stdClass Object ( [id] => 1322284 [title] => Što slijedi dogovore li se trgovci i Vlada: Krumpir će pojeftiniti 52%, jabuke 77%, limun 111 posto. Odluka u četvrtak [alias] => sto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da trgovci vrate cijene na razinu onih iz posljednjeg dana prošle godine, neke bi se jednostavno prepolovile. Prema podacima s web-stranice "Kretanje cijena" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, krumpiri u Lidlu koštaju 4,99 eura što je 52 posto više nego posljednjeg dana prošle godine, a 77 posto više ili 2,29 eura koštaju jabuke Cripps pink i za toliko bi te cijene pale kada bi se vratile na razinu s kraja prošle godine.

Kelj u Kauflandu s cijenom od 1,49 eura pojeftinio bi 116 posto, u Sparu bi limunu cijena od 2,09 eura morala pasti 111 posto, a 51 posto filetu oslića koji košta 5,99 eura, svježi kupus u Konzumu čija je cijena 99 centi morao bi pojeftiniti 87 posto, a 51 posto pala bi cijena krumpira od 4,99 eura, za 83 posto bi se smanjila cijena mrkvi koja sada iznosi 1,99 u NTL-u.

Nećemo mnogo čekati da doznamo hoće li se to dogoditi i o čemu se točno razgovaralo u utorak oko smanjivanja cijena u Ministarstvu gospodarstva s trgovcima iz deset velikih lanaca. Za sada se zna da su dobili dva dana za razmišljanje o prihvaćanju Vladinih prijedloga.

A za dva dana, u četvrtak na sjednici Vlade bit će predstavljen novi, peti paket pomoći građanima i poduzetnicima i tada ćemo doznati što će biti s cijenama električne energije za kućanstva i poduzetnike kojima u rujnu ističe zaštita od povećanja.

O opsegu smanjivanja cijena koje je resorno ministarstvo predložilo u utorak na pojedinačnim sastancima s predstavnicima Konzuma, KTC-a, Tommyja, Lidla, Studenca, Kauflanda, Spara, Plodina, NTL-a, Mlina i pekara spekulira se da se radi o spuštanju cijena više od stotinu proizvoda i vraćanju na razine s kraja prošle godine.

---

image

Ministar Davor Filipović nakon razgovora s trgovcima, ovo je njegov važan projekt

Lucija Očko/Cropix
---

Iz Konzuma su kazali da vjerojatno prihvaćaju dogovor, iz KTC-a da se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena, iz Lidla nisu imali komentara.

Što će biti s onima koji Vladi pošalju odbijenicu​ ne zna se, ali su s Markova trga poručivali da imaju instrumente, ne precizirajući koje, no prema dosadašnjim intervencijama radi se vjerojatno o zamrzavanju cijena nekih proizvoda, kakvo je trenutno na snazi za njih desetak, a uvijek je moguće uskočiti i s porezom na ekstra zarade kakav smo već imali kao jednokratni porez.

Trenutačno je limitiran rast cijena suncokretova ulja, brašna, šećera, mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, cijelog pileta, svinjskog mljevenog i carskog mesa...

– Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima, tjednima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor u roku dan, dva. Mislim da će svi sudjelovati, mi hoćemo. A sad s koliko artikala i s kojima stvar je samih trgovaca – izjavio je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u i direktor NTL-a, nakon sastanka s Davorom Filipovićem, ministrom gospodarstva.

---

image

Danijel Vidiš iz Spara, što će odlučiti do četvrtka

 

 

Lucija Očko/Cropix
---

U Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na razgovore su pozvani trgovci čije kretanje cijena prate na web-stranici kretanje-cijena.hr i uspoređuju ih s cijenama od 31. prosinca prošle godine.

Prema tim podacima, rekorder s 233 posto skoka cijene od posljednjeg dana prošle godine do 31. kolovoza ove godine je zubna pasta Sensodyne Sensitivity & Gum. Toliko je ta zubna pasta poskupjela u Sparu, pa oni s osjetljivom zubnom caklinom moraju izbrojiti 6,59 eura i pritom im je utjeha kako zubnu pastu ipak ne kupuju svaki dan.

