StoryEditorOCM
Hrvatskanepravomoćno

Skandal u KBC-u: Poznatog kardiologa nezakonito otpustili nakon što je upozorio na propuste. Evo što je kazao sud

Piše Vijesti sd
6. lipnja 2024. - 09:44

Osječki kardiolog dokazao je na sudu da je u siječnju prošle godine dobio nezakoniti otkaz. Presuda Općinskog suda u Osijeku još nije pravomoćna i Klinički bolnički centar u Osijeku može na nju uložiti žalbu.

Ovaj liječnik specijalist, kako piše Ana Raić na N1 televiziji, dobio je lani otkaz zbog, kako je bilo navedeno u odluci, skrivljenog ponašanja. Sasvim konkretno uprava mu je zamjerila što je bez odobrenja matičnog poslodavca radio kod drugog poslodavca, točnije u privatnoj poliklinici. On je pak objašnjavao kako je radio samo kao konzultant za što i nije trebao odobrenje.

“Kao specijalist nisam radio nigdje drugdje osim u KBC-u Osijek. I Pravilnik o radu KBC Osijek propisuje da liječnici ne smiju u drugoj zdravstvenoj ustanovi obavljati poslove koje obavljaju u KBC Osijek. Ono što sam radio u privatnoj poliklinici nije srodno poslovima koje sam i dalje radio u KBC Osijek, pa nije bilo nikakve konkurencije”, naveo je u odgovoru na tužbu. Drugi razlog koji je stajao u odluci o otkazu bila je “namjera nanošenja štete ugledu i časti poslodavca lažnim i neistinitim prijavljivanjem” jer je navodno “imao namjeru neutemeljeno izazvati sumnju u pravilnost rada i organizaciju službe kod poslodavca te time neosnovano nanijeti štetu poslodavcu i povrijediti njegovu čast i ugled”.

Liječnik je pak tvrdio da se radilo o prijavi Ministarstvu zdravstva u kojoj je, u dobroj vjeri, ukazao na nepravilnosti u organizaciji rada KBC-a, vodeći se prvenstveno interesima pacijenata.“Zbog toga nisam smio biti kažnjen, odnosno nisam smio snositi odgovornost prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti”, naveo je liječnik.

image
/Shutterstock

Među razlozima za otkaz bilo mu je imputiran i “nekorektan i neprofesionalan odnos prema pacijentima i suradnicima”, no uspio je dokazati kako to baš ničim nije bilo obrazloženo, navodi N1.

“To što nije bilo obrazloženja ide u prilog činjenici da takvih situacija uopće nije bilo”, naveo je.

Upozorenje je, priznao je, dobio jer se nije prijavljivao na biometrijske uređaje na ulazu u bolnicu, no, kaže kako mu nije jasno da je za istu stvar i upozoren i dobio otkaz. Osim toga, nakon upozorenja se počeo prijavljivati.

Predstavnici KBC Osijek tvrdili su da su svi ti razlozi stvarno bili temelj za otkaz, tim više što je kardiologa zdravstvena inspekcija uhvatila da radi u privatnoj poliklinici.

No, sud je zaključio kako zbog europskih pravila koja dopuštaju liječnicima da van radnog vremena rade kod drugog poslodavca, te zbog činjenice da nije radio iste poslove u KBC-u Osijek i privatnoj poliklinici, KBC-u Osijek nije napravljena nikakva šteta.

"To ne predstavlja takvu povredu obveze radnog odnosa koja bi bila opravdani razlog za otkazivanje Ugovora o radu”, naveo je sud u nepravomoćnoj presudi.

“Kardiolog nije imao nekorektan odnos prema pretpostavljenima, voditelju Zavoda i Predstojnici klinike, jer ih nije optužio za ugrožavanje zdravlja ljudi, nego je nadležnom tijelu podnio prijavu u kojoj je iznio svoje sumnje u pravilnost organizacije rada”, utvrdio je također sud.Samo je upozorenje za neprijavljivanje na ulazu po mišljenju suda bilo opravdano, ali razloga za otkaz zbog toga nije bilo, ti više što se kardiolog nakon upozorenja počeo prijavljivati na biometrijski uređaj.

Iako je KBC Osijek u odluci o otkazu naveo da je zbog svega izgubio povjerenje u svog kardiologa Općinski sud u Osijeku otkaz je proglasio nezakonitim. Ako presuda postane pravomoćna kardiolog će morati biti vraćen na svoju staru poziciju, navodi N1.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 17:28