StoryEditorOCM
Politikaruski rulet

Poslovni sunovrat žene zbog čijih je poslova s Rusima pala vlada: karizmatična Splićanka podsjeća na Ivu Sanadera

Piše D. K.
20. svibnja 2023. - 12:22

Ne tako davno, Hrvatska i njezina politička scena bili su bogomdan teren za ruske interesne igre i Putinove igrače. Slijevao se ruski kapital i mito u same vrhove našega političkog sustava i punio džepove najgrlatijih hrvatskih domoljuba, no Hrvati su vrlo brzo sve to instantno zaboravili.

HDZ je svoje brojne ruske igrače i (još uvijek aktivne) profitere od Putinova kapitala rutinski prekrio s dva, tri donirana helikoptera i par ukrajinskih zastava. Današnji predsjednik stranke gradi se ljevijim i slobodarskijim od Leta 3 i čitave hrvatske uvele ljevice, a nema tome dugo da su supruge predsjednika HDZ-a bile na ovim stranama ključne poluge prokremaljskog kapitala, kao i vlastitoga brzog bogaćenja.

Riječ je, dakako, o kontroverznoj poduzetnici Ani Karamarko, supruzi domoljubnog diktatora u pokušaju koji je ponajvećma zahvaljujući njoj na čelu HDZ-a prerano završio svoju tužnu karijeru. Podsjetimo, Ana Karamarko je na krilima suprugovog političkog utjecaja s lobistom mađarskog MOL-a Jozom Petrovićem svojedobno potpisala unosan ugovor o konzaltingu za svoju privatnu firmu, ali je i njegovala bliske lobističke i partnerske odnose i s ukrajinskom Ruskinjom Oksanom Dvinski, velikom HDZ-ovom donatoricom. Supružnici Karamarko otkriveni su s gospođom Dvinski u srpnju 2015. u istom avionu za Helsinki gdje je ruski Rosatom pokušao investirati u unosan projekat nuklearki, ali su finske vlasti to spriječile. Oksana Dvinski je u Hrvatskoj inače vodila tvrtke koje su bile paravan za ruskog milijardera Mihaila Gucurijeva, jednog od najbogatijih Rusa. Ana Karamarko je za jednu od tvrtki povezanih s njim radila još od 2012., kad je Gucurijev osobno bio doputovao u Zagreb svjedočiti u korist Ive Sanadera u slučaju INA-MOL. Kao što vidimo, HDZ-ovi premijeri imali su svojedobno čvrste nasljedne poslove s ruskim kapitalom na osobnim računima. Kako je danas, još je prerano za zaključke.

image

Kontroverzna poduzetnica

Damjan Tadić/Cropix

Što danas radi Ana Karamarko, Splićanka pogolemih novčanih apetita zbog koje je svojedobno neslavno pala smiješna vlada HDZ-a i Mosta na čelu s premijerom-građevinom Tihomirom Oreškovićem? Crvenokosa Ana - koja je prešla prilično turbulentan put od komparatistice koja je diplomirala na Miljenku Smoji, te liberalne suradnice Andree Zlatar Violić i suosnivačice književnog časopisa Zarez pa do kontroverzne poduzetnice – lanjske je godine osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu za utaju poreza na 10 mjeseci zatvora uvjetno i novčanu kaznu od 50 tisuća kuna. Priznala je krivnju Uskokovim istražiteljima te u sklopu nagodbe mora vratiti državi i 160 tisuća kuna neplaćenog poreza.

Supruga Tomislava Karamarka je, inače, uhićena u svibnju 2020. godine u sklopu akcije Flajš, zajedno s Tomislavom Pavkovićem i Oliverom Kolobarićem koji su bili na čelu zločinačke skupine što se bavila poreznim prijevarama. Fingirali su lažne transakcije i fakture uz novčanu naknadu radi zakidanja najvoljenije im hrvatske države, pa je tako supruga bivšeg predsjednika HDZ-a preko svoje tvrtke Drimia platila dvjema Pavkovićevim tvrtkama gotovo pola milijuna kuna za fiktivne usluge. Skupina je zaradila najmanje 20 milijuna kuna te oštetila državu za oko 11,5 milijuna, istražio je Uskok.

Ana Karamarko ima frapantne sociološko-kulturološke sličnosti s još jednim markantnim Splićaninom koji je prilično neslavno završio zbog nezajažljivosti: Ivom Sanaderom. Odrasla je u skromnoj i siromašnoj obitelji pitura i trgovkinje u splitskom Varošu, a potom se nakon medicinske škole uzdigla do jedne od boljih studentica polonistike u svojoj generaciji. Vrtjela se potom dugo, baš kao i Sanader, oko svijeta kulture. Pisala je za Zarez, bila u prvom braku sa snimateljem, radila dugi niz godina u marketingu izdavačke kuće (EPH), da bi je naposljetku obuzeli ruski klasici, ali nažalost ne oni literarni.

image

Na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović 

Goran Mehkek/Cropix

Više nego impresivne bile su brojke i popisi imovine u imovinskoj kartici koju su supružnici Karamarko objavili na vrhuncu svoje moći. Ana Karamarko zarađivala je tri puta više od gore polovice, tada potpredsjednika Vlade. Ukupni mjesečni prihodi su im premašivali 80 tisuća kuna, a imali su i stanove vrijedne preko pet milijuna kuna. Ana Šarić je svoju tvrtku Drimia osnovala čim je Tomislav Karamarko postao predsjednik HDZ-a i već je u toj početnoj godini ostvarila prihode od 1,7 milijuna kuna, uz samo jednog zaposlenog.

Danas Drimia vjerojatno puno lošije radi, zbog više nego intenzivnih ‘promjena na marketinškom tržištu‘. I unuci Franje Tuđmana su svojedobno također doživjeli poslovni sunovrat zajedno s gubitkom moćnog sponzora: ne kaže narod džabe da jedna nevolja nikad ne dolazi sama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:05