stdClass Object ( [id] => 1005969 [title] => Splićanka koja je život provela kao šefica na Pantovčaku govori kakvi su zapravo bili Tuđman, Mesić, Josipović i Kolinda: On je bio posebno divan... [alias] => splicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Došla sam do vrha, zadovoljna i ispunjena. I rekla samoj sebi kako je sad vrijeme za nešto novo. Novi predsjednik Zoran Milanović stvara svoj tim i to apsolutno treba pozdraviti. Već sam se čula s novom kolegicom, u kontaktu smo, tu sam za bilo kakvu pomoć. Ali moja želja je ionako bila završiti ovaj životni ciklus - govori Tina Tödtling, dojučerašnja šefica Protokola Predsjednice RH.

Splićanka djevojačkog prezimena Žarkov na Pantovčaku je, s povremenim prekidima, provela dvadesetak godina života otkako je 1996., kao apsolventica Ekonomskog fakulteta, stigla u ured prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

---

image
Damir Krajač/Hanza Media
---

Uz rad je ubrzo diplomirala, a kasnije završila i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova. Nakon dvogodišnjeg iskustva stečenog u organizaciji i realizaciji protokolarnih i ceremonijalnih posjeta, u siječnju 1998. postala je osobna tajnica prvog hrvatskog predsjednika, ostajući na toj funkciji do njegovih zadnjih dana.

Poslije se opet vratila u Protokol, u jednom trenutku i u Ministarstvo vanjskih poslova, pa čak kratko otišla i u privatni sektor, da bi se ubrzo našla na starom mjestu. No, sada je, uz smiješak će Tina, definitivno kraj. Možda će u diplomaciju?

- Nikad nisam razmišljala o tome, nemam takve ambicije. Možda nekoć i jesam, ali već dugo ne. Trenutno još pregovaram oko nekog fiksnog posla. Privatni sektor ili država?! Ne znam... Trenutno sam u razgovorima, vidjet ćemo gdje će me povući srce. Voljela bih iskoristiti dugogodišnje iskustvo rada u državnom protokolu u ulozi predavača, pa održavati seminare, radionice, edukacije... Ima nekih naznaka i poziva za takvo što. Primjerice, već su me zvali iz riječke Visoke poslovne škole “Par”, s kojom sam već lani surađivala. Polako... - mirno će Tina.

U dva desetljeća aktivnog rada u državnom protokolu prošla je sve stepenice, od najniže do najviše i nema te dužnosničke situacije koju nije prošla – od priprema i provedbi brojnih velikih međunarodnih skupova i konferencija, posjeta stranih državnika, Croatia summita, Summita predsjednika srednje Europe do dolaska Svetog Oca u Republiku Hrvatsku.

A u uredu prvog hrvatskog predsjednika završila je sasvim slučajno.

---

image
Zdravica s Tuđmanom 1998. godine
Privatni album
---

- Trebala im je tajnica, a moja najbolja prijateljica, danas veleposlanica Danijela Barišić, već je radila na Pantovčaku i tako je do mene došla ta informacija. Tadašnji šef Ivan Mišetić, kasnije i Želimir Kramarić, baš su me gurali da završim fakultet, nisu mi dali da zapustim taj apsolventski. Evo, ja sam živi dokaz da za Pantovčak nije trebala veza - govori Tina.

Možda je, dodaje, njezinu prvom poslovnom angažmanu pomogla i činjenica što je nekoliko godina ranije s Danijelom volontirala u Foreign press birou, gdje je ih je "gurnula" Inge Koludrović, njihova profesorica iz srednje škole. Ali ono što sigurno zna jest da je na radnom mjestu uvijek davala sto posto sebe, a i više od toga, što joj se na koncu i isplatilo.

Prvi hrvatski predsjednik u Tininu srcu ima posebno mjesto, premda joj je i sa svim ostalim predsjednicima bilo ugodno surađivati.

- Franjo Tuđman bio je divan šef. Dvije godine provela sam ispred njegovih vrata. Čovjek koji nikada nije zaboravio reći hvala, bez obzira na to što sam radila svoj posao. Šef za poželjeti. Činjenica da sam surađivala s njim za mene je ogromna čast, baš sam sretna što sam imala priliku surađivati s tim čovjekom - apostrofira Tina.

---

Kika je sve dočekivala i ispraćala


- Predsjedničina ljubimica Kika bila je stalno u njezinu uredu. Imala je svoj kutak, svih je dočekivala i ispraćala. Bila je toliko zaigrana da je to nekad možda i previše htjela (smijeh). Ipak, Kika je jako discipliniran pas za razliku od moje, također udomljene, mješanke Nale. Moja Nala je samo jednom bila na Pantovčaku, kad smo na Dan otvorenih vrata imali za temu udomljavanje.

---

- Ni s jednim predsjednikom, znači s njima osobno, nije bilo teško raditi. Svi imaju svoju osobnost, ali uistinu s bilo kim od njih, od predsjednika Mesića i Josipovića do predsjednice Grabar-Kitarović, nemam nijedno loše iskustvo. Dapače, oni uistinu cijene rad državnog protokola. Neki od njih su, došavši na funkciju predsjednika, već bili naučeni, neke smo podučavali, ali su shvatili da im naš rad pomaže, pa su ga brzo i prihvaćali. Šuma u komunikaciji više je bilo s njihovim savjetnicima - ne krije Tina.

Ističe kako je najvažnije da se zna red, a ako predsjednik nehotice “iskoči” iz protokolarnih okvira, jedina ispravna stvar je brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji.

- Smiješak na lice i idemo dalje. Naravno da ima i stresa... Ali sve se riješi. Uzbuđenje nosi svoje, kako protokolu tako i predsjednicima. To su normalne, ljudske situacije. Je li Mesić bio najležerniji?! Ne mogu to reći, jer je izuzetno poštovao protokol i svima govorio da se s teroristima pregovara, a s protokolom toga nema...!

---

image
S Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem 2010.
Privatni album
---

- Ivi Josipoviću forma je, ispočetka, bila nepoznanica, ali vrlo brzo je savladao pravila - govori Tina, prisjećajući se jednog od svojih prvih većih izazova, organizacije Bertelsmann foruma 2006. u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani.

Zatekli su je goli zidovi, trebalo je nabaviti apsolutno sve, do toaletnog papira, i organizirati prevođenje, ozvučenje, raspored sjedenja, prihvat gostiju...

I svaki dolazak Svetog Oca bio je veliki izazov. Kad je 2011. dolazio papa Benedikt, bila je zadužena za segment Zračne luke “Pleso”. Tada je uvidjela da je i Vatikan, koji ima iznimno strog protokol, spreman pomicati granicu.

Kako se uoči Papina odlaska dogodio prolom oblaka, sve što je bilo spremno na pisti za njegov ispraćaj moralo se zaboraviti. Ipak, uspjelo se, u posljednji trenutak, cijelu organizaciju preseliti u jedan VIP salon i ispratiti Papu kako dolikuje.

