stdClass Object ( [id] => 1304742 [title] => Male ovlasti i velika taština: kako je predsjednik ‘privatizirao‘ Pantovčak kao da mu je djedovina u Glavicama [alias] => male-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda su mu ovlasti male, ali zato su mu apetiti veliki: predsjednik Zoran Milanović dao si je za pravo ovoga tjedna odlučivati – tko je novinar, a tko nije. I tko od novinara može doći na presicu u Ured predsjednika, a tko ne.

Ponio se Milanović kao da je u pitanju njegov privatni stan ili djedovina u Glavicama, a ne Ured predsjednika RH. Jedini je kriterij u oba slučaja – njegova samovolja. Kao da živimo u kakvoj diktaturi ili totalitarnom sustavu, fašističkom ili komunističkom, svejedno, a ne u demokraciji.

Teško je kazati što je gore po funkcioniranje i razvoj demokracije kao ideje u nekom društvu: kad političar na važnoj funkciji ima velike ovlasti i veliku taštinu ili kad su mu ovlasti poprilično male, a sujeta obrnuto proporcionalna mogućnostima koje mu Ustav daje u mirnodopskim uvjetima.

Kad je riječ o vodećim ljudima hrvatske politike, uvjet iz prve kombinacije nitko nije tako savršeno ispunjavao kao dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik s dva odrađena mandata, dok nam drugi ovih dana demonstrira današnji gazda Pantovčaka, u očitoj kampanji za još jedan mandat.

Autokratske sklonosti

Opasnost za razvoj pluralizma i demokracije u Tuđmanovoj eri izvirala je iz polupredsjedničkog sustava i očitih autokratskih sklonosti nekadašnjega generala i povjesničara, što će neki pravdati ratnim okolnostima i potrebom donošenja važnih odluka u što kraćem roku, iako smo, i neovisno o svim okolnostima agresije na Hrvatsku, imali niz situacija gdje je prvi predsjednik “prelazio crtu” koja dijeli uvjerene demokrate od autokratskog ponašanja. Od nepriznavanja rezultata zagrebačkih izbora krajem 1995. (istina, sukladno ondašnjim ovlastima, ali i protivno volji većine birača koji su tada HDZ-u pretpostavili SDP i HSLS), preko višegodišnjeg bakćanja s imenom Dinama i navijačkim neposluhom BBB-a do obrušavanja na nesklone mu novinare i tada rijetke medije i ljudskopravaške organizacije koje su ga se usuđivale kritizirati.

Sigurno se sjećate famozne Tuđmanove prozivke onih “koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo s crnim, nego i zelenim i žutim vragovima”...

Tuđmanove državničke zasluge za osamostaljenje hrvatske države – uostalom, u bivšoj je državi i robijao zbog “nacionalizma” – u svakom su slučaju neosporne, zbog toga će ostati zapisan u povijesti Hrvatske, ali za medije i neistomišljenike nije imao sluha, što se nekako zaboravlja kad god je riječ o njemu s ove distance. A i ne ide uz idealiziranje kojemu smo kolektivno skloni.

---

image
Matko Biljak/
---

Lice netolerancije, ne prvi put otkako je na Pantovčaku, ovih dana pokazuje i nekadašnji socijaldemokrat Milanović. Odbijanjem akreditacije Krešimiru Žabecu za prisustvovanje presici u Uredu predsjedika te naknadnim “objašnjenjima” tog poteza, Milanović je pokazao lice autokrata u nastajanju. I sve to zato što ga očito neki tekstovi koje u svojim izdanjima objavljuje Hanza Media – u kojoj, nota bene, rade novinari različitih svjetonazora, afiniteta i specijalnosti, što treba naglasiti prije bilo kakvog generaliziranja – očito jako svrbe i smetaju.

Još samo fali da kao Tuđman u svibnju 1994., za susreta s urednicima najutjecajnijih ondašnjih medija, poruči i zapravo neizravno dade nalog za autocenzuru: “Vi svašta dopuštate da se piše, to je sramota!”

