stdClass Object ( [id] => 1386282 [title] => Manjine ruše Plenkovićev plan? Pupovac: Ostat ćemo jedinstveni!; HSLS: Nismo za talibanizaciju! Oglasili se i iz DP-a [alias] => tjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVIJE: 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je izjavio da su zastupnici manjina i dalje jedinstveni.

- Prvo u našem rasporedu je razgovor u klubu zastupnika nacionalnih manjina. I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se ona izvana činila, rekao je Pupovac u Veljunu, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je i daje razgovarao s premijerom Plenkovićem.

- Razgovarao sam s premijerom i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru, rekao je.

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

Milorad Pupovac je danas posjetio kordunaško mjesto Veljun gdje su se okupili antifašisti, pripadnici srpske zajednice i potomci žrtava, kako bi odali počast za 525 nevinih civilnih žrtava.

Izvor iz HSLS-a rekao je za Index: "Svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police", nastavio je. Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina... Ako misle talibanizirati Hrvatsku, HSLS u tome sigurno neće sudjelovati”.

---

image

Dario Hrebak

Ranko Suvar/Cropix
---

U Banskim dvorima traje sastanak HDZ-a s partnerima HSLS-om, HNS-om, HSU-om i HDS-om.

Predsjednik Mosta Božo Petrov se oglasio na Facebooku. Kaže da se Most dosljedno drži onoga što su obećali biračima i prije izbora, te poziva i Domovinski pokret da se drži svojih predizbornih obećanja.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Most se dosljedno drži onoga što smo prije izbora obećali biračima. Pozivamo i sve druge aktere, uključujući Domovinski pokret koji je jasno govorio da s Plenkovićem nipošto ne želi u vlast, da se drže predizbornih obećanja. Unatoč pritiscima da se formira nekakva vlast, izabrani zastupnici nisu dužni polagati račune nikome osim građanima.

Mi smo građanima jasno rekli da ćemo biti brana lijevim anacionalnim politikama. I pozivali smo Domovinski pokret da nam se pridruži i da tako dodatno ojačamo tu branu. Smiješni su stoga pokušaji spina da bi se HDZ lakše poslalo u oporbu da smo mi i Suverenisti dali svojih 11 potpisa ljevici jer bi ih tad, navodno, ukupno bilo 68 i pritisak na HDZ bi se pojačao.

U toj tvrdnji vidim dva problema:

1) mi nikad ne bismo ljevici dali svoje potpise da s njima radi što joj drago jer smo uvijek bili prilično jasni oko toga da nećemo dopustiti da se pod krinkom anti korupcije provode lijeve anacionalne politike, zbog čega je bilo ključno da u toj priči budu i Most, i Domovinski pokret, i Hrvatski suverenisti kao osigurač od takvog scenarija

2) budući da su se predstavnici manjina privezali uz HDZ jače nego novorođenče uz mater, jedini način za poslati HDZ u oporbu bilo je privoljeti DP da se pridruži drugoj većini, zbog čega smo mi otvoreno nudili (a drugi nad time moralizirali) mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi

Iz cijele je ove situacije jasno da su oba stupa Mostove politike zadnjih godina i u ovom kaosu ostala čvrsta i netaknuta: ANTIKORUPCIJA zbog koje smo bili spremni razgovarati sa svima i OBITELJSKE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI s kojima nikad nismo niti bismo trgovali, napisao je Petrov na Facebooku.

---

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix
---

Predsjednik Zoran Milanović se obratio novinarima u Splitu.

“To ne znam, ne mogu komentirati”, odgovorio je na pitanje hoće li primiti Plenkovića koji je blizu sastavljanja većine. “Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao”, rekao je, prenosi N1.

Nije htio komentirati ni moguće razbijanje jedinstva manjinaca. “Ne znam stvarno, ne mogu komentirati”, kaže.

Upitan hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima. Kaže: “Čekam da vidim što će Plenković napraviti. Tresem se u tišini. Vojna tajna.”

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu za medije: “Razgovaramo sa svima, sve opcije su nam otvorene, to će tako biti dok se nešto ne potpiše.”

“Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja, tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene ocpije smanjuju ili povećavaju”, dodao je Penava.

“Neki ishodi su sada više ili manje vjerojatni, ali sutra nakon sastanka ćemo možda moći otići korak naprijed u izjavama, ali ne očekujem da će sutra biti kraj jer puno je stvari na stolu”, naveo je.

---

image

Plenković i Penava

Vlado Kos/Cropix/Cropix
---

Osvrnuo se i na uvjet DP-a oko SDSS-a. “Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju.”

