očekivati. Sad ćemo vidjeti čeka li nas prljava ili civilizirana bitka.

23.20 - Dakle, to da je veselo kod Mira Bulja, pučkog tribuna iz Mosta, nije bila patka, ima šanse bit gradonačelnik. Ajme sad kad stavi oni crveni fesić. Iznenađujuće dobro u županiji stoji Ranko Ostojić, iskusni SDP-ovac kojemu je većina prognozirala debakl u županiji. Ipak, s 24 posto ulazi u drugi krug s Blaženkom Bobanom koji broji 29 posto što nije velika razlika. A Ranko, zamislite, skoro da se i nije pojavio u kampanji osim što je dao par tv izjava. Nevjerojatni smo mi Dalmoši, nikad s nama ne znaš di si.

23.15 - Pazi sad, vitez Željko Reiner optužuje medije da su mjeresima promovirali Tomaševića, iznenađen je postotkom njegove pobjede. Mislim, da optužba ne dolazi iz HDZ-a pa da čovjek to nekako shvati, ali ovako je jasno da ne zna gdje udara od očaja. Ma je, priznao je teška srca da građani očito žele promjene. Očito, gospodine Reiner.

23.00 - Vijest je i da će Grad Solin nakon 31 godinu imati drugi krug! Uspavanost tog gradića na Jadru pod dominacijom HDZ-a razdrmala je Nezavisna lista mladih pod vodstvom Vedrana Duvnjaka koji zasad ima 28,08 posto u odnosu na Dalibora Ninčevića, aktualnog gradonačelnika, koji broji 41,99 posto glasova. Neka i vodi, ali pinku "razvedravanja" je i onim patkicama ispod Gospina otoka konačno trebalo. I još je nešto zanimljivo, ode i Omiš u ruke nezavisnima. Ivo Tomasović pomeo protivnike iz HDZ-a i Domovinskog pokreta u prvom krugu.

22.50 - Nika Silić Maroević izvukla ljude u grad, definitivno je dobila u prvom krugu, fešta se. Korčula je vraćena SDP-u. Ajde, neka se i Peđi Grbinu negdje baš posrećilo. U Zagrebu Miroslav Škoro ulazi u drugi krug, čovječe, pa kad je preskočio? Očito se u velikim gradovima duže broje glasovi. Zato su se u Šibensko-kninskoj županiji dva kandidata za župana po glasovima približila jedan drugome. Čudo je to. U Bjelovaru vodi Dario Hrebak, valjda je to posljednji HSLS-ovac u zemlji. Šteta što još nemamo podatke je li Zdeslav Benzon ušao u Gradsko vijeće Splita jer nije loš kandidat s tim što s njima nikad ne znaš s kim će paktirati.

22.01 - Puljak dao izjavu, uozbiljio se kao da je ugledao tamnu masu u svemiru. Kaže, bilo je podmetanja i podvala, ali ničega se ne boji. Uz njega Bojan Ivošević isto smrtno ozbiljan. Asti sto, čeka ih dosta posla. A još nije gotovo, čeka ih bitka u drugom krugu, ali analitičari su mahom uvjereni da je fizičar pobjednik. Evo nam i Vice daje izjave, recitira kao i obično. Plješću mu kao što to samo hadezeovci znaju. Opet on o programu, ma ko živ gleda u programe, hej. Zamišljam ga kako je cijelo popodne bubao napamet ovo što govori. Isto se malo kiselo smješka. Volio bi da mu je s druge strane bio Kerum, Puljak mu je opasan i govori da s njim neće surađivati u Gradskom vijeću. Najavljuje Mihanović vožnju "četvorkom", zdravi i veseli bili! Ali ankete su kazale da u drugom krugu gubite od Puljka, rekoše mu novinar. Pa dobro, rekle su, reče Vice i ostade sabran.

22.00 - Ivan Penava ide u drugi krug s premoćnom prednošću, a šta ćemo. To je tako u Vukovaru. U Dubrovniku također ništa novo, Mato Franković i Pero Vićan su u drugom krugu, od kojih je prvi u značajnoj prednosti. A tako je i u županiji, Božo Petrov kaska sa akualnim županom Dobroslavićem.

21.50 - Čovječe, Marko Vučetić ulazi u drugi krug. Zadar bi mogao imati gradonačelnika filozofa, e to bi bila vijest. 

