stdClass Object ( [id] => 1328649 [title] => Tko objavi snimke kao one Sanadera u restoranu i Daruvarca kako mlati djevojku ide u zatvor. A što kada to uradi žrtva? [alias] => tko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministar pravosuđa Ivan Malenica brani uvođenje zatvorske kazne od tri godine za neovlašteno odavanje sadržaja istražnih i dokaznih radnji činjenicom da novinari neće biti sankcionirani.

– Postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model – ističe ministar.

Novinari bi, prema toj njegovoj izjavi, trebali mirnije spavati jer znaju da kazna zatvora ne prijeti njima, nego osobama od kojih su doznali podatke. Očito nije svjestan da takav njegov argument samo pojačava odioznost prema najavljenim izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Jasno je kako je ta navodna blagonaklonost ustvari smokvin list kojim nikako ne mogu prikriti činjenicu da je novo kazneno djelo atak na slobodu medija. Namjere ministra Malenice i njegova stručnog tima loše su maskirane u pretpostavku nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku.

Prvim razlogom, pretpostavkom nedužnosti, bavi se pravosudni sustav. Upravo zato postoje faze postupka u kojima su osobe prvo osumnjičene, zatim optužene, osuđene i u konačnici pravomoćno osuđene ili pravomoćno oslobođene krivnje.

O svakoj toj fazi novinari izvještavaju precizno navodeći o kojem se dijelu kaznenog postupka ili predistražnih radnji radi. Nema medija koji je izvijestio da je netko pravomoćno proglašen krivim ako je slučaj tek u fazi dokazivanja.

Znači, prvi razlog za uvođenje novog kaznenog djela otpada. Drugi razlog sramotne izmjene zakona je pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku.

Istrage koje najviše pobuđuju interes javnosti su one koje se tiču političara, na državnoj i lokalnoj razini. Govoriti o pravu na privatnost vezano uz političare bespredmetno je, jer su se oni kad su pristali biti birani odrekli prava na privatnost.

Izabrali su biti javne osobe, koje su dužne polagati račune o svojem ponašanju u svim sferama života. A koliko praksa opovrgava smisao najavljenih odredbi, slikovito prikazuje dostava medijima videosnimke iz zagrebačkog restorana u kojem je Ivo Sanader bio na sastanku s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Takav postupak u skoroj bi budućnosti mogao biti kazneno djelo jer je javni interes manje važan od presumpcije nevinosti bivšeg premijera.

---

image

U odvojenoj sobi sa stolom za osmero gostiju u sklopu zagrebačkog restorana, bivsi premijer RH Ivo Sanader snimljen je sigurnosnom kamerom prije nekoliko godina u razgovoru sa Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave Mađarskog MOL-a

Tomislav Kristo/Cropix
---

A što sa žrtvama? Upravo one u velikom postotku prve iziđu u javnost s podacima iz tek pokrenutih kaznenih postupaka

Drugo obrazloženje izmjene zakona je i “pravo na privatnost drugih sudionika u postupku”, što uključuje i žrtve nelegalnih postupanja. To obrazloženje je sročio netko tko je živio u medijskoj i društvenoj izolaciji, to je jedino logično obrazloženje.

Inače bi ta osoba znala da su upravo žrtve one koje u velikom postotku prve iziđu u javnost s podacima iz tek pokrenutih kaznenih postupaka. I to zato što ne žele da se zataškaju detalji za koje smatraju da mogu biti ključni za pravedno procesuiranje počinitelja.

Imamo aktualni primjer iz BiH u kojem su svi segmenti takoreći preslikani iz niza naših slučajeva. Klara Buntić prijavila je svojeg supruga Denisa Buntića, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca, za obiteljsko nasilje i u medijima objavila audiosnimku stravičnih zbivanja u njihovoj kući u Ljubuškom.

Naše “Klare Buntić”  također pravdu potraže putem medija: žrtve premlaćivanja od strane partnera te žrtve seksualnog zlostavljanja. Ne jednom smo svjedočili anemičnom procesuiranju počinitelja sve dok u javnost ne dospiju podaci koje je žrtva dala medijima, a koji su se skrivali od javnosti.