- Vremenske neprilike i panika najveći su neprijatelji protokola. Ovaj posao nije za paničare, jer kad se sve ruši, treba nabaciti osmijeh i izvlačiti najbolje što se može. Bez treptaja. Uz to, sve je to timski rad. Imala sam sreću što sam radeći ovaj posao imala top tim, pa nije bilo mjesta brizi - ističe Tina.

---

image
Posjet Svetog Oca Hrvatskoj1998. godine
Privatni album
---

Zbog organizacije raznih državnih događanja znala je dokasno ostajati na poslu, do jedan ili dva sata u noći. Istinabog, nikada na Pantovčaku nije prespavala, ali još i danas dobro pamti čuveni “Vlak mira” za Vukovar i 1997. godinu, kada je na poslu u komadu provela 26 sati.

- Došla sam ujutro na posao u Državni protokol i izišla sutradan oko 10 sati, otišla doma, malo odspavala i popodne već bila na vlaku. To mi je rekord. Po vagonima se znalo gdje tko sjedi, a ja sam radila raspored. Ali ništa mi nije bilo teško. Takva je bila atmosfera, samo nas je nosilo - evocira Tina uspomene na željezničku kompoziciju od 21 vagona kojom se, tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska simbolično vratila na svoje istočne granice.

Sudjelovala je i u realizaciji pet inauguracija predsjednika. One na Markovu trgu bile su izazovnije jer su se događale na otvorenom, uz gostujuće strane državnike i građane, ali ništa, reći će, što ne bi bilo izvedivo. Naravno, lakše je raditi u kontroliranim uvjetima, nema straha od kiše, samo, primjerice, može puknuti ozvučenje, kao kad im je jednom u uredu zaštekao uređaj pa nije bilo moguće pustiti himnu.

---

image
U Splitu 2009. godine
Privatni album
---

Greške se događaju, kao i u svakom poslu, i koliko god se sve savršeno, vojnički, odradilo u pripremi, dakako da se događaju nepredviđene situacije koje još i danas, kako Tini, tako i njezinim dojučerašnjim kolegicama, mame osmijeh na lice.

- Otvarali smo jedan od izmještenih ureda predsjednice Grabar-Kitarović. Pitam domaćine gdje je zastava i vidim jednu gospođu kako se spušta sa zastavom preko ruke, umjesto da je na štapu, spremna za podizanje. Predsjednica samo što nije došla, a zna se da, čim dođe, ide himna i podizanje zastave. Ništa, predsjednicu smo malo usporili, ušli u jednu prostoriju u kojoj sam pronašla štap od metle, natakla zastavu i vezala konop. I zastava se digla. To je najbitnije. Ne, neću vam reći koja je županija bila u pitanju - drži do diskrecije Tina.

Spominje i vlastite greške, poput one kad je predsjedniku zaboravila na vrijeme dodati govor, kao i kad je jednom prigodom s torbom Kolinde Grabar-Kitarović sjela u svoj automobil. Zaboravila joj je dati, a unutra je bio materijal koji je predsjednica trebala ponoviti prije sljedećeg sastanka. Bile su u istoj koloni, u različitim vozilima.

Bezbroj je zanimljivih situacija koje je proživjela od 90-ih naovamo. Puno je toga uočila i naučila o obrascu ponašanja kolega u drugim državama. Primjerice, pamti one sa švedskog dvora, koji su imali jasne i precizne upute, točno se znalo o čemu se želi razgovarati, a što se želi zaobići.

Neke zemlje (“nećemo o imenima”), dodaje, “znaju teturati, ali i to se obavi”.

- Jednom smo morali tražiti nove stolce. Zbog jednog je stranog državnika u sklopu priprema njegova posjeta Zagrebu stigla osoba koja je bila isključivo zadužena za mjerenje veličine njegova stolca. Nije se činilo da je taj državnik toliko korpulentan da je takvo što bilo potrebno, ali eto, imao je osobu za mjerenje stolca. To je bio baš neuobičajen detalj - otkriva Tina.

---

image
S Kolindom Grabar-Kitarović i Kikom
Tomislav Bušljeta
---

Kad bi je netko upitao o čemu brine državni protokol, prva riječ koja bi joj pala na um bila bi: ”Sve”.

Jer, kako jednom riječi pokriti ono što rade njegovi djelatnici, bez asistencija agencija izvan ureda - od organizacije vozila, dolazaka i odlazaka iz zračnih luka, do prehrane, brige o nečijim alergijama, osmišljavanju predstavljanja zemlje, menija i darova. Sve do najsitnijih detalja koji se tiču organizacije nekog događaja ili ugošćivanja stranog državnika. Potrebno je, naglašava, sve do u tančine umrežiti, a da još k tome izgleda reprezentativno.

Hrana pritom igra važnu ulogu.

- Uvijek nam je bio prioritet ponuditi autohtona hrvatska jela, bila sam veliki pobornik toga. Uostalom, pokazalo se da strani državnici jako vole i kulen i pršut i naš sir. Nema tko ih nije pohvalio. A tek štrukle... Pitali bi nas gdje sve to mogu kupiti. Često su bili na menijima, kao i naša vina, osobito crna s područja Dalmacije. I ona su uvijek izazivala odlične reakcije - primjećuje Tina.

Ističe da se protokol, poput mode ili jezika, mijenja, razvija i napreduje. Mora zadržati formu, ali se i prilagoditi vremenu. S godinama se najviše, objašnjava, “popustilo” u odijevanju, uvedena su izravna obraćanja predsjednika uz pomoć moderne tehnologije, a protokolarni susreti odvijaju se u prirodnijoj formi.

---

image
Odmor na Dugom otoku
Filip Glas
---

- Odradi se službeni dio, a onda se svi priklone ležernijoj i prisnijoj formi. No, sve drugo je ostalo, jer se posao morao odraditi. Što se tiče odijevanja, promijenile su se boje, a odbačene su i hulahopke. Ranije mi je bilo nezamislivo ljeti odraditi program a ne navući najlonke. Sad takva pravila po Europi popuštaju, a izvan nje su odavno prestala. Doduše, kraljevine su još malo striktne. Jedino je još ostalo na snazi da nije pristojno imati cipele ili sandale s otkrivenim prstima. Nose se sve boje, odjeća više nije tamna. Naravno, prije svega čovjek mora biti uredan i čist. I ne smije biti izazovno odjeven, otvorenog dekoltea ili prekratke dužine suknje/haljine. Sve ostalo je prihvatljivo - objašnjava Tina.

Podržava poteze bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pomaknula granice i u tom pitanju.

- Djelatnici protokola, po mom mišljenju, trebaju ostati u zagasitijim bojama kako se ne bi isticali. Ali ne mora to biti crna, može biti siva, smeđa, modra, tamnozelena... Neka mirnija, neupadljiva boja. Ali državnicima i članovima izaslanstva dopuštene su sve boje. Predsjednica Kolinda igrala se s njima, ali je poštovala dužinu. Imali ste prethodno gospođu Tatjanu Josipović, bivši prvu damu, koja je uvijek bila predivno odjevena, a isto se igrala s bojama. Zašto ne boje?! One daju dozu opuštenosti – veli Tina Tödtling.