Drugo i treće mjesto pripada Mlinu i pekarama u kojem su cijene naranči porasle u osam mjeseci ove godine 191 posto na 2,59 eura, a limunu su cijene skočile 135 posto na 2,09 eura, četvrto mjesto pripada kelju s porastom cijene od 116 posto na 1,49 eura u Kauflandu, a peti je opet lanac Mlin i pekare s rastom cijena od 111 posto na 1,69 eura za 100 grama čajne paštete Gavrilović.

To je pet artikala kojima su cijene naviše porasle u osam ovogodišnjih mjeseci, a među proizvodima kojima su cijene skakale ove godine više od 50 posto su i sir, luk, tjestenina, džemovi, čajevi, hrenovke, šampinjoni, gazirana pića, mortadela, čajna kobasica, čips, tjestenina, majoneza, deterdženti...

Premijer Andrej Plenković je ranije kazao da Vlada želi da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda koje nisu rasle zbog uvođenja eura.

---

image

Limuni su poskupjeli 111 posto, hoće li se cijena vratiti na vrijeme prije Nove godine

 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Želimo da se i s njihove strane naprave potezi. Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor na najskuplje destinacije, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tome ključ tih razgovora s trgovačkim lancima, koji su nevezani od paketa mjera – kazao je premijer.

U protekle dvije i pol godine, inflacija je značajno porasla, pa je od početka 2021. do srpnja ove godine, ukupna razina cijena povećana 23,5 posto. Premda se očekivao nastavak usporavanja inflacije koja raste po manjim stopama nego lani, ona je, prema prvim procjenama, u kolovozu opet malo ubrzala pa su cijene na godišnjoj razini narasle za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto.

U srpnju je inflacija iznosila 7,3 posto, a na mjesečnoj razini je bila 0,2 posto. U srpnju su hrana i bezalkoholna pića, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na godišnjoj razini bila skuplja 12,6 posto. Od kolovoza prošle godine do kraja srpnja ove godine hrana je bila 17 posto skuplja nego u istom prethodnom razdoblju.

Hrvatska inflacija je visoka kad se uspoređuje s ostalim članicama Europske unije. Tako je u srpnju Hrvatska imala šestu najveću inflaciju u Europskoj uniji, a bila je rekorder po najvećem skoku cijena smrznutog voća od 47 posto i vina od 16,6 posto, druga po skoku cijena jaja, krumpira, svježeg povrća i sladoleda, treća po rastu cijena svježeg voća i svinjetine, četvrta je bila po poskupljenju kruha i smrznutog povrća, šesta po podizanju cijena konditorskih proizvoda, janjetine i piva, deseta po poskupljenju svježe i smrznute ribe...

---

image

Daliborka Kranjčić iz KTC-a je izjavila kako se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena i njihov.

Goran Mehkek/Cropix
---

O skupoći govore i podaci Ministarstva financija o fiskalizaciji. U kolovozu koji je uz srpanj najprometniji turistički mjesec, kroz sustav fiskalizacije naplaćeno je 0,6 posto računa manje nego u kolovozu prošle godine, a vrijednost tih računa skočila je istovremeno 18 posto.

Tako je naplaćeno 9,9 milijardi eura ili 1,5 milijardi eura više negoli u prošlogodišnjem kolovozu.

Pitate li se koliko košta inflacija – to vam je odgovor s tim da je u cehu naplaćenih fiskaliziranih računa i PDV koji se plaća državi. Tako s rastom cijena raste naplaćeni PDV, pa se ne treba čuditi da država nema problema s financiranjem paketa pomoći jer nema problema s ubiranjem većeg PDV-a od građana i poduzetnika. Jer, oni i kad kupuju manje proizvoda, zbog inflacije moraju izbrojiti više novca, za same proizvode i usluge i za PDV.

---

OVO SU BROJKE

Dva je posto stopa inflacije od siječnja 2013. do prosinca 2020., podaci Državnog zavoda za statistiku

23,5 je posto ukupna stopa inflacije od siječnja 2021. do srpnja 2023.

