stdClass Object ( [id] => 1042682 [title] => SDP bira po principu ‘jedan klan, jedan glas‘: iza mlake kampanje stoji ljuta borba za podršku lokalnih organizacija. Igra li Ostojić za Grbina? [alias] => sdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čekajte, pa kad je Ivan Pernar prešao u SDP?
Vjerojatno su mnogi postavili ovo ili neko slično pitanje pročitavši ovih dana apel protiv testiranja 5G mreže na Facebook profilu zagrebačkog SDP-a, dok se "znanstveno ne dokaže da se radi o tehnologiji sigurnoj za zdravlje".

Bilo bi jako neozbiljno na temelju jedne objave na društvenim mrežama donositi sud o "skretanju" čitave stranke u vode populizma opće prakse, no apel protiv testiranja 5G mreže i poziv na potpisivanje peticije, svojstveniji Pernaru i teoretičarima urota indikativno otkriva kakva programska dezorijentiranost i nesređenost zapravo vladaju u još uvijek najjačoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj. Kao što znate, 5G-objava je ubrzo nakon prvih medijskih reakcija – izbrisana. Saborski zastupnik i zagrebački skupštinar Zvane Brubnić, koji je jedno vrijeme imao velikog utjecaja i na bivšeg predsjednika SDP-ovaca Davora Bernardića (zadnji put viđenog u Gardalandu), "pojasnio" je naknadno novinarima kako iza te objave ni u ludilu ne stoji protivljenje novim tehnologijama a priori...

Ranka naljutili "neretvanci"

U međuvremenu, kampanja za novog predsjednika SDP-a, po nekoj logici i za novog lidera oporbe, postala je bogatija za jedno novo-staro lice. Svoju je kandidaturu objavio i splitski stranački veteran – Ranko Ostojić, trenutno na funkciji čelnika SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. Protukandidat Bernardiću na prošlim predsjedničkim izborima, u studenom 2016., uvjerljivo poražen u drugom krugu (64,5:35,5 posto glasova), mnoge je iznenadio svojom kandidaturom, i to u trenutku kad su saborski zastupnik Peđa Grbin, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar već odradili prvo medijsko sučeljavanje (autsajder Marino Percan iz Pule je izostao zbog nekih neodgodivih poslova!).

Uostalom, Ostojić je, gostujući na RTL-u početkom tjedna, priznao da se, osim za Predsjedništvo (koje ima 17 članova), odlučio kandidirati i za predsjednika stranke doslovno u posljednji trenutak, kako kaže, ponukan najnovijim istupom tzv. Neretvanske skupine SDP-ovaca koji su obznanili kako neće podržati nijednog kandidata ili kandidatkinju jer, kako su kazali, žele izbjeći klanovske podjele.

Ljut zbog takvog njihovog istupa, tvrdeći da su do tada podržavali Grbina, da su iznevjerili "drugarstvo" i nazivajući ih usput svojevrsnim klanom ("koji ne postoji po statutu ni po ičemu"), Ostojić je najavio svoj juriš na Iblerov trg.
E, kako bi pomogao Grbinu u izbornoj utrci protiv "zombi-kandidata" strane koja je "izgubila izbore" i koja bi se, rekao je u jednom intervjuu, zapravo trebala "pokriti po ušima".

---

image
Kandidatura Ranka Ostojića oživjela je poprilično mirnu unutarstranačku kampanju za izbor predsjednika SDP-a
Damjan Tadić/Cropix
---


I tako je izborna utrka u nikad uzdrmanijem SDP-u dobila sasvim novu dimenziju. Dok su svi raspravljali hoće li na čelo stranke doći novo lice (Ahmetović ili Kolar, iako je on "novi" samo po tome što ga šira javnost slabo poznaje) ili poznato lice (Grbin), Ostojić je svojim pojavljivanjem "resetirao" čitavu dosadašnju kampanju. Barem gledano izvana.

Jer, Ostojić ima solidnu podršku među dijelom SDP-ovaca diljem Hrvatske, pogotovo starije generacije, kod kojih će njegov naglašeni antifašizam, prisjećanje na partizane te objave fotografija sa Sutjeske biti presudan argument da podrže baš njega.
Ostojića se voli ili mrzi, a pošto je daleko temperamentniji – netko će reći i konfliktniji – od protukandidata, jasno je da nas očekuje osjetno življa kampanja do 26. rujna.

Sjetili se "Pozitive"

S druge strane, oni koji ga baš ne simpatiziraju u SDP-u podsjećaju da je i sam – davno prije okupljanja "klana" zvanog Neretvanska skupina – formirao svojevrsni klan-frakciju osnivanjem udruge "Pozitiva", u lipnju 2017., a na čiju je osnivačku skupštinu bio pozvao sve SDP-ove saborske zastupnike, iako se termin poklapao sa sjednicom Glavnog odbora stranke na Iblerovom trgu.
Također, Ostojićevi oponenti ne propuštaju primijetiti da je sada očito kako je ovaj nesuđeni gradonačelnik Splita prikupljao "bianco" potpise stranačkih kolega, koji u trenutku potpisivanja nisu znali za što će se on točno kandidirati.
Kako god, mora se priznati da su izbori u SDP-u ovom kandidaturom postali zanimljiviji i široj javnosti, jer je Ostojić u kampanju unio "borbeniju" retoriku od one koju su dosad nudili Ahmetović, Kolar i Grbin.

