StoryEditorOCM
Politikana nogama

‘Proglasite ih nepoželjnima u Hrvatskoj‘; crnogorska rezolucija napravila dramu u Saboru, oglasio se i Pupovac

Piše Hina
2. srpnja 2024. - 12:46

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je u utorak u saborsku proceduru zaključak kojim bi se sve zastupnike u crnogorskom parlamentu, koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, proglasilo nepoželjnim u Hrvatskoj, personom ‘non grata‘.

- Uputio sam zaključak da se Vlada RH obaveže da crnogorske zastupnike proglasi personom ‘non grata‘ zbog instrumentalizacije sjećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike ‘Srpskog sveta‘, nastavka velikosrpske politike iz 90-tih godina, rekao je Bulj u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba Mosta.

Dodaje da je ta inicijativa pokrenuta prijedlogom Predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, ‘četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije, koji je produžena ruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori.

Bulj je u ime Kluba Mosta, pozvao da se crnogorske zastupnike koji su glasali za navedenu Rezoluciju, proglasi nepoželjnima u Hrvatskoj te ‘da se nastavi podržavati europski put Crne Gore‘.

Crnogorsku ‘Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu‘ neprihvatljivom, nevjerojatnom i bizarnom ocijenila je Danica Baričević u ime Kluba HDZ-a.

- Neprihvatljivo je da država koju Hrvatska smatra dobrosusjedskom i kojoj je godinama pomagala da uđe u NATO. i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju, naglasila je HDZ-ova zastupnica.

- I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada; kao vjerni vazali onih koji trenutačno vladaju Srbijom zacijelo su dobili uputu da pod bilo koju cijenu skrenu pozornost srpske, crnogorske i svjetske javnosti s činjenice da je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 23. svibnja 2024. usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, rekla je Baričević.

image

Danica Baričević

Vojko Bašić/Cropix

Josip Jurčević (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića) podupro je prijedlog Bulja da se crnogorski zastupnici proglase nepoželjnima u Hrvatskoj. No smatra, da problem nije u Beogradu, Crnoj Gori ni u EU već u hrvatskim institucijama koje su, kaže, blokirane.

- Svi događaji i vrijednosti Domovinskog rata se kriminaliziraju od pravosudne, znanstvene kulturološke i druge razine a sve što je bio jugokomunistički režim se rehabilitira, kazao je Jurčević.

- Kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, koji su najviše stradali u Jasenovcu, ni jedna rezolucija nam nije po mjeri, ni po srcu, izjavio je zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) referirajući se na Rezoluciju.

Poručio je pritom kako su o tome najmanje pozvani govoriti oni koji u Hrvatskom saboru izvikuju Za dom spremni (ZDS) ili razapinju zastave s natpisom Za dom spremni.

U njegovim se riječima prepoznao Miro Bulj (Most) uzvrativši mu da omalovažava zastupnike i pripadnike obrambenih snaga HOS-a koji u svom znakovlju imaju ZDS, a koje im je priznato za vrijeme lijeve vlade premijera Ivice Račana (SDP).

- Gdje je mirotvorac dr. Ivan Šreter, upitao je Bulj Pupovca?

image

Ivica Kukavica i Miro Bulj

Tomislav Krišto/Cropix

Zastupnik SDSS-a potom je u saborskom govoru na slobodnu temu osudio incident u kojemu je muškarac (44) u Biljegu kod Vojnića namjerno naletio automobilom na skupinu biciklista pri čemu je jedna žena ozlijeđena.

Motive policija treba utvrditi, ali sasvim je sigurno, učinio je to na način koji je nedopušten i za svaku osudu, rekao je zastupnik i izrazio nadu da ‘nitko od toga neće raditi što ne treba, a to je kolektivizirati krivicu, ljude koji tamo žive u miru nazivati ostacima poraženih snaga‘.

image

Milorad Pupovac

Lucija Očko/Cropix

Penava: Ovo je neprijateljski čin

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u parlamentu Crne Gore, neprijateljski čin susjedne države kojom se podčinila politici ‘srpskog sveta‘.

- Izglasavanje navedene rezolucije je neprijateljski akt kojom Crna Gora ponavlja povijesnu pogrešku kakvu je napravila i tijekom Domovinskog rata kada se, jednako kao i danas, nesamostalno i vazalski podčinila tada velikosrpskoj politici, a sada politici srpskog sveta, rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u crnogorskom parlamentu, Penava vidi u rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ova međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Nakon velikog broja presuda u Međunarodnog suda u Haagu, ovom deklaracijom UN-a je to dobilo najveću moguću osudu i apsolutno razumijemo da se ovdje radi o buntu, o izbjegavanju odgovornosti, izbjegavanju sučeljavanja sa svojom prošlošću, što nas nimalo ne raduje, kazao je Penava.

Domovinski pokret potpuno podržava demokratske i prozapadno orijentirane snage u Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora kojom je ovladao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti, kazao je predsjednik DP-a.

- Cilj politike srpskog sveta je izjednačiti krivnju svih država i naroda, ako se već ne uspije izbjeći krivnja za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo doba, u organizaciji SANU-a i velikosrpske politike, naglasio je Penava.

Potpredsjednik Sabora ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da rezolucija o zločinima iz Drugog svjetskog rata ‘‘dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić‘, dok je izjave crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića o toj temi nazvao pranjem ruku. Slanje prosvjedne note Crnoj Gori smatra dobrim potezom.

- Jasno je da je crnogorsko društvo podijeljeno, vidite to i po glasovima u parlamentu. Snagama koje teže demokraciji, slobodi i euroatlantskim integracijama treba dati podršku, ali četnicima i srpskom svetu treba reći da ne mogu oni pričati o zlodjelima i docirati nekome o pravima, poručio je predsjednik DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 12:47