16,9 je posto ukupna stopa inflacije od siječnja 2022. do srpnja 2023.

---

---

OVO SU REKORDERI

1. rekorder s 233 posto skoka cijene od posljednjeg dana prošle godine do 31. kolovoza je zubna pasta Sensodyne u Sparu

2. u Mlinu i pekarama cijene naranči porasle su u osam mjeseci 191 posto

3. limunu su cijene također u Mlinu i pekarama skočile 135 posto

4. ovo mjesto pripada Kauflandu i kelju s porastom cijene od 116 posto

5. lanac Mlin i pekare s rastom cijena od 111 posto čajne paštete Gavrilović

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 23% U DVIJE GODINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 23% U DVIJE GODINE 2 0 6855 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-12 14:20:03 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-12 17:19:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-12 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što slijedi dogovore li se trgovci i Vlada: Krumpir će pojeftiniti 52%, jabuke 77%, limun 111 posto. Odluka u četvrtak [metakey] => pojeftinjenje, davor filipović, inflacija, trgovački lanci, premijer [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25617643.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25622208.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25621591.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25620983.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/20757322.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 \u010deka odluku trgova\u010dkih lanaca kako bi u \u010detvrtak to uvrstio u projekt mjera. To bi odli\u010dan politi\u010dki potez pred skore izbore<\/p>","

Ministar Davor Filipovi\u0107 nakon razgovora s trgovcima, ovo je njegov va\u017ean projekt<\/p>","

Danijel Vidi\u0161 iz Spara, \u0161to \u0107e odlu\u010diti do \u010detvrtka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Daliborka Kranj\u010di\u0107 iz KTC-a je izjavila kako se razgovaralo o cijenama s kraja pro\u0161le godine i razlozima podizanja cijena i njihov.<\/p>","

