StoryEditorOCM
ZagoraMESNAT JE BIZNIS

Europski istražitelji upali u ključnu tvornicu u vlasništvu braće Pivac, evo za što ih se sumnjiči...

Piše JL
13. lipnja 2024. - 11:46

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava. Ove hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije.

O daljnjim postupanjima u ovoj istrazi javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u središtu istrage je mesna industrija "Vajda" iz Čakovca.

Istražitelji sumnjaju da je "Vajda" uzimala sredstva iz EU-ovih fondova, no nakon toga novac nije namjenski ulagan. Naknadno je, sumnja se, krivotvorena dokumentacija ne bi li se opravdalo to nezakonito trošenje novca.

Inače, iz Vajde su se godinama hvalili milijunskim iznosima povučenima iz EU fondova. U ovom trenutku nije potvrđeno koji je projekt sporan istražiteljima. "Vajda" je objavljivala da 50 posto investicija pokriva upravo europskim novcem.

Ta je međimurska kompanija još od 2015. godine dio "Grupe Pivac", sa sjedištem u Vrgorcu, piše N1.

image

Vajda je objavljivala da 50 posto investicija pokriva upravo europskim novcem

Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 13:24