StoryEditorOCM
HrvatskaPOSEBAN TRETMAN

U velikoj tajnosti stigla kaznena prijava protiv Banožića, ali čudnim zbivanjima tu nije kraj...

Piše VIJESTI SD
8. prosinca 2023. - 08:06

U tišini, i to čini se strogo kontroliranoj, prema informacijama Jutarnjeg lista, doputovala je do zgrade Državnog odvjetništva u Vukovaru kaznena prijava protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića (44). Sumnjiči ga se za tri točke iz članka 227. Kaznenoga zakona, odnosno za točke 1., 2. i 6., a prema kojima mu prijeti od jedne do osam godina zatvora u slučaju da mu se sudskim putem dokaže krivnja.

Taj nužan zakonski potez vinkovačke policije uslijedio je s priličnim odmakom, odnosno šesti dan od njegova otpuštanja iz osječke bolnice u kojoj je bio dva tjedna hospitaliziran te treći dan nakon što je Banožić ispitan uz posebnu brigu u policijskoj postaji u Vinkovcima, a kako bi se u miru i neometano očitovao na sumnje da je iz nehaja 11. prosinca, dok je išao u lov, skrivio frontalni sudar na izlazu iz grada i usmrtio vozača kombija.

Bez odgovora

Iz PU vukovarsko-srijemske odgovor na niz upita Jutarnjeg o rezultatima navedenog kriminalističkog istraživanja nismo dobili. Odgovore o eventualno zaprimljenoj kaznenoj prijavi i je li doneseno rješenje o provođenju istrage također su nam uskratila oba vukovarska tužiteljstva, općinsko i županijsko.

Preciznije, općinsko je naš opetovani upit proslijedilo županijskom, a županijsko nije odgovorilo na naš direktan upit, kao niti na onaj koji su mu proslijedili općinske kolege.

U tom represivno-pravosudnom lancu kao da strahuju bilo što prvi priopćiti pa smo o svemu poslali upit i MUP-u s molbom da nam, barem oni, odgovore gdje zapinje, kao i je li možda zbog svega u PP Vinkovci provedena unutarnja kontrola.

Banožić iznimka

Jer svakodnevno svjedočimo kako policija revno izvještava na svojim stranicama o šarolikom spektru kaznenih djela, uključujući, naravno, i prometne nesreće.

Kad neko kriminalističko istraživanje okončaju, podnesu kaznenu prijavu protiv počinitelja nadležnom Državnom odvjetništvu te ga u lisicama odvedu na ispitivanje u tužiteljstvo, u većini slučajeva to, također, onda bez odgode priopće na stranicama svojih policijskih uprava. A ako iz nekog razloga informaciju policija nije javno objavila, na novinarski upit redovno odgovaraju. Kako god, odgovor stigne.

Također i tužiteljstvo, kada donese rješenje o provođenju istrage, revno izvještava o istom na svojim stranicama, pogotovo ako za nekog predlože određivanje istražnog zatvora. Međutim, u slučaju bivšeg ministra Banožića vlada čisti muk i prebacuje se loptica.

Zašto je Banožićev slučaj u svakom pogledu iznimka? Iza obitelji poginulog Gorana Šarića (40) točno je 27 dana neopisive boli u kojoj čekaju istinske natruhe pravde. Ne traže ništa više, ali niti išta manje nego što pripada svima u takvoj situaciji s njihove ili s one druge strane zakona.

Teško se oteti dojmu da od prvih minuta nesreće u 6.15 sati kobnog 11. studenoga stvari zapinju. Jer prvo je policiji trebalo dva sata da zatvori državnu cestu D55, i to nakon što su po njoj defilirale kolone vozila.

Vratili mobitel

Zatim im je trebalo isto toliko vremena da okrenu broj dežurne državne odvjetnice kako bi ju izvijestili o nesreći i pozvali na očevid kojim mora rukovoditi.

Novi trn u oku uslijedio je već sutradan kada se otkrilo, među ostalim, da je Banožićev iPhone s dvije kartice vraćen obitelji umjesto da je oduzet, kako se to radi inače, za potrebe pretrage, pa su policajci po nalogu tužiteljstva kucali na vrata Banožićeve obitelji. Ishod tog kucanja i povrata mobitela pod ingerenciju policije i tužiteljstva je nepoznat.

Zatim, nakon što se otkrilo da je prilikom prvog vađenja krvi u vinkovačkoj bolnici kod Banožića pronađen 0,21 promil alkohola, zanimljivo je, prema saznanjima Jutarnjeg lista, da je u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" poslana krv bez popratnog dokumenta o navedenim promilima jer je isti papir ostao čučati u nekoj od ladica jednog od nadređenih u PP Vinkovci.

image

Mario Banožić u kafiću Pepe u Vinkovcima

 

 Vinkulja.hr/čitatelj

Čudnim zbivanjima niti tu nije kraj. O Banožićevu zdravstvenu stanju iz dana u dan su izlazile razne informacije, da bi najednom nakon dva tjedna bio otpušten s bolničkog liječenja u KBC-u Osijek, i to bez ikakva znanja vinkovačke policije i tužiteljstva.

Kad je ta vijest preplavila medije, Banožić se odmah oglasio na svom Facebook profilu izrazivši sućut obitelji preminulog Šarića, za kojeg je napomenuo da ga je poznavao, te je nesebično zahvalio liječnicima na ukazanoj pomoći i brzom oporavku.

Šesti dan od izlaska iz bolnice pojavio se u prostorijama vinkovačke policije kako bi dao iskaz pred kamerama na okolnosti tragedije.

S načelnikovim bratićem

Za tu priliku su mu, kako smo već objavili, u policijskoj postaji omogućili maksimalnu privatnost te zabranili svima korištenje lifta s natpisom da je u kvaru, iako nije bio. Dva dana kasnije, Banožić je 1. prosinca "uhvaćen" mobitelom u vinkovačkom kafiću Pepe.

Prema pisanju portala Telegram, koji je objavio fotografiju druženja, Banožić je sjedio u društvu Zlatka Zovka, bratića načelnika PU vukovarsko-srijemske Ante Zovka, koji im je tu informaciju i potvrdio.

Jedno je sigurno. Za razliku od svih ostalih osumnjičenika prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, Banožiću policija nije stavila lisičine na ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:33