Istina, Grbin je na sučeljavanju u organizaciji Hanza Medije pecnuo Kolara opaskom da je njegovo pretjerano isticanje svojih organizacijskih kapaciteta i iskustva iz mandata župana zapravo primjerenije kandidaturi za novog glavnog tajnika stranke, a ne za predsjednika, ali Kolar se nije previše osvrtao na to, dok smo mi dobili potvrdu da, eto, i Grbin čita naše tekstove u "Spektru" Slobodne Dalmacije na temu izbora u SDP-a, jer smo u broju od 22. kolovoza primijetili kako bi, "da otprije ne znamo kako se radi o izborima za novog predsjednika najjače oporbene stranke, samo na temelju izjava kandidata za tu funkciju lako mogli pomisliti kako ustvari pratimo predkampanju za izbor glavnog tajnika/tajnice, ili se možda bira čelno ime neke gradske organizacije. Jer se svi oni u prvim istupima i obraćanjima članstvu uglavnom bave normativno-organizacijskim manjkavostima u funkcioniranju stranke i dijagnosticiranju komunikacijskih deficita".
No, kao što vidimo, Grbin je sebe izuzeo, iako ni njegove "Smjernice za oporavak SDP-a" ne nude puno više, ali je našu glavnu tezu ipak zadržao.

---

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix
---


Iz Ostojićeve reakcije-kandidature izazvane stavom Neretvanske skupine (za neupućenije, ona nazivom nije i geografski definirana, jer u nju se, osim gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića, ubraja još i Antu Bilića iz Trogira, Vinka Grgića iz Nove Gradiške, Vilija Bassanesea iz Umaga, Denisa Kralja iz Vrbovca, itd.) proizlazi još jedan mogući zaključak o stanju u SDP-u. Iako se svi deklarativno slažu da je "sektašenje", odnosno, da su klanovske podjele na "milanovićevce", "bernardićevce" i ostale jedan od glavnih uzroka pada stranke u svakom smislu, očito je kako je logika međusobnih podjela i klanovskih obračuna preživjela nedavni izborni poraz.

Druže, jesmo li se dogovorili?

A to bi itekako moglo kompromitirati načelo "jedan član, jedan glas", s kojim se SDP toliko ponosi pri izboru za sva stranačka tijela, ističući kako je riječ o avangardi unutarstranačke demokracije na ovim prostorima. S čime bi se svaki analitičar mogao složiti – dok ne poviri iza kulisa međustranačkih odnosa.
Jer, iza medijski slabo vidljive kampanje traje bitka za podršku stranačkih organizacija i neslužbenih frakcija na terenu.
Istup Neretvanske skupine je samo jedan od dokaza u tom smjeru, i zato je indikativna i Ostojićeva ljutnja, jer kako sad ne vrijedi ona "druže, jesmo li se dogovorili?". Drugim riječima, otkud sad to da ne podržavaju Grbina... Kad ono, tobože neutralni...

Treba doći do "običnih" članova s pravom glasa (takvih je oko 11.500), ali u ovoj izbornoj utrci još je važnije osigurati podršku vodstva svake stranačke organizacija koje jamči za određeni broj sigurnih glasova. Svjestan je toga očito i Grbin, koji je prvi krenuo u "turneju" tog tipa, i to baš po Dalmaciji, iako istodobno govori o tome kako stranka treba prestati funkcionirati po klijentelističkim principima i da "napredovanje u stranci, obnašanje dužnosti u stranci mora biti vezano uz rezultat, a ne uz to tko je s kime dobar".

I zato, čini se da iza atraktivnog načela "jedan član, jedan glas" u praksi zapravo i dalje stoji "jedan klan, jedan glas".

Zato su si i i Ahmetović i Kolar dali truda i već odradili sastanke s čelnicima SDP-ovih najvećih organizacija.
Iza naizgled mlake kampanje – ozbiljnijih ideoloških rasprava na temu kakav SDP treba biti u budućnosti i koje bi im politike mogle vratiti birače, gotovo da i nema; tek smo od Grbina čuli za "Green New Deal" - ustvari traje ljuta borba za podršku na terenu.

---

image
Mirela Ahmetović
Goran Mehkek/Cropix
---


Zapravo, riječ je o svojevrsnoj trgovini glasovima po principu "ti meni, ja ću tebi...", i to je igra na koju su svi kandidati očito pristali. Uostalom, svi su oni dovoljno stari da se sjećaju stihova iz davne uspješnice "Zabranjenog pušenja": "Tko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku!"...
Unutarstranački kuloari se uvelike bave i raznim teorijama urota. Pa se tako iz kruga koji podržava Kolara može čuti da se Ostojić zapravo kandidirao u dogovoru s Grbinom, kako bi osvojio dio glasova u Dalmaciji i drugdje po Hrvatskoj koje Grbin inače ne bi dobio te tako spriječio eventualnu Kolarovu pobjedu u prvom krugu.

