StoryEditorOCM
Politikasvi poznati su tu

Na MOST-ovim listama nema iznenađenja: ‘S nama građani znaju na čemu su‘; Lista mladih htjela na zadnja mjesta

Piše Vinko Vuković
26. ožujka 2024. - 17:56

Dok su svjetski mediji javljali o urušavanju mosta Francis Scott Key u Baltimoreu, u Hrvatskoj je Most predstavljao svoje kandidate za parlamentarne izbore, odnosno nositelje lista u svih 11 izbornih jedinica.

Naizgled, iznenađenja nema. Svi mostovci za koje ste ikad čuli su tu, na prvim mjestima, od bračnoga para Raspudić, Marije (prva izborna jedinica) i Nina (druga), preko Nikole Grmoje (šesta) i Zvonimira Troskota (sedma), do Marina Miletića (osma), Mira Bulja (deveta) i Bože Petrova (deseta). Uz njih su i general Željko Sačić, kao Mostov koalicijski partner iz Hrvatskih suverenista (treća), malo poznati Josip Skočibušić (četvrta), kojemu leđa čuva Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, te još jedan suverenist, Marijan Pavliček, kao nositelj liste u petoj izbornoj jedinici.

Reper Grmoja

- Nama kampanja ne treba; pokazali smo uz koga smo bili proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi: nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine. Most je otkrio. Sjetite se afere “plin za cent” - rekao je u utorak, prilikom predstavljanja lista, Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja.

“Na tvojoj strani” službeni je slogan kampanje Mosta, Hrvatskih suverenista i Nezavisne liste mladih, koju prati i prigodna pjesma u izvedbi Sandra Bastiančića te samoga Grmoje, za ovu prigodu pretvorenog u repera s kravatom koji u svojoj kratkoj dionici spominje sestre i braću, unuke i ćaću, a tu je i pokušaj rime “dižemo barjak - slavimo Badnjak”.

image
Goran Mehkek/Cropix

U svom programu Most, među ostalim, navodi kako će, ako im birači pruže tu priliku, smanjiti broj potpisa potrebnih za referendum, kako će uvesti e-peticije, kako će smanjiti porez na dohodak za pet posto, dok će PDV na piće u ugostiteljstvu smanjiti na 13 posto. Najavljuju i jedinstveni dječji doplatak, ukidanje poreza na kupnju prve nekretnine, smanjenje poreza na najam stanova, ukidanje poreza na mirovine te povećanje izdvajanja za znanost i poticanje istraživački usmjerene nastave. Također, regulirat će i primjenu umjetne inteligencije, učiniti je, kažu, transparentom, “jer Hrvatska može i diktirati, a ne samo slijediti tehnološke trendove”.

- S nama građani znaju na čemu su. U proteklom razdoblju smo dokazali za što se zalažemo i koji su nam prioriteti - tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Mostov Zvonimir Troskot.

Kod njih, dodaje, nije bilo rasprava prilikom sastavljanja izbornih lista. Svatko je dobio ono što mu pripada i nitko nije nezadovoljan.

Raguž u 11. jedinici

- Odavno je kod nas sve već dogovoreno, tako da je objava lista bila samo formalnost - prisnažuje Troskot.

U 11. izbornoj jedinici nositelj Mostove liste je Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke, dok među nositeljima svih 11 lista nema nikoga iz Nezavisne liste mladih, koja je Mostov nevidljivi koalicijski partner za izbore što će se održati 17. travnja.

- Nama nije ni bio cilj hvatati visoke pozicije na listama pa smo namjerno zauzeli posljednja mjesta u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Biračima je na volju da zaokruže naše kandidate te da im daju što više preferencijskih glasova - objašnjava Ante Pranić, dopredsjednik Nezavisne liste mladih.

Za koaliciju s Mostom odlučili su se, kaže, prije svega zbog, citiramo, visoke usklađenosti proklamiranih politika, a to se, dodaje, prije svega odnosi na borbu protiv korupcije i demografsku osjetljivost.

- U Mostu smo prepoznali puno toga za što se i sami zalažemo. Odlučili smo ići s njima, odnosno kreirati zajedničku listu, jer bi u suprotnom glas za našu listu bio bačen glas, a ovako naši birači imaju priliku podržati neovisnu parlamentarnu stranku, sasvim različitu od nametnutog nam duopola, koja će se zalagati za politike uistinu potrebne hrvatskim građanima - ističe Pranić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:25