StoryEditorOCM
Politikasnimanje zgrada

Policija upala u Ministarstvo kulture, rade po nalogu Europskih tužitelja: bili su i u HŽ Infrastrukturi

Piše Vijesti SD
25. siječnja 2024. - 10:42

PNUSKOK je jučer, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, izuzeo određenu dokumentaciju u HŽ Infrastrukturi vezano uz snimanje zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora, koju je uz znanje i suglasnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek obavio Geodetski fakultet. Kao što je otkrila Telegramova Dora Kršul, u HŽ Infrastrukturi uopće nisu znali da te snimke postoje, iako je Geodetski fakultet snimanje obavio još 2020. godine. 

Iz pouzdanog izvora Telegram saznaje da dolazak PNUSKOK-a u državnu tvrtku HŽ Infrastruktura nije bio vezan uz njihovo poslovanje, već ih je isključivo zanimalo jesu li im dostavljene snimke Geodetskog fakulteta, s obzirom da je taj posao plaćen europskim novcem, a plaćanje je odobrila upravo Obuljen Koržinek.

Tema je samo 3D snimanje

Neslužbeno Telegram doznaje i da je PNUSKOK, također po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja prošloga tjedna bio i u Ministarstvu kulture i medija. Također su ih zanimali poslovi snimanja zgrada nakon potresa i plaćanja Geodetskom zavodu koje je odobrila ministrica, a o čemu je Telegram sustavno pisao posljednjih mjeseci. U Ministarstvu kulture i medija PNUSKOK je razgovarao s više nadležnih osoba isključivo o temi snimanja zgrada stradalih u potresu koje je po nalogu ministrice radio Geodetski fakultet.

Telegram također, iz pouzdanog izvora saznaje da Ured europskog javnog tužitelja istražuje i slučaj snimanja zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture – još jedne afere koju je otkrila Telegramova novinarka Kršul. Kao što smo pisali, Ministarstvo kulture nikada Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti nije dostavilo 3D snimke navedene građevine, koje je prema nalogu ministrice izradio Geodetski fakultet.

Plaćeno 8 puta manje

Kako te snimke HAZU nikada nije dobio – što je eksplicitno potvrdio u odgovoru na Telegramov upit – morali su za potrebe obnove naručiti novo 3D skeniranje iste zgrade. Pritom zanimljiva je i cijena: Geodetski fakultet taj je posao obavio za 361.500 tadašnjih kuna dok je privatna tvrtka isti taj posao obavila za 45.000 kuna, dakle za osam puta manji iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:20