stdClass Object ( [id] => 1267035 [title] => Tana Tandarić o porodiljnom za muškarce i žene i životu u Švedskoj, našim zatrovanim špiljama, Alzheimeru i Parkinsu [alias] => tana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priroda je moj najdraži "ispušni ventil" i ništa ne može zamijeniti mir koji osjećam dok hodam potpunom divljinom. Po mogućnosti bez mobilnog signala. Ove "robinzonske" riječi dr. sc. Tane Tandarić mogle bi nas zavarati kada ne bismo znali da se iza njih krije mlada znanstvenica nemirna duha koju je "hodanje", metaforički rečeno, odvelo daleko i – duboko.

Od zagrebačkog Instituta Ruđera Boškovića (IRB), preko europskih sveučilišta i instituta do hladnog europskog sjevera i Švedske, gdje se ova svestrana mlada hrvatska znanstvenica trenutačno nalazi na postdoktoratu na Sveučilištu u Uppsali.

Dr. sc. Tana Tandarić u svome se profesionalnom životu bavila, i još se bavi, izuzetno ozbiljnim područjima, među ostalim i istraživanjem enzima koji je bitan za liječenje Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a na poslijedoktoratu u Uppsali i razvojem novih molekula koje imaju primjenu u imunoterapiji karcinoma.

Ali, ne samo o profesionalnom, dojam je da s jednakim žarom ona govori i o svome – mi ćemo ga nazvati hobijem – važnom području interesa koji uključuje nevjerojatne ljepote i speleološke zanimljivosti Hrvatske koju sama naziva "rajem za speleologe". I ne manje važno, u oku i srcu uvijek posebno mjesto zauzima Dalmacija. Jer, naša je sugovornica Murteranka.

- Murterka. Tako mi sami sebe zovemo – decentno nas ispravlja Tana. Pa se vraćamo na taj neizostavan dio životopisa, jer tamo je i počela neraskidiva ljubav prema znanosti.

- Završila sam OŠ "Murterski škoji". Živjela sam do petnaeste godine na otoku, kada upisujem XV. gimnaziju u Zagrebu. Moji roditelji, brat i sestra (i ostala brojna rodbina) još žive u Murteru. I ja dolazim više puta godišnje, samo ne ljeti. Treba izbjeći gužve i turiste, ako je ikako moguće – smije se Tana.

---

image

Priroda je njezin ispušni ventil

PRIVATNI ALBUM
---

- Mislim da Dalmacija stvarno ne može izići iz srca Dalmatinke, i za mene je to još uvijek nakon svih putovanja najljepše mjesto na zemlji. Osobito Kornati. Moja obitelj tradicionalno ima posjede na Kornatima i provela sam dobar dio svog djetinjstva tamo – dodat će mlada doktorica znanosti na ovu temu. I otkriva:

- Znanost mi je prvi put približila profesorica biologije u osnovnoj školi dr. sc. Marija Pandža, s kojom sam sudjelovala u istraživanju rasprostranjenosti endemskih vrsta biljaka unutar NP-a Kornati.

Naglasak stoga u nastavku stavljamo na profesionalne "punte". Nakon diplome zaposlila se kao asistent na Institutu "Ruđer Bošković" u grupi dr. Roberta Vianella, a tu je izradila i doktorski rad koji je obranila na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Evo čime se bavila u sklopu doktorske disertacije.

- Istraživala sam kako točno rade lijekovi za Parkinsonovu bolest koje trenutačno imamo na tržištu. Moji rezultati dali su smjernice kako se već postojeći lijekovi mogu poboljšati te na taj način postati učinkovitiji i sigurniji za pacijenta – prenosi naša mlada znanstvenica. Ukratko, dodaje, da bismo na neku molekularnu metu mogli ciljano djelovati moramo je prvo dobro upoznati, a računalne metode su za to idealan alat.

Slažemo se oko toga da su Parkinson i druge demencije bolesti modernog društva i da Hrvatska u tom pitanju ne zaostaje za Europom i svijetom. Pitamo je koliko istraživanja poput njezinih mogu utjecati na poboljšanje lijekova za te bolesti?

- Istraživali smo molekule koje su danas jedna od rijetkih terapeutskih rješenja u tretmanu demencija. Moji rezultati objasnili su kako one rade te sam predložila nekoliko novih molekula koje bi trebale imati povoljniji farmakodinamički profil.

Ono što mi nedostaje je suradnja s eksperimentalcima koji bi moja predviđanja mogli potvrditi. Nadam se da će se to u bliskoj budućnosti promijeniti – optimistična je mlada znanstvenica. Ističe da bolesti poput Parkinsonove i ostalih demencija, prije svega zbog starenja populacije i modernog načina života, predstavljaju i sve veći javnozdravstveni problem.

---

image

Zaručnik je bezrezervno podržava i razumije koliko bitan dio njezinog života predstavljaju znanost i istraživanje

PRIVATNI ALBUM
---

- Nažalost, najveći je problem kasna dijagnoza – primjerice u trenutku kada Parkinsonova bolest počinje pokazivati simptome već je znatan broj dopaminergičkih neurona uništeno. Neuroni se ne mogu obnavljati, pa je postojeća terapija fokusirana na olakšavanje simptoma.