I onda najednom sud nađe osnove za određivanje istražnog zatvora i za težu kvalifikaciju kaznenog djela protiv počinitelja. Žrtve u tim slučajevima ne žele da se ministar Ivan Malenica brine o njihovoj zaštiti privatnosti.

---

image

Ivan Malenica, ministar pravosuđa rekao je da ‘postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model‘

Ronald Goršić/Cropix
---

Njima je bitno da se sazna svaki pojedini detalj slučaja, ma kako mučan bio, jer im je to jedina garancija da će za njihova stradanja počinitelj pravedno odgovarati. Hoće li njima, žrtvama, ubuduće prijetiti zatvorska kazna ako novinarima iznesu detalje dokaznih radnji?

Spomenimo slučaj silovanja u Lici za koje su osumnjičena dva policajca, zatim slučaj iz Zadra gdje je za seksualno zlostavljanje 15-godišnjakinje u konačnici optužena grupa od šest mladića. U oba ta slučaja tek je pritisak javnosti nakon saznanja stravičnih detalja doveo do pomnog procesuiranja.

Još uvijek nam je svjež u sjećanju slučaj Darka Kovačevića Daruvarca, pravomoćno osuđenog za premlaćivanje 18-godišnjakinje u zadarskom kafiću. U tom je slučaju izlazak u javnost s detaljima slučaja bio želja žrtve i u interesu njezine zaštite, pa tako i objava videosnimke na kojoj Daruvarac udara glavom djevojke o umivaonik dok ga nije razbio, nakon čega ju je bacio na pod i udarao nogama.

Što nas čeka u budućnosti? Da će osoba koja dostavi novinarima takvu snimku biti kazneno gonjena i prijetit će joj kazna zatvora jer se radi o snimkama koje su dio dokaznih radnji? Zbog presumpcije nevinosti čovjeka koji udara glavom djevojke o umivaonik?

Mislim da bi ministru Ivanu Malenici i njegovu stručnom timu bilo puno bolje baviti se činjenicom da je osobi osuđenoj za tako brutalan postupak kazna umanjena dva puta te je u konačnici pušten na uvjetni otpust. Naime, Darko Kovačević osuđen je na pet godina zatvora, što mu je umanjeno na četiri, pa na tri godine i devet mjeseci, a onda je dobio uvjetni otpust pola godine prije isteka kazne.

---

image

Prosvjed protiv puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix
---

Kažu da neće biti procesuirani novinari, nego oni koji im daju podatke. A kako će doći do tih osoba? Tajnim nadzorom novinara?

Na kraju dolazimo na najvažnije pitanje vezano uz najavljene izmjene zakona i uvođenje novog kaznenog djela. Kažu da neće biti procesuirani novinari, nego oni koji im daju podatke.

Pitamo se kako će doći do tih osoba, s obzirom na to da profesionalni novinari nikada ne odaju svoje izvore, i da ih na to nije moguće (ni zakonski) prisiliti. Kako onda drugačije nego tajnim mjerama nadzora nad novinarima, prisluškivanjem njihovih razgovora i kontrolom kontakata.

Što će biti ozakonjeno najavljenim izmjenama, pa će tijekom pola godine nadzora pojedinog novinara doznati i puno više od onoga što se tiče određenog slučaja zbog kojeg su dobili sudsko odobrenje. Nemojmo se zavaravati, ove su metode već korištene.

Tako je nalaz unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova 2012. godine otkrio pozadinu akcije pokrenute nakon što su u medijima objavljivani iskazi iz istraga o “Fimi mediji” i HDZ-ovim crnim fondovima. U sklopu akcije kodnog naziva “Juda”, nalog za izlistavanje telefonskih poziva i praćenje novinara izdao je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić, a proveo ga je njegov zamjenik Milijan Brkić.

Ministar unutarnjih poslova tada je bio Tomislav Karamarko. Izlistavani su pozivi dvoje novinara Večernjeg lista, dvoje novinara te glavnog urednika Jutarnjeg lista. Utvrđen je pravilan raspored novinarskih kontakata uoči i nakon objavljivanja članaka.

U toj akciji novinari nisu bili osobe koje su trebale biti procesuirane. Krajnji im je cilj bilo kompromitiranje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao osobe koja dostavlja podatke medijima.