Mislav Kolakušić, koji je mandat u Saboru osvojio s liste DP-a, oglasio se na Facebooku, rekavši da će dizanje ruku Domovinskog pokreta za Plenkovića biti izdaja birača i svih hrvatskih građana.

- Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera, bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno, napisao je Kolakušić.

---

---

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 televiziju rekao da pregovori i dalje traju te da još ne postoji većina, no ističe da u odnosu na prošli tjedan ima pomaka.

Istaknuo je da je u posljednje vrijeme uočio licemjerje kada je riječ o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom.

- Kad je riječ o antikorupcijskoj koaliciji, onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija, rekao je Bartulica.

Govorio je i o eventualnoj dodjeli ministarstava, no kaže da još uvijek nisu dogovoreni konkretni resori koje bi DP preuzeo.

Danas će se iz Veljuna u 12 sati obratiti predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Furio Radin, saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, komentirao je pregovore oko formiranja većine.

"Izjava će biti zajednička, jer klub, štogod se piše, je i biti će kompaktan. O ostalome, kada dođe vrijeme", kratko je rekao Furio Radin za Index.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Ministar gospodarstva Damir Habijan (HDZ) kratko se osvrnuo na pregovore oko većine.

"Sve će biti dobro i svi će biti zadovoljni", rekao je kratko Habijan, prenosi N1.


RANIJE:
Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku većinu s 80 ruku bez SDSS-a, a priliku za to imat će već danas na sastanku koji će održati sa svim zastupnicima nacionalnih manjina i postojećim partnerima u Vladi, javlja Jutarnji list.

Većina bi se sastojala od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović, formalno još članice Hrvatskih suverenista s kojima se očito razilazi u svakom pogledu.

Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade. Uvjeren je i da će svih drugih pet manjinaca podržati tu Vladu, budući da je s njima imao dugogodišnju uspješnu suradnju.

Je li Milorad Pupovac razočaran spoznajom da će Andrej Plenković vjerojatno pristati na uvjet DP-a?

“Sve što vas zanima i javnost, čut ćete za koji dan”, kazao je u nedjelju kratko Milorad Pupovac. 

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jučer je poručio da nije zadovoljan kako se pregovara i većinom u kojoj neće biti sve manjine.

Novi pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta održat će se u utorak.

Posljednjih se dana može čuti kako DP inzistira na temama demografije i useljeništva, poljoprivrede, decentralizacije, zaštite i nadzora granica, te gospodarstva, konkretno, energetike. Zato je za očekivati i da će imati "kadrovskih apetita" prema ministarstvima koja "pokrivaju" navedenu tematiku. 

---

image

Penava i Plenković

Vlado Kos/Cropix/
---

Spekulira se i s mogućnosti da se osnuje novo ministarstvo za demografiju. Više o svemu saznajte OVDJE

---

image

Milorad Pupovac i Andrej Plenković se pozdravljaju

Darko Tomas/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izborna matematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => izborna matematika 2 0 8177 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-06 05:49:44 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => vijesti sd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-06 10:50:26 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2024-05-06 06:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Manjine ruše Plenkovićev plan? Pupovac: Ostat ćemo jedinstveni!; HSLS: Nismo za talibanizaciju! Oglasili se i iz DP-a page_title=Manjine ruše Plenkovićev plan? Pupovac: Ostat ćemo jedinstveni!; HSLS: Nismo za talibanizaciju! Oglasili se i iz DP-a [metakey] => nova Vlada, Plenković, Pupovac, pregovori o većini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26976301.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26898003.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26591418.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/25679048.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/27027981.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26834170.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26632111.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/27018027.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/06\/26986899.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Krajac\/Cropic","Zeljko Puhovski\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix\/","Darko Tomas\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plenkovi\u0107 i Pupovac - puca li \u2018ljubav\u2018 ili \u0107e se suradnja samo druk\u010dije formulirati zbog tvrdog zahtjeva DP-a<\/p>","

Plankovi\u0107 i Radin<\/p>","

Plenkovi\u0107 i Penava<\/p>","","

Bo\u017eo Petrov<\/p>","

Dario Hrebak<\/p>","","

Penava i Plenkovi\u0107<\/p>","