No niti jedan od postojećih lijekova ne liječi uzrok već samo usporava napredak bolesti, zato je nužno istraživati nova terapijska rješenja. Upravo zato bitno je istraživati temeljne mehanizme nastanka ovakvih bolesti. Oni nam mogu dati odgovore kako demencije prevenirati i detektirati u što ranijem stadiju – govori Tana o važnosti istraživanja u kojima sudjeluje.

A o važnosti svih "sporednih" kamenčića u mozaiku njezina ispunjenog života također bi se moglo ispisati nekoliko napetih novela. Ljubav prema prirodi, speleologiju i planinarenje već smo stavili "u glavu" teksta, jer to je njezin "ispušni ventil".

- Prva špilja (doduše s jamskim ulazom) u koju smo se spustili bila je Jopićeva. Sjećam se da mi je bilo užasno teško (jer nisam svladala tehniku penjanja/spuštanja) i da mi je trebalo jako puno vremena da se spustim. Malo je strašno na početku kad pogledaš u bezdan, ali naučila sam vjerovati svojoj opremi i sposobnostima – prisjeća se toga prvog "spuštanja" Tana Tandarić, koja danas ovu svoju omiljenu aktivnost naziva opuštajućom.

- Naravno, uvijek su moguće nesreće i speleologija nije bezopasna, no radi se o iznimno timskoj aktivnosti – nikad se ne ide sam, a u ljude s kojima radim istraživanja imam potpuno povjerenje.

Tana je puna hvale za hrvatske speleološke zanimljivosti.

- U našem podzemlju nalazi se 70 posto zaliha pitke vode i 40 posto naših endemskih životinja. Najljepše mi je istraživati Crnopac na južnom Velebitu – ispod masiva nalazi se više od 50 kilometara podzemnih kanala. Crnopac je ujedno i najduži jamski sustav u Hrvatskoj, ali i u dinarskom kršu.

- Nažalost, ono s čime se speleolozi često susreću su ilegalni deponiji otpada u špiljama i jamama. Lokalno stanovništvo se rješava komunalnog i krupnog otpada na način da ga odbaci u obližnju jamu i špilju. Kroz inicijativu "Čisto podzemlje" do sada je locirano oko tisuću onečišćenih jama i špilja i nažalost svakim danom ovaj broj raste.

Speleolozi iz cijele države akcijama čišćenja pokušavaju očistiti što više speleoloških objekata, no naši napori su uzaludni dok god se ovakvo ponašanje nastavlja. Zato se edukacijama, osobito usmjerenima prema djeci, trudimo osvijestiti da sve ono što se ubaci u jamu na kraju završi u vodi koju pijemo – upozorava Tana te dodaje da su u jamama našli svašta, od dječjih igračaka do minsko-eksplozivnih naprava.

- Upravo je to naš najveći strah kada ulazimo u jamu ispunjenu smećem – otkriva zaljubljenica u planinarenje i speleologiju.

Pitamo je kako se snalazi u Švedskoj kada su ta "sitna zadovoljstva" u pitanju, ima li ondje šanse spustiti se u krška "grotla"?

- Švedska je, nažalost, što se tiče speleologije siromašna – stijene su uglavnom magmatskog podrijetla te nisu topive pa zato špilja i jama u Švedskoj praktički nema. Budući da je dio Švedske u kojem se nalazim poprilično ravan, a i zbog temperatura nije moguće uvijek boraviti vani, trenutno mi je glavna preokupacija penjanje u dvorani.

---

image

Na vrhu Olimpa

privatni album
---

Jedan od glavnih razloga zašto bih se htjela vratiti u Hrvatsku je upravo speleologija. Naša država nalazi se na krškom području i raj je za speleologe – nema dvojbi za Tanu. U Švedskoj joj se, međutim, sviđa bitna stvar koja je vezana za položaj žena znanstvenica, a tiče se rješenja kojima su uklonjene potencijalne prepreke prilikom zapošljavanja koje bi ženama mogla stvoriti želja za majčinstvom.

- Švedska je to elegantno riješila: moji kolege ovdje obavezni su uzeti porodiljni dopust, pa zapravo za poslodavca nema razlike ako zaposli ženu. Švedska roditeljima nudi 480 dana (oko 16 mjeseci) roditeljskog dopusta.

Od roditelja se očekuje da raspodijele taj dopust u najvećoj mogućoj mjeri, a svaki od roditelja mora iskoristiti najmanje 90 dana porodiljskog dopusta. Što "pravednije" ga raspodijele, to više bonusa dobivaju. Ali, muškarci na porodiljnom moraju biti minimalno tri mjeseca. Rezultat toga je da se podigao natalitet jer se žene odlučuju i za djecu i za karijeru – saznajemo od Tane iz prve ruke ove zanimljive informacije.

Pitamo je i kako je biti znanstvenica u Hrvatskoj, ali i izvan nje?

- Znanstvenici koji svoju karijeru započnu u Hrvatskoj dobiju nevjerojatnu sposobnost – da iz nemogućeg stvore moguće, odnosno da imamo vrhunske rezultate uz vrlo niska ulaganja – izravna je naša mlada znanstvenica, koja smatra da Hrvatsku čeka još dug put do spoznaje o važnosti ulaganja u znanost.

