StoryEditorOCM
Hrvatskadeblja bušta

Vatrogasci će dobiti povišicu plaća, početnička će tako biti 1300 eura. U odnosu na dužnosničke i dalje mizerija

Piše Vijesti sd/Hina
1. kolovoza 2024. - 12:29

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca što predstavlja zaštitu radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je nakon sjednice Vlade rekao kako bi plaća mogla iznositi oko 1300 eura za početnika. Naveo i kako je uredba rezultat potpore hrvatskom vatrogastvu.

- Ona nije donesena slučajno nego je to izraz zaštite radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca i ovo će se prvi put dogoditi da će uredba kao takva govoriti o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, kazao je.

Dodao je kako je uredba usuglašena sa svim zainteresiranim udrugama i sindikatima, a doneseni su i drugi pravilnici koji uređuju sustav profesionalnog vatrogastva.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Tucaković je pojasnio kako plaću profesionalnog vatrogasca čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, uvećanog za povećanu opasnost za život i zdravlje, te osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku godinu navršenog radnog staža. Visinu dodataka za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnog vatrogasca, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja te visinu dodatka za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada na temelju klasifikacije radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca utvrđuje Vlada.

Premijer Andrej Plenković smatra kako se radi kvalitetnom rješenju. 

No, da podsjetimo kako će istodobno rasti i plaća premijera Plenkovića te ostalih državnih dužnosnika. Vatrogasci bi trebali dobiti neto povišicu okvirno oko 20 posto, dok će s druge strane Plenković dobiti povišicu od 69.6 posto, odnosno ukupno 2272 eura. Zbog puno većeg rasta plaće premijera, povećava se i razlika u odnosu njegove plaće i plaće vatrogasca.

Do sada ima 3.65 puta veću plaću, a uskoro će imati 5.25 puta veću. 

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 20:34