StoryEditorOCM
PolitikaBITKA ZA BANOVINU

Zar mu nije dosta repriza i poraza: kako bi bilo da Kerum napokon pokuša s nekim novim licem i novim bazama? Bez pršuta

Piše Ivo Bonković
28. rujna 2024. - 08:12

Glavna zvijezda splitske politike ovog tjedna bio je – Željko Kerum. Njegovo iznenadno predstavljanje svoje kandidature za gradonačelnika novinarima zasjenilo je sve što se događalo na splitskoj sceni.

Na okupu smo vidjeli opet stara lica, Željko i sestra Nevenka, pa Petroslav Sapunar, Jure Šundov, Igor Stanišić, Toni Jurišić Šokić (na prošlim lokalnim izborima kandidat HGS-a za župana splitsko-dalmatinskog) i Lidija Bekavac. Vidjeli smo i stare Kerumove štoseve, njega s nožem i pršutom, ali sve je to danas potrošeno, nema onu dozu simpatičnosti kakva je bila u nekim prošlim vremenima. S čuvenim pršutom na čelu kao kulminacijom... Ali, ok, to zapravo nije niti toliko bitno. Problem kod HGS-a i Keruma jest u njegovoj tvrdoglavosti kada je u pitanju kandidatura.

image

U povodu 15. obljetnice Kerumove Hrvatske građanske stranke okupila se birana ekipa - Nevenka Bečić, Petar Sapunar, Željko Kerum, Igor Stanišić, Toni Jurišić Sokić, Lidija Bekavac...

Vojko Bašić/Cropix

On i dalje misli kako će na svoje ime, poznato među biračima, izvući maksimum i približiti se drugom krugu, ali i osigurati stranci nekoliko mandata u Gradskom vijeću. Iskreno, Kerum je trebao od toga odustati već prije četiri godine i nekog od mlađih gurnuti u prvi plan. Kerum je i sam svjestan, pretpostavljam, da je već dosadila ova stalno ista igra s njim kao kandidatom, pa se na neki način ispričavao pred novinarima rečenicom "mi imamo nekoliko kandidata koji su vrhunski za tu funkciju, odlične ljude kao što su Lidija Bekavac ili Igor Stanišić. Ali ako istaknemo, recimo, Igora pa onda izgubi, na jedan način ćemo ga potrošiti. Ja ako izgubim, nema veze...".

image

Fani Kerum sa suradnicima

Vojko Bašić/Cropix
image

Željko Kerum sa suradnicima pred novinarima - može li bivši gradonačelnik ponuditi nešto novo?

Vojko Bašić/Cropix

Potpuno pogrešna logika. Kerum je "potrošen" pa opet ide na izbore, a s druge strane prava je stvar pokušati nešto novo, gurnuti novo lice, iako ni Stanišić ni Bekavac nisu novi, dapače prvi kao predsjednik Gradskog vijeća, a gospođa Bekavac kao jedna od najaktivnijih i najpripremljenijih u radu sjednica, već su javnosti dovoljno poznati. Uostalom, i sam je Kerum rekao da su vrhunski kandidati, i ne moraju odmah iz prve dohvatiti drugi krug. Za njim ima vremena. Kerum bi trebao konačno svoj ego staviti u stranu, gurnuti nove ljude, a on se svakako može pojaviti u kampanji i na taj način privući ljude koji bi za HGS glasali samo zbog njega i njegova imena.

image

Kerum u elementu

Vojko Bašić/Cropix
image

Stari suradnici i prijatelji - Jure Šundov i Željko Kerum

Vojko Bašić/Cropix

Što se ostalih stranaka tiče, očito je da će kampanja biti jedna od najprljavijih u povijesti stranačkog nadmetanja u gradu Splitu. Na posljednjoj je sjednici dogradonačelnik Antonio Kuzmanić vijećniku iz redova HDZ-a rekao da je "debil", a onda se dogradonačelnik za Fejs složio s njegovom tvrdnjom, odnosno uvredom. I što? Ništa, nitko se nije posebno niti uzrujao jer je verbalno nasilje već uobičajeno kad je u pitanju vladajuća splitska struktura. Iznenađenje je samo što se u to kolo uhvatio i Kuzmanić za kojeg se do sada mislilo da je pristojan, kulturan političar. Očito, nitko nije savršen...

image

Antonio Kuzmanić

Bozidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 08:13