---

Vatikan više ne inzistira na pokrivanju glave


- Vatikan je stara diplomacija i drži se starih protokola poput kraljevina. Ipak su mrvicu napravili pomak, više nego u slučaju kraljevina. Ali svejedno danas više nećete dobiti uputu da žena mora pokriti glavu nego će reći da je preporučeno. Stavlja se na volju. Ili kažu da se preporuča ženama katolkinjama. Ako ne osjećate, ne morate. I ne morate se brinuti da će se krivo protumačiti. Odijevanje je ostalo po starom – tamne boje, midi dužina suknje ili haljine, najlon čarape. Osim kraljica, one se smiju pojaviti u bijelome.

---

---

Teta Pavica iz vrtića i Rodoljub Jović s Radio Splita


- Puno sam naučila i od Branka Baričevića, koji mi je bio jedan od nadređenih, a i gospođa Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske, jedna je od mojih bivših šefica. Od nje sam učila... Ali protokol se uči i doma. Sjećam se moje tete Pavice iz vrtića, koja me isto nečemu naučila. Pa osnovne i srednje škole, prvih iskustava na Radio Splitu s Rodoljubom Jovićem. Svatko od njih ima neki segment koji sam “čupala” i ugrađivala u određeni kontekst. Naravno, tu je i rad, a onda i knjige i šefovi. Ta sam znanja upijala. Dakako, i od moje djece i supruga. Da nemam njihovu podršku, ništa ne bi bilo od protokola – zahvalna je Tina sinu Borni, kćeri Mirti i suprugu Dinu, koji uz redovan posao i svira u tamburaškom sastavu Šarmeri.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tina Žarkov Tödtling [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => Tina Žarkov Tödtling 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-26 08:47:17 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-28 19:04:37 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2020-02-27 11:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6638 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13047762.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13047768.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13047772.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13047778.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057500.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057552.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057556.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057558.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057568.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057570.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057572.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057594.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057598.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057600.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057602.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057604.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057606.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13057608.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Hanza Media","Damir Kraja\u010d\/Hanza Media","Damir Kraja\u010d\/Hanza Media","Damir Kraja\u010d\/Hanza Media"," Privatni album","Filip Glas","Tomislav Bu\u0161ljeta","Tomislav Bu\u0161ljeta"," Privatni album"," Privatni album","Privatni album","Filip Glas","Tomislav Bu\u0161ljeta","Domagoj Opa\u010dak",""," Privatni album"," Privatni album"," Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tina \u017darkov T\u00f6dtling, biv\u0161a \u0161efica protokola Ureda predsjednika","","","","U Splitu 2009. godine","","S Kolindom Grabar-Kitarovi\u0107 i Kikom","p","","S Ivom Josipovi\u0107em i Stjepanom Mesi\u0107em 2010.","","Odmor na Dugom otoku","","","","Posjet Svetog Oca Hrvatskoj1998. godine","","Zdravica s Tu\u0111manom 1998. godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1297","k_13047762_1280.jpg":"1280x1280","k_13047762_1024.jpg":"1024x1024","k_13047762_640.jpg":"640x640","k_13047762_480.jpg":"480x480","k_13047762_340.jpg":"340x340","k_13047762_220.jpg":"220x220","o_13047762_1280.jpg":"1280x864","o_13047762_1024.jpg":"1024x691","o_13047762_640.jpg":"640x432","o_13047762_480.jpg":"480x324","o_13047762_340.jpg":"340x229","o_13047762_220.jpg":"220x148","h_13047762_1280.jpg":"1280x854","h_13047762_1024.jpg":"1024x683","h_13047762_640.jpg":"640x427","h_13047762_480.jpg":"480x320","h_13047762_340.jpg":"340x227","h_13047762_220.jpg":"220x147","pp_13047762_1280.jpg":"1006x1280","pp_13047762_1024.jpg":"805x1024","pp_13047762_640.jpg":"503x640","pp_13047762_480.jpg":"377x480","pp_13047762_340.jpg":"267x340","pp_13047762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13047768_1280.jpg":"1280x1280","k_13047768_1024.jpg":"1024x1024","k_13047768_640.jpg":"640x640","k_13047768_480.jpg":"480x480","k_13047768_340.jpg":"340x340","k_13047768_220.jpg":"220x220","o_13047768_1280.jpg":"1280x853","o_13047768_1024.jpg":"1024x682","o_13047768_640.jpg":"640x426","o_13047768_480.jpg":"480x320","o_13047768_340.jpg":"340x226","o_13047768_220.jpg":"220x146","h_13047768_1280.jpg":"1280x854","h_13047768_1024.jpg":"1024x683","h_13047768_640.jpg":"640x427","h_13047768_480.jpg":"480x320","h_13047768_340.jpg":"340x227","h_13047768_220.jpg":"220x147","pp_13047768_1280.jpg":"1006x1280","pp_13047768_1024.jpg":"805x1024","pp_13047768_640.jpg":"503x640","pp_13047768_480.jpg":"377x480","pp_13047768_340.jpg":"267x340","pp_13047768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_13047772_1280.jpg":"1280x1280","k_13047772_1024.jpg":"1024x1024","k_13047772_640.jpg":"640x640","k_13047772_480.jpg":"480x480","k_13047772_340.jpg":"340x340","k_13047772_220.jpg":"220x220","o_13047772_1280.jpg":"1280x1920","o_13047772_1024.jpg":"1024x1536","o_13047772_640.jpg":"640x960","o_13047772_480.jpg":"480x720","o_13047772_340.jpg":"340x510","o_13047772_220.jpg":"220x330","h_13047772_1280.jpg":"1280x854","h_13047772_1024.jpg":"1024x683","h_13047772_640.jpg":"640x427","h_13047772_480.jpg":"480x320","h_13047772_340.jpg":"340x227","h_13047772_220.jpg":"220x147","pp_13047772_1280.jpg":"1006x1280","pp_13047772_1024.jpg":"805x1024","pp_13047772_640.jpg":"503x640","pp_13047772_480.jpg":"377x480","pp_13047772_340.jpg":"267x340","pp_13047772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13047778_1280.jpg":"1280x1280","k_13047778_1024.jpg":"1024x1024","k_13047778_640.jpg":"640x640","k_13047778_480.jpg":"480x480","k_13047778_340.jpg":"340x340","k_13047778_220.jpg":"220x220","o_13047778_1280.jpg":"1280x853","o_13047778_1024.jpg":"1024x682","o_13047778_640.jpg":"640x426","o_13047778_480.jpg":"480x320","o_13047778_340.jpg":"340x226","o_13047778_220.jpg":"220x146","h_13047778_1280.jpg":"1280x854","h_13047778_1024.jpg":"1024x683","h_13047778_640.jpg":"640x427","h_13047778_480.jpg":"480x320","h_13047778_340.jpg":"340x227","h_13047778_220.jpg":"220x147","pp_13047778_1280.jpg":"1006x1280","pp_13047778_1024.jpg":"805x1024","pp_13047778_640.jpg":"503x640","pp_13047778_480.jpg":"377x480","pp_13047778_340.jpg":"267x340","pp_13047778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1386","k_13057500_1280.jpg":"1280x1280","k_13057500_1024.jpg":"1024x1024","k_13057500_640.jpg":"640x640","k_13057500_480.jpg":"480x480","k_13057500_340.jpg":"340x340","k_13057500_220.jpg":"220x220","o_13057500_1280.jpg":"1280x924","o_13057500_1024.jpg":"1024x739","o_13057500_640.jpg":"640x462","o_13057500_480.jpg":"480x346","o_13057500_340.jpg":"340x245","o_13057500_220.jpg":"220x158","h_13057500_1280.jpg":"1280x854","h_13057500_1024.jpg":"1024x683","h_13057500_640.jpg