Milorad Pupovac i Andrej Plenkovi\u0107 se pozdravljaju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26976301_1920.jpg":"1920x1080","k_26976301_1280.jpg":"1280x1280","k_26976301_1024.jpg":"1024x1024","k_26976301_640.jpg":"640x640","k_26976301_480.jpg":"480x480","k_26976301_340.jpg":"340x340","k_26976301_220.jpg":"220x220","o_26976301_1280.jpg":"1280x853","o_26976301_1024.jpg":"1024x682","o_26976301_640.jpg":"640x426","o_26976301_480.jpg":"480x320","o_26976301_340.jpg":"340x226","o_26976301_220.jpg":"220x146","h_26976301_1280.jpg":"1280x854","h_26976301_1024.jpg":"1024x683","h_26976301_640.jpg":"640x427","h_26976301_480.jpg":"480x320","h_26976301_340.jpg":"340x227","h_26976301_220.jpg":"220x147","pp_26976301_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976301_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976301_640.jpg":"640x814","pp_26976301_480.jpg":"480x611","pp_26976301_340.jpg":"340x432","pp_26976301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898003_1920.jpg":"1920x1080","k_26898003_1280.jpg":"1280x1280","k_26898003_1024.jpg":"1024x1024","k_26898003_640.jpg":"640x640","k_26898003_480.jpg":"480x480","k_26898003_340.jpg":"340x340","k_26898003_220.jpg":"220x220","o_26898003_1280.jpg":"1280x853","o_26898003_1024.jpg":"1024x682","o_26898003_640.jpg":"640x426","o_26898003_480.jpg":"480x320","o_26898003_340.jpg":"340x226","o_26898003_220.jpg":"220x146","h_26898003_1280.jpg":"1280x854","h_26898003_1024.jpg":"1024x683","h_26898003_640.jpg":"640x427","h_26898003_480.jpg":"480x320","h_26898003_340.jpg":"340x227","h_26898003_220.jpg":"220x147","pp_26898003_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898003_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898003_640.jpg":"640x814","pp_26898003_480.jpg":"480x611","pp_26898003_340.jpg":"340x432","pp_26898003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26591418_1920.jpg":"1920x1080","k_26591418_1280.jpg":"1280x1280","k_26591418_1024.jpg":"1024x1024","k_26591418_640.jpg":"640x640","k_26591418_480.jpg":"480x480","k_26591418_340.jpg":"340x340","k_26591418_220.jpg":"220x220","o_26591418_1280.jpg":"1280x853","o_26591418_1024.jpg":"1024x682","o_26591418_640.jpg":"640x426","o_26591418_480.jpg":"480x320","o_26591418_340.jpg":"340x226","o_26591418_220.jpg":"220x146","h_26591418_1280.jpg":"1280x854","h_26591418_1024.jpg":"1024x683","h_26591418_640.jpg":"640x427","h_26591418_480.jpg":"480x320","h_26591418_340.jpg":"340x227","h_26591418_220.jpg":"220x147","pp_26591418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26591418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26591418_640.jpg":"640x814","pp_26591418_480.jpg":"480x611","pp_26591418_340.jpg":"340x432","pp_26591418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25679048_1920.jpg":"1920x1080","k_25679048_1280.jpg":"1280x1280","k_25679048_1024.jpg":"1024x1024","k_25679048_640.jpg":"640x640","k_25679048_480.jpg":"480x480","k_25679048_340.jpg":"340x340","k_25679048_220.jpg":"220x220","o_25679048_1280.jpg":"1280x853","o_25679048_1024.jpg":"1024x682","o_25679048_640.jpg":"640x426","o_25679048_480.jpg":"480x320","o_25679048_340.jpg":"340x226","o_25679048_220.jpg":"220x146","h_25679048_1280.jpg":"1280x854","h_25679048_1024.jpg":"1024x683","h_25679048_640.jpg":"640x427","h_25679048_480.jpg":"480x320","h_25679048_340.jpg":"340x227","h_25679048_220.jpg":"220x147","pp_25679048_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679048_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679048_640.jpg":"640x814","pp_25679048_480.jpg":"480x611","pp_25679048_340.jpg":"340x432","pp_25679048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1345","hd_27027981_1920.jpg":"1920x1080","k_27027981_1280.jpg":"1280x1280","k_27027981_1024.jpg":"1024x1024","k_27027981_640.jpg":"640x640","k_27027981_480.jpg":"480x480","k_27027981_340.jpg":"340x340","k_27027981_220.jpg":"220x220","o_27027981_1280.jpg":"1280x896","o_27027981_1024.jpg":"1024x717","o_27027981_640.jpg":"640x448","o_27027981_480.jpg":"480x336","o_27027981_340.jpg":"340x238","o_27027981_220.jpg":"220x154","h_27027981_1280.jpg":"1280x854","h_27027981_1024.jpg":"1024x683","h_27027981_640.jpg":"640x427","h_27027981_480.jpg":"480x320","h_27027981_340.jpg":"340x227","h_27027981_220.jpg":"220x147","pp_27027981_1280.jpg":"1280x1628","pp_27027981_1024.jpg":"1024x1303","pp_27027981_640.jpg":"640x814","pp_27027981_480.jpg":"480x611","pp_27027981_340.jpg":"340x432","pp_27027981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26834170_1920.jpg":"1920x1080","k_26834170_1280.jpg":"1280x1280","k_26834170_1024.jpg":"1024x1024","k_26834170_640.jpg":"640x640","k_26834170_480.jpg":"480x480","k_26834170_340.jpg":"340x340","k_26834170_220.jpg":"220x220","o_26834170_1280.jpg":"1280x853