21.45 - Marka Milića, glasnogovornika Vlade, spašava maska pred kamerama da ne vidimo kako se znoji dok u ime HDZ-a priča kako su zadovoljni preliminarnim rezultatima. Ali ok, čujem da kandidati Možemo dobijaju mjesta u vlasti gotovo u svim gradovima, barem jedan kao što je to u Korčuli gdje u Gradsko vijeće ulazi Vinka Lozica. I to je, zapravo, prava novost na političkom nebu Hrvatske. Inače, po svemu sudeći je Korčula izgubljena za HDZ nakon šestogodišnje vladavine Andrije Fabrisa te bi buduća gradonačelnica lako mogla biti Nika Silić Maroević iz SDP-a.  

21.15 - Lagano kapaju brojke iz Državnog izbornog povjerenstva. Javljaju mi se iz nekih splitskih stožera, kažu da im stižu sve bolji rezultati. Samo šta nekima vjerujem, a nekima baš i ne. Pa ne mogu svima biti bolji rezultati! Ali Puljak nema razloga za brigu jer uspio je uvjeriti lijevo orijantirane Splićane da pribjegnu pragmatičnom glasanju i daju mu glas bez obzira što se sam pozicionira u centra, a to je izravno naštetilo njegovu dojučerašnjem stranačkom kolegi Jakovu Prkiću. 

21.00 - Mora da slavi i Stipe Petrina, dugogodišnji šef Primoštena, jer konačno se njegovoj grupi nezavisnih, koje je poveo Marko Jelić, dosadašnji gradonačelnik Knina, smiješi Šibensko-kninska županija. Kako javljaju iz njihova stožera, dolaze im raznim kanalima izvrsne vijesti i moglo bi se dogoditi da konačno pukne Paukova mreža. Inače su sve tri dalmatinske županije dobro čuvane utvrde HDZ-a i to sigurno najjačoj stranci ne bi dobro leglo. A bogme će se računati i kao prilično iznenađenje ovih izbora. Još ne znamo kakva je situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali javljaju da je dobro raspoloženje kod Mira Bulja. U stožeru Ante Pranića doznaje se da je Vrgorac obranjen.

20.45 - Evo ga, Kerum otpjevao s Čikešom - adioooooo! I priznao da mu se ionako nije dalo opet u Banovinu, ali i to da mu je bilo stalo da opstane njegova stranka jer, kaže, "vakih ljudi nema niko, em su znalci i stručnjaci, em dobro izgledaju". Nije im, kaže, rekao to jer trebalo je da zadrže ratnički moral, ali njemu je laknulo jer neće izgubit dodatnih petnaest dana i već ujutro ide na svoju bauštelu. "I da dođem u drugi krug, reka bi da neću." Preludo, gasi sve! I još kaže da je samo htio upozorit Splićane da ne glasaju za eksperiment koji on naziva "vražijom česticom" čime aludira na tzv. božju česticu i fizičara Ivicu Puljka. 

20.30 - U stožeru BM 365 nadaju se da će njihova Pavičić Vukičević ući u drugi krug i da će se razlika između nje i Tomaševića smanjiti. Možda, jer pokupit će glasove HDZ, Škore, Vesne Škare Ožbolt... Ipak, sumnjam da će to biti značajno da bi ugrozilo mladog Tomaševića.

Zato Puljak u Splitu može računati na značajan poguranac u drugom krugu. Predizborne ankete pokazivale se da će pokupiti glasove birača SDP-a, Možemo, zatim Branke Ramljak i na, iznenađenje mnogih, značajan postotak glasova Mosta. Prema tome, vicegradonačelnik bi mogao lagano spremiti u džep onu programsku brošuru koju je naučio napamet. Ne kažem to ja, to kažu predizborna istraživanja.   

20.15 - Divno je slušate te pobjednike u Zagrebu, znaju točno što će uraditi, po svemu sudeći imat će komod i u Skupštini, a onda naš glavni grad očekuje temeljiti pretres.

To je zapravo, s obzirom na ono što do sada znamo, jedina prava pobjeda u zemlji. Spominju revizije svih ugovora koje je Grad sklapao i to je već dovoljno, sva kadroviranja bit će razmotrena... Divno bi bilo da smo i mi u Splitu čuli nešto slično od Ivice Puljka, glavnog pretendenta na gradonačelničko mjesto.