":"640x427","h_13057500_480.jpg":"480x320","h_13057500_340.jpg":"340x227","h_13057500_220.jpg":"220x147","pp_13057500_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057500_1024.jpg":"805x1024","pp_13057500_640.jpg":"503x640","pp_13057500_480.jpg":"377x480","pp_13057500_340.jpg":"267x340","pp_13057500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1372","k_13057552_1280.jpg":"1280x1280","k_13057552_1024.jpg":"1024x1024","k_13057552_640.jpg":"640x640","k_13057552_480.jpg":"480x480","k_13057552_340.jpg":"340x340","k_13057552_220.jpg":"220x220","o_13057552_1280.jpg":"1280x914","o_13057552_1024.jpg":"1024x731","o_13057552_640.jpg":"640x457","o_13057552_480.jpg":"480x343","o_13057552_340.jpg":"340x242","o_13057552_220.jpg":"220x157","h_13057552_1280.jpg":"1280x854","h_13057552_1024.jpg":"1024x683","h_13057552_640.jpg":"640x427","h_13057552_480.jpg":"480x320","h_13057552_340.jpg":"340x227","h_13057552_220.jpg":"220x147","pp_13057552_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057552_1024.jpg":"805x1024","pp_13057552_640.jpg":"503x640","pp_13057552_480.jpg":"377x480","pp_13057552_340.jpg":"267x340","pp_13057552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1372","k_13057556_1280.jpg":"1280x1280","k_13057556_1024.jpg":"1024x1024","k_13057556_640.jpg":"640x640","k_13057556_480.jpg":"480x480","k_13057556_340.jpg":"340x340","k_13057556_220.jpg":"220x220","o_13057556_1280.jpg":"1280x914","o_13057556_1024.jpg":"1024x731","o_13057556_640.jpg":"640x457","o_13057556_480.jpg":"480x343","o_13057556_340.jpg":"340x242","o_13057556_220.jpg":"220x157","h_13057556_1280.jpg":"1280x854","h_13057556_1024.jpg":"1024x683","h_13057556_640.jpg":"640x427","h_13057556_480.jpg":"480x320","h_13057556_340.jpg":"340x227","h_13057556_220.jpg":"220x147","pp_13057556_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057556_1024.jpg":"805x1024","pp_13057556_640.jpg":"503x640","pp_13057556_480.jpg":"377x480","pp_13057556_340.jpg":"267x340","pp_13057556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13057558_1280.jpg":"1280x1280","k_13057558_1024.jpg":"1024x1024","k_13057558_640.jpg":"640x640","k_13057558_480.jpg":"480x480","k_13057558_340.jpg":"340x340","k_13057558_220.jpg":"220x220","o_13057558_1280.jpg":"1280x852","o_13057558_1024.jpg":"1024x681","o_13057558_640.jpg":"640x426","o_13057558_480.jpg":"480x319","o_13057558_340.jpg":"340x226","o_13057558_220.jpg":"220x146","h_13057558_1280.jpg":"1280x854","h_13057558_1024.jpg":"1024x683","h_13057558_640.jpg":"640x427","h_13057558_480.jpg":"480x320","h_13057558_340.jpg":"340x227","h_13057558_220.jpg":"220x147","pp_13057558_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057558_1024.jpg":"805x1024","pp_13057558_640.jpg":"503x640","pp_13057558_480.jpg":"377x480","pp_13057558_340.jpg":"267x340","pp_13057558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1535x2126","k_13057568_1280.jpg":"1280x1280","k_13057568_1024.jpg":"1024x1024","k_13057568_640.jpg":"640x640","k_13057568_480.jpg":"480x480","k_13057568_340.jpg":"340x340","k_13057568_220.jpg":"220x220","o_13057568_1280.jpg":"1280x1772","o_13057568_1024.jpg":"1024x1418","o_13057568_640.jpg":"640x886","o_13057568_480.jpg":"480x664","o_13057568_340.jpg":"340x470","o_13057568_220.jpg":"220x304","h_13057568_1280.jpg":"1280x854","h_13057568_1024.jpg":"1024x683","h_13057568_640.jpg":"640x427","h_13057568_480.jpg":"480x320","h_13057568_340.jpg":"340x227","h_13057568_220.jpg":"220x147","pp_13057568_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057568_1024.jpg":"805x1024","pp_13057568_640.jpg":"503x640","pp_13057568_480.jpg":"377x480","pp_13057568_340.jpg":"267x340","pp_13057568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1386","k_13057570_1280.jpg":"1280x1280","k_13057570_1024.jpg":"1024x1024","k_13057570_640.jpg":"640x640","k_13057570_480.jpg":"480x480","k_13057570_340.jpg":"340x340","k_13057570_220.jpg":"220x220","o_13057570_1280.jpg":"1280x924","o_13057570_1024.jpg":"1024x739","o_13057570_640.jpg":"640x462","o_13057570_480.jpg":"480x346","o_13057570_340.jpg":"340x245","o_13057570_220.jpg":"220x158","h_13057570_1280.jpg":"1280x854","h_13057570_1024.jpg":"1024x683","h_13057570_640.jpg":"640x427","h_13057570_480.jpg":"480x320","h_13057570_340.jpg":"340x227","h_13057570_220.jpg":"220x147","pp_13057570_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057570_1024.jpg":"805x1024","pp_13057570_640.jpg":"503x640","pp_13057570_480.jpg":"377x480","pp_13057570_340.jpg":"267x340","pp_13057570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1386","k_13057572_1280.jpg":"1280x1280","k_13057572_1024.jpg":"1024x1024","k_13057572_640.jpg":"640x640","k_13057572_480.jpg":"480x480","k_13057572_340.jpg":"340x340","k_13057572_220.jpg":"220x220","o_13057572_1280.jpg":"1280x924","o_13057572_1024.jpg":"1024x739","o_13057572_640.jpg":"640x462","o_13057572_480.jpg":"480x346","o_13057572_340.jpg":"340x245","o_13057572_220.jpg":"220x158","h_13057572_1280.jpg":"1280x854","h_13057572_1024.jpg":"1024x683","h_13057572_640.jpg":"640x427","h_13057572_480.jpg":"480x320","h_13057572_340.jpg":"340x227","h_13057572_220.jpg":"220x147","pp_13057572_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057572_1024.jpg":"805x1024","pp_13057572_640.jpg":"503x640","pp_13057572_480.jpg":"377x480","pp_13057572_340.jpg":"267x340","pp_13057572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13057594_1280.jpg":"1280x1280","k_13057594_1024.jpg":"1024x1024","k_13057594_640.jpg":"640x640","k_13057594_480.jpg":"480x480","k_13057594_340.jpg":"340x340","k_13057594_220.jpg":"220x220","o_13057594_1280.jpg":"1280x853","o_13057594_1024.jpg":"1024x682","o_13057594_640.jpg":"640x426","o_13057594_480.jpg":"480x320","o_13057594_340.jpg":"340x226","o_13057594_220.jpg":"220x146","h_13057594_1280.jpg":"1280x854","h_13057594_1024.jpg":"1024x683","h_13057594_640.jpg":"640x427","h_13057594_480.jpg":"480x320","h_13057594_340.jpg":"340x227","h_13057594_220.jpg":"220x147","pp_13057594_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057594_1024.jpg":"805x1024","pp_13057594_640.jpg":"503x640","pp_13057594_480.jpg":"377x480","pp_13057594_340.jpg":"267x340","pp_13057594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1386","k_13057598_1280.jpg":"1280x1280","k_13057598_1024.jpg":"1024x1024","k_13057598_640.jpg":"640x640","k_13057598_480.jpg":"480x480","k_13057598_340.jpg":"340x340","k_13057598_220.jpg":"220x220","o_13057598_1280.jpg":"1280x924","o_13057598_1024.jpg":"1024x739","o_13057598_640.jpg":"640x462","o_13057598_480.jpg":"480x346","o_13057598_340.jpg":"340x245","o_13057598_220.jpg":"220x158","h_13057598_1280.jpg":"1280x854","h_13057598_1024.jpg":"1024x683","h_13057598_640.jpg":"640x427","h_13057598_480.jpg":"480x320","h_13057598_340.jpg":"340x227","h_13057598_220.jpg":"220x147","pp_13057598_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057598_1024.jpg":"805x1024","pp_13057598_640.jpg":"503x640","pp_13057598_480.jpg":"377x480","pp_13057598_340.jpg":"267x340","pp_13057598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13057600_1280.jpg":"1280x1280","k_13057600_1024.jpg":"1024x1024","k_13057600_640.jpg":"640x640","k_13057600_480.jpg":"480x480","k_13057600_340.jpg":"340x340","k_13057600_220.jpg":"220x220","o_13057600_1280.jpg":"1280x853","o_13057600_1024.jpg":"1024x682","o_13057600_640.jpg":"640x426","o_13057600_480.jpg":"480x320","o_13057600_340.jpg":"340x226","o_13057600_220.jpg":"220x146","h_13057600_1280.jpg":"1280x854