StoryEditorOCM
Hrvatskanevjerojatan slučaj

Zbog učenika zlostavljača djeca se ispisala iz škole, sada formirali razred s dva đaka. Učiteljica odmah uzela bolovanje

Piše Lada Novak Starčević/JL
15. rujna 2024. - 23:23
Varazdin, 101019. U Osnovnim i srednjim skolama u Hrvatskoj zapoceo je strajk ucitelja i nastavnika. Osim dijela ucenika koji su otisli na izlet u Zagreb u II. Osnovnoj skoli u Varazdinu skolske klupe i hodnici ostali su prazni.Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je prije tjedan dana objavljena nevjerojatnu vijest da se iz zagrebačke osnovne škole ispisalo 14 djece zbog bullyinga i nedostatne reakcije institucija, nastala je velika drama u cijelom sustavu. Iako su za slučaj svi nadležni znali od početka ove godine, ministar znanosti, obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs, na prvi dan nastave u ovoj školskoj godini iznenada je shvatio ozbiljnost situacije i sazvao hitan sastanak, a Luka Juroš, pročelnik u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, o svemu je govorio na press konferenciji.

Tada je donesena odluka da se 9-godišnjak, zbog kojeg je cijeli problem nastao, prebaci u drugu školu. Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, a obavljen je i razgovor s ravnateljem škole u koju je dječak trebao prijeći, piše Jutarnji list.

"Stručna služba škole će sa savjetnicima Agencije za odgoj i obrazovanje pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradski ured izdat će sva potrebna rješenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja", napisali su iz Ministarstva.

Nažalost, odluka je došla prekasno jer je 14 djece, ni krivo ni dužno, promijenilo razrede i krenuli su svako u potpuno novo okruženje, neki i izvan mjesta svojeg prebivališta. To je mnogima palo teško, ali nitko od nadležnih za to se nije ispričao. Roditelji se osjećaju potpuno iznevjereno jer se nešto poduzelo tek nakon što su njihova djeca ‘žrtvovana‘, kako kažu, a za njih povratka na staro sad više nema.

Iako se stekao dojam da su institucije ozbiljno počele raditi svoj posao, nakon tjedan dana nastave cijeli slučaj ima još puno nepoznanica.

Primjerice, postavlja se pitanje kako je moguće da u jednoj školi u metropoli sada funkcionira razred s dva učenika? Naime, taj četvrti razred sada pohađa dvoje djece. Jedno koje se nije uspjelo prebaciti u drugu školu, a drugo koje je u razred upisano u ovoj školskoj godini. Učiteljica je već opet na bolovanju.

Prema Pravilniku, za formiranje redovitog razrednog odjela u osnovnoj školi u Hrvatskoj potrebno je minimalno 14 učenika. Postoje iznimke za područne škole, škole u bolnicama te male otočne, planinske i seoske škole, gdje razredni odjeli mogu imati i manje od 14 učenika uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Međutim, ova škola ne odgovara ni jednoj opisanoj iznimci.

Nije jasno kako je moguće da ravnatelj i stručne službe donesu odluku o upisivanju novog djeteta u sporni razred, za koji se unaprijed zna da gotovo i nema djece iako u školi postoji razred i s propisanim brojem djece u koje je novo dijete moglo krenuti. Odgovara li to pedagoškom minimumu prema novom učeniku jer su velike šanse da će opet i to dijete morati mijenjati sredinu? Pitali smo i što će biti s učiteljicom ako se razred ugasi.

Upite smo postavili Ministarstvu, Gradskom uredu i ravnateljici škole i - konkretnog odgovora opet nema. Preciznije, Ministarstvo nas je usmjerilo na ravnateljicu, iako je dobro poznato da nam ona u pravilu ne daje odgovore. Gradski ured nas je uputio da sve pitamo Ministarstvo. Ravnateljica nam nije odgovorila na upit.

Najgore je što je do eskalacije problema u školi i došlo baš zbog prebacivanja i nepreuzimanja odgovornosti.

Podsjetimo, o slučaju vršnjačkog nasilja u razredu Jutarnji list pisao je još u ožujku. Devetogodišnji dječak je mjesecima zlostavljao vršnjake, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Prije početka ove školske godine pedagog iz te škole dao je otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali ravnateljici, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i pravobraniteljici za djecu, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rješenja. Slali su dopise i molbe, ponekad i dvadeset mailova na dan.

"Začepi gubičetinu" i "kurvo" vikao je devetogodišnjak vršnjacima u razredu, a zatim bi gurao ruke u svoje gaćice i onda njima dodirivao djevojčice po licu ili bi im mobitelom snimao stražnjice. Dječake je jako udarao po leđima i zglobovima, gurao je prste u stražnjice djece preko odjeće, dječaka je bacao u zrak, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom o rub stola. Uznemireni učenici bojali su se ići u školu i često su plakali kod kuće, kako su nam ispričali roditelji, no nasilnog dječaka nitko u sustavu nije zaustavljao.

Budući da je ravnateljica škole odbijala razgovor s roditeljima, ali i njihovom odvjetnicom, te nije htjela reći hoće li dječak ove školske godine ponovno pohađati nastavu u istom razredu, zbog čega se nisu osjećali sigurno, 14 učenika ispisalo se iz škole.

Mi ćemo pitanja nadležnima postavljati i dalje, dok se cijela situacija u školi ne riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 23:32