Milanović na sličnom tragu novinare Hanza Medije naziva – nenovinarima. Kako god, duh Franje Tuđmana i dalje živi na Pantovčaku! “Ovo je prvi put da se u mom višegodišnjem novinarskom radu ovakvo nešto dogodilo. Nikada ni jedan predsjednik, premijer, ministar, ni jedna državna institucija nije to učinila, bez obzira koliko se nisu možda slagali s mojim stavovima”, komentirao je kolega Žabec, dodajući kako je posebno zabrinjavajuća izjava da on – nije novinar.

Strašno opasna teza

”To je strašno opasna teza za naš posao i za cijelo društvo da političari govore tko je za njih novinar, a tko nije”, kazao je Žabec. “On se ne slaže s onim što mi radimo, ali ovo nije način. Tim više što proziva HDZ i druge stranke za nedemokratičnost i totalitarno ponašanje, a on radi to isto ili čak i gore”, kazao je diskriminirani novinar Jutarnjeg lista.

Ovo nije prvi put da predsjednik, unatoč svojoj zavidnoj erudiciji, obrazovanju i načitanosti, demonstrira zabrinjavajuće nisku razinu javne komunikacije. A kad to čine političari na najvišim dužnostima u državi, to indirektno, ali sigurno, srozava i razinu komuniciranja između neistomišljenika općenito, s tendencijom da se “legalizira” vrijeđanje, omalovažavanje i huškanje. Nažalost, Milanović će ostati zapamćen upravo i po tome: svojom je retorikom dao osobiti doprinos političkoj nekulturi u Hrvata (ministra Grlića Radmana je ovih dana nazvao “ludim šeširdžijom”, ranije je ministra Banožića nazivao “opuškom”... Naravno, HDZ-ovci mu nisu ostajali dužni, a sve je kulminiralo novim natezanjem i krizom oko imenovanja ravnatelja VSOA-e). A iskustvo nas uči da od anatemiziranja “one druge strane” i negiranja nečijih ljudskih karakteristika do fizičkog nasrtaja i nije prevelika udaljenost u praksi.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, što bi nakon zabrane novinaru da uopće dođe na presicu mogla biti iduća razina predsjednikove netrpeljivosti prema pojedinim novinarima? Hoće li sutra dati uhoditi i prisluškivati novinare, kao što je to u Tuđmanovo vrijeme do početka 2000-ih radio SZUP, Služba za zaštitu ustavnog poretka (uzgred, kakav li je to samo ustavni poredak koji obavještajci trebaju štititi – od novinara, onih koji objave sve važno što doznaju?!), lijepeći nepodobnim redakcijama i njihovim članovima prefiks “antidržavne djelatnosti”.

Milanović zaboravlja da je transparentnost na svim razinama njegova obveza prema javnosti pa ovakvim postupcima sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara. Moglo bi se kazati i da je njegovo izvanredno obraćanje putem televizija s nacionalnom koncesijom zbog sporenja s Vladom oko imenovanja novog šefa VSOA-e također dio priče o “privatiziranju funkcije”, ali to je neka druga tema,,,

Brine i što se u dijelu javnosti Milanovićevi istupi ovog tipa – veličaju. Kao poželjna drčnost, dokaz “da ima muda”, kao populistička odlučnost da se “kaže svakom što ga ide”, zbog čega se logično zapitati – kakvu onda tek kampanju u superizbornoj 2024. možemo očekivati? Naravno, iza toga obično stoji kratkovidna pristranost i demokratska nezrelost u kojoj se lakomisleno prelazi preko za pluralizam opasnih incidenata, samo zato što nam odgovara koga je verbalni nasilnik baš sada izabrao za svoju metu. Kao da se to sutra ne može dogoditi i nekom drugom!

