stdClass Object ( [id] => 1361960 [title] => Slučaj Turudić - što je to sigurnosna provjera i koga se provjerava, od čega se sastoji, kome se dostavljaju podaci... [alias] => slucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik i da mu nisu naštetila ni druženja s osobama iz kriminalnog miljea ni razmjena poruka i sastanci s Josipom Rimac, mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera koje se provode i nad sucima najnižih sudova, a kamoli za mjesto suca Visokog kaznenog suda, što je Turudić donedavno bio.

Te provjere SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) su detaljne, međutim, bitno je znati da sadržaj SOA-inih provjera ne ide poslodavcu koji provjeru traži.

- Kad se provjera obavi, poslodavca se samo obavještava je li kandidat prošao sigurnosnu provjeru ili nije, a sam sadržaj provjere ostaje u arhivima SOA-e. To su takozvane oznake VT (vrlo tajno) i deklasifikacija tih dokumenata se može dogoditi samo Uredbom o skidanju VT oznake, a ja ne znam za slučaj u kojem se to dogodilo - govori nam bivši djelatnik SOA-e koji je u mirovini posljednjih pet godina.

No, predsjednik države ili premijer su svakako osobe koje SOA izvješćuje o svim relevantnim podacima i izrađenim procjenama, pa je to tako učinjeno i u slučaju Ivana Turudića. Od sada će SOA izvješćivati i Turudića kao glavnog državnog odvjetnika koji je na najužem popisu onih koje SOA informira.

Tu su još predsjednik Hrvatskog sabora te predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, a ovisno o sadržaju i značenju podataka SOA može izvještavati pojedine ministre i druge državne dužnosnike, Ravnateljstvo policije i druge.

Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predsjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave.

---

image
---

- On je smijenio svoju stranačku kolegicu Mirelu Holy s mjesta ministrice nakon medijskog objavljivanja elektroničke pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta, pa što li će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli - kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac.

S obzirom na to da se postupkom sigurnosne provjere ulazi i u osobne podatke, uspostavljena je transparentna procedura provjere podataka građana regulirana Zakonom o sigurnosnim provjerama. Postoje tri vrste sigurnosnih provjera: sigurnosna provjera za pristup klasificiranim podacima, temeljna sigurnosna provjera, te sigurnosna provjera u svrhu zaštite sigurnosti štićenih osoba i objekata.

Sigurnosna provjera za pristup klasificiranim podacima provodi se za osobe kojima je na radnom mjestu nužan pristup klasificiranim podacima iznad stupnja tajnosti "Ograničeno", te za pravne osobe koje s državnim i drugim tijelima sklapaju klasificirane ugovore iznad stupnja tajnosti "Ograničeno". Zahtjev za provođenje sigurnosne provjere za pristup klasificiranim podacima SOA-i podnosi UVNS (Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost). Uz to, UVNS izdaje uvjerenja (certifikate) o obavljenim sigurnosnim provjerama za osobe koje imaju pristup klasificiranim podacima.

- Prije su znali djelatnici SOA-e i razgovarati s nekima od nas viših dužnosnika, a sada je, kako mi se čini, sve na bazi pisanog materijala koji osoba popunjava. Provjerava se sve, od toga kakav si bio student, do toga kakvi su ti roditelji, obitelj, kakva si karaktera, kakav si sa susjedima, s kim se družiš, jesi li poročan, labilan i što sve ne... U zadnje vrijeme je jako intenzivna provjera bankovnih računa, što po meni nije fer jer ja svoje imovinsko stanje i štednju objavljujem u imovinskoj kartici. A nisam dužnosnik visokog ranga koji ima fizičku zaštitu.

Izlažem se dakle javnosti, a zaštite nemam. Zato sam ja da svi suci i tužitelji budu štićene osobe jer se previše izlažu u služenju državi. Kolege iz USKOK-a, koliko znam, pod stalnom su kontrolom SOA-e i za to daju svoju suglasnost. Pa SOA-a ti može doznati za ljubavnice jer ti daješ suglasnost i broj svog mobitela, samo takvi sadržaji nikad ne izlaze iz kruga onih koji te podatke prikupljaju.

