StoryEditorOCM
Hrvatskalikvidacija

Zbog rata u Ukrajini gasi se hrvatska tvornica, 250 ljudi dobiva otkaz. Direktori su prvi otišli

Piše vijesti sd
23. listopada 2024. - 11:40
Do odluke o likvidaciji je došlo uslijed pada narudžbi s jednog od glavnih tržišta, onog ukrajinskog, nakon što je tamo počeo ratAfp

Talijanski vlasnik hrvatske tvrtke koja proizvodi kombajne, Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje,  odlučio je pokrenuti postupak likvidacije te tvrtke, a zaposlenici i sindikat o tome su službeno obaviješteni na sastanku u utorak, kao i da će zadnji dan rada tvornice biti 28. veljače iduće godine.

To nam je potvrdio glavni sindikalni povjerenik Mladen Benković koji kaže da je vlasnik obavijestio da je odlučio potpuno prestati s proizvodnjom kombajna. Prethodni pokušaji prodaje tvrtke nisu urodili plodom, kaže, iako je bilo interesenata te je jedna kineska kompanija obavila i dubinsko snimanje.  

"Dobili smo likvidacijski plan, a s prvim otkazima će se krenuti već u studenome. Rečeno je da će biti poštovana sva prava radnika iz Kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine od 896 eura po godini staža", rekao je Benković. Većina zaposlenih, njih 60-65 posto, su inače na minimalnoj plaći, piše Forbes.   

Direktor Damir Kobaš i još tri člana uprave su, kako nam je rekao Benković, već ranije "dali otkaze i otišli", pa je to zadnjih dana uznemirilo radnike jer nisu znali što im se sprema. "Znali su sve, a nisu nam rekli", dodaje. 

Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice je u prošloj godini, prema podacima s Fine, imala prihod od 44,22 milijuna eura (pad od 6 posto) te je poslovala uz dobit od tri milijuna eura (rast od 45,6 posto), a bilo je oko 250 zaposlenih.   

  Prema dostupnim informacijama, do odluke o likvidaciji je došlo uslijed pada narudžbi s jednog od glavnih tržišta, onog ukrajinskog, nakon što je tamo počeo rat. Ranije je tvrtka bila prisutna i na njemačkom i francuskom tržištu, kaže Benković, ali plaće su i tada bile niske te su 2019. godine zbog toga i štrajkali.  

    

image

Massimo Bordi, CEO Same Deutz-Fahr Group

Dibyangshu Sarkar/Afp

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 11:41