Uostalom, napad na novinare Hanza Medije i poricanje novinarskog identiteta nije prvi Milanovićev incident tog tipa. U više je navrata, suprotno dobroj demokratskoj praksi, doveo u pitanje izborni legitimitet Milorada Pupovca, čelnika SDSS-a i SNV-a. “On nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj... Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske glasalo 170, 180 tisuća ljudi. To je jako tanka priča. Za mene je glasalo preko milijun ljudi, što mi se čini kao neki minimum... Predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti”, govorio je Milanović.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Muk zdesna i slijeva

Dakle, imamo udžbenički primjer populizma: “Populisti ne samo da kritiziraju elite, već tvrde kako oni i jedino oni predstavljaju pravi narod”, kako to konstatira Jan-Werner Müller u svojoj knjizi “Što je populizam?” (kod nas u izdanju zagrebačkog TIM Pressa).

Zanimljivo, na ovakve primjere Milanovićeva antidemokratskog ponašanja baš i nije bilo reakcija – s ljevice vjerojatno zato jer Pupovca, zbog suradnje s vladajućim HDZ-om smatraju “izdajicom” i nevrijednim njihova angažmana, dok je muk zdesna lako objasniti činjenicom da Pupovca ionako ne trpe. Prije svega zbog, što da se lažemo, njegove nacionalnosti.

Milanovićevi istupi dokaz su i raširenosti populističkog diskursa isključivosti, u kojem se ne biraju sredstva da bi se ocrnilo suparnike, čak i unutar političkog mainstreama današnjice. Uvod je to u ulični govor na političkim pozornicama i opasnu radikalizaciju političkog diskursa.

A tu završava priča o normalnom demokratskom dijalogu. Reklo bi se, sve za još jedan mandat na Pantovčaku! Ili kako je to još prije gotovo pola godine u Globusu konstatirala komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček: “Na početku, kad je postao predsjednik, bila sam spremna Milanovića usporediti s Barackom Obamom, sad sam sklonija tome da ga uspoređujem s Donaldom Trumpom.”