---

image
Shutterstock
---

A ima li zlouporaba? Može ih biti, jer tko god je čovjek, taj može i nešto zatajiti ili oblikovati kako on hoće. Budimo iskreni, gdje god osobe bira politika, uvijek postoji mogućnost da se skupljeni podaci plasiraju ili u novine kada to zatreba, ili onim lobijima koji odlučuju o poslovnom napretku nekoga, a nisu članovi obavještajne zajednice.

Političari dobivaju vlast na izborima, a državne službe gdje mi radimo su popunjenje uglavnom kadrovima od stranke na vlasti. Previše je tu politike da bi se govorilo o objektivnosti i sposobnosti. Kad te politika hoće - hoće, zar Turudić nije najbolji primjer - reče nam jedan zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

A evo uputa za ispunjavanje upitnika:

Upitnik kandidati moraju ispunjavati velikim, tiskanim slovima i isključivo kemijskom olovkom, ponuđeni odgovori moraju biti zaokruženi, sve rubrike iz upitnika moraju biti ispunjene, u rubrikama za koje nemate podataka staviti oznaku, ako nemate dovoljno prostora za pojedini odgovor, koristite dodatni list papira, te ga potpisanog priložite upitniku, zabranjeno je neovlašteno umnožavanje ovog upitnika nakon ispunjavanja, stoji na preporuci prilikom popunjavanja upitnika, u ovom slučaju za sigurnosnu provjeru prvog stupnja (ispunjavaju ga suci, tužitelji na općinskoj i županijskoj razini sudovanja). Stoji i napomena da možete naglasiti i neki detalj koji će potkrijepiti vaše podatke koje ionako dajete pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću.

Provjere se rade i za vojnu službu i ostale sfere bitne za sigurnost, a osim standardnih generalija osobne prirode, kao i detaljne podatke o roditeljima, traže vam i adrese boravišta u zadnjih 20 godina, adresu stanovanja, sve brojeve mobitela i telefona koje koristite, morate detaljno navesti pokretnu i nepokrentu imovinu, kao i gdje se ona nalazi. Pitaju vas za dionice i obveznice, kao i udjele u poduzećima većim od pet posto, imena banaka u Hrvatskoj i izvan nje u kojoj imate otvorene bankovne račune (tekući, devizni i žiro), iznos mjesečne plaće, kredite, ostale prihode...

U upitniku morate odgovoriti jeste li se liječili od ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki, jeste li imali ranija državljanstva i koja, vode li se prekršajni i kazneni postupci protiv vas te jeste li osuđivani, jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu ili stranim postrojbama, jeste li boravili u inozemstvu duže od tri mjeseca u kontinuitetu...

---

image
Shutterstock
---

Također je obavezno pitanje i jeste li kontaktirali s pripadnicima policije, vojske ili sigurnosno-obavještajnih službi drugih država, osim ako je to bilo protokolarno i službeno? Jeste li popunjavali sigurnosni upitnik ili davali sigurnosnu izjavu u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi, a da nije riječ o vizi, boravku ili državljanstvu? Jeste li kontaktirali s osobama (organizacijama) koje ugrožavaju ili su ugrožavali sigurnost Republike Hrvatske, sigurnost drugih država ili vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom?

Na kraju sigurnosne balade stoji napomena: Ispunjavanjem i potpisivanjem ovog upitnika dajem suglasnost nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji za provjeravanje i obradu podataka navedenih u ovom upitniku, kao i poduzimanje zakonom propisanih postupaka za provođenje sigurnosne provjere I. stupnja.