","o_26834170_1024.jpg":"1024x682","o_26834170_640.jpg":"640x426","o_26834170_480.jpg":"480x320","o_26834170_340.jpg":"340x226","o_26834170_220.jpg":"220x146","h_26834170_1280.jpg":"1280x854","h_26834170_1024.jpg":"1024x683","h_26834170_640.jpg":"640x427","h_26834170_480.jpg":"480x320","h_26834170_340.jpg":"340x227","h_26834170_220.jpg":"220x147","pp_26834170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26834170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26834170_640.jpg":"640x814","pp_26834170_480.jpg":"480x611","pp_26834170_340.jpg":"340x432","pp_26834170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26632111_1920.jpg":"1920x1080","k_26632111_1280.jpg":"1280x1280","k_26632111_1024.jpg":"1024x1024","k_26632111_640.jpg":"640x640","k_26632111_480.jpg":"480x480","k_26632111_340.jpg":"340x340","k_26632111_220.jpg":"220x220","o_26632111_1280.jpg":"1280x853","o_26632111_1024.jpg":"1024x682","o_26632111_640.jpg":"640x426","o_26632111_480.jpg":"480x320","o_26632111_340.jpg":"340x226","o_26632111_220.jpg":"220x146","h_26632111_1280.jpg":"1280x854","h_26632111_1024.jpg":"1024x683","h_26632111_640.jpg":"640x427","h_26632111_480.jpg":"480x320","h_26632111_340.jpg":"340x227","h_26632111_220.jpg":"220x147","pp_26632111_1280.jpg":"1280x1628","pp_26632111_1024.jpg":"1024x1303","pp_26632111_640.jpg":"640x814","pp_26632111_480.jpg":"480x611","pp_26632111_340.jpg":"340x432","pp_26632111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018027_1920.jpg":"1920x1080","k_27018027_1280.jpg":"1280x1280","k_27018027_1024.jpg":"1024x1024","k_27018027_640.jpg":"640x640","k_27018027_480.jpg":"480x480","k_27018027_340.jpg":"340x340","k_27018027_220.jpg":"220x220","o_27018027_1280.jpg":"1280x853","o_27018027_1024.jpg":"1024x682","o_27018027_640.jpg":"640x426","o_27018027_480.jpg":"480x320","o_27018027_340.jpg":"340x226","o_27018027_220.jpg":"220x146","h_27018027_1280.jpg":"1280x854","h_27018027_1024.jpg":"1024x683","h_27018027_640.jpg":"640x427","h_27018027_480.jpg":"480x320","h_27018027_340.jpg":"340x227","h_27018027_220.jpg":"220x147","pp_27018027_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018027_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018027_640.jpg":"640x814","pp_27018027_480.jpg":"480x611","pp_27018027_340.jpg":"340x432","pp_27018027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26986899_1920.jpg":"1920x1080","k_26986899_1280.jpg":"1280x1280","k_26986899_1024.jpg":"1024x1024","k_26986899_640.jpg":"640x640","k_26986899_480.jpg":"480x480","k_26986899_340.jpg":"340x340","k_26986899_220.jpg":"220x220","o_26986899_1280.jpg":"1280x854","o_26986899_1024.jpg":"1024x683","o_26986899_640.jpg":"640x427","o_26986899_480.jpg":"480x320","o_26986899_340.jpg":"340x227","o_26986899_220.jpg":"220x146","h_26986899_1280.jpg":"1280x854","h_26986899_1024.jpg":"1024x683","h_26986899_640.jpg":"640x427","h_26986899_480.jpg":"480x320","h_26986899_340.jpg":"340x227","h_26986899_220.jpg":"220x147","pp_26986899_1280.jpg":"1280x1628","pp_26986899_1024.jpg":"1024x1303","pp_26986899_640.jpg":"640x814","pp_26986899_480.jpg":"480x611","pp_26986899_340.jpg":"340x432","pp_26986899_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115307 Threads: 88 Questions: 1106456285 Slow queries: 0 Opens: 204674 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.932 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9915933 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/tjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak-1386282 [printLink] => /vijesti/politika/tjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak-1386282?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612051 [name] => nova Vlada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-06 13:28:06 [main_article_id] => 0 [alias] => nova-vlada [link] => /tag/nova-vlada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 316088 [name] => Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plenkovic [link] => /tag/plenkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 444974 [name] => Pupovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pupovac [link] => /tag/pupovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757812 [name] => pregovori o većini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 21:45:54 [main_article_id] => 0 [alias] => pregovori-o-vecini [link] => /tag/pregovori-o-vecini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izborna matematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Manjine ruše Plenkovićev plan? Pupovac: Ostat ćemo jedinstveni!; HSLS: Nismo za talibanizaciju! Oglasili se i iz DP-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26976301.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajac/Cropic [mainImageDesc] =>