Kakav se zaključak logično nameće? Izmjene zakona vraćaju nas više od desetljeća unatrag što se tiče medijskih sloboda. A isticanje kako su iste zakonske odredbe na snazi u nizu drugih europskih država imale bi smisla kad bi se brzina rješavanja kaznenih postupaka makar približila civilizacijskim standardima.

Kod nas, naime, nije rijedak slučaj da optuženici ili žrtve kaznenog djela prije dočekaju smrt nego pravomoćno okončanje postupka. Ali to očito nije ključan problem stručnjacima iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Važnije je držati javnost u neznanju kastracijom javne riječi.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tko medijima preda snimku nasilnika koji glavom djevojke razbija umivaonik može u zatvor. Makar to napravi sama žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Tko medijima preda snimku nasilnika koji glavom djevojke razbija umivaonik može u zatvor. Makar to napravi sama žrtva Komentar 2 0 7716 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-04 14:26:52 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-07 16:37:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-07 16:37:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tko medijima preda snimku nasilnika koji glavom djevojke razbija umivaonik može u zatvor. Makar to napravi sama žrtva [metadata] => robots= author= title=Izmijeni li se Kazneni zakon moguće je da javnost godinama ne sazna kakvo je djelo počinjeno, ni tko ga je uopće počinio [metakey] => Ivan malenica, Ministarstvo pravosuđa, izmjene Kaznenog zakona , Kazneni zakon, komentar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25675273.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25718702.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25790775.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25790774.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25127127.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25787037.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017drtve nasilja \u010desto prve istupe u javnost u fazi istrage<\/p>","

Ivan Malenica, ministar pravosu\u0111a rekao je da \u2018postoje europske dr\u017eave koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlu\u010dila za manje restriktivan model\u2018<\/p>","

U odvojenoj sobi sa stolom za osmero gostiju u sklopu zagreba\u010dkog restorana, bivsi premijer RH Ivo Sanader snimljen je sigurnosnom kamerom prije nekoliko godina u razgovoru sa Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave Ma\u0111arskog MOL-a<\/p>","

Prosvjed protiv pu\u0161tanja na slobodu Darka Kova\u010devi\u0107a Daruvarca\u00a0<\/p>","