Svaki kandidat sukladno zakonu daje suglasnost nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji da u svim kreditnim institucijama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, kao i podružnicama kreditnih institucija sa sjedištem izvan Republike Hrvatske, koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za rad u Republici Hrvatskoj, provjeri stanje njegovih osobnih računa i financijske transakcije iznad 100.000 kuna u posljednje dvije godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave. -On je smjenio svoju strančku kolegicu Mirellu Holy sa mjesta minstrice nakon medijskog objavljivanja e-pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta,a šta će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli" kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko prolazi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave. -On je smjenio svoju strančku kolegicu Mirellu Holy sa mjesta minstrice nakon medijskog objavljivanja e-pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta,a šta će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli" kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac. Tko prolazi? 2 0 7569 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-07 11:02:40 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-07 15:07:52 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2024-02-07 15:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave. -On je smjenio svoju strančku kolegicu Mirellu Holy sa mjesta minstrice nakon medijskog objavljivanja e-pošte 7. lipnja 2012. godine u ko [metadata] => robots= author= title=Slučaj Turudić - što je to sigurnosna provjera i koga se provjerava, od čega se sastoji, kome se dostavljaju podaci... page_title=Slučaj Turudić - što je to sigurnosna provjera i koga se provjerava, od čega se sastoji, kome se dostavljaju podaci... [metakey] => sigurnosna provjera, Tajnost podataka, Ivan Turudić, SOA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26521641.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26528270.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26457416.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26528271.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sada kada se zna da je\u00a0Ivan Turudi\u0107\u00a0novi glavni dr\u017eavni odvjetnik mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26521641_1920.jpg":"1920x1080","k_26521641_1280.jpg":"1280x1280","k_26521641_1024.jpg":"1024x1024","k_26521641_640.jpg":"640x640","k_26521641_480.jpg":"480x480","k_26521641_340.jpg":"340x340","k_26521641_220.jpg":"220x220","o_26521641_1280.jpg":"1280x853","o_26521641_1024.jpg":"1024x682","o_26521641_640.jpg":"640x426","o_26521641_480.jpg":"480x320","o_26521641_340.jpg":"340x226","o_26521641_220.jpg":"220x146","h_26521641_1280.jpg":"1280x854","h_26521641_1024.jpg":"1024x683","h_26521641_640.jpg":"640x427","h_26521641_480.jpg":"480x320","h_26521641_340.jpg":"340x227","h_26521641_220.jpg":"220x147","pp_26521641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521641_640.jpg":"640x814","pp_26521641_480.jpg":"480x611","pp_26521641_340.jpg":"340x432","pp_26521641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"320x300","hd_26528270_1920.jpg":"1920x1080","k_26528270_1280.jpg":"1280x1280","k_26528270_1024.jpg":"1024x1024","k_26528270_640.jpg":"640x640","k_26528270_480.jpg":"480x480","k_26528270_340.jpg":"340x340","k_26528270_220.jpg":"220x220","o_26528270_1280.jpg":"1280x1200","o_26528270_1024.jpg":"1024x960","o_26528270_640.jpg":"640x600","o_26528270_480.jpg":"480x450","o_26528270_340.jpg":"340x318","o_26528270_220.jpg":"220x206","h_26528270_1280.jpg":"1280x854","h_26528270_1024.jpg":"1024x683","h_26528270_640.jpg":"640x427","h_26528270_480.jpg":"480x320","h_26528270_340.jpg":"340x227","h_26528270_220.jpg":"220x147","pp_26528270_1280.jpg":"1280x1628","pp_26528270_1024.jpg":"1024x1303","pp_26528270_640.jpg":"640x814","pp_26528270_480.jpg":"480x611","pp_26528270_340.jpg":"340x432","pp_26528270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_26457416_1920.jpg":"1920x1080","k_26457416_1280.jpg":"1280x1280","k_26457416_1024.jpg":"1024x1024","k_26457416_640.jpg":"640x640","k_26457416_480.jpg":"480x480","k_26457416_340.jpg":"340x340","k_26457416_220.jpg":"220x220","o_26457416_1280.jpg":"1280x892","o_26457416_1024.jpg":"1024x714","o_26457416_640.jpg":"640x446","o_26457416_480.jpg":"480x334","o_26457416_340.jpg":"340x237","o_26457416_220.jpg":"220x153","h_26457416_1280.jpg":"1280x854","h_26457416_1024.jpg":"1024x683","h_26457416_640.jpg":"640x427","h_26457416_480.jpg":"480x320","h_26457416_340.jpg":"340x227","h_26457416_220.jpg":"220x147","pp_26457416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26457416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26457416_640.jpg":"640x814","pp_26457416_480.jpg":"480x611","pp_26457416_340.jpg":"340x432","pp_26457416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_26528271_1920.jpg":"1920x1080","k_26528271_1280.jpg":"1280x1280","k_26528271_1024.jpg":"1024x1024","k_26528271_640.jpg":"640x640","k_26528271_480.jpg":"480x480","k_26528271_340.jpg":"340x340","k_26528271_220.jpg":"220x220","o_26528271_1280.jpg":"1280x856","o_26528271_1024.jpg":"1024x685","o_26528271_640.jpg":"640x428","o_26528271_480.jpg":"480x321","o_26528271_340.jpg":"340x227","o_26528271_220.jpg":"220x147","h_26528271_1280.jpg":"1280x854","h_26528271_1024.jpg":"1024x683","h_26528271_640.jpg":"640x427","h_26528271_480.jpg":"480x320","h_26528271_340.jpg":"340x227","h_26528271_220.jpg":"220x147","pp_26528271_1280.jpg":"1280x1628","pp_26528271_1024.jpg":"1024x1303","pp_26528271_640.jpg":"640x814","pp_26528271_480.jpg":"480x611","pp_26528271_340.jpg":"340x432","pp_26528271_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4326578 Threads: 7 Questions: 135254109 Slow queries: 57940 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4058173 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/slucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci-1361960 [printLink] => /vijesti/hrvatska/slucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci-1361960?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602048 [name] => sigurnosna provjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 16:23:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnosna-provjera [link] => /tag/sigurnosna-provjera ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747130 [name] => Tajnost podataka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-07 16:06:15 [main_article_id] => 0 [alias] => tajnost-podataka [link] => /tag/tajnost-podataka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243410 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic [link] => /tag/ivan-turudic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 341779 [name] => SOA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => soa [link] => /tag/soa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave. -On je smjenio svoju strančku kolegicu Mirellu Holy sa mjesta minstrice nakon medijskog objavljivanja e-pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta,a šta će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli" kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko prolazi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slučaj Turudić - što je to sigurnosna provjera i koga se provjerava, od čega se sastoji, kome se dostavljaju podaci... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26521641.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26521641.jpg [title] =>

