stdClass Object ( [id] => 1283256 [title] => Silvana Uzinić: Zdravstvo drhti od straha i jeze - ministar Beroš zatražio očitovanje! [alias] => silvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda bismo ovaj radni tjedan u nas mogli nazvati tjednom velikog razotkrivanja. Počelo je to od zapanjujuće iskrenog rješenja jednog krčkog suca, nastavilo se krajnje neiskrenim objašnjenjem ostavke šefice USKOK-a, sve do fotografije dviju pacijentica na istom krevetu u sisačkoj bolnici, a imali smo čuti i ustaški poklič usred sabornice. Skandalizirani? Ja ne. Bilo je u parlamentu i deranja, nabreklih vratnih žila, umalo je izbila tučnjava... Bilo je još toga, na primjer optužnica nekim esdepeovcima zbog namještanja izbora i Penavina izjava da Domovinski pokret neće odbiti koalirati s HDZ-om. Nije valjda da se samo meni čini kako su to sve bile samo pojavnosti nečega o čemu ionako svi sve znamo. I sve je to u nas, kako bi to “stručno” rekao ministar Banožić, zapravo vazda kontrol ce, kontrol past.

PONEDJELJAK: Ne napadati zlovoljne suce!

Nezadovoljni su suci, nezadovoljni su učitelji, liječnici, hepovci, škovacini, službenici... Jasno da smo u državi s ovolikim cijenama, a mizernim plaćama i nakaradnim radnim uvjetima svi nezadovoljni, ali među zaposlenima postoji bitna razlika. Prva je da samo oni koji su na proračunu mogu iskamčiti povišice. Najčešće za njih navijam svim srcem, pa tako sada i za suce. Jer nisam među onima koji nasjedaju na zavadu među radnicima iz privatnog sektora s ovima u državnim i javnim poduzećima. Tko god može, neka se bori za bolje. Po mnogim privatnim poduzećima ni sindikata nema pa zaposleni ni pisnuti ne smiju. Kad to čujem, zamišljam konclogore umjesto, na primjer, salamoreznica.

Zato mislim da je osuda onoga što je učinio krčki sudac Anton Hlača, koji se požalio na zlovolju i raspravnu nesposobnost, unatoč proceduralnoj osnovanosti za stegovni postupak, ipak prevelika. Jer ta njegova nesposobnost za vođenje sudske rasprave pokrenula je puno bitniju i potrebnu javnu raspravu. Doznali smo tako ovih dana da su plaće sudskih zapisničara i službenika zbilja niske, da su im radni uvjeti katastrofalni i da postoji niz ozbiljnih krivaca neefikasnog sudstva. Doznali smo da, na primjer, zapisničara uopće nema dovoljno, kao i to da ih neki suci plaćaju iz svoga džepa kako bi održali raspravu. Za Hlačin potez zato možemo reći da je bio dobrodošao okidač za prvo razotkrivanje ovog tjedna.

---

image

Zlata Hrvoj-Šipek

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
---

UTORAK: Neobična važnost jednog slupanog auta

Iznenadna ostavka ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić podigla je zanimanje javnosti na entu. O pozadini bizarnog razloga njene ostavke spekulira se danima s jednakom strašću kao otprilike o porijeklu koronavirusa. Jer u USKOK-u i Državnom odvjetništvu sve je tajno i klasificirano, a to oduvijek raspaljuje interes i maštu. Sve je nalik iznenadnom odlasku samozatajne susjede o čijem je životu ulica u neznanju oduvijek tračala pripisujući joj nerijetko mitske osobine, pa su se sad ćakule-bakule još dodatno razbuktale.

Ako bismo se držali onoga što je izgovoreno, vozač Vanje Marušić slupao je prije godinu službeni auto, o čemu je ona “zaboravila” izvijestiti šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj-Šipek i, što je još važnije, nije joj rekla ni to da USKOK podmiruje troškove za popravak štete. Pojašnjenje grijeha Vanje Marušić zapravo je u zataškavanju događaja. S druge strane, postoje tvrdnje da ona nije ni morala obavijestiti šeficu o događaju s obzirom na to da nije riječ o kaznenoj odgovornosti vozača. Nije li, uostalom, veći krimen staviti neki predmet istrage protiv visokopozicioniranog političara u ladicu, što je učinila glavna državna odvjetnica u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, što je pred novinarima razotkriveno upravo zahvaljujući Vanji Marušić? Sjećate se kako ju je ono Zlata šibala pogledom? Eto ga, zato u javnosti prevladava uvjerenje kako je glavna državna odvjetnica samo čekala jedan Vanjin minus da je smijeni. A možda je zbilja prava istina da je smjenu potaknuo neki pritisak zbog pokretanja postupaka protiv visokopozicioniranih političara.

