StoryEditorOCM
PolitikaRIJEKE PRAVDE

Lijevo - desno, sve je isto. Milanović i Glavaš opet ruku pod ruku. Od kada traje njihova ‘ljubav‘, koja ne prolazi...

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. travnja 2024. - 14:23

Do sada smo institucije branili, a sada je vrijeme da ih oslobodimo. Slažeš se? Podijeli – poručio je ovih dana sa svojeg Facebook profila Zoran Milanović. Objavu je, među ostalima, komentirao i Branimir Glavaš, potvrđujući da ju je – podijelio.

Glavašev HDSSB komentirao je, pak, prijašnji Milanovićev poziv građanima da "glasuju za sve, samo za HDZ ne. I one koji idu s HDZ-om".

– Budući da HDSSB iz objektivnih i realnih razloga ovaj put nije odlučio ići na parlamentarne izbore 17. travnja, pozivamo naše članove i simpatizere da poslušaju savjet predsjednika RH – poručili su iz Glavaševe stranke. Predsjednik Republike i osuđeni ratni zločinac još su se jednom našli tako ruku pod ruku, ovaj put u misiji rušenja HDZ-a.

Povijest njihovih srdačnih odnosa s puno obostranog razumijevanja datira još iz 2007. godine. U to je vrijeme Milanović, očajan zbog neočekivanog poraza na parlamentarnim izborima, koji mu je kao mladom lideru socijaldemokrata teško pao, po svaku cijenu pokušavao naći političke partnere i sastaviti saborsku većinu. HSS Josipa Friščića i HSLS Đurđe Adlešić odlučili su podržati Ivu Sanadera, koji je na tim izborima osvojio 10 mandata više od Milanovića. Manjinci su, jedan po jedan, također prelazili u tabor pobjednika, a sve se glasnije nagađalo i da HNS nudi suradnju HDZ-u.

Milanović je ostao bez aduta, samo s "lišinama".

I onda se u jednom trenutku otvorio komunikacijski kanal prema Glavašu. Njemu je trebala potpora SDP-ovih vijećnika da formira vlast u Osijeku. Zauzvrat, on bi s tri zastupnika HDSSB-a podržao Milanovića za mandatara. Vrijednosti su trebale ustupiti mjesto političkoj pragmi, a Milanović se spasiti kritika da je politički luzer.

image

Ma drag je njemu i Miro Bulj

 

 

Ante Čizmić/Cropix

Odijum koji se u javnosti stvorio nakon objave te informacije bio je golem. SDP-ovci su Milanovića podsjećali da je njegov prethodnik Ivica Račan uvijek govorio da se može izgubiti vlast, ali ne i obraz. Biljana Borzan, tadašnja predsjednica osječkog SDP-a, dala je ostavku na mjesto gradske vijećnice, s obrazloženjem da odlazi na porodiljni dopust. Aleksandar Stanković "rasturio" je Milanovića u "Nedjeljom u dva". Friški predsjednik SDP-a morao je odustati. Ideja o lokalno-nacionalnoj koaliciji s HDSSB-om nikada se nije ostvarila.

Kada je Glavaš uoči izbora 2015. na Markovu trgu, prilikom predaje izbornih lista HDSSB-a, postrojio svoje crnokošuljaše, tadašnji premijer Milanović prstom nije mrdnuo. Očito ne videći ništa sporno u defileu Slavonske sokolske garde u svojemu političkom dvorištu.

Glavaš se znao odužiti.

Četiri godine poslije svojim je potpisom na SDP-ovu štandu u Osijeku podržao Milanovićevu predsjedničku kandidaturu.

– Milanović je moj izbor, očekujem da bude predsjednik svih građana i ne očekujem nikakve povlastice. On je čovjek koji ima svoj stav, sviđalo se to ili ne. Bez obzira ograđivao se on od mene, ima moj glas – ustvrdio je tada Glavaš.

Milanović je 2021., sada već kao predsjednik Republike, vratio Glavašu odličja nakon što je Ustavni sud iz tehničkih razloga poništio pravomoćnu presudu za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku. Odličja mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović, a Kolinda Grabar-Kitarović sve je zahtjeve Glavaševih odvjetnika za povratom odličja – ignorirala.

U međuvremenu je Glavašu pravomoćno ponovno potvrđena presuda za ratni zločin. No refleks je ostao.

Milanović je ovoga vikenda ponovno dobio njegovu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:55