","h_13057600_1024.jpg":"1024x683","h_13057600_640.jpg":"640x427","h_13057600_480.jpg":"480x320","h_13057600_340.jpg":"340x227","h_13057600_220.jpg":"220x147","pp_13057600_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057600_1024.jpg":"805x1024","pp_13057600_640.jpg":"503x640","pp_13057600_480.jpg":"377x480","pp_13057600_340.jpg":"267x340","pp_13057600_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_13057602_1280.jpg":"1280x1280","k_13057602_1024.jpg":"1024x1024","k_13057602_640.jpg":"640x640","k_13057602_480.jpg":"480x480","k_13057602_340.jpg":"340x340","k_13057602_220.jpg":"220x220","o_13057602_1280.jpg":"1280x960","o_13057602_1024.jpg":"1024x768","o_13057602_640.jpg":"640x480","o_13057602_480.jpg":"480x360","o_13057602_340.jpg":"340x255","o_13057602_220.jpg":"220x165","h_13057602_1280.jpg":"1280x854","h_13057602_1024.jpg":"1024x683","h_13057602_640.jpg":"640x427","h_13057602_480.jpg":"480x320","h_13057602_340.jpg":"340x227","h_13057602_220.jpg":"220x147","pp_13057602_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057602_1024.jpg":"805x1024","pp_13057602_640.jpg":"503x640","pp_13057602_480.jpg":"377x480","pp_13057602_340.jpg":"267x340","pp_13057602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","k_13057604_1280.jpg":"1280x1280","k_13057604_1024.jpg":"1024x1024","k_13057604_640.jpg":"640x640","k_13057604_480.jpg":"480x480","k_13057604_340.jpg":"340x340","k_13057604_220.jpg":"220x220","o_13057604_1280.jpg":"1280x832","o_13057604_1024.jpg":"1024x666","o_13057604_640.jpg":"640x416","o_13057604_480.jpg":"480x312","o_13057604_340.jpg":"340x221","o_13057604_220.jpg":"220x143","h_13057604_1280.jpg":"1280x854","h_13057604_1024.jpg":"1024x683","h_13057604_640.jpg":"640x427","h_13057604_480.jpg":"480x320","h_13057604_340.jpg":"340x227","h_13057604_220.jpg":"220x147","pp_13057604_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057604_1024.jpg":"805x1024","pp_13057604_640.jpg":"503x640","pp_13057604_480.jpg":"377x480","pp_13057604_340.jpg":"267x340","pp_13057604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","k_13057606_1280.jpg":"1280x1280","k_13057606_1024.jpg":"1024x1024","k_13057606_640.jpg":"640x640","k_13057606_480.jpg":"480x480","k_13057606_340.jpg":"340x340","k_13057606_220.jpg":"220x220","o_13057606_1280.jpg":"1280x856","o_13057606_1024.jpg":"1024x685","o_13057606_640.jpg":"640x428","o_13057606_480.jpg":"480x321","o_13057606_340.jpg":"340x227","o_13057606_220.jpg":"220x147","h_13057606_1280.jpg":"1280x854","h_13057606_1024.jpg":"1024x683","h_13057606_640.jpg":"640x427","h_13057606_480.jpg":"480x320","h_13057606_340.jpg":"340x227","h_13057606_220.jpg":"220x147","pp_13057606_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057606_1024.jpg":"805x1024","pp_13057606_640.jpg":"503x640","pp_13057606_480.jpg":"377x480","pp_13057606_340.jpg":"267x340","pp_13057606_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1221","k_13057608_1280.jpg":"1280x1280","k_13057608_1024.jpg":"1024x1024","k_13057608_640.jpg":"640x640","k_13057608_480.jpg":"480x480","k_13057608_340.jpg":"340x340","k_13057608_220.jpg":"220x220","o_13057608_1280.jpg":"1280x814","o_13057608_1024.jpg":"1024x651","o_13057608_640.jpg":"640x407","o_13057608_480.jpg":"480x305","o_13057608_340.jpg":"340x216","o_13057608_220.jpg":"220x139","h_13057608_1280.jpg":"1280x854","h_13057608_1024.jpg":"1024x683","h_13057608_640.jpg":"640x427","h_13057608_480.jpg":"480x320","h_13057608_340.jpg":"340x227","h_13057608_220.jpg":"220x147","pp_13057608_1280.jpg":"1006x1280","pp_13057608_1024.jpg":"805x1024","pp_13057608_640.jpg":"503x640","pp_13057608_480.jpg":"377x480","pp_13057608_340.jpg":"267x340","pp_13057608_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6281083 Threads: 86 Questions: 1144659872 Slow queries: 0 Opens: 215543 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 182.239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10288904 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/splicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan-1005969 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan-1005969?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602564 [name] => Tina Tödtling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-27 12:28:10 [main_article_id] => 0 [alias] => tina-toedtling [link] => /tag/tina-toedtling ) [1] => stdClass Object ( [id] => 602127 [name] => ured predsjednika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-20 13:46:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ured-predsjednika [link] => /tag/ured-predsjednika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 438856 [name] => protokol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => protokol [link] => /tag/protokol ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tina Žarkov Tödtling [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka koja je život provela kao šefica na Pantovčaku govori kakvi su zapravo bili Tuđman, Mesić, Josipović i Kolinda: On je bio posebno divan... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13047762.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Hanza Media [mainImageDesc] => Tina Žarkov Tödtling, bivša šefica protokola Ureda predsjednika [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13047762.jpg [title] => Tina Žarkov Tödtling, bivša šefica protokola Ureda predsjednika Damir Krajač/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13047768.jpg [title] => Damir Krajač/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13047772.jpg [title] => Damir Krajač/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13047778.jpg [title] => Damir Krajač/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057500.jpg [title] => U Splitu 2009. godine Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057552.jpg [title] => Filip Glas ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057556.jpg [title] => S Kolindom Grabar-Kitarović i Kikom Tomislav Bušljeta ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057558.jpg [title] => p Tomislav Bušljeta ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057568.jpg [title] => Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057570.jpg [title] => S Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem 2010. Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057572.jpg [title] => Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057594.jpg [title] => Odmor na Dugom otoku Filip Glas ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057598.jpg [title] => Tomislav Bušljeta ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057600.jpg [title] => Domagoj Opačak ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057602.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057604.jpg [title] => Posjet Svetog Oca Hrvatskoj1998. godine Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057606.jpg [title] => Privatni album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13057608.jpg [title] => Zdravica s Tuđmanom 1998. godine Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Došla sam do vrha, zadovoljna i ispunjena. I rekla samoj sebi kako je sad vrijeme za nešto novo. Novi predsjednik Zoran Milanović stvara svoj tim i to apsolutno treba pozdraviti. Već sam se čula s novom kolegicom, u kontaktu smo, tu sam za bilo kakvu pomoć. Ali moja želja je ionako bila završiti ovaj životni ciklus - govori Tina Tödtling, dojučerašnja šefica Protokola Predsjednice RH.