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera 

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26528270.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26457416.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26528271.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik i da mu nisu naštetila ni druženja s osobama iz kriminalnog miljea ni razmjena poruka i sastanci s Josipom Rimac, mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera koje se provode i nad sucima najnižih sudova, a kamoli za mjesto suca Visokog kaznenog suda, što je Turudić donedavno bio.

Te provjere SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) su detaljne, međutim, bitno je znati da sadržaj SOA-inih provjera ne ide poslodavcu koji provjeru traži.

- Kad se provjera obavi, poslodavca se samo obavještava je li kandidat prošao sigurnosnu provjeru ili nije, a sam sadržaj provjere ostaje u arhivima SOA-e. To su takozvane oznake VT (vrlo tajno) i deklasifikacija tih dokumenata se može dogoditi samo Uredbom o skidanju VT oznake, a ja ne znam za slučaj u kojem se to dogodilo - govori nam bivši djelatnik SOA-e koji je u mirovini posljednjih pet godina.

No, predsjednik države ili premijer su svakako osobe koje SOA izvješćuje o svim relevantnim podacima i izrađenim procjenama, pa je to tako učinjeno i u slučaju Ivana Turudića. Od sada će SOA izvješćivati i Turudića kao glavnog državnog odvjetnika koji je na najužem popisu onih koje SOA informira.

Tu su još predsjednik Hrvatskog sabora te predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, a ovisno o sadržaju i značenju podataka SOA može izvještavati pojedine ministre i druge državne dužnosnike, Ravnateljstvo policije i druge.

Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predsjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave.

---

image
---

- On je smijenio svoju stranačku kolegicu Mirelu Holy s mjesta ministrice nakon medijskog objavljivanja elektroničke pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta, pa što li će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli - kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac.

