Jabuke su jako zdrave. Samo dvije jabuke dnevno dovoljne su za smanjenje rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, a i reguliraju tlak. Svakodnevno konzumiranje jabuka smanjuje mogućnost moždanog udara za čak 50 posto, a jabuka pozitivno utječe na zdravlje mozga. U njoj se krije i serotonin, zbog čega je za podizanje raspoloženja bolja i od kockice čokolade. Jabuke su bogate antioksidansima, imaju antivirusna, antikancerogena i antidepresivna svojstva, pune su vitamina C i jačaju imunitet. Jabuke se smatraju najzdravijim voćem na svijetu, pa ne čudi da ponosno nosi naziv - kraljica voća.
U Hrvatskoj se svejedno malo jedu u usporedbi sa susjedima Slovencima, koji po glavi stanovnika dvaput više pojedu jabuka od Hrvata, čak 27 kilograma. A kada bi Hrvati jeli više jabuka, bilo bi to dobro za sve, i za njihovo zdravlje, ali i za domaće proizvođače koji posljednjih godina na rubu opstanka samo zbrajaju gubitke.
- U Europi, pa tako i u Hrvatskoj, primjetan je trend pada potrošnje jabuka, što je logično ako se uzme u obzir velik broj novih voćnih vrsta na policama trgovina. Naime, razno bobičasto i drugo egzotično voće danas je više nego ikada dostupno na tržištu cijelu godinu. Potrošnja jabuka u Hrvatskoj je po glavi stanovnika na nešto višoj razini od svjetskog prosjeka, ali je znatno niža od one u razvijenim zemaljama, s jakom proizvodnjom, poput Slovenije, Italije, Austrije i drugih.
Unatoč padu potrošnje, mi u Hrvatskoj voćarskoj zajednici vidimo velik prostor za budući rast domaće proizvodnje jer sadašnjom proizvodnjom ne zadovoljavamo svoje potrebe, a golem je prostor i za izvoz - ističe Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, pozivajući potrošače da pri odabiru voća biraju hrvatsku jabuku na policama trgovina, štandovima tržnica, na kućnom pragu kod proizvođača i gdje god su im dostupne.
Trećina voćnjaka pod jabukama
Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u RH je ukupno registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6000 hektara, što čini oko 15 posto svih površina pod voćem. Jabuka je zastupljena s 30 posto ukupnog proizvedenog voća, a najviše nasada je u istočnoj Slavoniji. Prosječna starost voćnjaka je preko 15 godina (dok je tehnološki vijek modernih voćnjaka oko 25 godina).
- Na većim površinama najvećim se dijelom proizvode jabuke koje svojom kvalitetom ispunjavaju zahtjeve trgovačkih lanaca, tako da se može reći kako se intenzivna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj odvija na oko 2000 hektara i da se tom zahtjevnom, intenzivnom proizvodnjom bavi pedesetak voćara. Nažalost, iz godine u godinu sve je manje proizvođača jabuka. U proteklih desetak godina Hrvatska godišnje proizvode od 50.000 do 100.000 tona jabuka (zadnjih godina je to oko 60.000 tona), što uglavnom zadovoljava domaće potrebe za jabukom tijekom godine, dok je nešto jabuke išlo i u izvoz - pojašnjava Markota.
Najveći proizvođači Kinezi
U Hrvatskoj se najviše traže jabuke golden delicious, gala i idared, a u posljednjih nekoliko godina sve su popularnije sorte fuji, granny smith i pink lady. Hrvatski proizvođači jabuka suočeni su s nekontroliranim uvozom koji ih iz godine u godinu uništava.
Najviše jabuke na hrvatsko tržište dolazi iz Poljske, i to po dampinškim cijenama, vrlo često u najosjetljivije vrijeme za hrvatske voćare (čiste se njihova skladišta sa starim jabukama kada je kod nas berba). Određene količine se uvoze i iz trećih zemalja - iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije.
U svijetu se godišnje, ovisno o klimatskim uvjetima, za tržište proizvede oko 70 milijuna tona jabuka. Kina je najveći svjetski proizvođač s oko 37 milijuna tona, Europa je na drugom mjestu s 11,5 milijuna tona. Slijede Turska s 4,6 milijuna tona, SAD s 4,5 milijuna tona, te države južne hemisfere (Argentina, Južna Afrika, Čile, Brazil, Novi Zeland) s 5 milijuna tona. Posljednjih godina najveći uvoznici jabuka su Indija i Brazil, a najveći pojedinačni izvoznici Poljska i Turska, te potom Italija i Francuska.