StoryEditorOCM
Hrvatskada se ne iznenadite

Želite u crkvi platiti misu? To će vas sada koštati 40 posto više! Ova crkva jedina ima i POS uređaj za lakše plaćanje

Piše Vijesti SD
18. lipnja 2024. - 19:57

Od idućeg mjeseca diljem Hrvatske poskupljuju mise. Za manje od dva tjedna tako ćemo primjerice misu zadušnicu plaćati 40 posto više.

Umjesto sedam eura, misu ćemo plaćati 10 eura. RTL-ovci su ugostili fra Vladimira Vidovića koji je možda jedini svećenik u državi koji nema problema govoriti o ovoj temi.

Na pitanje koji je razlog poskupljenja, fra Vidović kaže:

"Prema nedavnoj odluci Hrvatske biskupske konferencije, postoji opcija povećanja misnih nakana, misnih intencija. Misa nema svoju cijenu. Svaki vjernik ima pravo na misu, a misni stipendij, kako je termin u kanonskom pravu, je novac koji svećenik dobiva koji služi tu svetu misu. Taj novac ide za održavanje crkve. To je simbolična cijena, a ta misna intencija nije mijenjana 30-ak godina. Od kada je uvedena kuna određena je cijena od 50 kuna i do sada nije mijenjana", rekao je i naglasio:

"Uopće nema dvojbe da će za vjernike koji nemaju novca biti služena misa. I dalje će imati pravo. To je jednostavno povećanje stipendija", dodao je.

Naglasio je da je u BiH ona 15 eura, u Sloveniji 23 eura, u Italiji je 10 eura dok se u Njemačkoj razlikuje intencija od četiri do osam eura. S tim da u Njemačkoj svećenici ne žive od intencija. Oni su tamo prema ugovorima koji su tamo važeći - državni namještenici.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu jedina je crkva u Hrvatskoj koja ima POS uređaj.

"Kada smo odlučili graditi orgulje, odlučili smo to napraviti kao bi svi koji su odlučili ostaviti donaciju to mogli učiniti i putem POS uređaja. Volio bih i da se uvede i u milodare da se plaćaju putem POS-a kako bi se mogla lakše pratiti i transparentnije je", dodaje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 19:58