StoryEditorOCM
Hrvatskaodjednom ‘hipici‘

Znaju li svi koji se protive misiji u Njemačkoj da su naši vojnici već bili u opasnijim sredinama? Naravno da znaju...

Piše Hrvoje Prnjak
6. listopada 2024. - 20:15
Predsjednik Milanović obavlja smotru pripadnika 12. hrvatskog kontingenta prije no što su se zaputili u PoljskuMarko Todorov/Cropix

I dok se vodi žučna rasprava o tome trebaju li hrvatski vojnici sudjelovati u mirovnoj misiji u Ukrajini, nije zgorega podsjetiti neupućene da hrvatski vojni profesionalci već sudjeluju u brojnim misijama i aktivnostima NATO-a. I da, neke su opasnije od drugih!

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović se usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji potpore Ukrajini ili preciznije, odlasku petorice časnika HV-a u Njemačku, u Wiesbaden. Iako je u dokumentima misije predviđeno da pripadnici Oružanih snaga RH ne smiju biti raspoređeni izvan teritorija država članica NATO-a, dakle, ni u Ukrajini!

"Dok sam ja predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik – hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat. Radilo se o jednom ili 100 vojnika, ma gdje oni bili – radi se o izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa", obrazložio je Milanović potez kojim je udario kontru HDZ-u, ali i NATO-u. Podržali su ga i SDP-ovci i Možemo!, kao i mostovci.

"Tražili smo suglasnost predsjednika za 13 misija, on je dao dozvolu za 12. Milanović je sudjelovao na summitu NATO-a i ni na koji način nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv... Ideš ponovno pojašnjavati hrvatskom narodu da si navodni zaštitnik od uvlačenja u sukob, a nitko ne šalje hrvatske vojnike u Ukrajinu. Tu nema ničega osim kontinuiranog miniranja stava Vlade o tome da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva i da mi kao zemlja koja je bila žrtva velikosrpske agresije imamo refleks pomoći žrtvi", komentirao je premijer Andrej Plenković "odbijenicu" s Pantovčaka.

image

Milanović na ispraćaju hrvatskog kontingenta u Poljsku, u srpnju prošle godine

Marko Todorov/Cropix

U petak je premijer, očito ljut i zbog činjenice da će zbog predsjednikovog "ne" morati osigurati dvotrećinsku većinu potpore saborskih zastupnika, bio još otvoreniji: "Zanima me koji deal s Vladimirom Putinom ima Milanović. Zato mi je to nojevsko ponašanje SDP-ovaca više za žaljenje". 

image

Svečani ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciju potpore miru KFOR na Kosovu

Ronald Gorsic/Cropix

Tko je ‘prespavao‘ odluke Sabora?

Dodajmo da je predsjednik prethodno dao svoju suglasnost za nastavak, odnosno prošireno sudjelovanje pripadnika OSRH u sklopu "ojačane prednje prisutnosti kopnenih snaga NATO-a" koje se raspoređuju u četiri granične zemlje Saveza: Mađarskoj i Bugarskoj, Litvi i Poljskoj. Mnogi bi se i u Hrvatskom saboru mogli šokirati kad shvate da su "prespavali" kako je upravo u Saboru odobreno sudjelovanje naših Oružanih snaga u četiri od osam borbenih skupina na Istočnom krilu Saveza. A to su: NATO misija Irak, operacija "Sea Guardian", stalna NATO skupina protuminskih snaga 2, kao i operacija KFOR.

U Iraku je do sada bilo 66 pripadnika OSRH. Hrvatski časnici i dočasnici u NATO-ovoj misiji ondje obnašaju dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora. Ove godine ondje je odobreno upućivanje do 10 naših vojnika.

U operaciju potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju tijekom ove godine planirano je upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga i brod HRM-a.

Hrvatski doprinos Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2, koja pokriva Mediteran i Crno more, odnosi se na upućivanje četveročlanih timova protuminskih ronioca HRM-a na brodove talijanske ratne mornarice. Za ovu godinu odobreno je sudjelovanje petorice naših vojnika.

image

Prizor s ispraćaja hrvatskih vojnika u Afganistan, u travnju 2009., prvi put pod oznakama NATO-a
 

Davor Pongračić/Cropix

Hrvatski kontingent na Kosovu fokusiran je na zadaće zračnog transporta, rad u stožeru operacije (HQ KFOR), suradnju s Kosovskim snagama sigurnosti te zadaćama u kontekstu sustava ranog upozorenja. U toj je misiji dopuštena i uporaba sile. U 2023. i 2024. predviđeno je sudjelovanje do 160 pripadnika OS RH sa dva helikoptera. Do sada je na Kosovu boravilo ukupno 1860 hrvatskih vojnika...

Liberija, Burundi, Sirija, Čad...

Hrvatski vojnici sudjeluju i u aktivnostima uspostave multinacionalnih borbenih skupina NATO-a na teritoriju Litve, Latvije, Estonije i Poljske. Također, HV participira i u uspostavljanju dodatnih NATO-ovih borbenih skupina u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U Litvi je od 2017. do 2023. bilo angažirano 562 pripadnika OSRH. U Poljskoj je trenutno 69 pripadnika HV-a, a u čitavoj godini se očekuje sudjelovanje 90 naših vojnika. U Bugarskoj se nalazi 1. kontingent HV-a od četiri pripadnika. U Mađarskoj su 64 pripadnika HV-a... Ne zaboravimo ni da je od 2003. pa sve do okončanja NATO angažmana u misijama u Afganistanu sudjelovalo oko 5500 hrvatskih vojnika. A gdje su tek mirovne misije pod kapom UN-a... Hrvatska je do sada sudjelovala u 19 mirovnih misija UN-a s više od 1.500 pripadnika Oružanih snaga. Od Liberije, Burundija, Libanona, Sirije, Čada, Istočnog Timora... 

Bit će nezgodno kad sve to "otkriju" i neki ovdašnji političari, novokomponirani "hipici", koji ovih dana očito imaju problem s činjenicom da smo, eto, već neko vrijeme, u NATO-u. A oni su za "mir, mir, do neba". I to baš kad treba pomoći Ukrajini kao žrtvi očite ruske agresije.

image

S ispraćaja u Mađarsku

Damir Krajac/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:17