StoryEditorOCM
Hrvatska12 godina trakavice

Tko je trebao deložirati moćnog HDZ-ovca Dujića? Svatko pere ruke. DORH: Nismo mi! MORH: Nismo mi!

Piše Vladimir Urukalo
14. rujna 2024. - 22:19

Već je u našem javnom prostoru dobro poznato, kad u javnosti "izroni" neka nova afera koja se tiče političkih aktera, da se stvari događaju po sistemu "vrući krumpir", koji se prebacuje iz ruke u ruku sve dok se ne ohladi, dok javnost na to ne zaboravi i dok se ne pojavi neka nova afera koja će puniti novinske stupce i televizijske priloge. Ako je suditi po reakcijama i odgovorima koje smo dobili od mjerodavnih institucija, izgleda da se slična situacija događa i s posljednjom aferom oko kupnje MORH-ova stana u koju je upetljana obitelj utjecajnog šibenskog HDZ-ovca Nediljka Dujića, nekadašnjega gradonačelnika Skradina trenutačno pozicioniranog na mjestu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma.

O tome da je njegova kći Anna, koja je postala planetarno poznata nakon što je ovog ljeta pred televizijskim kamerama vatrogasce nazvala nakazama, 2020. godine kupila stan koji je njen otac još u rujnu 1991. godine dobio od MUP-a na čuvanje i to dok je bio djelatnik PU šibenske. Kako su otkrili kolege iz "24sata", stan je 1992. godine dan na upravljanje MORH-u, koji je preko nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku, kao zastupnika države, 2004. godine pokrenuo sudski postupak za iseljenje Dujićevih iz tog stana.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kako je potom objavio Jutarnji list, u presudi Općinskog suda u Šibeniku s kraja kolovoza 2006. godine navodi se da je na temelju Uredbe o preuzimanju sredstava JNA i SSNO-a (Saveznog sekretarijata narodne obrane), donesene u listopadu 1991., Hrvatska postala vlasnik svih stanova iz stambenog fonda bivše JNA na hrvatskom teritoriju, pa tako i onoga u koji se te jeseni uselila obitelj Dujić. U njoj stoji i da je MORH odbio Dujićev zahtjev za otkup stana i da su dva puta od njega tražili da iseli iz državnog stana u kojem bespravno boravi, no on se oglušio.

Šibenski Općinski sud 2006. godine, po pisanju Jutarnjeg lista, donosi presudu u kojoj stoji da Nediljko Dujić i njegova supruga Neda koriste državni stan u Šibeniku bez ikakve pravne osnove i nalaže im da ga u roku od 15 dana "oslobode od osoba i svojih stvari i vrate državi u posjed". Presuda usprkos Dujićevoj žalbi postaje u cijelosti pravomoćna 7. travnja 2008. godine i Dujići su morali u roku od 15 dana napustiti stan. A nisu.

‘Promijenjena ploča‘

Nego su ga još 2020. godine otkupili za 76 tisuća eura, odnosno oko 830 eura po kvadratu, a cijena je isplaćena jednokratno bez kredita. Danas je pretvoren u apartman s četiri zvjezdice te ga Anna Dujić sada iznajmljuje turistima. 

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sve se to odigralo nakon što je ODO Šibenik, koje ih je "gonilo" zbog bespravnog korištenja stana, odjednom "promijenilo ploču" i dalo pozitivno mišljenje po kojem kršitelji zakona mogu bez problema kupiti navedeni stan. Po pisanju "24sata", ugovor o kupoprodaji s MORH-om sklopljen je u ožujku 2020. godine dok su kolege iz Jutarnjeg lista naveli da je sklopljen u srpnju te godine.

Pokušali smo doznati tko je i zašto iz ODO-a dao takvo mišljenje koje se protivi svakoj logici i zdravom razumu.

– ODO Šibenik dalo je, na traženje MORH-a, pozitivno mišljenje na nacrt predmetnog ugovora o kupoprodaji stana budući da je utvrđeno kako je isti pravno valjan sukladno zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju način raspolaganja imovinom u vlasništvu RH – šturo nam je pismeno odgovorila Martina Burić, šibenska općinska državna odvjetnica.

