StoryEditorOCM
Hrvatskaizdano i upozorenje

Virus zapadnog Nila u Hrvatskoj: vrt je za 66-godišnjakinju bio koban, počela se osjećati čudno: ‘Samo je svladalo!‘

Piše VIJESTI SD
21. kolovoza 2024. - 22:13

Vrt u Brestu bio je koban za 66-godišnjakinju iz Bresta.

"Dana 3. kolovoza su je vratili s posla kući, bilo joj je loše, dovezli su je kolege, osjećala je slabost, par dana prije osjećala se loše, iscrpljeno, nije jela, imala je mučnine i žalila se na glavobolju. s tim da kad je došla ostala je spavati. U nedjelju ju je baka našla da leži, nije mogla nikud, nije je prepoznala nije je mogla probuditi", rekla je Jasmina Šaniković, kći oboljele koja je opisala simptome svoje oboljele majke. 

Sve je iznenadio krivac - komarac zaražen virusom Zapadnog Nila.

"Onda kad su mi javili da mama nikog ne pozna, ne može nikud, baš je bilo iznenadno i neočekivano i zabrinula sam se i kad sam nakon par dana hospitalizacije vidjela da ide na bolje bilo mi je lakše jer se ona ipak oporavlja", nadodaje Šaniković, javlja Dnevnik.hr.

No oporavak je spor. Područje oko njezine kuće u utorak navečer je zamagljivano protiv komaraca.

Petrinja i Sisak kreću sa zamagljivanjem komaraca. 

‘Svladalo je‘

"Jesu špricali su i jedan i drugi i špricali su sve okolo... Ima komaraca, pogotovo tamo kod te Željke, trava je, vidjeli ste da je trava, a ona je uvijek čučala i u vrtu radila žena, ali ona nije to znala, najedanput ju je svladalo", rekla je Jana, susjeda oboljele. Na pitanje boji li se komaraca, odgovorila je da ju nije strah te da ima doktora i liječit će se.

Druga oboljela osoba, ribič, zarazio se na ušću Kupe i Save, kod sisačkog Capraga.

Sa zamagljivanjem u Petrinji i Sisku kreću u četvrtak u 20 sati.

image

 

 

/Shutterstock

"Od mjesta obolijevanja i boravka oboljelih osoba dalje preko cijelog grada i svih naselja. Učinkovitost je u tome da se obuhvati silno područje grada i svih naselja, onda imamo maksimalan efekt", rekao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda.

Prvo će tretirati odrasle jedinke komaraca, zatim i ličinke. Postupci će se ponavljati svakih 10 dana, a pratit će se i brojnost komaraca. Novih prijavljenih slučaja zaraze nema.

Nema mjesta panici

"Oboljeva manje od jedan posto zaraženih osoba. znači to su tako mali postoci. I ovo je prvi put da imamo ovu bolest na području Petrinje i Siska. Znači živimo normalno, nikakvog mjesta za paniku nema, bolest je inače proširena po svijetu, gdje god ima komaraca ima i nje jer oni su njeni prenosnici, glavni i jedini, bolest se s čovjeka na čovjeka ne može prenijeti", nadodaje Brkić.

No građane u tim područjima se upozorava, ako primijete temperaturu, bol u mišićima, osip ili probavne probleme, da se odmah jave svojem liječniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 21:23