Preostaje nam da mislimo što god hoćemo, ali jasno je da za potres na vrhu institucije u kojoj se bave razotkrivanjem korupcije nipošto ne može biti kriv nekakav slupan auto jer mora da je slupano puno više i puno bitnije.

SRIJEDA: Zdravstvo slupano do temelja

U nas je, na primjer, slupano zdravstvo, i to do temelja. Prizor dviju starijih pacijentica na jednom ležaju u sisačkoj bolnici spada u red onih slika koje se s vremena na vrijeme pojave čisto da ne smetnemo s uma bitne teme. Ravnatelj sisačke bolnice odmah je rekao da se takvo što događa vrlo rijetko, što znači da se događa.

A to da zdravstveni sustav nije kapacitiran, zna svatko tko ga je na svoju nevolju i samo jednom posjetio. Ima tome 26 godina da me neposredno nakon poroda stavilo u prebukiranu sobu na pomoćni ležaj, što mi je, da stvar bude luđa, vjerojatno spasilo život. Kad sam usred noći pala u nesvijest, noga i ruka su mi takvom silinom klepile na pod da je rodilja sa susjednog ležaja odmah skočila i pozvala pomoć. Ali to je ništa u usporedbi s onim čemu svjedočimo već desetljećima. Koliko ste puta vidjeli bolesničke krevete s pacijentima na hodniku, kroz koliko ste nesnosnih gužvi prošli pred ambulantama, koliko ste neljubaznosti doživjeli...? I koliko ste puta čuli potpuno istu ispraznu reakciju ministara poput ove Beroševe nakon što je fotografija iz sisačke bolnice izašla na vidjelo: “Svakako ću zatražiti hitno očitovanje.” Usput je najavio i zdravstvenu inspekciju. A meni upravo to izaziva gnušanje. Ma daj, molim te, očitovanje i inspekcija. Vidjeli smo u niz slučajeva kolike koristi imamo od Beroševih inspekcija i ispraznih frazetina. Uglavnom, pored ovakvog predvodnika sustava možda budemo sretni bude li uskoro ikakvog ležaja za pacijente.

---

image

Miro Bulj

Damir Krajac/Cropix
---

ČETVRTAK: ZDS, Sabor,  umiveni Jandroković, razjareni Bulj

Licemjerna smo ekipa. Zato je tragikomično svaki put kad istina nekontrolirano isklizne na vidjelo. Bilo je tako ovaj tjedan u Saboru kad se raspravljalo o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima se namjerava drastično povećati novčane kazne, pa tako i one za izvikivanje fašističkh simbola. Mostovac Miro Bulj ispalio je da su kazne zapravo uvođenje verbalnog delikta, i to kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava “Za dom spremni”.

Pritom ga je sočno uzviknuo, što od sinjskoga gradonačelnika nije bilo neočekivano. Svaki politički punat uhvatio je na deračinu, a izbori se bliže. E, ali onda ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaznio uz konstataciju da “nam ovakve stvari ne trebaju i štete ugledu Republike Hrvatske”.

Ma zamisli, sad smo trebali pljesnuti ručicama od radosti na tu njegovu reakciju. A zapravo je krajnje licemjerna i besmislena jer dovoljno je sjetiti se one vrle Komisije za suočavanje s prošlošću koja je dozvolila dvostruku konotaciju ustaškog pozdrava. Bulj je samo, za razliku od te famozne komisije i umivenog Jandrokovića, logičan te ispravno iščitava da ZDS jednom može, drugi put ne može. Umjesto da se ova država jednom za svagda obračunala s fašizmom, pa i taj pozdrav smjestila u crni dio povijesti tako da ga podvede pod kazneni zakon, dozvolila je da se vučemo po blatu. I da nas se po tome izdvaja iz civiliziranog dijela svijeta, kao nekidan kada je na “zapanjujuće slike iz Europe” upozorila američka neprofitna organizacija StopAntisemitism.org pokazavši notornog Marka Skeju. “Muškarac u Splitu, Hrvatska, ukrašava se Hitlerovim brčićima tijekom vojnog skupa”, napisali su na Twitteru. Isto kao da je otkriven živ neandertalac u zemlji Europske unije i Schengena, štoviše zemlji koja ove godine predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