Naime, iako Kolara šira javnost ne pamti niti po jednoj upečatljivoj izjavi, on vrijedno radi na pridobivanju povjerenja šefova SDP-ovih ogranaka, zbog čega ga i medijski daleko afirmiraniji, pa i suvisliji Grbin doživljava kao ozbiljnu ugrozu.
Može se čuti i kako je Ostojićeva kandidatura otvorila Grbinu put i prema vabljenju članova koji nisu bili bliski "Milanovićevom timu". Slične su se "analize" ranije mogle čuti i iz Grbinovog kruga – pa su se tako puštale priče kako Kolar i Ahmetović dogovorno idu na taktiku "mrvljenja" glasova u prvom krugu, kako bi netko od njih dvoje sigurno ušao na megdan Grbinu u drugom krugu.

Pusti fejs, uhvati se terena

I dok će službene reakcije očito pričekati, iz neformalnih se odjeka najnovijih Ostojićevih istupa može zaključiti da je – prešao svaku mjeru. Jer, kažu, nisu nikome javno obećali podršku i ne bave se političkom trgovinom.

Podsjećaju i da se upravo Ostojić bio žalio što istaknuti "neretvanci", Krstičević iz Ploča i Bilić iz Trogira, nisu bili u Bernardićevim planovima za ulazna mjesta na nedavnim parlamentarnim izborima... Ne propuštaju niti istaknuti da su iza njih konkretni, vidljivi rezultati u gradovima i općinama koje vode, dok drže da je Ostojić "potpuno zakazao" kao čelnik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, odnosno da je nedovoljno aktivan zbog čega ne može računati niti na sve glasove članstva kojemu je formalno nadređen.

Najotrovniji ubod slijedi kroz primjedbu da je aktivniji na Facebooku nego li u organizaciji koju formalno vodi...
Mirela Ahmetović i Željko Kolar se zasad nisu oglašavali na račun Ostojićevog uključivanja u predsjedničku utrku.
Široj javnosti do jučer gotovo posve nepoznata SDP-ovka iz Omišlja za sada ostavlja dobar dojam, iako ni od nje nismo čuli ništa posebno novo o tome kakav bi to SDP sutra trebao biti, maknemo li na stranu dio priče koji se odnosi na unutarstranački preustroj i lošu komunikaciju te opća mjesta poput borbe protiv korupcije...
No, neosporno je da Ahmetović dobro poznaje probleme ljudi na terenu, a pokazuje i odlučnost, što je već liderska karakteristika. Zamjera joj se nedosljednost u kritiziranju prethodnog vodstva stranke, jer je i sama "preskočila red" u VIII. izbornoj jedinici kad je uz pomoć Bernardića i svog političkog tutora Zlatka Komadine dospjela na ulazno mjesto, na što tada, logično, nije imala nikakvih primjedbi.

---

image
Željko Kolar
Goran Mehkek/Cropix
---



Kolaru se najviše zamjera što nema završen fakultet, a to je po mnogima ipak ispod razine projeciranog lidera oporbe.
No, on to svim silama pokušava kompenzirati terenskim radom, poznavanjem problema "malog čovjeka" i konkretnim projektima koje stoje iza njegovog županijskog staža. Njegov izbor bi odmaknuo SDP od eventualne teoretske "utrke" s Možemo na terenu progresivnih lijevih ideja, ali bi ga približio ogromnom "bazenu" glasača centra, okrenuo fokus s ideoloških tema na životne probleme.

Grbinu je upravo kontakt sa stranačkom bazom najveća zamjerka, ali neporecivo je da je upravo on najprepoznatljiviji SDP-ov kandidat, otprije afirmiran na terenu nacionalnih tema u sabornici...

Svaka progonoza ishoda izbora u ovom je trenutku nemoguća. Uostalom, sjetimo se, prije četiri godine Orsat Miljenić se mogao pohvaliti dogovorenom podrškom čelnih ljudi brojnih ogranaka, pa je ispao u prvom krugu. Većina ogranaka zasad se ne izjašnjava, lobiranje još uvijek traje, a već smo pisali kako bi ovu utrku mogla presuditi upravo baza dalmatinskih SDP-ovaca.

Bitno je i Predsjedništvo

U četiri dalmatinske županije pravo glasa ima točno 2408 SDP-ovih članova. A od lokalnih organizacija nećete čuti jesu li za nova lica (Ahmetović, Kolar), poznato lice (Grbin) ili za stranačkog veterana (Ostojić).
Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se članstvo suočeno s nužnošću odlučnog zaokreta u SDP-u odlučiti za nova lica i pri izboru članova Predsjedništva. Hoće li, primjerice, u Dalmaciji, bolje proći Milanovićev ministar Branko Grčić ili predstavnik nove generacije SDP-ovaca, mladi Zadranin Jure Zubčić...