- Biti žena u znanosti (i u Hrvatskoj i vani) nije lako. Kao i u drugim područjima nailazimo na predrasude i prepreke, a često pati i privatni život. Život znanstvenika uključuje nagla seljenja u druge države, iznimnu posvećenost i brojne prekovremene sate – prepričava Tana.

Otkriva i da joj puno pomaže što uz sebe ima zaručnika koji je bezrezervno podržava u tome što radi i razumije koliko bitan dio njezina života predstavljaju znanost i istraživanje.

Murterku s trenutačnom švedskom adresom pitamo neizostavno pitanje – vidi li svoju budućnost u Hrvatskoj ili izvan nje?

- Moja najveća želja je imati svoju znanstvenu grupu i dobiti financiranje za vlastite projekte. Posebno bih voljela ostvariti suradnju s farmaceutskom industrijom i na taj način dati doprinos razvoju novih terapijskih rješenja. Nadam se da ću biti u mogućnosti to ostvariti u Hrvatskoj, no još uvijek ne znam hoću li dobiti tu priliku.

Stalnih radnih mjesta na hrvatskim institucijama je malo, i puno naših vrhunskih znanstvenika primorano je otići u inozemstvo, gdje se nudi puno više prilika. No kako je Gibonni otpjevao, "Gdje me staviš tu ću rasti". Sigurna sam da će se otvoriti prilika da negdje iskoristim svoje vještine – otkriva Tana Tandarić.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANOST I AVANTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZNANOST I AVANTURA 2 0 10026 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-22 10:59:11 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 11:58:09 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-02-22 11:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 170 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tana Tandarić o porodiljnom za muškarace i žene i životu u Švedskoj, našim zatrovanim špiljama, Alzheimeru i Parkinsu [metakey] => Tanja Tandarić, Mlada znanstvenica, Porodiljni za muškarce, speleologija, Jama Crnopac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326152.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326044.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326045.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326046.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326047.png","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326048.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326049.png","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24326051.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/17721384.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23898469.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM ","PRIVATNI ALBUM ","privatni album","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM ","PRIVATNI ALBUM Tana Tandari\u0107\/Tana Tandari\u0107","PRIVATNI ALBUM ","Tek Image\/science Photo Library\/Science Photo Library Via Afp","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na vrhu Castor<\/p>","

Priroda je njezin ispu\u0161ni ventil<\/p>","

Zaru\u010dnik je bezrezervno podr\u017eava i razumije koliko bitan dio njezinog \u017eivota predstavljaju znanost i istra\u017eivanje<\/p>","

Na vrhu Olimpa<\/p>","

Nakon doktorata boravila je u Max Perutz laboratorijima u Be\u010du kao gostuju\u0107i znanstvenik u grupi prof. dr. sc. Bojana \u017dagrovi\u0107a<\/strong><\/p>","

U Jopi\u0107evoj \u0161pilji<\/p>","

Tijekom prezentacije svojih sjajnih rezultata<\/p>","

PRIVATNI ALBUM<\/p>","

Doctor reviewing MRI (magnetic resonance imaging) scans of the brain. (Photo by TEK IMAGE\/SCIENCE PHOTO LIBRARY\/ABO\/Science Photo Library via AFP)<\/p>","

