StoryEditorOCM
Hrvatskazabranjena supstanca

U svježem povrću iz Sjeverne Makedonije otkrivena štetna kemikalija, naloženo je uništenje cijele pošiljke

Piše Vijesti SD
13. rujna 2024. - 07:49

Opasna kemikalija otkrivena je u svježem povrću iz Makedonije te je odmah naloženo uništavanje cijele pošiljke, piše Danica

Kako u četvrtak navode u europskom sustavu za sigurnost hrane, otkriven je zabranjeni pesticid formetanat hidroklorid u svježoj paprici iz Sjeverne Makedonije. Rizik je ozbiljan, pa je pošiljka odmah zaustavljena na granici i uništena.

U paprici je bilo 0,043 mg/kg formetanata, a dopuštena je količina 0,01 mg/kg. Dakle, bilo ga je oko četiri i pol puta više.

Formetanat je više puta otkriven u voću i povrću uvezenom iz drugih zemalja. Posljednji slučajevi bili su u svježoj paprici i feferonima iz Albanije, svježoj paprici iz Turske i Makedonije te jabukama iz Srbije. Problem je što tamo taj pesticid, za razliku od EU, nije zabranjen.

Formetanat je iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu. Zato je zabranjen u proizvodnji hrane na cijelom tržištu Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 07:54