StoryEditorOCM
Hrvatskapromjenjivo vrijeme

Vakula otkriva prognozu za petak i vikend: narančasto upozorenje za dvije regije, a evo što čeka Dalmaciju...

Piše D.R./JL
30. svibnja 2024. - 21:15

Meteorolog Zoran Vakula rekao je u četvrtak da će u petak često padati kiša, javlja HRT. Vakula je dodao da će negdje biti i obilna te da će negdje biti popraćena grmljavinom, nevremenom i tučom. Na Jadranu će puhati i umjereno i jako jugo, prenosi Jutarnji.

"U petak će gotovo diljem Hrvatske biti kiše, često i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, lokalno i olujnog nevremena s tučom", rekao je Vakula.

DHMZ je za gospićku i riječku regiju izdao narančasto upozorenje, što znači da će tamo vrijeme u petak biti opasno.

"U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, većinom uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Moguće je i olujno nevrijeme s tučom. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, a najviša, uz slab do umjeren jugoistočnjak, oko 25 °C", rekao je meteorolog.

"I u središnjoj Hrvatskoj jutro toplije od nego u četvrtak, ali danju manje toplo jer će prevladavati oblačno, gotovo posvuda uz povremenu kišu, pa i obilnije pljuskove s grmljavinom, gdjegod vjerojatno i prolazno jakim vjetrom i tučom", dodao je Vakula.

"Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj još nestabilnije, uz čak narančasto upozorenje - drugog stupnja od moguća 3 - za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno i nevrijeme, uz koje su moguće i bujične poplave. Temperatura zraka ujutro od 12 do 15 °C, uz more i do 18 °C, a poslijepodne 20 do 23 °C, u gorju malo niža", ustvrdio je meteorlog.

"U Dalmaciji više sunčanih sati i toplije, danju većinom oko 25 °C, ali i česti pljuskovi s grmljavinom, te uglavnom umjereno i jako, ponegdje na udare i olujno jugo, koje će i na promjenjivo oblačnom i nestabilnom, te već ujutro toplom krajnjem jugu Hrvatske prouzročiti umjereno valovito i valovito more", rekao je Vakula za HRT.

Vakula kaže da će vikend biti sunčaniji, ali i potpuno suh.

"Ni sljedećih dana neće biti suho, ali će veći dio vikenda ipak biti sunčanije, uz samo rijetke pljuskove, a češći i obilniji mogući su potkraj nedjelje najprije na Jadranu i područjima uz njega pa u ponedjeljak i u sjevernijim krajevima", dodao je meteorolog.

Vakula je ustvrdio da bi prvi tjedan u lipnju mogao biti stabilniji, sunčaniji i vrući. "Sredinom i posebice prema kraju sljedećeg tjedna značajno se povećava vjerojatnost za prvi ‘dašak‘ ljeta", dodao je meteorolog.

"Sljedećih dana na Jadranu uglavnom manje vjetrovito i valovito, iako i dalje uz prevladavajuće jugo. Pritom u subotu prolazno stabilnije, premda ne i posvuda suho, a prema kraju nedjelje i posebice u ponedjeljak opet česti pljuskovi s grmljavinom, koji zaslužuju nova upozorenja", rekao je meteorolog.

"I diljem kopnenog područja ponedjeljak jako nestabilan, a u manje oblačnu nedjelju pljuskovi i grmljavina uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, još rjeđi u pretežno suhu i sunčanu subotu. Pritom vikend danju većinom topliji od petka, mnogima i sparan, ali uz svježija jutra, mjestimice i maglovita", zaključio je Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 03:22