Iz takvih detalja ćemo moći vidjeti kakve su sve pouke SDP-ovci izvukli iz debakla na parlamentarnim izborima. Ili možda misle da su za sve krivi birači koji ih "nisu prepoznali", kako se to često kaže kad ne želiš pogledati u zrcalo nakon poraza.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBA TRAŽI LIDERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => OPORBA TRAŽI LIDERA 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-04 07:42:56 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-06 12:24:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-06 12:24:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1274 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/04\/14541406.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/04\/14354664.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/04\/14541400.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/04\/14541432.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/04\/14541418.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S prvog su\u010deljavanja, u organizaciji Hanza Medije: Mirela Ahmetovi\u0107, \u017deljko Kolar i Pe\u0111a Grbin","Kandidatura Ranka Ostoji\u0107a o\u017eivjela je poprili\u010dno mirnu unutarstrana\u010dku kampanju za izbor predsjednika SDP-a","Mirela Ahmetovi\u0107","Pe\u0111a Grbin","\u017deljko Kolar"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14541406_1280.jpg":"1280x1280","k_14541406_1024.jpg":"1024x1024","k_14541406_640.jpg":"640x640","k_14541406_480.jpg":"480x480","k_14541406_340.jpg":"340x340","k_14541406_220.jpg":"220x220","o_14541406_1280.jpg":"1280x853","o_14541406_1024.jpg":"1024x682","o_14541406_640.jpg":"640x426","o_14541406_480.jpg":"480x320","o_14541406_340.jpg":"340x226","o_14541406_220.jpg":"220x146","h_14541406_1280.jpg":"1280x854","h_14541406_1024.jpg":"1024x683","h_14541406_640.jpg":"640x427","h_14541406_480.jpg":"480x320","h_14541406_340.jpg":"340x227","h_14541406_220.jpg":"220x147","pp_14541406_1280.jpg":"1006x1280","pp_14541406_1024.jpg":"805x1024","pp_14541406_640.jpg":"503x640","pp_14541406_480.jpg":"377x480","pp_14541406_340.jpg":"267x340","pp_14541406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1191","k_14354664_1280.jpg":"1280x1280","k_14354664_1024.jpg":"1024x1024","k_14354664_640.jpg":"640x640","k_14354664_480.jpg":"480x480","k_14354664_340.jpg":"340x340","k_14354664_220.jpg":"220x220","o_14354664_1280.jpg":"1280x794","o_14354664_1024.jpg":"1024x635","o_14354664_640.jpg":"640x397","o_14354664_480.jpg":"480x297","o_14354664_340.jpg":"340x210","o_14354664_220.jpg":"220x136","h_14354664_1280.jpg":"1280x854","h_14354664_1024.jpg":"1024x683","h_14354664_640.jpg":"640x427","h_14354664_480.jpg":"480x320","h_14354664_340.jpg":"340x227","h_14354664_220.jpg":"220x147","pp_14354664_1280.jpg":"1006x1280","pp_14354664_1024.jpg":"805x1024","pp_14354664_640.jpg":"503x640","pp_14354664_480.jpg":"377x480","pp_14354664_340.jpg":"267x340","pp_14354664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14541400_1280.jpg":"1280x1280","k_14541400_1024.jpg":"1024x1024","k_14541400_640.jpg":"640x640","k_14541400_480.jpg":"480x480","k_14541400_340.jpg":"340x340","k_14541400_220.jpg":"220x220","o_14541400_1280.jpg":"1280x853","o_14541400_1024.jpg":"1024x682","o_14541400_640.jpg":"640x426","o_14541400_480.jpg":"480x320","o_14541400_340.jpg":"340x226","o_14541400_220.jpg":"220x146","h_14541400_1280.jpg":"1280x854","h_14541400_1024.jpg":"1024x683","h_14541400_640.jpg":"640x427","h_14541400_480.jpg":"480x320","h_14541400_340.jpg":"340x227","h_14541400_220.jpg":"220x147","pp_14541400_1280.jpg":"1006x1280","pp_14541400_1024.jpg":"805x1024","pp_14541400_640.jpg":"503x640","pp_14541400_480.jpg":"377x480","pp_14541400_340.jpg":"267x340","pp_14541400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14541432_1280.jpg":"1280x1280","k_14541432_1024.jpg":"1024x1024","k_14541432_640.jpg":"640x640","k_14541432_480.jpg":"480x480","k_14541432_340.jpg":"340x340","k_14541432_220.jpg":"220x220","o_14541432_1280.jpg":"1280x853","o_14541432_1024.jpg":"1024x682","o_14541432_640.jpg":"640x426","o_14541432_480.jpg":"480x320","o_14541432_340.jpg":"340x226","o_14541432_220.jpg":"220x146","h_14541432_1280.jpg":"1280x854","h_14541432_1024.jpg":"1024x683","h_14541432_640.jpg":"640x427","h_14541432_480.jpg":"480x320","h_14541432_340.jpg":"340x227","h_14541432_220.jpg":"220x147","pp_14541432_1280.jpg":"1006x1280","pp_14541432_1024.jpg":"805x1024","pp_14541432_640.jpg":"503x640","pp_14541432_480.jpg":"377x480","pp_14541432_340.jpg":"267x340","pp_14541432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14541418_1280.jpg":"1280x1280","k_14541418_1024.jpg":"1024x1024","k_14541418_640.jpg":"640x640","k_14541418_480.jpg":"480x480","k_14541418_340.jpg":"340x340","k_14541418_220.jpg":"220x220","o_14541418_1280.jpg":"1280x853","o_14541418_1024.jpg":"1024x682","o_14541418_640.jpg":"640x426","o_14541418_480.jpg":"480x320","o_14541418_340.jpg":"340x226","o_14541418_220.jpg":"220x146","h_14541418_1280.jpg":"1280x854","h_14541418_1024.jpg":"1024x683","h_14541418_640.jpg":"640x427","h_14541418_480.jpg":"480x320","h_14541418_340.jpg":"340x227","h_14541418_220.jpg":"220x147","pp_14541418_1280.jpg":"1006x1280","pp_14541418_1024.jpg":"805x1024","pp_14541418_640.jpg":"503x640","pp_14541418_480.jpg":"377x480","pp_14541418_340.jpg":"267x340","pp_14541418_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5501805 Threads: 76 Questions: 983221592 Slow queries: 0 Opens: 174148 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.708 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8802032 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/sdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina-1042682 [printLink] => /vijesti/politika/sdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina-1042682?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 396533 [name] => izbori u sdp-u [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-sdp-u [link] => /tag/izbori-u-sdp-u ) [1] => stdClass Object ( [id] => 614343 [name] => Željko Kolar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-04 18:31:26 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kolar [link] => /tag/zeljko-kolar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281405 [name] => ranko ostojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ranko-ostojic [link] => /tag/ranko-ostojic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 614685 [name] => Mirela Ahmetović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-09 12:29:38 [main_article_id] => 0 [alias] => mirela-ahmetovic [link] => /tag/mirela-ahmetovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 616011 [name] => marino percan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-25 14:48:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marino-percan [link] => /tag/marino-percan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBA TRAŽI LIDERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SDP bira po principu ‘jedan klan, jedan glas‘: iza mlake kampanje stoji ljuta borba za podršku lokalnih organizacija. Igra li Ostojić za Grbina? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14541406.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => S prvog sučeljavanja, u organizaciji Hanza Medije: Mirela Ahmetović, Željko Kolar i Peđa Grbin [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14541406.jpg [title] => S prvog sučeljavanja, u organizaciji Hanza Medije: Mirela Ahmetović, Željko Kolar i Peđa Grbin Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14354664.jpg [title] => Kandidatura Ranka Ostojića oživjela je poprilično mirnu unutarstranačku kampanju za izbor predsjednika SDP-a Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14541400.jpg [title] => Mirela Ahmetović Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14541432.jpg [title] => Peđa Grbin Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/04/14541418.jpg [title] => Željko Kolar Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čekajte, pa kad je Ivan Pernar prešao u SDP?
Vjerojatno su mnogi postavili ovo ili neko slično pitanje pročitavši ovih dana apel protiv testiranja 5G mreže na Facebook profilu zagrebačkog SDP-a, dok se "znanstveno ne dokaže da se radi o tehnologiji sigurnoj za zdravlje".