Ivan Malenica.
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25675273_1920.jpg":"1920x1080","k_25675273_1280.jpg":"1280x1280","k_25675273_1024.jpg":"1024x1024","k_25675273_640.jpg":"640x640","k_25675273_480.jpg":"480x480","k_25675273_340.jpg":"340x340","k_25675273_220.jpg":"220x220","o_25675273_1280.jpg":"1280x853","o_25675273_1024.jpg":"1024x682","o_25675273_640.jpg":"640x426","o_25675273_480.jpg":"480x320","o_25675273_340.jpg":"340x226","o_25675273_220.jpg":"220x146","h_25675273_1280.jpg":"1280x854","h_25675273_1024.jpg":"1024x683","h_25675273_640.jpg":"640x427","h_25675273_480.jpg":"480x320","h_25675273_340.jpg":"340x227","h_25675273_220.jpg":"220x147","pp_25675273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25675273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25675273_640.jpg":"640x814","pp_25675273_480.jpg":"480x611","pp_25675273_340.jpg":"340x432","pp_25675273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_25718702_1920.jpg":"1920x1080","k_25718702_1280.jpg":"1280x1280","k_25718702_1024.jpg":"1024x1024","k_25718702_640.jpg":"640x640","k_25718702_480.jpg":"480x480","k_25718702_340.jpg":"340x340","k_25718702_220.jpg":"220x220","o_25718702_1280.jpg":"1280x902","o_25718702_1024.jpg":"1024x721","o_25718702_640.jpg":"640x451","o_25718702_480.jpg":"480x338","o_25718702_340.jpg":"340x239","o_25718702_220.jpg":"220x155","h_25718702_1280.jpg":"1280x854","h_25718702_1024.jpg":"1024x683","h_25718702_640.jpg":"640x427","h_25718702_480.jpg":"480x320","h_25718702_340.jpg":"340x227","h_25718702_220.jpg":"220x147","pp_25718702_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718702_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718702_640.jpg":"640x814","pp_25718702_480.jpg":"480x611","pp_25718702_340.jpg":"340x432","pp_25718702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25790775_1920.jpg":"1920x1080","k_25790775_1280.jpg":"1280x1280","k_25790775_1024.jpg":"1024x1024","k_25790775_640.jpg":"640x640","k_25790775_480.jpg":"480x480","k_25790775_340.jpg":"340x340","k_25790775_220.jpg":"220x220","o_25790775_1280.jpg":"1280x853","o_25790775_1024.jpg":"1024x682","o_25790775_640.jpg":"640x426","o_25790775_480.jpg":"480x320","o_25790775_340.jpg":"340x226","o_25790775_220.jpg":"220x146","h_25790775_1280.jpg":"1280x854","h_25790775_1024.jpg":"1024x683","h_25790775_640.jpg":"640x427","h_25790775_480.jpg":"480x320","h_25790775_340.jpg":"340x227","h_25790775_220.jpg":"220x147","pp_25790775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25790775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25790775_640.jpg":"640x814","pp_25790775_480.jpg":"480x611","pp_25790775_340.jpg":"340x432","pp_25790775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25790774_1920.jpg":"1920x1080","k_25790774_1280.jpg":"1280x1280","k_25790774_1024.jpg":"1024x1024","k_25790774_640.jpg":"640x640","k_25790774_480.jpg":"480x480","k_25790774_340.jpg":"340x340","k_25790774_220.jpg":"220x220","o_25790774_1280.jpg":"1280x853","o_25790774_1024.jpg":"1024x682","o_25790774_640.jpg":"640x426","o_25790774_480.jpg":"480x320","o_25790774_340.jpg":"340x226","o_25790774_220.jpg":"220x146","h_25790774_1280.jpg":"1280x854","h_25790774_1024.jpg":"1024x683","h_25790774_640.jpg":"640x427","h_25790774_480.jpg":"480x320","h_25790774_340.jpg":"340x227","h_25790774_220.jpg":"220x147","pp_25790774_1280.jpg":"1280x1628","pp_25790774_1024.jpg":"1024x1303","pp_25790774_640.jpg":"640x814","pp_25790774_480.jpg":"480x611","pp_25790774_340.jpg":"340x432","pp_25790774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2882","hd_25127127_1920.jpg":"1920x1080","k_25127127_1280.jpg":"1280x1280","k_25127127_1024.jpg":"1024x1024","k_25127127_640.jpg":"640x640","k_25127127_480.jpg":"480x480","k_25127127_340.jpg":"340x340","k_25127127_220.jpg":"220x220","o_25127127_1280.jpg":"1280x1921","o_25127127_1024.jpg":"1024x1537","o_25127127_640.jpg":"640x960","o_25127127_480.jpg":"480x720","o_25127127_340.jpg":"340x510","o_25127127_220.jpg":"220x330","h_25127127_1280.jpg":"1280x854","h_25127127_1024.jpg":"1024x683","h_25127127_640.jpg":"640x427","h_25127127_480.jpg":"480x320","h_25127127_340.jpg":"340x227","h_25127127_220.jpg":"220x147","pp_25127127_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127127_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127127_640.jpg":"640x814","pp_25127127_480.jpg":"480x611","pp_25127127_340.jpg":"340x432","pp_25127127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25787037_1920.jpg":"1920x1080","k_25787037_1280.jpg":"1280x1280","k_25787037_1024.jpg":"1024x1024","k_25787037_640.jpg":"640x640","k_25787037_480.jpg":"480x480","k_25787037_340.jpg":"340x340","k_25787037_220.jpg":"220x220","o_25787037_1280.jpg":"1280x853","o_25787037_1024.jpg":"1024x682","o_25787037_640.jpg":"640x426","o_25787037_480.jpg":"480x320","o_25787037_340.jpg":"340x226","o_25787037_220.jpg":"220x146","h_25787037_1280.jpg":"1280x854","h_25787037_1024.jpg":"1024x683","h_25787037_640.jpg":"640x427","h_25787037_480.jpg":"480x320","h_25787037_340.jpg":"340x227","h_25787037_220.jpg":"220x147","pp_25787037_1280.jpg":"1280x1628","pp_25787037_1024.jpg":"1024x1303","pp_25787037_640.jpg":"640x814","pp_25787037_480.jpg":"480x611","pp_25787037_340.jpg":"340x432","pp_25787037_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","0","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7447326 Threads: 2 Questions: 1533634996 Slow queries: 4663358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110733770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/tko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva-1328649 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva-1328649?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 477861 [name] => Ivan malenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-malenica [link] => /tag/ivan-malenica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314151 [name] => Ministarstvo pravosuđa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-pravosuda [link] => /tag/ministarstvo-pravosuda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642601 [name] => izmjene Kaznenog zakona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 12:18:44 [main_article_id] => 0 [alias] => izmjene-kaznenog-zakona [link] => /tag/izmjene-kaznenog-zakona ) [3] => stdClass Object ( [id] => 516233 [name] => Kazneni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneni-zakon [link] => /tag/kazneni-zakon ) [4] => stdClass Object ( [id] => 529715 [name] => komentar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komentar [link] => /tag/komentar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tko medijima preda snimku nasilnika koji glavom djevojke razbija umivaonik može u zatvor. Makar to napravi sama žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko objavi snimke kao one Sanadera u restoranu i Daruvarca kako mlati djevojku ide u zatvor. A što kada to uradi žrtva? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25675273.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Žrtve nasilja često prve istupe u javnost u fazi istrage