PETAK: Muska plješće eksplociji vlastite rakete? Ajde neka

U petak su izmjene Zakona o prekršajima usvojene. Nakon više od 50 godina. I ništa u njemu nije bitno promijenjeno osim povećanja novčanih kazni. Učinili su, kako ono reče Banožić odgovarajući Milanoviću na prozivke, zapravo kontrol ce, kontrol past. Čak se u Zakonu o prekršajima bitno ne mijenja ni tretman prostitutki. A što se tiče pozdrava ZDS, oko kojega su se zakačili u Saboru, u tom se zakonu, da stvar ovog tjedna bude još luđa, uopće izrijekom ne navodi. U zakonu stoji kršenje javnog reda i mira, pjesme, pozdravi, simboli... Tko zna šta će se tu još tumačiti pod simbole. Inače, prave vijesti ovog radnog tjedna uopće nije bilo osim da je SpaceX Elona Muska u četvrtak prvi put lansirao raketu nove generacije Starship, ali je ona nekoliko minuta poslije eksplodirala u zraku. Ne, nije to vijest, već to da je Musk izjavio kako je zadovoljan i da je njegova ekipa nakon eksplozije pljeskala od sreće. Dakle, možda nas može utješiti činjenica da nas ne pokušavaju samo naši mufljuzi učinit slijepima pored zdravih očiju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U ISTOM KREVETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U ISTOM KREVETU 2 0 8661 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-21 11:46:17 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-21 14:55:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-21 14:55:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2433 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Zdravstvo drhti od straha i jeze - ministar Beroš zatražio očitovanje! [metakey] => silvana uzinić, pretres radnog tjedna, Vanja Marušić, Zlata Hrvoj Šipek, Miro Bulj, Vili Beroš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24682945.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24741745.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24740183.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zlata Hrvoj-\u0160ipek<\/p>","

Miro Bulj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24682945_1920.jpg":"1920x1080","k_24682945_1280.jpg":"1280x1280","k_24682945_1024.jpg":"1024x1024","k_24682945_640.jpg":"640x640","k_24682945_480.jpg":"480x480","k_24682945_340.jpg":"340x340","k_24682945_220.jpg":"220x220","o_24682945_1280.jpg":"1280x853","o_24682945_1024.jpg":"1024x682","o_24682945_640.jpg":"640x426","o_24682945_480.jpg":"480x320","o_24682945_340.jpg":"340x226","o_24682945_220.jpg":"220x146","h_24682945_1280.jpg":"1280x854","h_24682945_1024.jpg":"1024x683","h_24682945_640.jpg":"640x427","h_24682945_480.jpg":"480x320","h_24682945_340.jpg":"340x227","h_24682945_220.jpg":"220x147","pp_24682945_1280.jpg":"1280x1628","pp_24682945_1024.jpg":"1024x1303","pp_24682945_640.jpg":"640x814","pp_24682945_480.jpg":"480x611","pp_24682945_340.jpg":"340x432","pp_24682945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x935","hd_24741745_1920.jpg":"1920x1080","k_24741745_1280.jpg":"1280x1280","k_24741745_1024.jpg":"1024x1024","k_24741745_640.jpg":"640x640","k_24741745_480.jpg":"480x480","k_24741745_340.jpg":"340x340","k_24741745_220.jpg":"220x220","o_24741745_1280.jpg":"1280x623","o_24741745_1024.jpg":"1024x498","o_24741745_640.jpg":"640x311","o_24741745_480.jpg":"480x233","o_24741745_340.jpg":"340x165","o_24741745_220.jpg":"220x107","h_24741745_1280.jpg":"1280x854","h_24741745_1024.jpg":"1024x683","h_24741745_640.jpg":"640x427","h_24741745_480.jpg":"480x320","h_24741745_340.jpg":"340x227","h_24741745_220.jpg":"220x147","pp_24741745_1280.jpg":"1280x1628","pp_24741745_1024.jpg":"1024x1303","pp_24741745_640.jpg":"640x814","pp_24741745_480.jpg":"480x611","pp_24741745_340.jpg":"340x432","pp_24741745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24740183_1920.jpg":"1920x1080","k_24740183_1280.jpg":"1280x1280","k_24740183_1024.jpg":"1024x1024","k_24740183_640.jpg":"640x640","k_24740183_480.jpg":"480x480","k_24740183_340.jpg":"340x340","k_24740183_220.jpg":"220x220","o_24740183_1280.jpg":"1280x853","o_24740183_1024.jpg":"1024x682","o_24740183_640.jpg":"640x426","o_24740183_480.jpg":"480x320","o_24740183_340.jpg":"340x226","o_24740183_220.jpg":"220x146","h_24740183_1280.jpg":"1280x854","h_24740183_1024.jpg":"1024x683","h_24740183_640.jpg":"640x427","h_24740183_480.jpg":"480x320","h_24740183_340.jpg":"340x227","h_24740183_220.jpg":"220x147","pp_24740183_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740183_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740183_640.jpg":"640x814","pp_24740183_480.jpg":"480x611","pp_24740183_340.jpg":"340x432","pp_24740183_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38338084 Threads: 5 Questions: 7093663689 Slow queries: 3299362 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608241202 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje-1283256 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje-1283256?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420029 [name] => Vanja Marušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-marusic [link] => /tag/vanja-marusic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 602077 [name] => Zlata Hrvoj Šipek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 22:43:06 [main_article_id] => 0 [alias] => zlata-hrvoj-sipek [link] => /tag/zlata-hrvoj-sipek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 410524 [name] => Miro Bulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-bulj [link] => /tag/miro-bulj ) [5] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U ISTOM KREVETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Zdravstvo drhti od straha i jeze - ministar Beroš zatražio očitovanje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24682945.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24682945.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24741745.jpg [title] =>