Limuni su poskupjeli 111 posto, ho\u0107e li se cijena vratiti na vrijeme prije Nove godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25617643_1920.jpg":"1920x1080","k_25617643_1280.jpg":"1280x1280","k_25617643_1024.jpg":"1024x1024","k_25617643_640.jpg":"640x640","k_25617643_480.jpg":"480x480","k_25617643_340.jpg":"340x340","k_25617643_220.jpg":"220x220","o_25617643_1280.jpg":"1280x853","o_25617643_1024.jpg":"1024x682","o_25617643_640.jpg":"640x426","o_25617643_480.jpg":"480x320","o_25617643_340.jpg":"340x226","o_25617643_220.jpg":"220x146","h_25617643_1280.jpg":"1280x854","h_25617643_1024.jpg":"1024x683","h_25617643_640.jpg":"640x427","h_25617643_480.jpg":"480x320","h_25617643_340.jpg":"340x227","h_25617643_220.jpg":"220x147","pp_25617643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25617643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25617643_640.jpg":"640x814","pp_25617643_480.jpg":"480x611","pp_25617643_340.jpg":"340x432","pp_25617643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25622208_1920.jpg":"1920x1080","k_25622208_1280.jpg":"1280x1280","k_25622208_1024.jpg":"1024x1024","k_25622208_640.jpg":"640x640","k_25622208_480.jpg":"480x480","k_25622208_340.jpg":"340x340","k_25622208_220.jpg":"220x220","o_25622208_1280.jpg":"1280x853","o_25622208_1024.jpg":"1024x682","o_25622208_640.jpg":"640x426","o_25622208_480.jpg":"480x320","o_25622208_340.jpg":"340x226","o_25622208_220.jpg":"220x146","h_25622208_1280.jpg":"1280x854","h_25622208_1024.jpg":"1024x683","h_25622208_640.jpg":"640x427","h_25622208_480.jpg":"480x320","h_25622208_340.jpg":"340x227","h_25622208_220.jpg":"220x147","pp_25622208_1280.jpg":"1280x1628","pp_25622208_1024.jpg":"1024x1303","pp_25622208_640.jpg":"640x814","pp_25622208_480.jpg":"480x611","pp_25622208_340.jpg":"340x432","pp_25622208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25621591_1920.jpg":"1920x1080","k_25621591_1280.jpg":"1280x1280","k_25621591_1024.jpg":"1024x1024","k_25621591_640.jpg":"640x640","k_25621591_480.jpg":"480x480","k_25621591_340.jpg":"340x340","k_25621591_220.jpg":"220x220","o_25621591_1280.jpg":"1280x853","o_25621591_1024.jpg":"1024x682","o_25621591_640.jpg":"640x426","o_25621591_480.jpg":"480x320","o_25621591_340.jpg":"340x226","o_25621591_220.jpg":"220x146","h_25621591_1280.jpg":"1280x854","h_25621591_1024.jpg":"1024x683","h_25621591_640.jpg":"640x427","h_25621591_480.jpg":"480x320","h_25621591_340.jpg":"340x227","h_25621591_220.jpg":"220x147","pp_25621591_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621591_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621591_640.jpg":"640x814","pp_25621591_480.jpg":"480x611","pp_25621591_340.jpg":"340x432","pp_25621591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25620983_1920.jpg":"1920x1080","k_25620983_1280.jpg":"1280x1280","k_25620983_1024.jpg":"1024x1024","k_25620983_640.jpg":"640x640","k_25620983_480.jpg":"480x480","k_25620983_340.jpg":"340x340","k_25620983_220.jpg":"220x220","o_25620983_1280.jpg":"1280x853","o_25620983_1024.jpg":"1024x682","o_25620983_640.jpg":"640x426","o_25620983_480.jpg":"480x320","o_25620983_340.jpg":"340x226","o_25620983_220.jpg":"220x146","h_25620983_1280.jpg":"1280x854","h_25620983_1024.jpg":"1024x683","h_25620983_640.jpg":"640x427","h_25620983_480.jpg":"480x320","h_25620983_340.jpg":"340x227","h_25620983_220.jpg":"220x147","pp_25620983_1280.jpg":"1280x1628","pp_25620983_1024.jpg":"1024x1303","pp_25620983_640.jpg":"640x814","pp_25620983_480.jpg":"480x611","pp_25620983_340.jpg":"340x432","pp_25620983_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_20757322_1920.jpg":"1920x1080","k_20757322_1280.jpg":"1280x1280","k_20757322_1024.jpg":"1024x1024","k_20757322_640.jpg":"640x640","k_20757322_480.jpg":"480x480","k_20757322_340.jpg":"340x340","k_20757322_220.jpg":"220x220","o_20757322_1280.jpg":"1280x870","o_20757322_1024.jpg":"1024x696","o_20757322_640.jpg":"640x435","o_20757322_480.jpg":"480x326","o_20757322_340.jpg":"340x231","o_20757322_220.jpg":"220x149","h_20757322_1280.jpg":"1280x854","h_20757322_1024.jpg":"1024x683","h_20757322_640.jpg":"640x427","h_20757322_480.jpg":"480x320","h_20757322_340.jpg":"340x227","h_20757322_220.jpg":"220x147","pp_20757322_1280.jpg":"1280x1628","pp_20757322_1024.jpg":"1024x1303","pp_20757322_640.jpg":"640x814","pp_20757322_480.jpg":"480x611","pp_20757322_340.jpg":"340x432","pp_20757322_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6026805 Threads: 53 Questions: 1088415576 Slow queries: 0 Opens: 200356 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9751489 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak-1322284 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak-1322284?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 334919 [name] => pojeftinjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pojeftinjenje [link] => /tag/pojeftinjenje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630477 [name] => davor filipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-09 13:14:17 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-filipovic [link] => /tag/davor-filipovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 334010 [name] => trgovački lanci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovacki-lanci [link] => /tag/trgovacki-lanci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 480075 [name] => premijer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijer [link] => /tag/premijer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 23% U DVIJE GODINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što slijedi dogovore li se trgovci i Vlada: Krumpir će pojeftiniti 52%, jabuke 77%, limun 111 posto. Odluka u četvrtak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25617643.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković čeka odluku trgovačkih lanaca kako bi u četvrtak to uvrstio u projekt mjera. To bi odličan politički potez pred skore izbore