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25675273.jpg [title] =>

Žrtve nasilja često prve istupe u javnost u fazi istrage

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25718702.jpg [title] =>

Ivan Malenica, ministar pravosuđa rekao je da ‘postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model‘

Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25790775.jpg [title] =>

U odvojenoj sobi sa stolom za osmero gostiju u sklopu zagrebačkog restorana, bivsi premijer RH Ivo Sanader snimljen je sigurnosnom kamerom prije nekoliko godina u razgovoru sa Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave Mađarskog MOL-a

Tomislav Kristo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25790774.jpg [title] =>

Prosvjed protiv puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25127127.jpg [title] =>

Ivan Malenica.
 

Ivana Nobilo/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25787037.jpg [title] => Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministar pravosuđa Ivan Malenica brani uvođenje zatvorske kazne od tri godine za neovlašteno odavanje sadržaja istražnih i dokaznih radnji činjenicom da novinari neće biti sankcionirani.

– Postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model – ističe ministar.

Novinari bi, prema toj njegovoj izjavi, trebali mirnije spavati jer znaju da kazna zatvora ne prijeti njima, nego osobama od kojih su doznali podatke. Očito nije svjestan da takav njegov argument samo pojačava odioznost prema najavljenim izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Jasno je kako je ta navodna blagonaklonost ustvari smokvin list kojim nikako ne mogu prikriti činjenicu da je novo kazneno djelo atak na slobodu medija. Namjere ministra Malenice i njegova stručnog tima loše su maskirane u pretpostavku nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku.

Prvim razlogom, pretpostavkom nedužnosti, bavi se pravosudni sustav. Upravo zato postoje faze postupka u kojima su osobe prvo osumnjičene, zatim optužene, osuđene i u konačnici pravomoćno osuđene ili pravomoćno oslobođene krivnje.

O svakoj toj fazi novinari izvještavaju precizno navodeći o kojem se dijelu kaznenog postupka ili predistražnih radnji radi. Nema medija koji je izvijestio da je netko pravomoćno proglašen krivim ako je slučaj tek u fazi dokazivanja.

Znači, prvi razlog za uvođenje novog kaznenog djela otpada. Drugi razlog sramotne izmjene zakona je pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku.

Istrage koje najviše pobuđuju interes javnosti su one koje se tiču političara, na državnoj i lokalnoj razini. Govoriti o pravu na privatnost vezano uz političare bespredmetno je, jer su se oni kad su pristali biti birani odrekli prava na privatnost.

Izabrali su biti javne osobe, koje su dužne polagati račune o svojem ponašanju u svim sferama života. A koliko praksa opovrgava smisao najavljenih odredbi, slikovito prikazuje dostava medijima videosnimke iz zagrebačkog restorana u kojem je Ivo Sanader bio na sastanku s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Takav postupak u skoroj bi budućnosti mogao biti kazneno djelo jer je javni interes manje važan od presumpcije nevinosti bivšeg premijera.