alzheimer\u2018s disease on MRI<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x912","hd_24326152_1920.jpg":"1920x1080","k_24326152_1280.jpg":"1280x1280","k_24326152_1024.jpg":"1024x1024","k_24326152_640.jpg":"640x640","k_24326152_480.jpg":"480x480","k_24326152_340.jpg":"340x340","k_24326152_220.jpg":"220x220","o_24326152_1280.jpg":"1280x608","o_24326152_1024.jpg":"1024x486","o_24326152_640.jpg":"640x304","o_24326152_480.jpg":"480x228","o_24326152_340.jpg":"340x161","o_24326152_220.jpg":"220x104","h_24326152_1280.jpg":"1280x854","h_24326152_1024.jpg":"1024x683","h_24326152_640.jpg":"640x427","h_24326152_480.jpg":"480x320","h_24326152_340.jpg":"340x227","h_24326152_220.jpg":"220x147","pp_24326152_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326152_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326152_640.jpg":"640x814","pp_24326152_480.jpg":"480x611","pp_24326152_340.jpg":"340x432","pp_24326152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"526x526","hd_24326044_1920.jpg":"1920x1080","k_24326044_1280.jpg":"1280x1280","k_24326044_1024.jpg":"1024x1024","k_24326044_640.jpg":"640x640","k_24326044_480.jpg":"480x480","k_24326044_340.jpg":"340x340","k_24326044_220.jpg":"220x220","o_24326044_1280.jpg":"1280x1280","o_24326044_1024.jpg":"1024x1024","o_24326044_640.jpg":"640x640","o_24326044_480.jpg":"480x480","o_24326044_340.jpg":"340x340","o_24326044_220.jpg":"220x220","h_24326044_1280.jpg":"1280x854","h_24326044_1024.jpg":"1024x683","h_24326044_640.jpg":"640x427","h_24326044_480.jpg":"480x320","h_24326044_340.jpg":"340x227","h_24326044_220.jpg":"220x147","pp_24326044_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326044_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326044_640.jpg":"640x814","pp_24326044_480.jpg":"480x611","pp_24326044_340.jpg":"340x432","pp_24326044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24326045_1920.jpg":"1920x1080","k_24326045_1280.jpg":"1280x1280","k_24326045_1024.jpg":"1024x1024","k_24326045_640.jpg":"640x640","k_24326045_480.jpg":"480x480","k_24326045_340.jpg":"340x340","k_24326045_220.jpg":"220x220","o_24326045_1280.jpg":"1280x1706","o_24326045_1024.jpg":"1024x1365","o_24326045_640.jpg":"640x853","o_24326045_480.jpg":"480x640","o_24326045_340.jpg":"340x453","o_24326045_220.jpg":"220x293","h_24326045_1280.jpg":"1280x854","h_24326045_1024.jpg":"1024x683","h_24326045_640.jpg":"640x427","h_24326045_480.jpg":"480x320","h_24326045_340.jpg":"340x227","h_24326045_220.jpg":"220x147","pp_24326045_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326045_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326045_640.jpg":"640x814","pp_24326045_480.jpg":"480x611","pp_24326045_340.jpg":"340x432","pp_24326045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24326046_1920.jpg":"1920x1080","k_24326046_1280.jpg":"1280x1280","k_24326046_1024.jpg":"1024x1024","k_24326046_640.jpg":"640x640","k_24326046_480.jpg":"480x480","k_24326046_340.jpg":"340x340","k_24326046_220.jpg":"220x220","o_24326046_1280.jpg":"1280x960","o_24326046_1024.jpg":"1024x768","o_24326046_640.jpg":"640x480","o_24326046_480.jpg":"480x360","o_24326046_340.jpg":"340x255","o_24326046_220.jpg":"220x165","h_24326046_1280.jpg":"1280x854","h_24326046_1024.jpg":"1024x683","h_24326046_640.jpg":"640x427","h_24326046_480.jpg":"480x320","h_24326046_340.jpg":"340x227","h_24326046_220.jpg":"220x147","pp_24326046_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326046_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326046_640.jpg":"640x814","pp_24326046_480.jpg":"480x611","pp_24326046_340.jpg":"340x432","pp_24326046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"744x491","hd_24326047_1920.png":"1920x1080","k_24326047_1280.png":"1280x1280","k_24326047_1024.png":"1024x1024","k_24326047_640.png":"640x640","k_24326047_480.png":"480x480","k_24326047_340.png":"340x340","k_24326047_220.png":"220x220","o_24326047_1280.png":"1280x844","o_24326047_1024.png":"1024x675","o_24326047_640.png":"640x422","o_24326047_480.png":"480x316","o_24326047_340.png":"340x224","o_24326047_220.png":"220x145","h_24326047_1280.png":"1280x854","h_24326047_1024.png":"1024x683","h_24326047_640.png":"640x427","h_24326047_480.png":"480x320","h_24326047_340.png":"340x227","h_24326047_220.png":"220x147","pp_24326047_1280.png":"1280x1628","pp_24326047_1024.png":"1024x1303","pp_24326047_640.png":"640x814","pp_24326047_480.png":"480x611","pp_24326047_340.png":"340x432","pp_24326047_220.png":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24326048_1920.jpg":"1920x1080","k_24326048_1280.jpg":"1280x1280","k_24326048_1024.jpg":"1024x1024","k_24326048_640.jpg":"640x640","k_24326048_480.jpg":"480x480","k_24326048_340.jpg":"340x340","k_24326048_220.jpg":"220x220","o_24326048_1280.jpg":"1280x1280","o_24326048_1024.jpg":"1024x1024","o_24326048_640.jpg":"640x640","o_24326048_480.jpg":"480x480","o_24326048_340.jpg":"340x340","o_24326048_220.jpg":"220x220","h_24326048_1280.jpg":"1280x854","h_24326048_1024.jpg":"1024x683","h_24326048_640.jpg":"640x427","h_24326048_480.jpg":"480x320","h_24326048_340.jpg":"340x227","h_24326048_220.jpg":"220x147","pp_24326048_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326048_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326048_640.jpg":"640x814","pp_24326048_480.jpg