Plenković i Pupovac - puca li ‘ljubav‘ ili će se suradnja samo drukčije formulirati zbog tvrdog zahtjeva DP-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26976301.jpg [title] =>

Plenković i Pupovac - puca li ‘ljubav‘ ili će se suradnja samo drukčije formulirati zbog tvrdog zahtjeva DP-a

Damir Krajac/Cropic ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26898003.jpg [title] =>

Planković i Radin

Zeljko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26591418.jpg [title] =>

Plenković i Penava

Vlado Kos/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/25679048.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/27027981.jpg [title] =>

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26834170.jpg [title] =>

Dario Hrebak

Ranko Suvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26632111.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/27018027.jpg [title] =>

Penava i Plenković

Vlado Kos/Cropix/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/06/26986899.jpg [title] =>

Milorad Pupovac i Andrej Plenković se pozdravljaju

Darko Tomas/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVIJE: 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je izjavio da su zastupnici manjina i dalje jedinstveni.

- Prvo u našem rasporedu je razgovor u klubu zastupnika nacionalnih manjina. I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se ona izvana činila, rekao je Pupovac u Veljunu, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je i daje razgovarao s premijerom Plenkovićem.

- Razgovarao sam s premijerom i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru, rekao je.

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

Milorad Pupovac je danas posjetio kordunaško mjesto Veljun gdje su se okupili antifašisti, pripadnici srpske zajednice i potomci žrtava, kako bi odali počast za 525 nevinih civilnih žrtava.

Izvor iz HSLS-a rekao je za Index: "Svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police", nastavio je. Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina... Ako misle talibanizirati Hrvatsku, HSLS u tome sigurno neće sudjelovati”.

---

image

Dario Hrebak

Ranko Suvar/Cropix
---

U Banskim dvorima traje sastanak HDZ-a s partnerima HSLS-om, HNS-om, HSU-om i HDS-om.

Predsjednik Mosta Božo Petrov se oglasio na Facebooku. Kaže da se Most dosljedno drži onoga što su obećali biračima i prije izbora, te poziva i Domovinski pokret da se drži svojih predizbornih obećanja.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Most se dosljedno drži onoga što smo prije izbora obećali biračima. Pozivamo i sve druge aktere, uključujući Domovinski pokret koji je jasno govorio da s Plenkovićem nipošto ne želi u vlast, da se drže predizbornih obećanja. Unatoč pritiscima da se formira nekakva vlast, izabrani zastupnici nisu dužni polagati račune nikome osim građanima.

Mi smo građanima jasno rekli da ćemo biti brana lijevim anacionalnim politikama. I pozivali smo Domovinski pokret da nam se pridruži i da tako dodatno ojačamo tu branu. Smiješni su stoga pokušaji spina da bi se HDZ lakše poslalo u oporbu da smo mi i Suverenisti dali svojih 11 potpisa ljevici jer bi ih tad, navodno, ukupno bilo 68 i pritisak na HDZ bi se pojačao.