20.00 - U Zagrebu potop SDP-a! To uopće ne čudi, jer Platforma Možemo! otela im je birače. Tomaševićeva koalicija je apsolutno u prednosti pred svim dosadašnjim novim opcijama, poput Mosta i Živog zida, jer ima prilično homogen svjetonazor kao i bliske programe, ali najveća prednost joj je što otima najviše birača samo jedne stranke. SDP se odavno odmaknuo od socijaldemokracije i sada plaća cijenu.

Od velikih gradova ostala im je, mogli bi se nadati, Rijeka s Markom Filipovićem. Što se tiče Splita, Franić je ostvario puno bolji rezultat nego se moglo pretpostaviti s obzirom da je u kampanju ušao kao autsajder. Ipak, kao cverglan je skakao po protivnicima i koliko god to bilo promatračima odbojno, čini se da se uspio dopasti biračima koji su lojalni stranci. Mnogi su očekivali da će zagrebački i parlamentarni Možemo! povući više glasova za kolege u Splitu, ali kako zasad stoje stvari, to se ipak nije dogodilo.       

19.45 - Uvijek isto, ovi šta im izlazne ankete ne daju dobre prognoze govore kako anketama ne treba vjerovati, a oni kojima ide dobro otvaraju šampanjac. Tužno je u Kerumovom stožeru iako su neki analitičari pred kraj kampanje uočili da mu nije baš toliko ni stalno do gradonačelničkog mjesta, ali mogao bi ostati i bez pesudnih ruku u Gradskom vijeću s obzirom na broj izvjesnih mandata. Kako stvari stoje, kontra njegovih i ruku HDZ lijeva opcija mogla bi se s tri po tri s Puljkovim Centrom dobro zbiti budu li svi zajedno pametni. U Županiji bi Žele mogao imati bolji rezultat jer to je već biračko tijelo koje se s njim i njegovom "građanskom" strankom može personificirati. 

19.20 - Dok se u Puljkovom stožeru slavi, u splitskom HDZ se žale da ih izlazne ankete nikad nisu mazile, nije im lako, nema slavlja u stožeru, htjeli su Keruma u drugom krugu, ali šta ćemo. Mogli bi očekivati veću izlasnost Splićana u drugom krugu nego dosadašnjim izborima, u odnosu na lani sasvim sigurno. Sve predizborne ankete pokazivale su da Puljak dobija Mihanovića.

19.10  - U Splitu Ivica Puljak i Vice Mihanović idu u drugi krug, po Iposovoj izlaznoj anketi vodeći je Puljak s 27,41 posto glasova, dok Vice ima 23,41, slijedi Željko Kerum sa 16,12 posto, a zatim Ante Franić i Branka Ramljak.

Najviše mandata u Gradskom vijeću osvaja HDZ, ali odmah uz bok im je Puljkov Centar, pa HGS, SDP-HSU, Možemo, Most, Lista Tomislava Mamića, Domovinski pokret... Moglo bi biti gusto u Vijeću.

Veselo je u zagrebačkom stožeru Platforme Možemo jer Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika, po nekim izlaznim anketama dobija 48,61 posto. Moguće je da prođe u prvom krugu, ali ako ne, vodit će bitku s Jelenom Pavičić Vukičević što će biti dokaz da ima još puno onih koji žarko žele status quo, a jasno je i zašto. 

PRIJE: 

Već za koji minut znat ćemo rezultate izlaznih anketa lokalnih izbora 2021. koje, mada ih neki smatraju potpuno nepotrebnim s obzirom da je riječ o vrlo kratkom vremenu uoči prvih službenih rezultata, ipak često pogađaju.

Izborna neizvjesnost velika je u nekoliko gradova koji će, poput Splita, sigurno imati novog gradonačelnika. Zanimanje javnosti za izborne rezultate stoga je, među ostalim, veliko u Rijeci i Zagrebu. Ali bit će zanimljivo također, primjerice, u Solinu gdje se Nezavisna lista mladih bori za prvi drugi izborni krug nakon čak 31 godinu.

Ove izbore pamtit ćemo, kao i lanjske, po maskama i epidemiji, a moguće i po tome što će dominacija velikih stranaka oslabiti. Nije manjkalo ni podmetanja i udaranja ispod pojasa u kampanji, ali pred nama je velika analiza ishoda. Budite s nama u ovoj večeri!

OSTANITE VEČERAS S NAMA

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 21:50