":"480x611","pp_24326048_340.jpg":"340x432","pp_24326048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1078x720","hd_24326049_1920.png":"1920x1080","k_24326049_1280.png":"1280x1280","k_24326049_1024.png":"1024x1024","k_24326049_640.png":"640x640","k_24326049_480.png":"480x480","k_24326049_340.png":"340x340","k_24326049_220.png":"220x220","o_24326049_1280.png":"1280x854","o_24326049_1024.png":"1024x683","o_24326049_640.png":"640x427","o_24326049_480.png":"480x320","o_24326049_340.png":"340x227","o_24326049_220.png":"220x146","h_24326049_1280.png":"1280x854","h_24326049_1024.png":"1024x683","h_24326049_640.png":"640x427","h_24326049_480.png":"480x320","h_24326049_340.png":"340x227","h_24326049_220.png":"220x147","pp_24326049_1280.png":"1280x1628","pp_24326049_1024.png":"1024x1303","pp_24326049_640.png":"640x814","pp_24326049_480.png":"480x611","pp_24326049_340.png":"340x432","pp_24326049_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1921","hd_24326051_1920.jpg":"1920x1080","k_24326051_1280.jpg":"1280x1280","k_24326051_1024.jpg":"1024x1024","k_24326051_640.jpg":"640x640","k_24326051_480.jpg":"480x480","k_24326051_340.jpg":"340x340","k_24326051_220.jpg":"220x220","o_24326051_1280.jpg":"1280x1280","o_24326051_1024.jpg":"1024x1024","o_24326051_640.jpg":"640x640","o_24326051_480.jpg":"480x480","o_24326051_340.jpg":"340x340","o_24326051_220.jpg":"220x220","h_24326051_1280.jpg":"1280x854","h_24326051_1024.jpg":"1024x683","h_24326051_640.jpg":"640x427","h_24326051_480.jpg":"480x320","h_24326051_340.jpg":"340x227","h_24326051_220.jpg":"220x147","pp_24326051_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326051_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326051_640.jpg":"640x814","pp_24326051_480.jpg":"480x611","pp_24326051_340.jpg":"340x432","pp_24326051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x745","hd_17721384_1920.jpg":"1920x1080","k_17721384_1280.jpg":"1280x1280","k_17721384_1024.jpg":"1024x1024","k_17721384_640.jpg":"640x640","k_17721384_480.jpg":"480x480","k_17721384_340.jpg":"340x340","k_17721384_220.jpg":"220x220","o_17721384_1280.jpg":"1280x931","o_17721384_1024.jpg":"1024x745","o_17721384_640.jpg":"640x465","o_17721384_480.jpg":"480x349","o_17721384_340.jpg":"340x247","o_17721384_220.jpg":"220x160","h_17721384_1280.jpg":"1280x854","h_17721384_1024.jpg":"1024x683","h_17721384_640.jpg":"640x427","h_17721384_480.jpg":"480x320","h_17721384_340.jpg":"340x227","h_17721384_220.jpg":"220x147","pp_17721384_1280.jpg":"1280x1628","pp_17721384_1024.jpg":"1024x1303","pp_17721384_640.jpg":"640x814","pp_17721384_480.jpg":"480x611","pp_17721384_340.jpg":"340x432","pp_17721384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23898469_1920.jpg":"1920x1080","k_23898469_1280.jpg":"1280x1280","k_23898469_1024.jpg":"1024x1024","k_23898469_640.jpg":"640x640","k_23898469_480.jpg":"480x480","k_23898469_340.jpg":"340x340","k_23898469_220.jpg":"220x220","o_23898469_1280.jpg":"1280x853","o_23898469_1024.jpg":"1024x682","o_23898469_640.jpg":"640x426","o_23898469_480.jpg":"480x320","o_23898469_340.jpg":"340x226","o_23898469_220.jpg":"220x146","h_23898469_1280.jpg":"1280x854","h_23898469_1024.jpg":"1024x683","h_23898469_640.jpg":"640x427","h_23898469_480.jpg":"480x320","h_23898469_340.jpg":"340x227","h_23898469_220.jpg":"220x147","pp_23898469_1280.jpg":"1280x1628","pp_23898469_1024.jpg":"1024x1303","pp_23898469_640.jpg":"640x814","pp_23898469_480.jpg":"480x611","pp_23898469_340.jpg":"340x432","pp_23898469_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6258166 Threads: 81 Questions: 1138741091 Slow queries: 0 Opens: 214382 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10240105 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/tana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu-1267035 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu-1267035?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707044 [name] => Tanja Tandarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 12:25:36 [main_article_id] => 0 [alias] => tanja-tandaric [link] => /tag/tanja-tandaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707045 [name] => Mlada znanstvenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 12:25:37 [main_article_id] => 0 [alias] => mlada-znanstvenica [link] => /tag/mlada-znanstvenica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707046 [name] => Porodiljni za muškarce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 12:25:37 [main_article_id] => 0 [alias] => porodiljni-za-muskarce [link] => /tag/porodiljni-za-muskarce ) [3] => stdClass Object ( [id] => 145786 [name] => speleologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => speleologija [link] => /tag/speleologija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707047 [name] => Jama Crnopac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 12:25:37 [main_article_id] => 0 [alias] => jama-crnopac [link] => /tag/jama-crnopac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANOST I AVANTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tana Tandarić o porodiljnom za muškarce i žene i životu u Švedskoj, našim zatrovanim špiljama, Alzheimeru i Parkinsu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326152.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] =>