S obzirom na to da se postupkom sigurnosne provjere ulazi i u osobne podatke, uspostavljena je transparentna procedura provjere podataka građana regulirana Zakonom o sigurnosnim provjerama. Postoje tri vrste sigurnosnih provjera: sigurnosna provjera za pristup klasificiranim podacima, temeljna sigurnosna provjera, te sigurnosna provjera u svrhu zaštite sigurnosti štićenih osoba i objekata.

Sigurnosna provjera za pristup klasificiranim podacima provodi se za osobe kojima je na radnom mjestu nužan pristup klasificiranim podacima iznad stupnja tajnosti "Ograničeno", te za pravne osobe koje s državnim i drugim tijelima sklapaju klasificirane ugovore iznad stupnja tajnosti "Ograničeno". Zahtjev za provođenje sigurnosne provjere za pristup klasificiranim podacima SOA-i podnosi UVNS (Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost). Uz to, UVNS izdaje uvjerenja (certifikate) o obavljenim sigurnosnim provjerama za osobe koje imaju pristup klasificiranim podacima.

- Prije su znali djelatnici SOA-e i razgovarati s nekima od nas viših dužnosnika, a sada je, kako mi se čini, sve na bazi pisanog materijala koji osoba popunjava. Provjerava se sve, od toga kakav si bio student, do toga kakvi su ti roditelji, obitelj, kakva si karaktera, kakav si sa susjedima, s kim se družiš, jesi li poročan, labilan i što sve ne... U zadnje vrijeme je jako intenzivna provjera bankovnih računa, što po meni nije fer jer ja svoje imovinsko stanje i štednju objavljujem u imovinskoj kartici. A nisam dužnosnik visokog ranga koji ima fizičku zaštitu.

Izlažem se dakle javnosti, a zaštite nemam. Zato sam ja da svi suci i tužitelji budu štićene osobe jer se previše izlažu u služenju državi. Kolege iz USKOK-a, koliko znam, pod stalnom su kontrolom SOA-e i za to daju svoju suglasnost. Pa SOA-a ti može doznati za ljubavnice jer ti daješ suglasnost i broj svog mobitela, samo takvi sadržaji nikad ne izlaze iz kruga onih koji te podatke prikupljaju.

---

image
Shutterstock
---

A ima li zlouporaba? Može ih biti, jer tko god je čovjek, taj može i nešto zatajiti ili oblikovati kako on hoće. Budimo iskreni, gdje god osobe bira politika, uvijek postoji mogućnost da se skupljeni podaci plasiraju ili u novine kada to zatreba, ili onim lobijima koji odlučuju o poslovnom napretku nekoga, a nisu članovi obavještajne zajednice.

Političari dobivaju vlast na izborima, a državne službe gdje mi radimo su popunjenje uglavnom kadrovima od stranke na vlasti. Previše je tu politike da bi se govorilo o objektivnosti i sposobnosti. Kad te politika hoće - hoće, zar Turudić nije najbolji primjer - reče nam jedan zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

A evo uputa za ispunjavanje upitnika:

Upitnik kandidati moraju ispunjavati velikim, tiskanim slovima i isključivo kemijskom olovkom, ponuđeni odgovori moraju biti zaokruženi, sve rubrike iz upitnika moraju biti ispunjene, u rubrikama za koje nemate podataka staviti oznaku, ako nemate dovoljno prostora za pojedini odgovor, koristite dodatni list papira, te ga potpisanog priložite upitniku, zabranjeno je neovlašteno umnožavanje ovog upitnika nakon ispunjavanja, stoji na preporuci prilikom popunjavanja upitnika, u ovom slučaju za sigurnosnu provjeru prvog stupnja (ispunjavaju ga suci, tužitelji na općinskoj i županijskoj razini sudovanja). Stoji i napomena da možete naglasiti i neki detalj koji će potkrijepiti vaše podatke koje ionako dajete pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću.

Provjere se rade i za vojnu službu i ostale sfere bitne za sigurnost, a osim standardnih generalija osobne prirode, kao i detaljne podatke o roditeljima, traže vam i adrese boravišta u zadnjih 20 godina, adresu stanovanja, sve brojeve mobitela i telefona koje koristite, morate detaljno navesti pokretnu i nepokrentu imovinu, kao i gdje se ona nalazi. Pitaju vas za dionice i obveznice, kao i udjele u poduzećima većim od pet posto, imena banaka u Hrvatskoj i izvan nje u kojoj imate otvorene bankovne račune (tekući, devizni i žiro), iznos mjesečne plaće, kredite, ostale prihode...