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milanoviću je transparentnost obveza prema javnosti pa biranjem tko hoće, a tko neće dobiti akreditaciju sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekultura dijaloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Milanoviću je transparentnost obveza prema javnosti pa biranjem tko hoće, a tko neće dobiti akreditaciju sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara nekultura dijaloga 2 0 8753 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-06 10:43:21 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 08:51:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 08:51:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Milanoviću je transparentnost obveza prema javnosti pa biranjem tko hoće, a tko neće dobiti akreditaciju sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara [metadata] => robots= author= title=Male ovlasti i velika taština: kako je predsjednik 'privatizirao' Pantovčak kao da mu je djedovina u Glavicama [metakey] => zoran milanović, Pantovčak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/06\/24947945.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/14589228.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/24519387.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/24368591.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Krajac\/Cropix","Matko Biljak\/","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glavna?<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24947945_1920.jpg":"1920x1080","k_24947945_1280.jpg":"1280x1280","k_24947945_1024.jpg":"1024x1024","k_24947945_640.jpg":"640x640","k_24947945_480.jpg":"480x480","k_24947945_340.jpg":"340x340","k_24947945_220.jpg":"220x220","o_24947945_1280.jpg":"1280x853","o_24947945_1024.jpg":"1024x682","o_24947945_640.jpg":"640x426","o_24947945_480.jpg":"480x320","o_24947945_340.jpg":"340x226","o_24947945_220.jpg":"220x146","h_24947945_1280.jpg":"1280x854","h_24947945_1024.jpg":"1024x683","h_24947945_640.jpg":"640x427","h_24947945_480.jpg":"480x320","h_24947945_340.jpg":"340x227","h_24947945_220.jpg":"220x147","pp_24947945_1280.jpg":"1280x1628","pp_24947945_1024.jpg":"1024x1303","pp_24947945_640.jpg":"640x814","pp_24947945_480.jpg":"480x611","pp_24947945_340.jpg":"340x432","pp_24947945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_14589228_1920.jpg":"1920x1080","k_14589228_1280.jpg":"1280x1280","k_14589228_1024.jpg":"1024x1024","k_14589228_640.jpg":"640x640","k_14589228_480.jpg":"480x480","k_14589228_340.jpg":"340x340","k_14589228_220.jpg":"220x220","o_14589228_1280.jpg":"1280x1024","o_14589228_1024.jpg":"1024x819","o_14589228_640.jpg":"640x512","o_14589228_480.jpg":"480x384","o_14589228_340.jpg":"340x272","o_14589228_220.jpg":"220x176","h_14589228_1280.jpg":"1280x854","h_14589228_1024.jpg":"1024x683","h_14589228_640.jpg":"640x427","h_14589228_480.jpg":"480x320","h_14589228_340.jpg":"340x227","h_14589228_220.jpg":"220x147","pp_14589228_1280.jpg":"1280x1628","pp_14589228_1024.jpg":"1024x1303","pp_14589228_640.jpg":"640x814","pp_14589228_480.jpg":"480x611","pp_14589228_340.jpg":"340x432","pp_14589228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24519387_1920.jpg":"1920x1080","k_24519387_1280.jpg":"1280x1280","k_24519387_1024.jpg":"1024x1024","k_24519387_640.jpg":"640x640","k_24519387_480.jpg":"480x480","k_24519387_340.jpg":"340x340","k_24519387_220.jpg":"220x220","o_24519387_1280.jpg":"1280x854","o_24519387_1024.jpg":"1024x683","o_24519387_640.jpg":"640x427","o_24519387_480.jpg":"480x320","o_24519387_340.jpg":"340x226","o_24519387_220.jpg":"220x146","h_24519387_1280.jpg":"1280x854","h_24519387_1024.jpg":"1024x683","h_24519387_640.jpg":"640x427","h_24519387_480.jpg":"480x320","h_24519387_340.jpg":"340x227","h_24519387_220.jpg":"220x147","pp_24519387_1280.jpg":"1280x1628","pp_24519387_1024.jpg":"1024x1303","pp_24519387_640.jpg":"640x814","pp_24519387_480.jpg":"480x611","pp_24519387_340.jpg":"340x432","pp_24519387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24368591_1920.jpg":"1920x1080","k_24368591_1280.jpg":"1280x1280","k_24368591_1024.jpg":"1024x1024","k_24368591_640.jpg":"640x640","k_24368591_480.jpg":"480x480","k_24368591_340.jpg":"340x340","k_24368591_220.jpg":"220x220","o_24368591_1280.jpg":"1280x853","o_24368591_1024.jpg":"1024x682","o_24368591_640.jpg":"640x426","o_24368591_480.jpg":"480x320","o_24368591_340.jpg":"340x226","o_24368591_220.jpg":"220x146","h_24368591_1280.jpg":"1280x854","h_24368591_1024.jpg":"1024x683","h_24368591_640.jpg":"640x427","h_24368591_480.jpg":"480x320","h_24368591_340.jpg":"340x227","h_24368591_220.jpg":"220x147","pp_24368591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24368591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24368591_640.jpg":"640x814","pp_24368591_480.jpg":"480x611","pp_24368591_340.jpg":"340x432","pp_24368591_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6159950 Threads: 84 Questions: 1116906768 Slow queries: 0 Opens: 207097 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.317 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10052120 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/male-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama-1304742 [printLink] => /vijesti/politika/male-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama-1304742?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391475 [name] => pantovčak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pantovcak [link] => /tag/pantovcak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milanoviću je transparentnost obveza prema javnosti pa biranjem tko hoće, a tko neće dobiti akreditaciju sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekultura dijaloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Male ovlasti i velika taština: kako je predsjednik ‘privatizirao‘ Pantovčak kao da mu je djedovina u Glavicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24947945.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajac/Cropix [mainImageDesc] =>

Glavna?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24947945.jpg [title] =>

Glavna?

