StoryEditorOCM
HrvatskaGdje je zapelo?

Što je s obećanim? Umirovljenicima umjesto 13. mirovine ‘friška figa‘ ili će se pred predsjedničke izbore ipak veseliti?

Piše Marijana Cvrtila
21. lipnja 2024. - 12:01

Nismo ništa zaboravili. Radimo na tome. Idemo u smjeru kako je bilo i dogovoreno, ustrajni smo u tome da prva "tranša" bude isplaćena do kraja ove godine – potvrdio je u razgovoru za naše novine Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, novoizabrani saborski zastupnik i član vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, kod kojega smo se raspitali što se događa s najavljenim uvođenjem takozvane 13. mirovine za sve umirovljenike.

Prije nešto više od pola godine, krajem studenoga 2023., ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, zajedno s predstavnicima umirovljeničkih udruga, najavio je kako je dogovoren model uvođenja trajnog dodatka uz mirovinu za sve umirovljenike. Taj je institut u javnosti kolokvijalno nazvan 13. mirovina.

Taj iznos ne bi bio u visini punog iznosa mirovine, nego bi se njegova visina vezala uz godine staža, odnosno izračunavala na temelju umnoška faktora vrijednosti (izraženog u eurima) s godinama staža. Također, dogovor je bio da će trajni dodatak biti sastavni dio mirovine, što znači da bi porastom mirovina i on rastao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 12:02