U upitniku morate odgovoriti jeste li se liječili od ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki, jeste li imali ranija državljanstva i koja, vode li se prekršajni i kazneni postupci protiv vas te jeste li osuđivani, jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu ili stranim postrojbama, jeste li boravili u inozemstvu duže od tri mjeseca u kontinuitetu...

---

image
Shutterstock
---

Također je obavezno pitanje i jeste li kontaktirali s pripadnicima policije, vojske ili sigurnosno-obavještajnih službi drugih država, osim ako je to bilo protokolarno i službeno? Jeste li popunjavali sigurnosni upitnik ili davali sigurnosnu izjavu u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi, a da nije riječ o vizi, boravku ili državljanstvu? Jeste li kontaktirali s osobama (organizacijama) koje ugrožavaju ili su ugrožavali sigurnost Republike Hrvatske, sigurnost drugih država ili vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom?

Na kraju sigurnosne balade stoji napomena: Ispunjavanjem i potpisivanjem ovog upitnika dajem suglasnost nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji za provjeravanje i obradu podataka navedenih u ovom upitniku, kao i poduzimanje zakonom propisanih postupaka za provođenje sigurnosne provjere I. stupnja.

Svaki kandidat sukladno zakonu daje suglasnost nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji da u svim kreditnim institucijama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, kao i podružnicama kreditnih institucija sa sjedištem izvan Republike Hrvatske, koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za rad u Republici Hrvatskoj, provjeri stanje njegovih osobnih računa i financijske transakcije iznad 100.000 kuna u posljednje dvije godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Shutterstock Shutterstock
Damjan Tadić/Cropix

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera 


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/slucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci-1361960 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=69bfacb45ce6629eadda732323fc2ef7b40f5a0a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slu%C4%8Daj+Turudi%C4%87+-+%C5%A1to+je+to+sigurnosna+provjera+i+koga+se+provjerava%2C+od+%C4%8Dega+se+sastoji%2C+kome+se+dostavljaju+podaci...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci-1361960 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslucaj-turudic-sto-je-to-sigurnosna-provjera-i-koga-se-provjerava-od-cega-se-sastoji-kome-se-dostavljaju-podaci-1361960 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turudićevi opozicionari sada se samo uzdaju u predjednika Milanovića i njegovu osjetljivost na ovakve pojave. -On je smjenio svoju strančku kolegicu Mirellu Holy sa mjesta minstrice nakon medijskog objavljivanja e-pošte 7. lipnja 2012. godine u kojoj je lobirala da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta,a šta će tek raditi Turudiću i HDZ-u koje ne voli" kaže nam jedan dalmatinski SDP-ovac. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko prolazi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTko prolazi?

Slučaj Turudić - što je to sigurnosna provjera i koga se provjerava, od čega se sastoji, kome se dostavljaju podaci...

Piše Marko Didić
7. veljače 2024. - 16:05
Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera Damjan Tadić/Cropix

Sada kada se zna da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik i da mu nisu naštetila ni druženja s osobama iz kriminalnog miljea ni razmjena poruka i sastanci s Josipom Rimac, mnogi se pitaju koji je onda smisao sigurnosnih provjera koje se provode i nad sucima najnižih sudova, a kamoli za mjesto suca Visokog kaznenog suda, što je Turudić donedavno bio.

Te provjere SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) su detaljne, međutim, bitno je znati da sadržaj SOA-inih provjera ne ide poslodavcu koji provjeru traži.

- Kad se provjera obavi, poslodavca se samo obavještava je li kandidat prošao sigurnosnu provjeru ili nije, a sam sadržaj provjere ostaje u arhivima SOA-e. To su takozvane oznake VT (vrlo tajno) i deklasifikacija tih dokumenata se može dogoditi samo Uredbom o skidan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:17