U toj tvrdnji vidim dva problema:

1) mi nikad ne bismo ljevici dali svoje potpise da s njima radi što joj drago jer smo uvijek bili prilično jasni oko toga da nećemo dopustiti da se pod krinkom anti korupcije provode lijeve anacionalne politike, zbog čega je bilo ključno da u toj priči budu i Most, i Domovinski pokret, i Hrvatski suverenisti kao osigurač od takvog scenarija

2) budući da su se predstavnici manjina privezali uz HDZ jače nego novorođenče uz mater, jedini način za poslati HDZ u oporbu bilo je privoljeti DP da se pridruži drugoj većini, zbog čega smo mi otvoreno nudili (a drugi nad time moralizirali) mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi

Iz cijele je ove situacije jasno da su oba stupa Mostove politike zadnjih godina i u ovom kaosu ostala čvrsta i netaknuta: ANTIKORUPCIJA zbog koje smo bili spremni razgovarati sa svima i OBITELJSKE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI s kojima nikad nismo niti bismo trgovali, napisao je Petrov na Facebooku.

---

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix
---

Predsjednik Zoran Milanović se obratio novinarima u Splitu.

“To ne znam, ne mogu komentirati”, odgovorio je na pitanje hoće li primiti Plenkovića koji je blizu sastavljanja većine. “Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao”, rekao je, prenosi N1.

Nije htio komentirati ni moguće razbijanje jedinstva manjinaca. “Ne znam stvarno, ne mogu komentirati”, kaže.

Upitan hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima. Kaže: “Čekam da vidim što će Plenković napraviti. Tresem se u tišini. Vojna tajna.”

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu za medije: “Razgovaramo sa svima, sve opcije su nam otvorene, to će tako biti dok se nešto ne potpiše.”

“Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja, tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene ocpije smanjuju ili povećavaju”, dodao je Penava.

“Neki ishodi su sada više ili manje vjerojatni, ali sutra nakon sastanka ćemo možda moći otići korak naprijed u izjavama, ali ne očekujem da će sutra biti kraj jer puno je stvari na stolu”, naveo je.

---

image

Plenković i Penava

Vlado Kos/Cropix/Cropix
---

Osvrnuo se i na uvjet DP-a oko SDSS-a. “Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju.”

Mislav Kolakušić, koji je mandat u Saboru osvojio s liste DP-a, oglasio se na Facebooku, rekavši da će dizanje ruku Domovinskog pokreta za Plenkovića biti izdaja birača i svih hrvatskih građana.

- Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera, bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno, napisao je Kolakušić.

---

---

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 televiziju rekao da pregovori i dalje traju te da još ne postoji većina, no ističe da u odnosu na prošli tjedan ima pomaka.

Istaknuo je da je u posljednje vrijeme uočio licemjerje kada je riječ o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom.

- Kad je riječ o antikorupcijskoj koaliciji, onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija, rekao je Bartulica.

Govorio je i o eventualnoj dodjeli ministarstava, no kaže da još uvijek nisu dogovoreni konkretni resori koje bi DP preuzeo.

Danas će se iz Veljuna u 12 sati obratiti predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Furio Radin, saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, komentirao je pregovore oko formiranja većine.

"Izjava će biti zajednička, jer klub, štogod se piše, je i biti će kompaktan. O ostalome, kada dođe vrijeme", kratko je rekao Furio Radin za Index.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Ministar gospodarstva Damir Habijan (HDZ) kratko se osvrnuo na pregovore oko većine.

"Sve će biti dobro i svi će biti zadovoljni", rekao je kratko Habijan, prenosi N1.


RANIJE:
Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku većinu s 80 ruku bez SDSS-a, a priliku za to imat će već danas na sastanku koji će održati sa svim zastupnicima nacionalnih manjina i postojećim partnerima u Vladi, javlja Jutarnji list.

Većina bi se sastojala od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović, formalno još članice Hrvatskih suverenista s kojima se očito razilazi u svakom pogledu.

Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade. Uvjeren je i da će svih drugih pet manjinaca podržati tu Vladu, budući da je s njima imao dugogodišnju uspješnu suradnju.

Je li Milorad Pupovac razočaran spoznajom da će Andrej Plenković vjerojatno pristati na uvjet DP-a?

“Sve što vas zanima i javnost, čut ćete za koji dan”, kazao je u nedjelju kratko Milorad Pupovac. 

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jučer je poručio da nije zadovoljan kako se pregovara i većinom u kojoj neće biti sve manjine.

Novi pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta održat će se u utorak.

Posljednjih se dana može čuti kako DP inzistira na temama demografije i useljeništva, poljoprivrede, decentralizacije, zaštite i nadzora granica, te gospodarstva, konkretno, energetike. Zato je za očekivati i da će imati "kadrovskih apetita" prema ministarstvima koja "pokrivaju" navedenu tematiku. 