---

image

U odvojenoj sobi sa stolom za osmero gostiju u sklopu zagrebačkog restorana, bivsi premijer RH Ivo Sanader snimljen je sigurnosnom kamerom prije nekoliko godina u razgovoru sa Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave Mađarskog MOL-a

Tomislav Kristo/Cropix
---

A što sa žrtvama? Upravo one u velikom postotku prve iziđu u javnost s podacima iz tek pokrenutih kaznenih postupaka

Drugo obrazloženje izmjene zakona je i “pravo na privatnost drugih sudionika u postupku”, što uključuje i žrtve nelegalnih postupanja. To obrazloženje je sročio netko tko je živio u medijskoj i društvenoj izolaciji, to je jedino logično obrazloženje.

Inače bi ta osoba znala da su upravo žrtve one koje u velikom postotku prve iziđu u javnost s podacima iz tek pokrenutih kaznenih postupaka. I to zato što ne žele da se zataškaju detalji za koje smatraju da mogu biti ključni za pravedno procesuiranje počinitelja.

Imamo aktualni primjer iz BiH u kojem su svi segmenti takoreći preslikani iz niza naših slučajeva. Klara Buntić prijavila je svojeg supruga Denisa Buntića, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca, za obiteljsko nasilje i u medijima objavila audiosnimku stravičnih zbivanja u njihovoj kući u Ljubuškom.

Naše “Klare Buntić”  također pravdu potraže putem medija: žrtve premlaćivanja od strane partnera te žrtve seksualnog zlostavljanja. Ne jednom smo svjedočili anemičnom procesuiranju počinitelja sve dok u javnost ne dospiju podaci koje je žrtva dala medijima, a koji su se skrivali od javnosti.

I onda najednom sud nađe osnove za određivanje istražnog zatvora i za težu kvalifikaciju kaznenog djela protiv počinitelja. Žrtve u tim slučajevima ne žele da se ministar Ivan Malenica brine o njihovoj zaštiti privatnosti.

---

image

Ivan Malenica, ministar pravosuđa rekao je da ‘postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model‘

Ronald Goršić/Cropix
---

Njima je bitno da se sazna svaki pojedini detalj slučaja, ma kako mučan bio, jer im je to jedina garancija da će za njihova stradanja počinitelj pravedno odgovarati. Hoće li njima, žrtvama, ubuduće prijetiti zatvorska kazna ako novinarima iznesu detalje dokaznih radnji?

Spomenimo slučaj silovanja u Lici za koje su osumnjičena dva policajca, zatim slučaj iz Zadra gdje je za seksualno zlostavljanje 15-godišnjakinje u konačnici optužena grupa od šest mladića. U oba ta slučaja tek je pritisak javnosti nakon saznanja stravičnih detalja doveo do pomnog procesuiranja.

Još uvijek nam je svjež u sjećanju slučaj Darka Kovačevića Daruvarca, pravomoćno osuđenog za premlaćivanje 18-godišnjakinje u zadarskom kafiću. U tom je slučaju izlazak u javnost s detaljima slučaja bio želja žrtve i u interesu njezine zaštite, pa tako i objava videosnimke na kojoj Daruvarac udara glavom djevojke o umivaonik dok ga nije razbio, nakon čega ju je bacio na pod i udarao nogama.

Što nas čeka u budućnosti? Da će osoba koja dostavi novinarima takvu snimku biti kazneno gonjena i prijetit će joj kazna zatvora jer se radi o snimkama koje su dio dokaznih radnji? Zbog presumpcije nevinosti čovjeka koji udara glavom djevojke o umivaonik?

Mislim da bi ministru Ivanu Malenici i njegovu stručnom timu bilo puno bolje baviti se činjenicom da je osobi osuđenoj za tako brutalan postupak kazna umanjena dva puta te je u konačnici pušten na uvjetni otpust. Naime, Darko Kovačević osuđen je na pet godina zatvora, što mu je umanjeno na četiri, pa na tri godine i devet mjeseci, a onda je dobio uvjetni otpust pola godine prije isteka kazne.

---

image

Prosvjed protiv puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix
---

Kažu da neće biti procesuirani novinari, nego oni koji im daju podatke. A kako će doći do tih osoba? Tajnim nadzorom novinara?

Na kraju dolazimo na najvažnije pitanje vezano uz najavljene izmjene zakona i uvođenje novog kaznenog djela. Kažu da neće biti procesuirani novinari, nego oni koji im daju podatke.