Na vrhu Castor

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326152.jpg [title] =>

Na vrhu Castor

PRIVATNI ALBUM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326044.jpg [title] =>

Priroda je njezin ispušni ventil

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326045.jpg [title] =>

Zaručnik je bezrezervno podržava i razumije koliko bitan dio njezinog života predstavljaju znanost i istraživanje

PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326046.jpg [title] =>

Na vrhu Olimpa

privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326047.png [title] =>

Nakon doktorata boravila je u Max Perutz laboratorijima u Beču kao gostujući znanstvenik u grupi prof. dr. sc. Bojana Žagrovića

PRIVATNI ALBUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326048.jpg [title] =>

U Jopićevoj špilji

PRIVATNI ALBUM ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326049.png [title] =>

Tijekom prezentacije svojih sjajnih rezultata

PRIVATNI ALBUM Tana Tandarić/Tana Tandarić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24326051.jpg [title] =>

PRIVATNI ALBUM

PRIVATNI ALBUM ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/17721384.jpg [title] =>

Doctor reviewing MRI (magnetic resonance imaging) scans of the brain. (Photo by TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ABO/Science Photo Library via AFP)

Tek Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23898469.jpg [title] =>

alzheimer‘s disease on MRI

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priroda je moj najdraži "ispušni ventil" i ništa ne može zamijeniti mir koji osjećam dok hodam potpunom divljinom. Po mogućnosti bez mobilnog signala. Ove "robinzonske" riječi dr. sc. Tane Tandarić mogle bi nas zavarati kada ne bismo znali da se iza njih krije mlada znanstvenica nemirna duha koju je "hodanje", metaforički rečeno, odvelo daleko i – duboko.

Od zagrebačkog Instituta Ruđera Boškovića (IRB), preko europskih sveučilišta i instituta do hladnog europskog sjevera i Švedske, gdje se ova svestrana mlada hrvatska znanstvenica trenutačno nalazi na postdoktoratu na Sveučilištu u Uppsali.

Dr. sc. Tana Tandarić u svome se profesionalnom životu bavila, i još se bavi, izuzetno ozbiljnim područjima, među ostalim i istraživanjem enzima koji je bitan za liječenje Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a na poslijedoktoratu u Uppsali i razvojem novih molekula koje imaju primjenu u imunoterapiji karcinoma.

Ali, ne samo o profesionalnom, dojam je da s jednakim žarom ona govori i o svome – mi ćemo ga nazvati hobijem – važnom području interesa koji uključuje nevjerojatne ljepote i speleološke zanimljivosti Hrvatske koju sama naziva "rajem za speleologe". I ne manje važno, u oku i srcu uvijek posebno mjesto zauzima Dalmacija. Jer, naša je sugovornica Murteranka.

- Murterka. Tako mi sami sebe zovemo – decentno nas ispravlja Tana. Pa se vraćamo na taj neizostavan dio životopisa, jer tamo je i počela neraskidiva ljubav prema znanosti.

- Završila sam OŠ "Murterski škoji". Živjela sam do petnaeste godine na otoku, kada upisujem XV. gimnaziju u Zagrebu. Moji roditelji, brat i sestra (i ostala brojna rodbina) još žive u Murteru. I ja dolazim više puta godišnje, samo ne ljeti. Treba izbjeći gužve i turiste, ako je ikako moguće – smije se Tana.

---

image

Priroda je njezin ispušni ventil

PRIVATNI ALBUM
---

- Mislim da Dalmacija stvarno ne može izići iz srca Dalmatinke, i za mene je to još uvijek nakon svih putovanja najljepše mjesto na zemlji. Osobito Kornati. Moja obitelj tradicionalno ima posjede na Kornatima i provela sam dobar dio svog djetinjstva tamo – dodat će mlada doktorica znanosti na ovu temu. I otkriva:

- Znanost mi je prvi put približila profesorica biologije u osnovnoj školi dr. sc. Marija Pandža, s kojom sam sudjelovala u istraživanju rasprostranjenosti endemskih vrsta biljaka unutar NP-a Kornati.

Naglasak stoga u nastavku stavljamo na profesionalne "punte". Nakon diplome zaposlila se kao asistent na Institutu "Ruđer Bošković" u grupi dr. Roberta Vianella, a tu je izradila i doktorski rad koji je obranila na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Evo čime se bavila u sklopu doktorske disertacije.

- Istraživala sam kako točno rade lijekovi za Parkinsonovu bolest koje trenutačno imamo na tržištu. Moji rezultati dali su smjernice kako se već postojeći lijekovi mogu poboljšati te na taj način postati učinkovitiji i sigurniji za pacijenta – prenosi naša mlada znanstvenica. Ukratko, dodaje, da bismo na neku molekularnu metu mogli ciljano djelovati moramo je prvo dobro upoznati, a računalne metode su za to idealan alat.

Slažemo se oko toga da su Parkinson i druge demencije bolesti modernog društva i da Hrvatska u tom pitanju ne zaostaje za Europom i svijetom. Pitamo je koliko istraživanja poput njezinih mogu utjecati na poboljšanje lijekova za te bolesti?

- Istraživali smo molekule koje su danas jedna od rijetkih terapeutskih rješenja u tretmanu demencija. Moji rezultati objasnili su kako one rade te sam predložila nekoliko novih molekula koje bi trebale imati povoljniji farmakodinamički profil.

Ono što mi nedostaje je suradnja s eksperimentalcima koji bi moja predviđanja mogli potvrditi. Nadam se da će se to u bliskoj budućnosti promijeniti – optimistična je mlada znanstvenica. Ističe da bolesti poput Parkinsonove i ostalih demencija, prije svega zbog starenja populacije i modernog načina života, predstavljaju i sve veći javnozdravstveni problem.

