StoryEditorOCM
Regijašto dolazi na red?

Ako je Vučić s Francuzima potpisao ugovor o kojem se šuška, moglo bi se u Srbiji sve naglo opet uskomešati!

Piše Robert Bajruši/JL
29. kolovoza 2024. - 06:55
France‘s President Emmanuel Macron (L) and his wife Brigitte Macron (R) greet Serbia‘s President Aleksandar Vucic (C) on arrival ahead of a reception for heads of state and governments ahead of the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games, at the Elysee presidential palace in Paris, on July 26, 2024. (Photo by Valentine CHAPUIS/AFP)Valentine Chapuis/Afp

Iako je suočen s velikom političkom krizom u vlastitoj državi (odbio je imenovati kandidatkinju za premijerku Lucie Castets iz lijeve koalicije), predsjednik Francuske Emmanuel Macron odlučio je posjetiti Srbiju jer je riječ o ugovorima vrijednim nekoliko milijardi eura za francuske kompanije.

Službeno, Macronov dolazak predstavlja "daljnje produbljenje bilateralnih odnosa", a od njega se očekuje i razumijevanje za problem Kosova, odnosno da zažmiri kad Srbija blokira pristup Kosova međunarodnim institucijama ili šalje teroriste. Štoviše, Macron će posjet iskoristiti kako bi ponovno potvrdio podršku Francuske europskom putu Srbije, tvrde u Beogradu.

"To je veoma važan posjet, ugostit ćemo ga u dva grada, Beogradu i Novom Sadu, a teme razgovora bit će potpisivanje puno sporazuma, jedan od njih je sporazum s francuskom elektrokompanijom. Teme će biti i jačanje vojske, a političke teme, prije svega, jačanje bilateralnih odnosa i ekonomija. Pričat ćemo i o jačanju naše vojske, i već danima radimo oko ugovora za Rafale", izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dogovor pao u travnju

Upravo je finalizacija ugovora za kupnju 12 borbenih zrakoplova francuske marke Rafale vrijednog tri milijarde eura najvažniji povod Macronova dolaska. To je dogovoreno u travnju, kad je Vučić bio u službenom posjetu Francuskoj, a podsjetimo da je zrakoplove Rafale nabavila i Hrvatska, piše Jutarnji list. 

image

France‘s President Emmanuel Macron (R) and Serbia‘s President Aleksandar Vucic (L) walk to hold a joint statement ahead of a working dinner at the presidential Elysee Palace in Paris on April 8, 2024. The two heads of state are expected to discuss issues including Serbia‘s European integration and relations between Belgrade and Kosovo. (Photo by Sarah Meyssonnier/POOL/AFP)

Sarah Meyssonnier/Afp

Srbija je već, kako je objavila Radio slobodna Europa (RSE), od francuske kompanije Airbus kupila helikoptere vrijedne 105 milijuna eura, dva transportna aviona C-295 od 66 milijuna eura uz još 15 milijuna eura za opremu i obuku pilota te 18 protuzračnih sustava Mistral s 50 raketa, ali RSE je naveo da cijena Mistrala nije poznata.

Inače, prema podacima Stockholmskog međunarodnog istraživačkog instituta, na zapadnom Balkanu Srbija najviše ulaže u oružje i vojsku. Od 2018. zaključno s 2022. u tu je svrhu izdvojila više od 1,4 milijarde dolara. Vučić je u više navrata najavio da će nastaviti s nabavom naoružanja i vojne opreme, za što će ove godine izdvojiti gotovo 740 milijuna eura.

Ali, kako je objavila Nova.rs, jedan od rijetkih nepokorenih srpskih medija, nakon što je vlast s Vučićem na čelu Francuzima dala upravljanje beogradskim aerodromom, gradnju metroa i nakon što je dogovorena kupovina francuskog naoružanja, na red je došao nuklearni otpad.

Naime, u travnju je Vlada Srbije potpisala Memorandum o razumijevanju s Francuskom elektroprivredom, a tada je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila da je predviđena mogućnost suradnje u razvoju rješenja za skladištenje energije, ali je negirala navode da će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad.

image

Beograd, 100824.
Prosvjed zbog najave otvaranja rudnika litija rudarske kompanije Rio Tinto u dolini Jadra.
Foto: CROPIX

/Cropix

Legitimitet Vučiću

Jutarnji piše kako ostaje činjenica da su projekti od kojih će, prije svega, Francuska imati ekonomsku korist najvažniji razlozi za Macronov posjet Srbiji. No, takvi posjeti pružaju legitimitet vlastima u Srbiji i na prilično izravan način bacaju u sjenu pitanja nedemokratičnosti i problematičnih izbora s uočenim nepravilnostima, upozorila je u analizi Televizija N1.

I nevladina organizacija Freedom House osudila je u ponedjeljak kampanju protiv civilnog društva Srbije i pozvala vladu da je prekine. "Osuđujemo represiju i demonizaciju koju vlada Srbije provodi nad nevladinim organizacijama i aktivistima tijekom trenutnih ekoloških protesta", stoji u priopćenju koje je Freedom House objavio na mreži X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 20:52