Bilo bi jako neozbiljno na temelju jedne objave na društvenim mrežama donositi sud o "skretanju" čitave stranke u vode populizma opće prakse, no apel protiv testiranja 5G mreže i poziv na potpisivanje peticije, svojstveniji Pernaru i teoretičarima urota indikativno otkriva kakva programska dezorijentiranost i nesređenost zapravo vladaju u još uvijek najjačoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj. Kao što znate, 5G-objava je ubrzo nakon prvih medijskih reakcija – izbrisana. Saborski zastupnik i zagrebački skupštinar Zvane Brubnić, koji je jedno vrijeme imao velikog utjecaja i na bivšeg predsjednika SDP-ovaca Davora Bernardića (zadnji put viđenog u Gardalandu), "pojasnio" je naknadno novinarima kako iza te objave ni u ludilu ne stoji protivljenje novim tehnologijama a priori...

Ranka naljutili "neretvanci"

U međuvremenu, kampanja za novog predsjednika SDP-a, po nekoj logici i za novog lidera oporbe, postala je bogatija za jedno novo-staro lice. Svoju je kandidaturu objavio i splitski stranački veteran – Ranko Ostojić, trenutno na funkciji čelnika SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. Protukandidat Bernardiću na prošlim predsjedničkim izborima, u studenom 2016., uvjerljivo poražen u drugom krugu (64,5:35,5 posto glasova), mnoge je iznenadio svojom kandidaturom, i to u trenutku kad su saborski zastupnik Peđa Grbin, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar već odradili prvo medijsko sučeljavanje (autsajder Marino Percan iz Pule je izostao zbog nekih neodgodivih poslova!).

Uostalom, Ostojić je, gostujući na RTL-u početkom tjedna, priznao da se, osim za Predsjedništvo (koje ima 17 članova), odlučio kandidirati i za predsjednika stranke doslovno u posljednji trenutak, kako kaže, ponukan najnovijim istupom tzv. Neretvanske skupine SDP-ovaca koji su obznanili kako neće podržati nijednog kandidata ili kandidatkinju jer, kako su kazali, žele izbjeći klanovske podjele.