Splićanka djevojačkog prezimena Žarkov na Pantovčaku je, s povremenim prekidima, provela dvadesetak godina života otkako je 1996., kao apsolventica Ekonomskog fakulteta, stigla u ured prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

---

image
Damir Krajač/Hanza Media
---

Uz rad je ubrzo diplomirala, a kasnije završila i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova. Nakon dvogodišnjeg iskustva stečenog u organizaciji i realizaciji protokolarnih i ceremonijalnih posjeta, u siječnju 1998. postala je osobna tajnica prvog hrvatskog predsjednika, ostajući na toj funkciji do njegovih zadnjih dana.

Poslije se opet vratila u Protokol, u jednom trenutku i u Ministarstvo vanjskih poslova, pa čak kratko otišla i u privatni sektor, da bi se ubrzo našla na starom mjestu. No, sada je, uz smiješak će Tina, definitivno kraj. Možda će u diplomaciju?

- Nikad nisam razmišljala o tome, nemam takve ambicije. Možda nekoć i jesam, ali već dugo ne. Trenutno još pregovaram oko nekog fiksnog posla. Privatni sektor ili država?! Ne znam... Trenutno sam u razgovorima, vidjet ćemo gdje će me povući srce. Voljela bih iskoristiti dugogodišnje iskustvo rada u državnom protokolu u ulozi predavača, pa održavati seminare, radionice, edukacije... Ima nekih naznaka i poziva za takvo što. Primjerice, već su me zvali iz riječke Visoke poslovne škole “Par”, s kojom sam već lani surađivala. Polako... - mirno će Tina.

U dva desetljeća aktivnog rada u državnom protokolu prošla je sve stepenice, od najniže do najviše i nema te dužnosničke situacije koju nije prošla – od priprema i provedbi brojnih velikih međunarodnih skupova i konferencija, posjeta stranih državnika, Croatia summita, Summita predsjednika srednje Europe do dolaska Svetog Oca u Republiku Hrvatsku.

A u uredu prvog hrvatskog predsjednika završila je sasvim slučajno.

---

image
Zdravica s Tuđmanom 1998. godine
Privatni album
---

- Trebala im je tajnica, a moja najbolja prijateljica, danas veleposlanica Danijela Barišić, već je radila na Pantovčaku i tako je do mene došla ta informacija. Tadašnji šef Ivan Mišetić, kasnije i Želimir Kramarić, baš su me gurali da završim fakultet, nisu mi dali da zapustim taj apsolventski. Evo, ja sam živi dokaz da za Pantovčak nije trebala veza - govori Tina.

Možda je, dodaje, njezinu prvom poslovnom angažmanu pomogla i činjenica što je nekoliko godina ranije s Danijelom volontirala u Foreign press birou, gdje je ih je "gurnula" Inge Koludrović, njihova profesorica iz srednje škole. Ali ono što sigurno zna jest da je na radnom mjestu uvijek davala sto posto sebe, a i više od toga, što joj se na koncu i isplatilo.

Prvi hrvatski predsjednik u Tininu srcu ima posebno mjesto, premda joj je i sa svim ostalim predsjednicima bilo ugodno surađivati.

- Franjo Tuđman bio je divan šef. Dvije godine provela sam ispred njegovih vrata. Čovjek koji nikada nije zaboravio reći hvala, bez obzira na to što sam radila svoj posao. Šef za poželjeti. Činjenica da sam surađivala s njim za mene je ogromna čast, baš sam sretna što sam imala priliku surađivati s tim čovjekom - apostrofira Tina.