---

image

Penava i Plenković

Vlado Kos/Cropix/
---

Spekulira se i s mogućnosti da se osnuje novo ministarstvo za demografiju. Više o svemu saznajte OVDJE

---

image

Milorad Pupovac i Andrej Plenković se pozdravljaju

Darko Tomas/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajac/Cropic Zeljko Puhovski/Cropix Vlado Kos/Cropix/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Ranko Suvar/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Vlado Kos/Cropix/ Darko Tomas/Cropix
Damir Krajac/Cropic

Plenković i Pupovac - puca li ‘ljubav‘ ili će se suradnja samo drukčije formulirati zbog tvrdog zahtjeva DP-a

Zeljko Puhovski/Cropix

Planković i Radin

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Plenković i Penava

Ronald Gorsic/Cropix

Božo Petrov

Ranko Suvar/Cropix

Dario Hrebak

Vlado Kos/Cropix/

Penava i Plenković

Darko Tomas/Cropix

Milorad Pupovac i Andrej Plenković se pozdravljaju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak-1386282 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4687939d84779168ac1d93ac2353b30d0430636a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Manjine+ru%C5%A1e+Plenkovi%C4%87ev+plan%3F+Pupovac%3A+Ostat+%C4%87emo+jedinstveni%21%3B+HSLS%3A+Nismo+za+talibanizaciju%21+Oglasili+se+i+iz+DP-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak-1386282 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftjedan-odluke-plenkovic-pristao-na-izbacivanje-sdss-a-iz-vecine-ali-dp-ima-jos-uvjeta-danas-je-vazan-sastanak-1386282 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izborna matematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikaizborna matematika

Manjine ruše Plenkovićev plan? Pupovac: Ostat ćemo jedinstveni!; HSLS: Nismo za talibanizaciju! Oglasili se i iz DP-a

Piše vijesti sd
6. svibnja 2024. - 08:09
Plenković i Pupovac - puca li ‘ljubav‘ ili će se suradnja samo drukčije formulirati zbog tvrdog zahtjeva DP-aDamir Krajac/Cropic

NOVIJE: 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je izjavio da su zastupnici manjina i dalje jedinstveni.

- Prvo u našem rasporedu je razgovor u klubu zastupnika nacionalnih manjina. I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se ona izvana činila, rekao je Pupovac u Veljunu, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je i daje razgovarao s premijerom Plenkovićem.

- Razgovarao sam s premijerom i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru, rekao je.

image
Ranko Suvar/Cropix

Milorad Pupovac je danas posjetio kordunaško mjesto Veljun gdje su se okupili antifašisti, pripadnici srpske zajednice i potomci žrtava, kako bi odali počast za 525 nevinih civilnih žrtava.

Izvor iz HSLS-a rekao je za Index: "Svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police", nastavio je. Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina... Ako misle talibanizirati Hrvatsku, HSLS u tome sigurno neće sudjelovati”.

image

Dario Hrebak

Ranko Suvar/Cropix

U Banskim dvorima traje sastanak HDZ-a s partnerima HSLS-om, HNS-om, HSU-om i HDS-om.

Predsjednik Mosta Božo Petrov se oglasio na Facebooku. Kaže da se Most dosljedno drži onoga što su obećali biračima i prije izbora, te poziva i Domovinski pokret da se drži svojih predizbornih obećanja.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Most se dosljedno drži onoga što smo prije izbora obećali biračima. Pozivamo i sve druge aktere, uključujući Domovinski pokret koji je jasno govorio da s Plenkovićem nipošto ne želi u vlast, da se drže predizbornih obećanja. Unatoč pritiscima da se formira nekakva vlast, izabrani zastupnici nisu dužni polagati račune nikome osim građanima.

Mi smo građanima jasno rekli da ćemo biti brana lijevim anacionalnim politikama. I pozivali smo Domovinski pokret da nam se pridruži i da tako dodatno ojačamo tu branu. Smiješni su stoga pokušaji spina da bi se HDZ lakše poslalo u oporbu da smo mi i Suverenisti dali svojih 11 potpisa ljevici jer bi ih tad, navodno, ukupno bilo 68 i pritisak na HDZ bi se pojačao.