Ljut zbog takvog njihovog istupa, tvrdeći da su do tada podržavali Grbina, da su iznevjerili "drugarstvo" i nazivajući ih usput svojevrsnim klanom ("koji ne postoji po statutu ni po ičemu"), Ostojić je najavio svoj juriš na Iblerov trg.
E, kako bi pomogao Grbinu u izbornoj utrci protiv "zombi-kandidata" strane koja je "izgubila izbore" i koja bi se, rekao je u jednom intervjuu, zapravo trebala "pokriti po ušima".

---

image
Kandidatura Ranka Ostojića oživjela je poprilično mirnu unutarstranačku kampanju za izbor predsjednika SDP-a
Damjan Tadić/Cropix
---


I tako je izborna utrka u nikad uzdrmanijem SDP-u dobila sasvim novu dimenziju. Dok su svi raspravljali hoće li na čelo stranke doći novo lice (Ahmetović ili Kolar, iako je on "novi" samo po tome što ga šira javnost slabo poznaje) ili poznato lice (Grbin), Ostojić je svojim pojavljivanjem "resetirao" čitavu dosadašnju kampanju. Barem gledano izvana.

Jer, Ostojić ima solidnu podršku među dijelom SDP-ovaca diljem Hrvatske, pogotovo starije generacije, kod kojih će njegov naglašeni antifašizam, prisjećanje na partizane te objave fotografija sa Sutjeske biti presudan argument da podrže baš njega.
Ostojića se voli ili mrzi, a pošto je daleko temperamentniji – netko će reći i konfliktniji – od protukandidata, jasno je da nas očekuje osjetno življa kampanja do 26. rujna.

Sjetili se "Pozitive"

S druge strane, oni koji ga baš ne simpatiziraju u SDP-u podsjećaju da je i sam – davno prije okupljanja "klana" zvanog Neretvanska skupina – formirao svojevrsni klan-frakciju osnivanjem udruge "Pozitiva", u lipnju 2017., a na čiju je osnivačku skupštinu bio pozvao sve SDP-ove saborske zastupnike, iako se termin poklapao sa sjednicom Glavnog odbora stranke na Iblerovom trgu.
Također, Ostojićevi oponenti ne propuštaju primijetiti da je sada očito kako je ovaj nesuđeni gradonačelnik Splita prikupljao "bianco" potpise stranačkih kolega, koji u trenutku potpisivanja nisu znali za što će se on točno kandidirati.
Kako god, mora se priznati da su izbori u SDP-u ovom kandidaturom postali zanimljiviji i široj javnosti, jer je Ostojić u kampanju unio "borbeniju" retoriku od one koju su dosad nudili Ahmetović, Kolar i Grbin.

Istina, Grbin je na sučeljavanju u organizaciji Hanza Medije pecnuo Kolara opaskom da je njegovo pretjerano isticanje svojih organizacijskih kapaciteta i iskustva iz mandata župana zapravo primjerenije kandidaturi za novog glavnog tajnika stranke, a ne za predsjednika, ali Kolar se nije previše osvrtao na to, dok smo mi dobili potvrdu da, eto, i Grbin čita naše tekstove u "Spektru" Slobodne Dalmacije na temu izbora u SDP-a, jer smo u broju od 22. kolovoza primijetili kako bi, "da otprije ne znamo kako se radi o izborima za novog predsjednika najjače oporbene stranke, samo na temelju izjava kandidata za tu funkciju lako mogli pomisliti kako ustvari pratimo predkampanju za izbor glavnog tajnika/tajnice, ili se možda bira čelno ime neke gradske organizacije. Jer se svi oni u prvim istupima i obraćanjima članstvu uglavnom bave normativno-organizacijskim manjkavostima u funkcioniranju stranke i dijagnosticiranju komunikacijskih deficita".
No, kao što vidimo, Grbin je sebe izuzeo, iako ni njegove "Smjernice za oporavak SDP-a" ne nude puno više, ali je našu glavnu tezu ipak zadržao.

---

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix
---


Iz Ostojićeve reakcije-kandidature izazvane stavom Neretvanske skupine (za neupućenije, ona nazivom nije i geografski definirana, jer u nju se, osim gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića, ubraja još i Antu Bilića iz Trogira, Vinka Grgića iz Nove Gradiške, Vilija Bassanesea iz Umaga, Denisa Kralja iz Vrbovca, itd.) proizlazi još jedan mogući zaključak o stanju u SDP-u. Iako se svi deklarativno slažu da je "sektašenje", odnosno, da su klanovske podjele na "milanovićevce", "bernardićevce" i ostale jedan od glavnih uzroka pada stranke u svakom smislu, očito je kako je logika međusobnih podjela i klanovskih obračuna preživjela nedavni izborni poraz.

Druže, jesmo li se dogovorili?