Damir Krajac/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/14589228.jpg [title] => Matko Biljak/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24519387.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24368591.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda su mu ovlasti male, ali zato su mu apetiti veliki: predsjednik Zoran Milanović dao si je za pravo ovoga tjedna odlučivati – tko je novinar, a tko nije. I tko od novinara može doći na presicu u Ured predsjednika, a tko ne.

Ponio se Milanović kao da je u pitanju njegov privatni stan ili djedovina u Glavicama, a ne Ured predsjednika RH. Jedini je kriterij u oba slučaja – njegova samovolja. Kao da živimo u kakvoj diktaturi ili totalitarnom sustavu, fašističkom ili komunističkom, svejedno, a ne u demokraciji.

Teško je kazati što je gore po funkcioniranje i razvoj demokracije kao ideje u nekom društvu: kad političar na važnoj funkciji ima velike ovlasti i veliku taštinu ili kad su mu ovlasti poprilično male, a sujeta obrnuto proporcionalna mogućnostima koje mu Ustav daje u mirnodopskim uvjetima.

Kad je riječ o vodećim ljudima hrvatske politike, uvjet iz prve kombinacije nitko nije tako savršeno ispunjavao kao dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik s dva odrađena mandata, dok nam drugi ovih dana demonstrira današnji gazda Pantovčaka, u očitoj kampanji za još jedan mandat.

Autokratske sklonosti

Opasnost za razvoj pluralizma i demokracije u Tuđmanovoj eri izvirala je iz polupredsjedničkog sustava i očitih autokratskih sklonosti nekadašnjega generala i povjesničara, što će neki pravdati ratnim okolnostima i potrebom donošenja važnih odluka u što kraćem roku, iako smo, i neovisno o svim okolnostima agresije na Hrvatsku, imali niz situacija gdje je prvi predsjednik “prelazio crtu” koja dijeli uvjerene demokrate od autokratskog ponašanja. Od nepriznavanja rezultata zagrebačkih izbora krajem 1995. (istina, sukladno ondašnjim ovlastima, ali i protivno volji većine birača koji su tada HDZ-u pretpostavili SDP i HSLS), preko višegodišnjeg bakćanja s imenom Dinama i navijačkim neposluhom BBB-a do obrušavanja na nesklone mu novinare i tada rijetke medije i ljudskopravaške organizacije koje su ga se usuđivale kritizirati.

Sigurno se sjećate famozne Tuđmanove prozivke onih “koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo s crnim, nego i zelenim i žutim vragovima”...

Tuđmanove državničke zasluge za osamostaljenje hrvatske države – uostalom, u bivšoj je državi i robijao zbog “nacionalizma” – u svakom su slučaju neosporne, zbog toga će ostati zapisan u povijesti Hrvatske, ali za medije i neistomišljenike nije imao sluha, što se nekako zaboravlja kad god je riječ o njemu s ove distance. A i ne ide uz idealiziranje kojemu smo kolektivno skloni.

---

image
Matko Biljak/
---

Lice netolerancije, ne prvi put otkako je na Pantovčaku, ovih dana pokazuje i nekadašnji socijaldemokrat Milanović. Odbijanjem akreditacije Krešimiru Žabecu za prisustvovanje presici u Uredu predsjedika te naknadnim “objašnjenjima” tog poteza, Milanović je pokazao lice autokrata u nastajanju. I sve to zato što ga očito neki tekstovi koje u svojim izdanjima objavljuje Hanza Media – u kojoj, nota bene, rade novinari različitih svjetonazora, afiniteta i specijalnosti, što treba naglasiti prije bilo kakvog generaliziranja – očito jako svrbe i smetaju.

Još samo fali da kao Tuđman u svibnju 1994., za susreta s urednicima najutjecajnijih ondašnjih medija, poruči i zapravo neizravno dade nalog za autocenzuru: “Vi svašta dopuštate da se piše, to je sramota!”