---

Kika je sve dočekivala i ispraćala


- Predsjedničina ljubimica Kika bila je stalno u njezinu uredu. Imala je svoj kutak, svih je dočekivala i ispraćala. Bila je toliko zaigrana da je to nekad možda i previše htjela (smijeh). Ipak, Kika je jako discipliniran pas za razliku od moje, također udomljene, mješanke Nale. Moja Nala je samo jednom bila na Pantovčaku, kad smo na Dan otvorenih vrata imali za temu udomljavanje.

---

- Ni s jednim predsjednikom, znači s njima osobno, nije bilo teško raditi. Svi imaju svoju osobnost, ali uistinu s bilo kim od njih, od predsjednika Mesića i Josipovića do predsjednice Grabar-Kitarović, nemam nijedno loše iskustvo. Dapače, oni uistinu cijene rad državnog protokola. Neki od njih su, došavši na funkciju predsjednika, već bili naučeni, neke smo podučavali, ali su shvatili da im naš rad pomaže, pa su ga brzo i prihvaćali. Šuma u komunikaciji više je bilo s njihovim savjetnicima - ne krije Tina.

Ističe kako je najvažnije da se zna red, a ako predsjednik nehotice “iskoči” iz protokolarnih okvira, jedina ispravna stvar je brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji.

- Smiješak na lice i idemo dalje. Naravno da ima i stresa... Ali sve se riješi. Uzbuđenje nosi svoje, kako protokolu tako i predsjednicima. To su normalne, ljudske situacije. Je li Mesić bio najležerniji?! Ne mogu to reći, jer je izuzetno poštovao protokol i svima govorio da se s teroristima pregovara, a s protokolom toga nema...!

---

image
S Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem 2010.
Privatni album
---

- Ivi Josipoviću forma je, ispočetka, bila nepoznanica, ali vrlo brzo je savladao pravila - govori Tina, prisjećajući se jednog od svojih prvih većih izazova, organizacije Bertelsmann foruma 2006. u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani.

Zatekli su je goli zidovi, trebalo je nabaviti apsolutno sve, do toaletnog papira, i organizirati prevođenje, ozvučenje, raspored sjedenja, prihvat gostiju...

I svaki dolazak Svetog Oca bio je veliki izazov. Kad je 2011. dolazio papa Benedikt, bila je zadužena za segment Zračne luke “Pleso”. Tada je uvidjela da je i Vatikan, koji ima iznimno strog protokol, spreman pomicati granicu.

Kako se uoči Papina odlaska dogodio prolom oblaka, sve što je bilo spremno na pisti za njegov ispraćaj moralo se zaboraviti. Ipak, uspjelo se, u posljednji trenutak, cijelu organizaciju preseliti u jedan VIP salon i ispratiti Papu kako dolikuje.

- Vremenske neprilike i panika najveći su neprijatelji protokola. Ovaj posao nije za paničare, jer kad se sve ruši, treba nabaciti osmijeh i izvlačiti najbolje što se može. Bez treptaja. Uz to, sve je to timski rad. Imala sam sreću što sam radeći ovaj posao imala top tim, pa nije bilo mjesta brizi - ističe Tina.

---

image
Posjet Svetog Oca Hrvatskoj1998. godine
Privatni album
---

Zbog organizacije raznih državnih događanja znala je dokasno ostajati na poslu, do jedan ili dva sata u noći. Istinabog, nikada na Pantovčaku nije prespavala, ali još i danas dobro pamti čuveni “Vlak mira” za Vukovar i 1997. godinu, kada je na poslu u komadu provela 26 sati.

- Došla sam ujutro na posao u Državni protokol i izišla sutradan oko 10 sati, otišla doma, malo odspavala i popodne već bila na vlaku. To mi je rekord. Po vagonima se znalo gdje tko sjedi, a ja sam radila raspored. Ali ništa mi nije bilo teško. Takva je bila atmosfera, samo nas je nosilo - evocira Tina uspomene na željezničku kompoziciju od 21 vagona kojom se, tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska simbolično vratila na svoje istočne granice.

Sudjelovala je i u realizaciji pet inauguracija predsjednika. One na Markovu trgu bile su izazovnije jer su se događale na otvorenom, uz gostujuće strane državnike i građane, ali ništa, reći će, što ne bi bilo izvedivo. Naravno, lakše je raditi u kontroliranim uvjetima, nema straha od kiše, samo, primjerice, može puknuti ozvučenje, kao kad im je jednom u uredu zaštekao uređaj pa nije bilo moguće pustiti himnu.

---

image
U Splitu 2009. godine
Privatni album
---

Greške se događaju, kao i u svakom poslu, i koliko god se sve savršeno, vojnički, odradilo u pripremi, dakako da se događaju nepredviđene situacije koje još i danas, kako Tini, tako i njezinim dojučerašnjim kolegicama, mame osmijeh na lice.

- Otvarali smo jedan od izmještenih ureda predsjednice Grabar-Kitarović. Pitam domaćine gdje je zastava i vidim jednu gospođu kako se spušta sa zastavom preko ruke, umjesto da je na štapu, spremna za podizanje. Predsjednica samo što nije došla, a zna se da, čim dođe, ide himna i podizanje zastave. Ništa, predsjednicu smo malo usporili, ušli u jednu prostoriju u kojoj sam pronašla štap od metle, natakla zastavu i vezala konop. I zastava se digla. To je najbitnije. Ne, neću vam reći koja je županija bila u pitanju - drži do diskrecije Tina.

Spominje i vlastite greške, poput one kad je predsjedniku zaboravila na vrijeme dodati govor, kao i kad je jednom prigodom s torbom Kolinde Grabar-Kitarović sjela u svoj automobil. Zaboravila joj je dati, a unutra je bio materijal koji je predsjednica trebala ponoviti prije sljedećeg sastanka. Bile su u istoj koloni, u različitim vozilima.

Bezbroj je zanimljivih situacija koje je proživjela od 90-ih naovamo. Puno je toga uočila i naučila o obrascu ponašanja kolega u drugim državama. Primjerice, pamti one sa švedskog dvora, koji su imali jasne i precizne upute, točno se znalo o čemu se želi razgovarati, a što se želi zaobići.

Neke zemlje (“nećemo o imenima”), dodaje, “znaju teturati, ali i to se obavi”.

- Jednom smo morali tražiti nove stolce. Zbog jednog je stranog državnika u sklopu priprema njegova posjeta Zagrebu stigla osoba koja je bila isključivo zadužena za mjerenje veličine njegova stolca. Nije se činilo da je taj državnik toliko korpulentan da je takvo što bilo potrebno, ali eto, imao je osobu za mjerenje stolca. To je bio baš neuobičajen detalj - otkriva Tina.

---

image
S Kolindom Grabar-Kitarović i Kikom
Tomislav Bušljeta
---

Kad bi je netko upitao o čemu brine državni protokol, prva riječ koja bi joj pala na um bila bi: ”Sve”.