U toj tvrdnji vidim dva problema:

1) mi nikad ne bismo ljevici dali svoje potpise da s njima radi što joj drago jer smo uvijek bili prilično jasni oko toga da nećemo dopustiti da se pod krinkom anti korupcije provode lijeve anacionalne politike, zbog čega je bilo ključno da u toj priči budu i Most, i Domovinski pokret, i Hrvatski suverenisti kao osigurač od takvog scenarija

2) budući da su se predstavnici manjina privezali uz HDZ jače nego novorođenče uz mater, jedini način za poslati HDZ u oporbu bilo je privoljeti DP da se pridruži drugoj većini, zbog čega smo mi otvoreno nudili (a drugi nad time moralizirali) mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi

Iz cijele je ove situacije jasno da su oba stupa Mostove politike zadnjih godina i u ovom kaosu ostala čvrsta i netaknuta: ANTIKORUPCIJA zbog koje smo bili spremni razgovarati sa svima i OBITELJSKE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI s kojima nikad nismo niti bismo trgovali, napisao je Petrov na Facebooku.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović se obratio novinarima u Splitu.

“To ne znam, ne mogu komentirati”, odgovorio je na pitanje hoće li primiti Plenkovića koji je blizu sastavljanja većine. “Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao”, rekao je, prenosi N1.

Nije htio komentirati ni moguće razbijanje jedinstva manjinaca. “Ne znam stvarno, ne mogu komentirati”, kaže.

Upitan hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima. Kaže: “Čekam da vidim što će Plenković napraviti. Tresem se u tišini. Vojna tajna.”

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu za medije: “Razgovaramo sa svima, sve opcije su nam otvorene, to će tako biti dok se nešto ne potpiše.”

“Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja, tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene ocpije smanjuju ili povećavaju”, dodao je Penava.

“Neki ishodi su sada više ili manje vjerojatni, ali sutra nakon sastanka ćemo možda moći otići korak naprijed u izjavama, ali ne očekujem da će sutra biti kraj jer puno je stvari na stolu”, naveo je.

image

Plenković i Penava

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Osvrnuo se i na uvjet DP-a oko SDSS-a. “Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju.”

Mislav Kolakušić, koji je mandat u Saboru osvojio s liste DP-a, oglasio se na Facebooku, rekavši da će dizanje ruku Domovinskog pokreta za Plenkovića biti izdaja birača i svih hrvatskih građana.

- Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera, bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno, napisao je Kolakušić.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 televiziju rekao da pregovori i dalje traju te da još ne postoji većina, no ističe da u odnosu na prošli tjedan ima pomaka.

Istaknuo je da je u posljednje vrijeme uočio licemjerje kada je riječ o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom.

- Kad je riječ o antikorupcijskoj koaliciji, onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija, rekao je Bartulica.

Govorio je i o eventualnoj dodjeli ministarstava, no kaže da još uvijek nisu dogovoreni konkretni resori koje bi DP preuzeo.

Danas će se iz Veljuna u 12 sati obratiti predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Furio Radin, saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, komentirao je pregovore oko formiranja većine.

"Izjava će biti zajednička, jer klub, štogod se piše, je i biti će kompaktan. O ostalome, kada dođe vrijeme", kratko je rekao Furio Radin za Index.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ministar gospodarstva Damir Habijan (HDZ) kratko se osvrnuo na pregovore oko većine.

"Sve će biti dobro i svi će biti zadovoljni", rekao je kratko Habijan, prenosi N1.


RANIJE:
Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku većinu s 80 ruku bez SDSS-a, a priliku za to imat će već danas na sastanku koji će održati sa svim zastupnicima nacionalnih manjina i postojećim partnerima u Vladi, javlja Jutarnji list.

Većina bi se sastojala od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović, formalno još članice Hrvatskih suverenista s kojima se očito razilazi u svakom pogledu.

Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade. Uvjeren je i da će svih drugih pet manjinaca podržati tu Vladu, budući da je s njima imao dugogodišnju uspješnu suradnju.

Je li Milorad Pupovac razočaran spoznajom da će Andrej Plenković vjerojatno pristati na uvjet DP-a?

“Sve što vas zanima i javnost, čut ćete za koji dan”, kazao je u nedjelju kratko Milorad Pupovac. 

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jučer je poručio da nije zadovoljan kako se pregovara i većinom u kojoj neće biti sve manjine.

Novi pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta održat će se u utorak.

Posljednjih se dana može čuti kako DP inzistira na temama demografije i useljeništva, poljoprivrede, decentralizacije, zaštite i nadzora granica, te gospodarstva, konkretno, energetike. Zato je za očekivati i da će imati "kadrovskih apetita" prema ministarstvima koja "pokrivaju" navedenu tematiku. 

image

Penava i Plenković

Vlado Kos/Cropix/

Spekulira se i s mogućnosti da se osnuje novo ministarstvo za demografiju. Više o svemu saznajte OVDJE

image

Milorad Pupovac i Andrej Plenković se pozdravljaju

Darko Tomas/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:46