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25617643.jpg [title] =>

Andrej Plenković čeka odluku trgovačkih lanaca kako bi u četvrtak to uvrstio u projekt mjera. To bi odličan politički potez pred skore izbore

Lucija Očko/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25622208.jpg [title] =>

Ministar Davor Filipović nakon razgovora s trgovcima, ovo je njegov važan projekt

Lucija Očko/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25621591.jpg [title] =>

Danijel Vidiš iz Spara, što će odlučiti do četvrtka

 

 

Lucija Očko/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25620983.jpg [title] =>

Daliborka Kranjčić iz KTC-a je izjavila kako se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena i njihov.

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/20757322.jpg [title] =>

Limuni su poskupjeli 111 posto, hoće li se cijena vratiti na vrijeme prije Nove godine

 

Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da trgovci vrate cijene na razinu onih iz posljednjeg dana prošle godine, neke bi se jednostavno prepolovile. Prema podacima s web-stranice "Kretanje cijena" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, krumpiri u Lidlu koštaju 4,99 eura što je 52 posto više nego posljednjeg dana prošle godine, a 77 posto više ili 2,29 eura koštaju jabuke Cripps pink i za toliko bi te cijene pale kada bi se vratile na razinu s kraja prošle godine.

Kelj u Kauflandu s cijenom od 1,49 eura pojeftinio bi 116 posto, u Sparu bi limunu cijena od 2,09 eura morala pasti 111 posto, a 51 posto filetu oslića koji košta 5,99 eura, svježi kupus u Konzumu čija je cijena 99 centi morao bi pojeftiniti 87 posto, a 51 posto pala bi cijena krumpira od 4,99 eura, za 83 posto bi se smanjila cijena mrkvi koja sada iznosi 1,99 u NTL-u.

Nećemo mnogo čekati da doznamo hoće li se to dogoditi i o čemu se točno razgovaralo u utorak oko smanjivanja cijena u Ministarstvu gospodarstva s trgovcima iz deset velikih lanaca. Za sada se zna da su dobili dva dana za razmišljanje o prihvaćanju Vladinih prijedloga.

A za dva dana, u četvrtak na sjednici Vlade bit će predstavljen novi, peti paket pomoći građanima i poduzetnicima i tada ćemo doznati što će biti s cijenama električne energije za kućanstva i poduzetnike kojima u rujnu ističe zaštita od povećanja.

O opsegu smanjivanja cijena koje je resorno ministarstvo predložilo u utorak na pojedinačnim sastancima s predstavnicima Konzuma, KTC-a, Tommyja, Lidla, Studenca, Kauflanda, Spara, Plodina, NTL-a, Mlina i pekara spekulira se da se radi o spuštanju cijena više od stotinu proizvoda i vraćanju na razine s kraja prošle godine.

---

image

Ministar Davor Filipović nakon razgovora s trgovcima, ovo je njegov važan projekt

Lucija Očko/Cropix
---

Iz Konzuma su kazali da vjerojatno prihvaćaju dogovor, iz KTC-a da se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena, iz Lidla nisu imali komentara.

Što će biti s onima koji Vladi pošalju odbijenicu​ ne zna se, ali su s Markova trga poručivali da imaju instrumente, ne precizirajući koje, no prema dosadašnjim intervencijama radi se vjerojatno o zamrzavanju cijena nekih proizvoda, kakvo je trenutno na snazi za njih desetak, a uvijek je moguće uskočiti i s porezom na ekstra zarade kakav smo već imali kao jednokratni porez.

Trenutačno je limitiran rast cijena suncokretova ulja, brašna, šećera, mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, cijelog pileta, svinjskog mljevenog i carskog mesa...

– Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima, tjednima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor u roku dan, dva. Mislim da će svi sudjelovati, mi hoćemo. A sad s koliko artikala i s kojima stvar je samih trgovaca – izjavio je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u i direktor NTL-a, nakon sastanka s Davorom Filipovićem, ministrom gospodarstva.