Jer, kako jednom riječi pokriti ono što rade njegovi djelatnici, bez asistencija agencija izvan ureda - od organizacije vozila, dolazaka i odlazaka iz zračnih luka, do prehrane, brige o nečijim alergijama, osmišljavanju predstavljanja zemlje, menija i darova. Sve do najsitnijih detalja koji se tiču organizacije nekog događaja ili ugošćivanja stranog državnika. Potrebno je, naglašava, sve do u tančine umrežiti, a da još k tome izgleda reprezentativno.

Hrana pritom igra važnu ulogu.

- Uvijek nam je bio prioritet ponuditi autohtona hrvatska jela, bila sam veliki pobornik toga. Uostalom, pokazalo se da strani državnici jako vole i kulen i pršut i naš sir. Nema tko ih nije pohvalio. A tek štrukle... Pitali bi nas gdje sve to mogu kupiti. Često su bili na menijima, kao i naša vina, osobito crna s područja Dalmacije. I ona su uvijek izazivala odlične reakcije - primjećuje Tina.

Ističe da se protokol, poput mode ili jezika, mijenja, razvija i napreduje. Mora zadržati formu, ali se i prilagoditi vremenu. S godinama se najviše, objašnjava, “popustilo” u odijevanju, uvedena su izravna obraćanja predsjednika uz pomoć moderne tehnologije, a protokolarni susreti odvijaju se u prirodnijoj formi.

---

image
Odmor na Dugom otoku
Filip Glas
---

- Odradi se službeni dio, a onda se svi priklone ležernijoj i prisnijoj formi. No, sve drugo je ostalo, jer se posao morao odraditi. Što se tiče odijevanja, promijenile su se boje, a odbačene su i hulahopke. Ranije mi je bilo nezamislivo ljeti odraditi program a ne navući najlonke. Sad takva pravila po Europi popuštaju, a izvan nje su odavno prestala. Doduše, kraljevine su još malo striktne. Jedino je još ostalo na snazi da nije pristojno imati cipele ili sandale s otkrivenim prstima. Nose se sve boje, odjeća više nije tamna. Naravno, prije svega čovjek mora biti uredan i čist. I ne smije biti izazovno odjeven, otvorenog dekoltea ili prekratke dužine suknje/haljine. Sve ostalo je prihvatljivo - objašnjava Tina.

Podržava poteze bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pomaknula granice i u tom pitanju.

- Djelatnici protokola, po mom mišljenju, trebaju ostati u zagasitijim bojama kako se ne bi isticali. Ali ne mora to biti crna, može biti siva, smeđa, modra, tamnozelena... Neka mirnija, neupadljiva boja. Ali državnicima i članovima izaslanstva dopuštene su sve boje. Predsjednica Kolinda igrala se s njima, ali je poštovala dužinu. Imali ste prethodno gospođu Tatjanu Josipović, bivši prvu damu, koja je uvijek bila predivno odjevena, a isto se igrala s bojama. Zašto ne boje?! One daju dozu opuštenosti – veli Tina Tödtling.

---

Vatikan više ne inzistira na pokrivanju glave


- Vatikan je stara diplomacija i drži se starih protokola poput kraljevina. Ipak su mrvicu napravili pomak, više nego u slučaju kraljevina. Ali svejedno danas više nećete dobiti uputu da žena mora pokriti glavu nego će reći da je preporučeno. Stavlja se na volju. Ili kažu da se preporuča ženama katolkinjama. Ako ne osjećate, ne morate. I ne morate se brinuti da će se krivo protumačiti. Odijevanje je ostalo po starom – tamne boje, midi dužina suknje ili haljine, najlon čarape. Osim kraljica, one se smiju pojaviti u bijelome.

---

---

Teta Pavica iz vrtića i Rodoljub Jović s Radio Splita


- Puno sam naučila i od Branka Baričevića, koji mi je bio jedan od nadređenih, a i gospođa Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske, jedna je od mojih bivših šefica. Od nje sam učila... Ali protokol se uči i doma. Sjećam se moje tete Pavice iz vrtića, koja me isto nečemu naučila. Pa osnovne i srednje škole, prvih iskustava na Radio Splitu s Rodoljubom Jovićem. Svatko od njih ima neki segment koji sam “čupala” i ugrađivala u određeni kontekst. Naravno, tu je i rad, a onda i knjige i šefovi. Ta sam znanja upijala. Dakako, i od moje djece i supruga. Da nemam njihovu podršku, ništa ne bi bilo od protokola – zahvalna je Tina sinu Borni, kćeri Mirti i suprugu Dinu, koji uz redovan posao i svira u tamburaškom sastavu Šarmeri.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Hanza Media Damir Krajač/Hanza Media Damir Krajač/Hanza Media Damir Krajač/Hanza Media  Privatni album Filip Glas Tomislav Bušljeta Tomislav Bušljeta  Privatni album  Privatni album Privatni album Filip Glas Tomislav Bušljeta Domagoj Opačak  Privatni album  Privatni album  Privatni album
Damir Krajač/Hanza Media
Tina Žarkov Tödtling, bivša šefica protokola Ureda predsjednika
Privatni album
U Splitu 2009. godine
Tomislav Bušljeta
S Kolindom Grabar-Kitarović i Kikom
Privatni album
S Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem 2010.
Filip Glas
Odmor na Dugom otoku

Privatni album
Posjet Svetog Oca Hrvatskoj1998. godine
Privatni album
Zdravica s Tuđmanom 1998. godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan-1005969 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=511b583532e8fb9178e77de2b41f216a5c9c2108 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+koja+je+%C5%BEivot+provela+kao+%C5%A1efica+na+Pantov%C4%8Daku+govori+kakvi+su+zapravo+bili+Tu%C4%91man%2C+Mesi%C4%87%2C+Josipovi%C4%87+i+Kolinda%3A+On+je+bio+posebno+divan...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan-1005969 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanka-koja-je-zivot-provela-kao-sefica-na-pantovcaku-govori-kakvi-su-zapravo-bili-tudman-mesic-josipovic-i-kolinda-te-otkriva-tko-je-bio-divan-1005969 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tina Žarkov Tödtling [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTina Žarkov Tödtling

Splićanka koja je život provela kao šefica na Pantovčaku govori kakvi su zapravo bili Tuđman, Mesić, Josipović i Kolinda: On je bio posebno divan...

27. veljače 2020. - 12:26

Došla sam do vrha, zadovoljna i ispunjena. I rekla samoj sebi kako je sad vrijeme za nešto novo. Novi predsjednik Zoran Milanović stvara svoj tim i to apsolutno treba pozdraviti. Već sam se čula s novom kolegicom, u kontaktu smo, tu sam za bilo kakvu pomoć. Ali moja želja je ionako bila završiti ovaj životni ciklus - govori Tina Tödtling, dojučerašnja šefica Protokola Predsjednice RH.

Splićanka djevojačkog prezimena Žarkov na Pantovčaku je, s povremenim prekidima, provela dvadesetak godina života otkako je 1996., kao apsolventica Ekonomskog fakulteta, stigla u ured prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Uz rad je ubrzo diplomirala, a kasnije završila i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova. Nakon dvogodišnjeg iskustv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:49