StoryEditorOCM
Hrvatskakratko i šturo

Visoki upravni sud o mobingu na Upravnom sudu u Splitu: ‘U diskusiji sa službenicima raspravljena su sporna pitanja‘

Piše Marko Didić
13. srpnja 2023. - 10:54

Nakon što smo otkrili aferu s mobingom na Upravnom sudu u Splitu i nakon što smo očekivali konkretne službene odgovore na mnoge predstavke službenica tog suda na ponašanje njihove predsjednice Nele Mešin prema njima, oglasila se konačno i glasnogovornica Visokog upravnog suda Lana Štok.

Njezin mail sa činjeničnim opisom kako oni vide i doživljavaju ovu tešku problematiku donosimo u cijelosti.

- U povodu predstavki više službenika koje su unatrag mjesec dana zaprimljene na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, sazvan je sastanak sa službenicima i namještenicima koji je i održan 10. srpnja 2023. Sastanak je prošao u dobrom ozračju te su u diskusiji sa službenicima raspravljena sva sporna pitanja i odnosi (čini se) normalizirani.

Budući da se više predstavki odnosi i na moguće povrede Kodeksa sudačke etike od strane predsjednice suda, službenici su obaviješteni da će sve predstavke biti upućene Sudačkom vijeću upravnih sudova i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, koje na temelju odredbe članka 107.a Zakona o sudovima odlučuje o povredama Kodeksa. Također su obaviješteni da je kod sudačkog vijeća već započeo postupak u povodu predstavke koja je 13. lipnja 2023. također upućena Sudačkom vijeću.”

Štok odgovara i na činjenicu zašto predsjednica Inga Vezmar Barlek nije na razgovor u Splitu primila jedanaest sudaca od njih dvanaest koji rade na tom sudu, a koji su joj dostavili taj popis sa zahtjevom da i s njima porazgovara.

- Istoga dana (10. srpnja 2023.) zaprimljena je zamolba većine sudaca Upravnog suda u Splitu da se i s njima održi sastanak na istu temu, pri čemu su kao posebni problemi za raspravu istaknuti okvirna mjerila i korištenje prostorija suda izvan radnog vremena.

S obzirom na to da je 12. lipnja 2023. na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, sukladno odredbi članka 9. stavka 3. Sudskog poslovnika, održan sastanak sa sucima i predsjednicima svih Upravnih sudova te Visokog upravnog suda Republike Hrvatske na kojem se raspravljalo o rezultatima rada, Okvirnim mjerilima, izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima koje su u tijeku te je pod točkom razno svima dana prilika i za otvaranje nekih drugih pitanja, ocijenjeno je nepotrebnim u tako kratkom vremenu ponovno održavati sastanak sa sucima samo jednog Upravnog suda te je predsjednica Upravnog suda u Splitu zamoljena da to prenese sucima. Na sastanak 12. lipnja 2023. bili su pozvani svi suci Upravnih sudova, pa i suci Upravnog suda u Splitu te su se neki pozivu i odazvali. Osim toga, rasprava o korištenju sudskih prostorija izvan radnog vremena ulazi u domenu predsjednika odnosnog suda koji najbolje poznaje prilike u sudu kojem je na čelu.

Nadalje, 12. lipnja 2023. predsjednica Visokog upravnog suda Republike Hrvatske primila je sutkinju Sandru Ćoraš Gegu, zajedno s predsjednicom suda Nelom Mešin te su razgovarale o predstavci sutkinje i većim dijelom otklonile sporna pitanja. Budući da se u predstavci spominju i povrede Kodeksa sudačke etike, predstavka je upućena na Sudačko vijeće (o čemu je sutkinja na sastanku obaviještena), jer, kako je naprijed navedeno, odlučivanje o tome ne ulazi u nadležnost predsjednika suda. Postupak je u tijeku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 04:48