---

image

Zaručnik je bezrezervno podržava i razumije koliko bitan dio njezinog života predstavljaju znanost i istraživanje

PRIVATNI ALBUM
---

- Nažalost, najveći je problem kasna dijagnoza – primjerice u trenutku kada Parkinsonova bolest počinje pokazivati simptome već je znatan broj dopaminergičkih neurona uništeno. Neuroni se ne mogu obnavljati, pa je postojeća terapija fokusirana na olakšavanje simptoma.

No niti jedan od postojećih lijekova ne liječi uzrok već samo usporava napredak bolesti, zato je nužno istraživati nova terapijska rješenja. Upravo zato bitno je istraživati temeljne mehanizme nastanka ovakvih bolesti. Oni nam mogu dati odgovore kako demencije prevenirati i detektirati u što ranijem stadiju – govori Tana o važnosti istraživanja u kojima sudjeluje.

A o važnosti svih "sporednih" kamenčića u mozaiku njezina ispunjenog života također bi se moglo ispisati nekoliko napetih novela. Ljubav prema prirodi, speleologiju i planinarenje već smo stavili "u glavu" teksta, jer to je njezin "ispušni ventil".

- Prva špilja (doduše s jamskim ulazom) u koju smo se spustili bila je Jopićeva. Sjećam se da mi je bilo užasno teško (jer nisam svladala tehniku penjanja/spuštanja) i da mi je trebalo jako puno vremena da se spustim. Malo je strašno na početku kad pogledaš u bezdan, ali naučila sam vjerovati svojoj opremi i sposobnostima – prisjeća se toga prvog "spuštanja" Tana Tandarić, koja danas ovu svoju omiljenu aktivnost naziva opuštajućom.

- Naravno, uvijek su moguće nesreće i speleologija nije bezopasna, no radi se o iznimno timskoj aktivnosti – nikad se ne ide sam, a u ljude s kojima radim istraživanja imam potpuno povjerenje.

Tana je puna hvale za hrvatske speleološke zanimljivosti.

- U našem podzemlju nalazi se 70 posto zaliha pitke vode i 40 posto naših endemskih životinja. Najljepše mi je istraživati Crnopac na južnom Velebitu – ispod masiva nalazi se više od 50 kilometara podzemnih kanala. Crnopac je ujedno i najduži jamski sustav u Hrvatskoj, ali i u dinarskom kršu.

- Nažalost, ono s čime se speleolozi često susreću su ilegalni deponiji otpada u špiljama i jamama. Lokalno stanovništvo se rješava komunalnog i krupnog otpada na način da ga odbaci u obližnju jamu i špilju. Kroz inicijativu "Čisto podzemlje" do sada je locirano oko tisuću onečišćenih jama i špilja i nažalost svakim danom ovaj broj raste.

Speleolozi iz cijele države akcijama čišćenja pokušavaju očistiti što više speleoloških objekata, no naši napori su uzaludni dok god se ovakvo ponašanje nastavlja. Zato se edukacijama, osobito usmjerenima prema djeci, trudimo osvijestiti da sve ono što se ubaci u jamu na kraju završi u vodi koju pijemo – upozorava Tana te dodaje da su u jamama našli svašta, od dječjih igračaka do minsko-eksplozivnih naprava.

- Upravo je to naš najveći strah kada ulazimo u jamu ispunjenu smećem – otkriva zaljubljenica u planinarenje i speleologiju.

Pitamo je kako se snalazi u Švedskoj kada su ta "sitna zadovoljstva" u pitanju, ima li ondje šanse spustiti se u krška "grotla"?

- Švedska je, nažalost, što se tiče speleologije siromašna – stijene su uglavnom magmatskog podrijetla te nisu topive pa zato špilja i jama u Švedskoj praktički nema. Budući da je dio Švedske u kojem se nalazim poprilično ravan, a i zbog temperatura nije moguće uvijek boraviti vani, trenutno mi je glavna preokupacija penjanje u dvorani.

---

image

Na vrhu Olimpa

privatni album
---

Jedan od glavnih razloga zašto bih se htjela vratiti u Hrvatsku je upravo speleologija. Naša država nalazi se na krškom području i raj je za speleologe – nema dvojbi za Tanu. U Švedskoj joj se, međutim, sviđa bitna stvar koja je vezana za položaj žena znanstvenica, a tiče se rješenja kojima su uklonjene potencijalne prepreke prilikom zapošljavanja koje bi ženama mogla stvoriti želja za majčinstvom.

- Švedska je to elegantno riješila: moji kolege ovdje obavezni su uzeti porodiljni dopust, pa zapravo za poslodavca nema razlike ako zaposli ženu. Švedska roditeljima nudi 480 dana (oko 16 mjeseci) roditeljskog dopusta.

Od roditelja se očekuje da raspodijele taj dopust u najvećoj mogućoj mjeri, a svaki od roditelja mora iskoristiti najmanje 90 dana porodiljskog dopusta. Što "pravednije" ga raspodijele, to više bonusa dobivaju. Ali, muškarci na porodiljnom moraju biti minimalno tri mjeseca. Rezultat toga je da se podigao natalitet jer se žene odlučuju i za djecu i za karijeru – saznajemo od Tane iz prve ruke ove zanimljive informacije.