A to bi itekako moglo kompromitirati načelo "jedan član, jedan glas", s kojim se SDP toliko ponosi pri izboru za sva stranačka tijela, ističući kako je riječ o avangardi unutarstranačke demokracije na ovim prostorima. S čime bi se svaki analitičar mogao složiti – dok ne poviri iza kulisa međustranačkih odnosa.
Jer, iza medijski slabo vidljive kampanje traje bitka za podršku stranačkih organizacija i neslužbenih frakcija na terenu.
Istup Neretvanske skupine je samo jedan od dokaza u tom smjeru, i zato je indikativna i Ostojićeva ljutnja, jer kako sad ne vrijedi ona "druže, jesmo li se dogovorili?". Drugim riječima, otkud sad to da ne podržavaju Grbina... Kad ono, tobože neutralni...

Treba doći do "običnih" članova s pravom glasa (takvih je oko 11.500), ali u ovoj izbornoj utrci još je važnije osigurati podršku vodstva svake stranačke organizacija koje jamči za određeni broj sigurnih glasova. Svjestan je toga očito i Grbin, koji je prvi krenuo u "turneju" tog tipa, i to baš po Dalmaciji, iako istodobno govori o tome kako stranka treba prestati funkcionirati po klijentelističkim principima i da "napredovanje u stranci, obnašanje dužnosti u stranci mora biti vezano uz rezultat, a ne uz to tko je s kime dobar".

I zato, čini se da iza atraktivnog načela "jedan član, jedan glas" u praksi zapravo i dalje stoji "jedan klan, jedan glas".

Zato su si i i Ahmetović i Kolar dali truda i već odradili sastanke s čelnicima SDP-ovih najvećih organizacija.
Iza naizgled mlake kampanje – ozbiljnijih ideoloških rasprava na temu kakav SDP treba biti u budućnosti i koje bi im politike mogle vratiti birače, gotovo da i nema; tek smo od Grbina čuli za "Green New Deal" - ustvari traje ljuta borba za podršku na terenu.

---

image
Mirela Ahmetović
Goran Mehkek/Cropix
---


Zapravo, riječ je o svojevrsnoj trgovini glasovima po principu "ti meni, ja ću tebi...", i to je igra na koju su svi kandidati očito pristali. Uostalom, svi su oni dovoljno stari da se sjećaju stihova iz davne uspješnice "Zabranjenog pušenja": "Tko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku!"...
Unutarstranački kuloari se uvelike bave i raznim teorijama urota. Pa se tako iz kruga koji podržava Kolara može čuti da se Ostojić zapravo kandidirao u dogovoru s Grbinom, kako bi osvojio dio glasova u Dalmaciji i drugdje po Hrvatskoj koje Grbin inače ne bi dobio te tako spriječio eventualnu Kolarovu pobjedu u prvom krugu.

Naime, iako Kolara šira javnost ne pamti niti po jednoj upečatljivoj izjavi, on vrijedno radi na pridobivanju povjerenja šefova SDP-ovih ogranaka, zbog čega ga i medijski daleko afirmiraniji, pa i suvisliji Grbin doživljava kao ozbiljnu ugrozu.
Može se čuti i kako je Ostojićeva kandidatura otvorila Grbinu put i prema vabljenju članova koji nisu bili bliski "Milanovićevom timu". Slične su se "analize" ranije mogle čuti i iz Grbinovog kruga – pa su se tako puštale priče kako Kolar i Ahmetović dogovorno idu na taktiku "mrvljenja" glasova u prvom krugu, kako bi netko od njih dvoje sigurno ušao na megdan Grbinu u drugom krugu.

Pusti fejs, uhvati se terena

I dok će službene reakcije očito pričekati, iz neformalnih se odjeka najnovijih Ostojićevih istupa može zaključiti da je – prešao svaku mjeru. Jer, kažu, nisu nikome javno obećali podršku i ne bave se političkom trgovinom.

Podsjećaju i da se upravo Ostojić bio žalio što istaknuti "neretvanci", Krstičević iz Ploča i Bilić iz Trogira, nisu bili u Bernardićevim planovima za ulazna mjesta na nedavnim parlamentarnim izborima... Ne propuštaju niti istaknuti da su iza njih konkretni, vidljivi rezultati u gradovima i općinama koje vode, dok drže da je Ostojić "potpuno zakazao" kao čelnik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, odnosno da je nedovoljno aktivan zbog čega ne može računati niti na sve glasove članstva kojemu je formalno nadređen.

Najotrovniji ubod slijedi kroz primjedbu da je aktivniji na Facebooku nego li u organizaciji koju formalno vodi...
Mirela Ahmetović i Željko Kolar se zasad nisu oglašavali na račun Ostojićevog uključivanja u predsjedničku utrku.
Široj javnosti do jučer gotovo posve nepoznata SDP-ovka iz Omišlja za sada ostavlja dobar dojam, iako ni od nje nismo čuli ništa posebno novo o tome kakav bi to SDP sutra trebao biti, maknemo li na stranu dio priče koji se odnosi na unutarstranački preustroj i lošu komunikaciju te opća mjesta poput borbe protiv korupcije...
No, neosporno je da Ahmetović dobro poznaje probleme ljudi na terenu, a pokazuje i odlučnost, što je već liderska karakteristika. Zamjera joj se nedosljednost u kritiziranju prethodnog vodstva stranke, jer je i sama "preskočila red" u VIII. izbornoj jedinici kad je uz pomoć Bernardića i svog političkog tutora Zlatka Komadine dospjela na ulazno mjesto, na što tada, logično, nije imala nikakvih primjedbi.

