StoryEditorOCM
Hrvatskabruno pavić

Stručnjak za sigurnost o hakerskom napadu na KBC Zagreb: ‘Nije teško pogoditi koje bi države mogle stajati iza ovoga...‘

Piše vijesti sd
27. lipnja 2024. - 23:00
Bruno Pavić: Ako iza ovih napada stoji država, onda treba gledati u smjeru Irana, Kine, Sjeverne Koreje i RusijeŽeljko Puhovski/Cropix

Čeka se ishod istrage o tome tko stoji iza kibernetičkog napada na KBC Rebro, ali i što je bio cilj napada.

 Najčešće iza kibernetičkih napada stoje kriminalci koji ucjenom pokušavaju doći do novca. I dok se čeka ishod istrage, više o svemu novinarki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović otkrio je stručnjak za sigurnost Bruno Pavić.

"Ovaj napad koji se događa nije nikakva novost i događa se diljem Europe. U ovom slučaju mislim da iza njega ne stoje kriminalci jer je tražiti otkupninu od bolnice gotovo nemoguće. Državnim službama je, naime, zakonom zabranjeno njihovo plaćanje", objasnio je Pavić i dodao da bi uzrok napada mogao biti pokušaj destabilizacije kao što je to bilo dan ranije s novčarskim institucijama, piše Dnevnik.hr.

"Kod državno sponzoriranih napada, odnosno onih iza kojih stoji država, oni razbijaju zero day napade. Dakle, zero day napad može razviti samo država ili organizirana skupina koja ima jako puno novaca za razvijanje tako nečega. U ovom slučaju ja ne bih izlazio s informacijama da iza ovih napada stoji država, ali kada bi tome bilo tako onda treba gledati u smjeru Irana, Kine, Sjeverne Koreje i Rusije", smatra stručnjak za sigurnost Bruno Pavić.

image

Još nije poznato tko je i zbog čega kibernetički napao KBC Zagreb

Goran Mehkek/Cropix

Iako se često može čuti da smo mi malena država, Pavić je upozorio, da smo članica NATO-a i EU-a i preko naših sustava se vrlo lako može doći i do europskih institucija.

"Dok forenzičari ne otkriju što je sve bilo zahvaćeno napadom, ne možemo sa sigurnošću tvrditi koja je šteta. U ovom slučaju, to bi mogle biti informacije bolnice o pacijentima i da ti podaci budu izloženi na nekom dark webu. Moguće je i da je to pokušaj destabilizacije sustava i da bolnice uopće ne mogu komunicirati", objasnio je Pavić.

Mogu li hakeri koji su napali KBC Zagreb sada doći do sustava drugih bolnica Pavić je rekao da je i to moguće. 

"Zna se način funkcioniranja svake skupine koja napada. Vrlo brzo će se forenzikom pokazati čiji je ključ u ovom napadu", rekao je Pavić.

image

‘Zero day napad može razviti samo država ili organizirana skupina koja ima jako puno novaca za razvijanje tako nečega‘, tvrdi Pavić

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 23:24