StoryEditorOCM
Politikaoporba nezadovoljna

HDZ-ovci odbili tematsku sjednicu o radu HRT-a: ‘Sva objašnjenja dana su u očitovanju direktora Šveba‘

Piše hina
2. listopada 2024. - 13:49

Vladajuća većina Odbora za informiranje, informatizaciju i medije odbila je u srijedu prijedlog oporbe za sazivanjem tematske sjednice oko nezakonitosti u radu i poslovanju HRT-a jer smatraju da za njom nema potrebe nakon što su dobili pismeno očitovanje ravnatelja Roberta Šveba.

Tematsku sjednicu zatražila je trećina članova Odbora predvođena potpredsjednicom Odbora Uršom Raukar Gamulin (Možemo!) te SDP-ovom Mirelom Ahmetović zbog, kako su upozorile prošlog tjedna, nelegalnog ugovora HRT-a s Vladom. 

"Na prošlotjednoj sjednici od potpredsjednika Nadzornog odbora HRT-a nismo dobili nikakve odgovore, a u raspravljenom izvješću su naznačene stvari za koje smatramo da trebaju biti detaljno ispitane, stoga tražimo tematsku sjednicu. Neprihvatljivo je da HRT posluje nezakonito i nestatutarno", poručila je Raukar Gamulin. 

S obzirom na to da je Nadzorni odbor u internoj reviziji poslovanja od 2017. do 2024. godine utvrdio niz nezakonitosti u radu HRT-a, itekako ima materijala za raspravu, dodala je Ahmetović.

"Ovdje nije samo odgovornost ravnatelja Šveba nego i Nadzornog odbora koji pokreće eventualno razrješenje ako za to ima osnove. A kako bismo utvrdili ima li ili nema osnove, moramo dobiti odgovore na pitanja. Imam i neslužbenu informaciju da su podnesene kaznene prijave protiv Šveba. Dozvolite da se održi sjednica i da se na ta pitanja odgovori, ništa više ni manje", poručila je vladajućima. 

image

Prijedlog Mirele Ahmetović i Urše Raukar-Gamulin nije prošao na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije

Damjan Tadić/Cropix

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić naglasio je kako je obveza tog odbora da se ta priča raščisti. "Nije ovo naš hir, revizija je utvrdila nepravilnosti i naša je odgovornost da ovu stvar pretresemo", rekao je. 

Raukar Gamulin i Ahmetović su ukazale da je ugovor HRT-a i Vlade za razdoblje od 2023. do 2027. falsificiran i, samim time, nelegalan. "Vladi je u izvješću NO-a dostavljena tablica, i to izmijenjena, s iskazanim gubitkom u projekcijama poslovanja, što je je protivno Zakonu o HRT-u i Statutu", ustvrdile su. 

Naglasile su i da se novac na HRT-u nije trošio u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i da je to utvrđeno revizijom poslovanja dvije tvrtke s HRT-om - Ro.Ba.Go koja je, pak, u Švebovu suvlasništvu te Croatel.

Predsjednik Odbora Josip Borić (HDZ) je odmah nakon prošlotjedne sjednice zatražio pisano očitovanje Šveba, koje je Odbor jutros i dobio, a što Borić, kazao je, smatra dovoljnim za ovu temu.

"Nema razloga sumnjati u ono što je napisano, raščistili smo ta neka pitanja i, po meni, nije bilo nezakonitog sklapanja ugovora između HRT-a i Vlade. Mislim da su sva objašnjenja dana u očitovanju i ne smatram da trebamo imati tematsku sjednicu", rekao je. 

Sama kuća za sebe utvrdila je da je sedam godina kršila zakone, ponovila je Ahmetović.

Petero vladajućih preglasalo je oporbenih četvero pa se tematska sjednica na ovu temu neće održati.

image

Predsjednik odbora Josip Borić nije našao razloga sumnjati u ono što je napisano, sa čime se složilo još četvero vladajućih

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:49