Zlata Hrvoj-Šipek

Damjan Tadic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24740183.jpg [title] =>

Miro Bulj

Damir Krajac/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda bismo ovaj radni tjedan u nas mogli nazvati tjednom velikog razotkrivanja. Počelo je to od zapanjujuće iskrenog rješenja jednog krčkog suca, nastavilo se krajnje neiskrenim objašnjenjem ostavke šefice USKOK-a, sve do fotografije dviju pacijentica na istom krevetu u sisačkoj bolnici, a imali smo čuti i ustaški poklič usred sabornice. Skandalizirani? Ja ne. Bilo je u parlamentu i deranja, nabreklih vratnih žila, umalo je izbila tučnjava... Bilo je još toga, na primjer optužnica nekim esdepeovcima zbog namještanja izbora i Penavina izjava da Domovinski pokret neće odbiti koalirati s HDZ-om. Nije valjda da se samo meni čini kako su to sve bile samo pojavnosti nečega o čemu ionako svi sve znamo. I sve je to u nas, kako bi to “stručno” rekao ministar Banožić, zapravo vazda kontrol ce, kontrol past.

PONEDJELJAK: Ne napadati zlovoljne suce!

Nezadovoljni su suci, nezadovoljni su učitelji, liječnici, hepovci, škovacini, službenici... Jasno da smo u državi s ovolikim cijenama, a mizernim plaćama i nakaradnim radnim uvjetima svi nezadovoljni, ali među zaposlenima postoji bitna razlika. Prva je da samo oni koji su na proračunu mogu iskamčiti povišice. Najčešće za njih navijam svim srcem, pa tako sada i za suce. Jer nisam među onima koji nasjedaju na zavadu među radnicima iz privatnog sektora s ovima u državnim i javnim poduzećima. Tko god može, neka se bori za bolje. Po mnogim privatnim poduzećima ni sindikata nema pa zaposleni ni pisnuti ne smiju. Kad to čujem, zamišljam konclogore umjesto, na primjer, salamoreznica.

Zato mislim da je osuda onoga što je učinio krčki sudac Anton Hlača, koji se požalio na zlovolju i raspravnu nesposobnost, unatoč proceduralnoj osnovanosti za stegovni postupak, ipak prevelika. Jer ta njegova nesposobnost za vođenje sudske rasprave pokrenula je puno bitniju i potrebnu javnu raspravu. Doznali smo tako ovih dana da su plaće sudskih zapisničara i službenika zbilja niske, da su im radni uvjeti katastrofalni i da postoji niz ozbiljnih krivaca neefikasnog sudstva. Doznali smo da, na primjer, zapisničara uopće nema dovoljno, kao i to da ih neki suci plaćaju iz svoga džepa kako bi održali raspravu. Za Hlačin potez zato možemo reći da je bio dobrodošao okidač za prvo razotkrivanje ovog tjedna.

