Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz BiH, javlja europski sustav za sigurnost hrane u srijedu.
Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena.
U jednom je uzorku, tako, utvrđen udjel od 2465 mg/kg, a u drugom 2618 mg/kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg/kg.
Uništeni su
Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatskoj. Predstavljali su potencijalan rizik za zdravlje, pa su uništeni.
Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zato se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebno za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.
Taj je aditiv najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No, neka znanstvena istraživanja su pokazala da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvarati potencijalno kancerogene spojeve.