Pitamo je i kako je biti znanstvenica u Hrvatskoj, ali i izvan nje?

- Znanstvenici koji svoju karijeru započnu u Hrvatskoj dobiju nevjerojatnu sposobnost – da iz nemogućeg stvore moguće, odnosno da imamo vrhunske rezultate uz vrlo niska ulaganja – izravna je naša mlada znanstvenica, koja smatra da Hrvatsku čeka još dug put do spoznaje o važnosti ulaganja u znanost.

- Biti žena u znanosti (i u Hrvatskoj i vani) nije lako. Kao i u drugim područjima nailazimo na predrasude i prepreke, a često pati i privatni život. Život znanstvenika uključuje nagla seljenja u druge države, iznimnu posvećenost i brojne prekovremene sate – prepričava Tana.

Otkriva i da joj puno pomaže što uz sebe ima zaručnika koji je bezrezervno podržava u tome što radi i razumije koliko bitan dio njezina života predstavljaju znanost i istraživanje.

Murterku s trenutačnom švedskom adresom pitamo neizostavno pitanje – vidi li svoju budućnost u Hrvatskoj ili izvan nje?

- Moja najveća želja je imati svoju znanstvenu grupu i dobiti financiranje za vlastite projekte. Posebno bih voljela ostvariti suradnju s farmaceutskom industrijom i na taj način dati doprinos razvoju novih terapijskih rješenja. Nadam se da ću biti u mogućnosti to ostvariti u Hrvatskoj, no još uvijek ne znam hoću li dobiti tu priliku.

Stalnih radnih mjesta na hrvatskim institucijama je malo, i puno naših vrhunskih znanstvenika primorano je otići u inozemstvo, gdje se nudi puno više prilika. No kako je Gibonni otpjevao, "Gdje me staviš tu ću rasti". Sigurna sam da će se otvoriti prilika da negdje iskoristim svoje vještine – otkriva Tana Tandarić.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM  PRIVATNI ALBUM privatni album PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM  Tana Tandarić/Tana Tandarić PRIVATNI ALBUM  Tek Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp /Shutterstock
PRIVATNI ALBUM

Na vrhu Castor

PRIVATNI ALBUM

Priroda je njezin ispušni ventil

PRIVATNI ALBUM

Zaručnik je bezrezervno podržava i razumije koliko bitan dio njezinog života predstavljaju znanost i istraživanje

privatni album

Na vrhu Olimpa

PRIVATNI ALBUM

Nakon doktorata boravila je u Max Perutz laboratorijima u Beču kao gostujući znanstvenik u grupi prof. dr. sc. Bojana Žagrovića

PRIVATNI ALBUM

U Jopićevoj špilji

PRIVATNI ALBUM Tana Tandarić/Tana Tandarić

Tijekom prezentacije svojih sjajnih rezultata

PRIVATNI ALBUM

PRIVATNI ALBUM

Tek Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Doctor reviewing MRI (magnetic resonance imaging) scans of the brain. (Photo by TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ABO/Science Photo Library via AFP)

/Shutterstock

alzheimer‘s disease on MRI

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu-1267035 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a430afc021c133bdde2f3101bb42d6f1b844cf43 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tana+Tandari%C4%87+o+porodiljnom+za+mu%C5%A1karce+i+%C5%BEene+i+%C5%BEivotu+u+%C5%A0vedskoj%2C+na%C5%A1im+zatrovanim+%C5%A1piljama%2C+Alzheimeru+i+Parkinsu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu-1267035 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftana-tandaric-o-porodiljnom-za-muskarace-i-zene-i-zivotu-u-svedskoj-nasim-zatrovanim-spiljama-alzheimeru-i-parkinsu-1267035 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANOST I AVANTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZNANOST I AVANTURA

Tana Tandarić o porodiljnom za muškarce i žene i životu u Švedskoj, našim zatrovanim špiljama, Alzheimeru i Parkinsu

Piše Marijana Cvrtila
22. veljače 2023. - 12:25

Priroda je moj najdraži "ispušni ventil" i ništa ne može zamijeniti mir koji osjećam dok hodam potpunom divljinom. Po mogućnosti bez mobilnog signala. Ove "robinzonske" riječi dr. sc. Tane Tandarić mogle bi nas zavarati kada ne bismo znali da se iza njih krije mlada znanstvenica nemirna duha koju je "hodanje", metaforički rečeno, odvelo daleko i – duboko.

Od zagrebačkog Instituta Ruđera Boškovića (IRB), preko europskih sveučilišta i instituta do hladnog europskog sjevera i Švedske, gdje se ova svestrana mlada hrvatska znanstvenica trenutačno nalazi na postdoktoratu na Sveučilištu u Uppsali.

Dr. sc. Tana Tandarić u svome se profesionalnom životu bavila, i još se bavi, izuzetno ozbiljnim područjima, među ostalim i istraživanjem enzima koji je bitan za liječenje Alzheim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 12:27