Milanović na sličnom tragu novinare Hanza Medije naziva – nenovinarima. Kako god, duh Franje Tuđmana i dalje živi na Pantovčaku! “Ovo je prvi put da se u mom višegodišnjem novinarskom radu ovakvo nešto dogodilo. Nikada ni jedan predsjednik, premijer, ministar, ni jedna državna institucija nije to učinila, bez obzira koliko se nisu možda slagali s mojim stavovima”, komentirao je kolega Žabec, dodajući kako je posebno zabrinjavajuća izjava da on – nije novinar.

Strašno opasna teza

”To je strašno opasna teza za naš posao i za cijelo društvo da političari govore tko je za njih novinar, a tko nije”, kazao je Žabec. “On se ne slaže s onim što mi radimo, ali ovo nije način. Tim više što proziva HDZ i druge stranke za nedemokratičnost i totalitarno ponašanje, a on radi to isto ili čak i gore”, kazao je diskriminirani novinar Jutarnjeg lista.

Ovo nije prvi put da predsjednik, unatoč svojoj zavidnoj erudiciji, obrazovanju i načitanosti, demonstrira zabrinjavajuće nisku razinu javne komunikacije. A kad to čine političari na najvišim dužnostima u državi, to indirektno, ali sigurno, srozava i razinu komuniciranja između neistomišljenika općenito, s tendencijom da se “legalizira” vrijeđanje, omalovažavanje i huškanje. Nažalost, Milanović će ostati zapamćen upravo i po tome: svojom je retorikom dao osobiti doprinos političkoj nekulturi u Hrvata (ministra Grlića Radmana je ovih dana nazvao “ludim šeširdžijom”, ranije je ministra Banožića nazivao “opuškom”... Naravno, HDZ-ovci mu nisu ostajali dužni, a sve je kulminiralo novim natezanjem i krizom oko imenovanja ravnatelja VSOA-e). A iskustvo nas uči da od anatemiziranja “one druge strane” i negiranja nečijih ljudskih karakteristika do fizičkog nasrtaja i nije prevelika udaljenost u praksi.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, što bi nakon zabrane novinaru da uopće dođe na presicu mogla biti iduća razina predsjednikove netrpeljivosti prema pojedinim novinarima? Hoće li sutra dati uhoditi i prisluškivati novinare, kao što je to u Tuđmanovo vrijeme do početka 2000-ih radio SZUP, Služba za zaštitu ustavnog poretka (uzgred, kakav li je to samo ustavni poredak koji obavještajci trebaju štititi – od novinara, onih koji objave sve važno što doznaju?!), lijepeći nepodobnim redakcijama i njihovim članovima prefiks “antidržavne djelatnosti”.

Milanović zaboravlja da je transparentnost na svim razinama njegova obveza prema javnosti pa ovakvim postupcima sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara. Moglo bi se kazati i da je njegovo izvanredno obraćanje putem televizija s nacionalnom koncesijom zbog sporenja s Vladom oko imenovanja novog šefa VSOA-e također dio priče o “privatiziranju funkcije”, ali to je neka druga tema,,,

Brine i što se u dijelu javnosti Milanovićevi istupi ovog tipa – veličaju. Kao poželjna drčnost, dokaz “da ima muda”, kao populistička odlučnost da se “kaže svakom što ga ide”, zbog čega se logično zapitati – kakvu onda tek kampanju u superizbornoj 2024. možemo očekivati? Naravno, iza toga obično stoji kratkovidna pristranost i demokratska nezrelost u kojoj se lakomisleno prelazi preko za pluralizam opasnih incidenata, samo zato što nam odgovara koga je verbalni nasilnik baš sada izabrao za svoju metu. Kao da se to sutra ne može dogoditi i nekom drugom!

