StoryEditorOCM
Hrvatskaprevaranti u akciji

Upozorenje iz Fine: Sve je više lažnih poruka i zahtjeva za osjetljivim podacima. Ovo nipošto ne smijete napraviti!

Piše Hina
5. lipnja 2024. - 09:20
Različite adrese s kojih stižu lažni mailovi slične su stvarnima ili aludiraju na Ministarstvo financija - Financijski inspektorat (ilustracija)Afp

 Iz Financijskog inspektorata Ministarstva financija upozoravaju da u posljednje vrijeme sve češće bilježe prijave poruka elektronske pošte u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao taj inspektorat, tzv. phishing poruke, u kojima se primatelja upozorava na navodno "pranje novca" preko off-shore računa.

Pritom se od primatelja traže podaci o njegovim računima u hrvatskim bankama, uključujući i sigurnosno osjetljive podatke, a u protivnom prijeti blokadom tih računa.

Različite adrese s kojih stižu lažni mailovi slične su stvarnima ili aludiraju na Ministarstvo financija - Financijski inspektorat, pa osoba koja primi takvu poruku treba tome pristupiti s posebnim oprezom, upozoravaju iz Ministarstva financija. Također, napominju da mailovi mogu sadržavati i QR kodove koje primatelj nikako ne bi trebao skenirati.

Kako dodaju, lažni mailovi su često gramatički netočni ili imaju neuobičajen izričaj pa i to može biti dodatni poziv na oprez.

Iz Financijskog inspektorata podsjećaju da u redovitoj komunikaciji sa strankama, a to su uglavnom pravne osobe, koriste isključivo adrese elektronske pošte sa službenom ekstenzijom Ministarstva financija (@mfin.hr) ili pravnih osoba s javnim ovlastima (@fina.hr). Napominju i da nikada neće od korisnika tražiti identifikacijske podatke za pristup njihovim računima (PIN-ovi, kontrolni brojevi, brojevi platnih kartica i sl.).

Phishing (mrežna krađa identiteta) je kriminalna aktivnost kojom se zlonamjerni korisnici služe kako bi zavarali primatelja poruke i naveli ga na dijeljenje osobnih, najčešće financijskih i sigurnosnih podataka i na taj način ostvarili nezakonitu financijsku korist.

image

Iz Fine poručuju da nikada neće od korisnika tražiti identifikacijske podatke za pristup njihovim računima (PIN-ovi, kontrolni brojevi, brojevi platnih kartica i slično) (ilustracija)

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 20:34