---

image
Željko Kolar
Goran Mehkek/Cropix
---



Kolaru se najviše zamjera što nema završen fakultet, a to je po mnogima ipak ispod razine projeciranog lidera oporbe.
No, on to svim silama pokušava kompenzirati terenskim radom, poznavanjem problema "malog čovjeka" i konkretnim projektima koje stoje iza njegovog županijskog staža. Njegov izbor bi odmaknuo SDP od eventualne teoretske "utrke" s Možemo na terenu progresivnih lijevih ideja, ali bi ga približio ogromnom "bazenu" glasača centra, okrenuo fokus s ideoloških tema na životne probleme.

Grbinu je upravo kontakt sa stranačkom bazom najveća zamjerka, ali neporecivo je da je upravo on najprepoznatljiviji SDP-ov kandidat, otprije afirmiran na terenu nacionalnih tema u sabornici...

Svaka progonoza ishoda izbora u ovom je trenutku nemoguća. Uostalom, sjetimo se, prije četiri godine Orsat Miljenić se mogao pohvaliti dogovorenom podrškom čelnih ljudi brojnih ogranaka, pa je ispao u prvom krugu. Većina ogranaka zasad se ne izjašnjava, lobiranje još uvijek traje, a već smo pisali kako bi ovu utrku mogla presuditi upravo baza dalmatinskih SDP-ovaca.

Bitno je i Predsjedništvo

U četiri dalmatinske županije pravo glasa ima točno 2408 SDP-ovih članova. A od lokalnih organizacija nećete čuti jesu li za nova lica (Ahmetović, Kolar), poznato lice (Grbin) ili za stranačkog veterana (Ostojić).
Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se članstvo suočeno s nužnošću odlučnog zaokreta u SDP-u odlučiti za nova lica i pri izboru članova Predsjedništva. Hoće li, primjerice, u Dalmaciji, bolje proći Milanovićev ministar Branko Grčić ili predstavnik nove generacije SDP-ovaca, mladi Zadranin Jure Zubčić...

Iz takvih detalja ćemo moći vidjeti kakve su sve pouke SDP-ovci izvukli iz debakla na parlamentarnim izborima. Ili možda misle da su za sve krivi birači koji ih "nisu prepoznali", kako se to često kaže kad ne želiš pogledati u zrcalo nakon poraza.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Damjan Tadić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix
S prvog sučeljavanja, u organizaciji Hanza Medije: Mirela Ahmetović, Željko Kolar i Peđa Grbin
Damjan Tadić/Cropix
Kandidatura Ranka Ostojića oživjela je poprilično mirnu unutarstranačku kampanju za izbor predsjednika SDP-a
Goran Mehkek/Cropix
Mirela Ahmetović
Goran Mehkek/Cropix
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix
Željko Kolar
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/sdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina-1042682 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73a65c778455134a549f7ffa01d0d5be2bdcdff3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SDP+bira+po+principu+%E2%80%98jedan+klan%2C+jedan+glas%E2%80%98%3A+iza+mlake+kampanje+stoji+ljuta+borba+za+podr%C5%A1ku+lokalnih+organizacija.+Igra+li+Ostoji%C4%87+za+Grbina%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina-1042682 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsdp-bira-po-principu-jedan-klan-jedan-glas-iza-mlake-kampanje-stoji-ljuta-borba-za-podrsku-lokalnih-organizacija-igra-li-ostojic-za-grbina-1042682 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBA TRAŽI LIDERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaOPORBA TRAŽI LIDERA

SDP bira po principu ‘jedan klan, jedan glas‘: iza mlake kampanje stoji ljuta borba za podršku lokalnih organizacija. Igra li Ostojić za Grbina?

Piše Hrvoje Prnjak
6. rujna 2020. - 14:24

Čekajte, pa kad je Ivan Pernar prešao u SDP?
Vjerojatno su mnogi postavili ovo ili neko slično pitanje pročitavši ovih dana apel protiv testiranja 5G mreže na Facebook profilu zagrebačkog SDP-a, dok se "znanstveno ne dokaže da se radi o tehnologiji sigurnoj za zdravlje".

Bilo bi jako neozbiljno na temelju jedne objave na društvenim mrežama donositi sud o "skretanju" čitave stranke u vode populizma opće prakse, no apel protiv testiranja 5G mreže i poziv na potpisivanje peticije, svojstveniji Pernaru i teoretičarima urota indikativno otkriva kakva programska dezorijentiranost i nesređenost zapravo vladaju u još uvijek najjačoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj. Kao što znate, 5G-objava je ubrzo nakon prvih medijskih reakcija – izbrisana. Saborski zastupnik i zagrebački skupštinar ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:21