Pitamo se kako će doći do tih osoba, s obzirom na to da profesionalni novinari nikada ne odaju svoje izvore, i da ih na to nije moguće (ni zakonski) prisiliti. Kako onda drugačije nego tajnim mjerama nadzora nad novinarima, prisluškivanjem njihovih razgovora i kontrolom kontakata.

Što će biti ozakonjeno najavljenim izmjenama, pa će tijekom pola godine nadzora pojedinog novinara doznati i puno više od onoga što se tiče određenog slučaja zbog kojeg su dobili sudsko odobrenje. Nemojmo se zavaravati, ove su metode već korištene.

Tako je nalaz unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova 2012. godine otkrio pozadinu akcije pokrenute nakon što su u medijima objavljivani iskazi iz istraga o “Fimi mediji” i HDZ-ovim crnim fondovima. U sklopu akcije kodnog naziva “Juda”, nalog za izlistavanje telefonskih poziva i praćenje novinara izdao je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić, a proveo ga je njegov zamjenik Milijan Brkić.

Ministar unutarnjih poslova tada je bio Tomislav Karamarko. Izlistavani su pozivi dvoje novinara Večernjeg lista, dvoje novinara te glavnog urednika Jutarnjeg lista. Utvrđen je pravilan raspored novinarskih kontakata uoči i nakon objavljivanja članaka.

U toj akciji novinari nisu bili osobe koje su trebale biti procesuirane. Krajnji im je cilj bilo kompromitiranje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao osobe koja dostavlja podatke medijima.

Kakav se zaključak logično nameće? Izmjene zakona vraćaju nas više od desetljeća unatrag što se tiče medijskih sloboda. A isticanje kako su iste zakonske odredbe na snazi u nizu drugih europskih država imale bi smisla kad bi se brzina rješavanja kaznenih postupaka makar približila civilizacijskim standardima.

Kod nas, naime, nije rijedak slučaj da optuženici ili žrtve kaznenog djela prije dočekaju smrt nego pravomoćno okončanje postupka. Ali to očito nije ključan problem stručnjacima iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Važnije je držati javnost u neznanju kastracijom javne riječi.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Ronald Goršić/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Luka Gerlanc/Cropix/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
Shutterstock

Žrtve nasilja često prve istupe u javnost u fazi istrage

Ronald Goršić/Cropix

Ivan Malenica, ministar pravosuđa rekao je da ‘postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model‘

Tomislav Kristo/Cropix

U odvojenoj sobi sa stolom za osmero gostiju u sklopu zagrebačkog restorana, bivsi premijer RH Ivo Sanader snimljen je sigurnosnom kamerom prije nekoliko godina u razgovoru sa Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave Mađarskog MOL-a

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Prosvjed protiv puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca 

Ivana Nobilo/Cropix

Ivan Malenica.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva-1328649 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a20b4295a558723c39645625d8f05e51d1b6695 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+objavi+snimke+kao+one+Sanadera+u+restoranu+i+Daruvarca+kako+mlati+djevojku+ide+u+zatvor.+A+%C5%A1to+kada+to+uradi+%C5%BErtva%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva-1328649 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-objavi-snimke-kao-one-sanadera-u-restoranu-i-daruvarca-kako-mlati-djevojku-ide-u-zatvor-a-sto-kada-to-uradi-zrtva-1328649 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tko medijima preda snimku nasilnika koji glavom djevojke razbija umivaonik može u zatvor. Makar to napravi sama žrtva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKomentar

Tko objavi snimke kao one Sanadera u restoranu i Daruvarca kako mlati djevojku ide u zatvor. A što kada to uradi žrtva?

7. listopada 2023. - 18:37

Ministar pravosuđa Ivan Malenica brani uvođenje zatvorske kazne od tri godine za neovlašteno odavanje sadržaja istražnih i dokaznih radnji činjenicom da novinari neće biti sankcionirani.

– Postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model – ističe ministar.

Novinari bi, prema toj njegovoj izjavi, trebali mirnije spavati jer znaju da kazna zatvora ne prijeti njima, nego osobama od kojih su doznali podatke. Očito nije svjestan da takav njegov argument samo pojačava odioznost prema najavljenim izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Jasno je kako je ta navodna blagonaklonost ustvari smokvin list kojim nikako ne mogu prikriti činjenicu da je novo kazneno djelo atak na slobodu medija. Namjere ministra Malen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:57