---

image

Danijel Vidiš iz Spara, što će odlučiti do četvrtka

 

 

Lucija Očko/Cropix
---

U Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na razgovore su pozvani trgovci čije kretanje cijena prate na web-stranici kretanje-cijena.hr i uspoređuju ih s cijenama od 31. prosinca prošle godine.

Prema tim podacima, rekorder s 233 posto skoka cijene od posljednjeg dana prošle godine do 31. kolovoza ove godine je zubna pasta Sensodyne Sensitivity & Gum. Toliko je ta zubna pasta poskupjela u Sparu, pa oni s osjetljivom zubnom caklinom moraju izbrojiti 6,59 eura i pritom im je utjeha kako zubnu pastu ipak ne kupuju svaki dan.

Drugo i treće mjesto pripada Mlinu i pekarama u kojem su cijene naranči porasle u osam mjeseci ove godine 191 posto na 2,59 eura, a limunu su cijene skočile 135 posto na 2,09 eura, četvrto mjesto pripada kelju s porastom cijene od 116 posto na 1,49 eura u Kauflandu, a peti je opet lanac Mlin i pekare s rastom cijena od 111 posto na 1,69 eura za 100 grama čajne paštete Gavrilović.

To je pet artikala kojima su cijene naviše porasle u osam ovogodišnjih mjeseci, a među proizvodima kojima su cijene skakale ove godine više od 50 posto su i sir, luk, tjestenina, džemovi, čajevi, hrenovke, šampinjoni, gazirana pića, mortadela, čajna kobasica, čips, tjestenina, majoneza, deterdženti...

Premijer Andrej Plenković je ranije kazao da Vlada želi da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda koje nisu rasle zbog uvođenja eura.

---

image

Limuni su poskupjeli 111 posto, hoće li se cijena vratiti na vrijeme prije Nove godine

 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Želimo da se i s njihove strane naprave potezi. Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor na najskuplje destinacije, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tome ključ tih razgovora s trgovačkim lancima, koji su nevezani od paketa mjera – kazao je premijer.

U protekle dvije i pol godine, inflacija je značajno porasla, pa je od početka 2021. do srpnja ove godine, ukupna razina cijena povećana 23,5 posto. Premda se očekivao nastavak usporavanja inflacije koja raste po manjim stopama nego lani, ona je, prema prvim procjenama, u kolovozu opet malo ubrzala pa su cijene na godišnjoj razini narasle za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto.

U srpnju je inflacija iznosila 7,3 posto, a na mjesečnoj razini je bila 0,2 posto. U srpnju su hrana i bezalkoholna pića, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na godišnjoj razini bila skuplja 12,6 posto. Od kolovoza prošle godine do kraja srpnja ove godine hrana je bila 17 posto skuplja nego u istom prethodnom razdoblju.

Hrvatska inflacija je visoka kad se uspoređuje s ostalim članicama Europske unije. Tako je u srpnju Hrvatska imala šestu najveću inflaciju u Europskoj uniji, a bila je rekorder po najvećem skoku cijena smrznutog voća od 47 posto i vina od 16,6 posto, druga po skoku cijena jaja, krumpira, svježeg povrća i sladoleda, treća po rastu cijena svježeg voća i svinjetine, četvrta je bila po poskupljenju kruha i smrznutog povrća, šesta po podizanju cijena konditorskih proizvoda, janjetine i piva, deseta po poskupljenju svježe i smrznute ribe...

---

image

Daliborka Kranjčić iz KTC-a je izjavila kako se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena i njihov.

Goran Mehkek/Cropix
---

O skupoći govore i podaci Ministarstva financija o fiskalizaciji. U kolovozu koji je uz srpanj najprometniji turistički mjesec, kroz sustav fiskalizacije naplaćeno je 0,6 posto računa manje nego u kolovozu prošle godine, a vrijednost tih računa skočila je istovremeno 18 posto.

Tako je naplaćeno 9,9 milijardi eura ili 1,5 milijardi eura više negoli u prošlogodišnjem kolovozu.

