StoryEditorOCM
PolitikaPROMIJENIO MIŠLJENJE

Predsjednik Ustavnog suda u ožujku: Milanović nakon izbora može biti mandatar. Šeparović sad: Ipak ne može; Imamo video

Piše I. P.
20. travnja 2024. - 08:22

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije 18. ožujka upitan je od strane novinara smije li Zoran Milanović biti mandatar nakon izbora na što je Šeparović odgovorio potvrdno, uz uvjet da Milanović podnese ostavku. Jučer je Šeparović ustvrdio suprotno. Rekao je da Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, čak niti ako sada podnese ostavku i zastupnici ga odaberu.

- Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad i građana, predsjednika Republike, Ustavnog suda, Sabora i Vlade. Dakle, Ustav je iznad svih. Predsjednik Republike je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora odmah podnijeti ostavku. On tu ostavku nije podnio. Prema tome, sada je gotovo - rekao je Šeparović odgovarajući na pitanja novinara u petak nakon sjednice Ustavnog suda, prenosi T portal.

image
Goran Mehkek/Cropix

Podsjetimo, Ustavni sud objavio je 18. ožujka upozorenje Milanoviću prema kojem kao predsjednik Republike nije smio sudjelovati u kampanji, niti biti kandidat bilo koje opcije na listi za parlamentarne izbore.

Novinari su Šeparovića dva puta pitali smije li Milanović onda biti mandatar nakon 17. travnja, dakle nakon izbora, na što je odgovorio potvrdno, uz uvjet da Milanović podnese ostavku. Prvi puta je Šeparović rekao kako nema prepreke da Milanović bude mandatar "ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu i preporuukama Ustavnog suda i DIP-a" što možete pogledati u videu na 13:28.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:24