Uostalom, napad na novinare Hanza Medije i poricanje novinarskog identiteta nije prvi Milanovićev incident tog tipa. U više je navrata, suprotno dobroj demokratskoj praksi, doveo u pitanje izborni legitimitet Milorada Pupovca, čelnika SDSS-a i SNV-a. “On nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj... Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske glasalo 170, 180 tisuća ljudi. To je jako tanka priča. Za mene je glasalo preko milijun ljudi, što mi se čini kao neki minimum... Predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti”, govorio je Milanović.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Muk zdesna i slijeva

Dakle, imamo udžbenički primjer populizma: “Populisti ne samo da kritiziraju elite, već tvrde kako oni i jedino oni predstavljaju pravi narod”, kako to konstatira Jan-Werner Müller u svojoj knjizi “Što je populizam?” (kod nas u izdanju zagrebačkog TIM Pressa).

Zanimljivo, na ovakve primjere Milanovićeva antidemokratskog ponašanja baš i nije bilo reakcija – s ljevice vjerojatno zato jer Pupovca, zbog suradnje s vladajućim HDZ-om smatraju “izdajicom” i nevrijednim njihova angažmana, dok je muk zdesna lako objasniti činjenicom da Pupovca ionako ne trpe. Prije svega zbog, što da se lažemo, njegove nacionalnosti.

Milanovićevi istupi dokaz su i raširenosti populističkog diskursa isključivosti, u kojem se ne biraju sredstva da bi se ocrnilo suparnike, čak i unutar političkog mainstreama današnjice. Uvod je to u ulični govor na političkim pozornicama i opasnu radikalizaciju političkog diskursa.

A tu završava priča o normalnom demokratskom dijalogu. Reklo bi se, sve za još jedan mandat na Pantovčaku! Ili kako je to još prije gotovo pola godine u Globusu konstatirala komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček: “Na početku, kad je postao predsjednik, bila sam spremna Milanovića usporediti s Barackom Obamom, sad sam sklonija tome da ga uspoređujem s Donaldom Trumpom.”

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajac/Cropix Matko Biljak/ Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/male-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama-1304742 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f09145ce981fa633ca9b4a2f397ed053029e6e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Male+ovlasti+i+velika+ta%C5%A1tina%3A+kako+je+predsjednik+%E2%80%98privatizirao%E2%80%98+Pantov%C4%8Dak+kao+da+mu+je+djedovina+u+Glavicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmale-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama-1304742 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmale-ovlasti-i-velika-tastina-kako-je-predsjednik-privatizirao-pantovcak-kao-da-mu-je-djedovina-u-glavicama-1304742 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milanoviću je transparentnost obveza prema javnosti pa biranjem tko hoće, a tko neće dobiti akreditaciju sebično privatizira predsjedničku funkciju, zaboravljajući pritom da novinari i javnost u demokraciji imaju pravo na informaciju. Nikakvi osobni ili animoziteti prema pojedinim novinarima, redakcijama ili izdavačkim kućama ne bi smjeli zamutiti tu sliku u očima odgovornog političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nekultura dijaloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikanekultura dijaloga

Male ovlasti i velika taština: kako je predsjednik ‘privatizirao‘ Pantovčak kao da mu je djedovina u Glavicama

Piše Hrvoje Prnjak
8. srpnja 2023. - 10:51

Možda su mu ovlasti male, ali zato su mu apetiti veliki: predsjednik Zoran Milanović dao si je za pravo ovoga tjedna odlučivati – tko je novinar, a tko nije. I tko od novinara može doći na presicu u Ured predsjednika, a tko ne.

Ponio se Milanović kao da je u pitanju njegov privatni stan ili djedovina u Glavicama, a ne Ured predsjednika RH. Jedini je kriterij u oba slučaja – njegova samovolja. Kao da živimo u kakvoj diktaturi ili totalitarnom sustavu, fašističkom ili komunističkom, svejedno, a ne u demokraciji.

Teško je kazati što je gore po funkcioniranje i razvoj demokracije kao ideje u nekom društvu: kad političar na važnoj funkciji ima velike ovlasti i veliku taštinu ili kad su mu ovlasti poprilično male, a sujeta obrnuto proporcionalna mogućnostima koje mu Ustav daje u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:10