---

image

Zlata Hrvoj-Šipek

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
---

UTORAK: Neobična važnost jednog slupanog auta

Iznenadna ostavka ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić podigla je zanimanje javnosti na entu. O pozadini bizarnog razloga njene ostavke spekulira se danima s jednakom strašću kao otprilike o porijeklu koronavirusa. Jer u USKOK-u i Državnom odvjetništvu sve je tajno i klasificirano, a to oduvijek raspaljuje interes i maštu. Sve je nalik iznenadnom odlasku samozatajne susjede o čijem je životu ulica u neznanju oduvijek tračala pripisujući joj nerijetko mitske osobine, pa su se sad ćakule-bakule još dodatno razbuktale.

Ako bismo se držali onoga što je izgovoreno, vozač Vanje Marušić slupao je prije godinu službeni auto, o čemu je ona “zaboravila” izvijestiti šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj-Šipek i, što je još važnije, nije joj rekla ni to da USKOK podmiruje troškove za popravak štete. Pojašnjenje grijeha Vanje Marušić zapravo je u zataškavanju događaja. S druge strane, postoje tvrdnje da ona nije ni morala obavijestiti šeficu o događaju s obzirom na to da nije riječ o kaznenoj odgovornosti vozača. Nije li, uostalom, veći krimen staviti neki predmet istrage protiv visokopozicioniranog političara u ladicu, što je učinila glavna državna odvjetnica u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, što je pred novinarima razotkriveno upravo zahvaljujući Vanji Marušić? Sjećate se kako ju je ono Zlata šibala pogledom? Eto ga, zato u javnosti prevladava uvjerenje kako je glavna državna odvjetnica samo čekala jedan Vanjin minus da je smijeni. A možda je zbilja prava istina da je smjenu potaknuo neki pritisak zbog pokretanja postupaka protiv visokopozicioniranih političara.

Preostaje nam da mislimo što god hoćemo, ali jasno je da za potres na vrhu institucije u kojoj se bave razotkrivanjem korupcije nipošto ne može biti kriv nekakav slupan auto jer mora da je slupano puno više i puno bitnije.

SRIJEDA: Zdravstvo slupano do temelja

U nas je, na primjer, slupano zdravstvo, i to do temelja. Prizor dviju starijih pacijentica na jednom ležaju u sisačkoj bolnici spada u red onih slika koje se s vremena na vrijeme pojave čisto da ne smetnemo s uma bitne teme. Ravnatelj sisačke bolnice odmah je rekao da se takvo što događa vrlo rijetko, što znači da se događa.

A to da zdravstveni sustav nije kapacitiran, zna svatko tko ga je na svoju nevolju i samo jednom posjetio. Ima tome 26 godina da me neposredno nakon poroda stavilo u prebukiranu sobu na pomoćni ležaj, što mi je, da stvar bude luđa, vjerojatno spasilo život. Kad sam usred noći pala u nesvijest, noga i ruka su mi takvom silinom klepile na pod da je rodilja sa susjednog ležaja odmah skočila i pozvala pomoć. Ali to je ništa u usporedbi s onim čemu svjedočimo već desetljećima. Koliko ste puta vidjeli bolesničke krevete s pacijentima na hodniku, kroz koliko ste nesnosnih gužvi prošli pred ambulantama, koliko ste neljubaznosti doživjeli...? I koliko ste puta čuli potpuno istu ispraznu reakciju ministara poput ove Beroševe nakon što je fotografija iz sisačke bolnice izašla na vidjelo: “Svakako ću zatražiti hitno očitovanje.” Usput je najavio i zdravstvenu inspekciju. A meni upravo to izaziva gnušanje. Ma daj, molim te, očitovanje i inspekcija. Vidjeli smo u niz slučajeva kolike koristi imamo od Beroševih inspekcija i ispraznih frazetina. Uglavnom, pored ovakvog predvodnika sustava možda budemo sretni bude li uskoro ikakvog ležaja za pacijente.

---

image

Miro Bulj

Damir Krajac/Cropix
---

ČETVRTAK: ZDS, Sabor,  umiveni Jandroković, razjareni Bulj

Licemjerna smo ekipa. Zato je tragikomično svaki put kad istina nekontrolirano isklizne na vidjelo. Bilo je tako ovaj tjedan u Saboru kad se raspravljalo o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima se namjerava drastično povećati novčane kazne, pa tako i one za izvikivanje fašističkh simbola. Mostovac Miro Bulj ispalio je da su kazne zapravo uvođenje verbalnog delikta, i to kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava “Za dom spremni”.