Njeni kolege s nadređenog Županijskog državnog odvjetništva ipak su bili nešto rječitiji te nam je Branko Čvrljak, zamjenik županijske državne odvjetnice u Šibeniku, pismeno ponovio da je "Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, po zamjeniku općinskog državnog odvjetnika u tom odvjetništvu, na traženje Ministarstva obrane Republike Hrvatske, dalo pozitivno pravno mišljenje na Nacrt ugovora o kupoprodaji stana, koji se namjerava sklopiti između Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, kao prodavatelja, i  Anne Dujić, kao kupca, budući da je utvrđeno kako je isti pravno valjan, sukladno Odluci o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojim upravlja Ministarstvo obrane (NN 28/2015)".

image
Davor Pongracic/Cropix

Dakle, MORH koji je godinama prije tražio od Dujića da se isele, 12 godina nakon pravomoćne presude kojom su dobili što su tražili, mijenja priču i odjednom velikodušno prodaje stan Dujićima, točnije Nediljkovoj kćeri Anni. Pitali smo ŽDO kako je moguće da su, kao pravni zastupnici MORH-a, prvo tražili i dobili iseljavanje Dujićevih, da bi nakon toga dali pozitivno mišljenje o tome da bespravni korisnici mogu kupiti stan u kojem su nezakonito godinama boravili te zašto nisu, nakon pravomoćne presude, pokrenuli deložaciju Dujićevih.

– U odnosu na pitanje postupka koji se vodio radi povrata i predaje stana, navodimo da se radi o postupku koji nije u svezi s postupkom davanja pravnog mišljenja na Nacrt ugovora o kupoprodaji stana. Vezano za pitanje pokretanja postupka iseljenja, postupak iseljenja državno odvjetništvo provodi isključivo po inicijativi tijela koje upravlja stanom – navodi u odgovoru Čvrljak.

Iz njegova odgovora jasno je, dakle, da je MORH kao tijelo koje upravlja stanom trebalo pokrenuti takvu inicijativu nakon pravomoćne presude. A nije.

Transparentni procesi

Nitko od institucija nije konkretno odgovorio kada je navedeni ugovor sklopljen, no u to vrijeme koje se navodi u medijima ministar obrane bio je HDZ-ov Damir Krstičević i to od 19. listopada 2016. do 14. svibnja 2020. godine. Krstičević i nakon ostavke tu dužnost na tehničkoj razini obavlja do 23. srpnja 2020. godine, kada ga nasljeđuje Mario Banožić koji na ministarskom mjestu "traje" do 11. studenoga 2023. godine, kada je smijenjen nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece. Dakle, jedan od njih dvojice trebao je znati za to da MORH prodaje stan njihovom stranačkom kolegi Dujiću. A možda i nije. 

Druga je stvar što su se na mjestu ministra obrane od 2008. godine, kada je presuda protiv Dujićevih postala pravomoćna, do 2020. godine kada im je MORH prodao stan, izmijenila četiri ministra. Od 12. siječnja 2008. do 29. prosinca 2010. godine tu je bio HDZ-ov Branko Vukelić, naslijedio ga je aktualni ministar policije i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, koji je tu funkciju obnašao nepunih godinu dana, do 23. prosinca 2011. godine kada dolazi SDP-ov Ante Kotromanović, koji je ministar do 22. siječnja 2016. godine, a onda ga do dolaska Krstičevića devet mjeseci nasljeđuje Josip Buljević kao ministar u Vladi Tihomira Oreškovića.

image
Ranko Suvar/Cropix

Nitko od navedenih kao čelnih osoba MORH-a, ako je vjerovati navodima Državnog odvjetništva, nije se sjetio "potegnuti" pitanje deložacije Dujićevih iz stana koji po pravomoćnoj sudskoj odluci nisu smjeli koristiti.

Poslali smo upit i MORH-u da vidimo jesu li što utvrdili u ovih desetak dana od kada je afera uzburkala hrvatsku javnost.

– Izvještavamo vas kako je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić već iznio kako će, unatoč tome što se radi o starom slučaju iz vremena daleko prije početka njegova mandata, tražiti da se raščiste sve okolnosti oko kupoprodaje stana o kojem pitate. Također, istaknuo je kako upravljanje imovinom općenito, kao i svi ostali procesi unutar Ministarstva obrane trebaju biti transparentni i u skladu sa svim procedurama, stoga će se preispitati način na koji se u Ministarstvu obrane upravljalo stanovima. Molimo vas da se za sva eventualna druga pitanja obratite Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koje je bilo zakonski zastupnik Ministarstva obrane u tom postupku – odgovorili su iz Ministarstva obrane.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 22:22