Pitate li se koliko košta inflacija – to vam je odgovor s tim da je u cehu naplaćenih fiskaliziranih računa i PDV koji se plaća državi. Tako s rastom cijena raste naplaćeni PDV, pa se ne treba čuditi da država nema problema s financiranjem paketa pomoći jer nema problema s ubiranjem većeg PDV-a od građana i poduzetnika. Jer, oni i kad kupuju manje proizvoda, zbog inflacije moraju izbrojiti više novca, za same proizvode i usluge i za PDV.

---

OVO SU BROJKE

Dva je posto stopa inflacije od siječnja 2013. do prosinca 2020., podaci Državnog zavoda za statistiku

23,5 je posto ukupna stopa inflacije od siječnja 2021. do srpnja 2023.

16,9 je posto ukupna stopa inflacije od siječnja 2022. do srpnja 2023.

---

---

OVO SU REKORDERI

1. rekorder s 233 posto skoka cijene od posljednjeg dana prošle godine do 31. kolovoza je zubna pasta Sensodyne u Sparu

2. u Mlinu i pekarama cijene naranči porasle su u osam mjeseci 191 posto

3. limunu su cijene također u Mlinu i pekarama skočile 135 posto

4. ovo mjesto pripada Kauflandu i kelju s porastom cijene od 116 posto

5. lanac Mlin i pekare s rastom cijena od 111 posto čajne paštete Gavrilović

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix Lucija Očko/Cropix Lucija Očko/Cropix Goran Mehkek/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Lucija Očko/Cropix

Andrej Plenković čeka odluku trgovačkih lanaca kako bi u četvrtak to uvrstio u projekt mjera. To bi odličan politički potez pred skore izbore

Lucija Očko/Cropix

Ministar Davor Filipović nakon razgovora s trgovcima, ovo je njegov važan projekt

Lucija Očko/Cropix

Danijel Vidiš iz Spara, što će odlučiti do četvrtka

 

 

Goran Mehkek/Cropix

Daliborka Kranjčić iz KTC-a je izjavila kako se razgovaralo o cijenama s kraja prošle godine i razlozima podizanja cijena i njihov.

Vladimir Dugandžić/Cropix

Limuni su poskupjeli 111 posto, hoće li se cijena vratiti na vrijeme prije Nove godine

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak-1322284 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fc739c101c68474610417d3f24f39a6fb258cb4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+slijedi+dogovore+li+se+trgovci+i+Vlada%3A+Krumpir+%C4%87e+pojeftiniti+52%25%2C+jabuke+77%25%2C+limun+111+posto.+Odluka+u+%C4%8Detvrtak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak-1322284 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-slijedi-dogovore-li-se-trgovci-i-vlada-krumpir-ce-pojeftiniti-52-jabuke-77-limun-111-posto-odluka-u-cetvrtak-1322284 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 23% U DVIJE GODINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska23% U DVIJE GODINE

Što slijedi dogovore li se trgovci i Vlada: Krumpir će pojeftiniti 52%, jabuke 77%, limun 111 posto. Odluka u četvrtak

12. rujna 2023. - 19:19
Andrej Plenković čeka odluku trgovačkih lanaca kako bi u četvrtak to uvrstio u projekt mjera. To bi odličan politički potez pred skore izboreLucija Očko/Cropix

Da trgovci vrate cijene na razinu onih iz posljednjeg dana prošle godine, neke bi se jednostavno prepolovile. Prema podacima s web-stranice "Kretanje cijena" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, krumpiri u Lidlu koštaju 4,99 eura što je 52 posto više nego posljednjeg dana prošle godine, a 77 posto više ili 2,29 eura koštaju jabuke Cripps pink i za toliko bi te cijene pale kada bi se vratile na razinu s kraja prošle godine.

Kelj u Kauflandu s cijenom od 1,49 eura pojeftinio bi 116 posto, u Sparu bi limunu cijena od 2,09 eura morala pasti 111 posto, a 51 posto filetu oslića koji košta 5,99 eura, svježi kupus u Konzumu čija je cijena 99 centi morao bi pojeftiniti 87 posto, a 51 posto pala bi cijena krumpira od 4,99 eura, za 83 posto bi se smanjila cijena mrkvi koja sada iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:11