Pritom ga je sočno uzviknuo, što od sinjskoga gradonačelnika nije bilo neočekivano. Svaki politički punat uhvatio je na deračinu, a izbori se bliže. E, ali onda ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaznio uz konstataciju da “nam ovakve stvari ne trebaju i štete ugledu Republike Hrvatske”.

Ma zamisli, sad smo trebali pljesnuti ručicama od radosti na tu njegovu reakciju. A zapravo je krajnje licemjerna i besmislena jer dovoljno je sjetiti se one vrle Komisije za suočavanje s prošlošću koja je dozvolila dvostruku konotaciju ustaškog pozdrava. Bulj je samo, za razliku od te famozne komisije i umivenog Jandrokovića, logičan te ispravno iščitava da ZDS jednom može, drugi put ne može. Umjesto da se ova država jednom za svagda obračunala s fašizmom, pa i taj pozdrav smjestila u crni dio povijesti tako da ga podvede pod kazneni zakon, dozvolila je da se vučemo po blatu. I da nas se po tome izdvaja iz civiliziranog dijela svijeta, kao nekidan kada je na “zapanjujuće slike iz Europe” upozorila američka neprofitna organizacija StopAntisemitism.org pokazavši notornog Marka Skeju. “Muškarac u Splitu, Hrvatska, ukrašava se Hitlerovim brčićima tijekom vojnog skupa”, napisali su na Twitteru. Isto kao da je otkriven živ neandertalac u zemlji Europske unije i Schengena, štoviše zemlji koja ove godine predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

PETAK: Muska plješće eksplociji vlastite rakete? Ajde neka

U petak su izmjene Zakona o prekršajima usvojene. Nakon više od 50 godina. I ništa u njemu nije bitno promijenjeno osim povećanja novčanih kazni. Učinili su, kako ono reče Banožić odgovarajući Milanoviću na prozivke, zapravo kontrol ce, kontrol past. Čak se u Zakonu o prekršajima bitno ne mijenja ni tretman prostitutki. A što se tiče pozdrava ZDS, oko kojega su se zakačili u Saboru, u tom se zakonu, da stvar ovog tjedna bude još luđa, uopće izrijekom ne navodi. U zakonu stoji kršenje javnog reda i mira, pjesme, pozdravi, simboli... Tko zna šta će se tu još tumačiti pod simbole. Inače, prave vijesti ovog radnog tjedna uopće nije bilo osim da je SpaceX Elona Muska u četvrtak prvi put lansirao raketu nove generacije Starship, ali je ona nekoliko minuta poslije eksplodirala u zraku. Ne, nije to vijest, već to da je Musk izjavio kako je zadovoljan i da je njegova ekipa nakon eksplozije pljeskala od sreće. Dakle, možda nas može utješiti činjenica da nas ne pokušavaju samo naši mufljuzi učinit slijepima pored zdravih očiju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Damjan Tadic/Cropix/Cropix Damir Krajac/Cropix
Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Zlata Hrvoj-Šipek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje-1283256 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=abe106032a8ba029908bc853ad57bec6ab0fec75 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Zdravstvo+drhti+od+straha+i+jeze+-+ministar+Bero%C5%A1+zatra%C5%BEio+o%C4%8Ditovanje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje-1283256 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-zdravstvo-drhti-od-straha-i-jeze-ministar-beros-zatrazio-ocitovanje-1283256 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U ISTOM KREVETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaU ISTOM KREVETU

Silvana Uzinić: Zdravstvo drhti od straha i jeze - ministar Beroš zatražio očitovanje!

Piše Silvana Uzinić
21. travnja 2023. - 16:55

Možda bismo ovaj radni tjedan u nas mogli nazvati tjednom velikog razotkrivanja. Počelo je to od zapanjujuće iskrenog rješenja jednog krčkog suca, nastavilo se krajnje neiskrenim objašnjenjem ostavke šefice USKOK-a, sve do fotografije dviju pacijentica na istom krevetu u sisačkoj bolnici, a imali smo čuti i ustaški poklič usred sabornice. Skandalizirani? Ja ne. Bilo je u parlamentu i deranja, nabreklih vratnih žila, umalo je izbila tučnjava... Bilo je još toga, na primjer optužnica nekim esdepeovcima zbog namještanja izbora i Penavina izjava da Domovinski pokret neće odbiti koalirati s HDZ-om. Nije valjda da se samo meni čini kako su to sve bile samo pojavnosti nečega o čemu ionako svi sve znamo. I sve je to u nas, kako bi to “stručno” rekao ministar Banožić, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:00