StoryEditor
Regijaoštra reakcija

Branko Bačić: ‘Vučićev poziv da svi izvjese srpske zastave je provokacija, to je neprimjereno i protuzakonito‘

Piše Hina
14. rujna 2021. - 15:34

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u utorak poziv srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića „Srbima iz svih srpskih zemalja“ da 15. rujna izvjese srpske zastave, ma gdje živjeli, neprimjerenim, neprihvatljivim i provokacijom, piše Hina.

Ocjenjujem da je to provokacija i neprimjereno, tim više što se radi o kršenju zakona, rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru, podsjetivši da je Zakonom o javnom redu i miru nedopušteno isticanje zastava drugih država.

- Očekujem da će naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poštivati njen zakon“, kazao je Bačić i naglasio kako mu je neprimjereno i neprihvatljivo da „predsjednik Republike Srbije poziva građane Republike Hrvatske, pa ako hoćete i pripadnike srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj, da 15. rujna izvjese u Hrvatskoj zastave Republike Srbije“.

Upitan hoće li policija to nadzirati odgovorio je kako smatra da hrvatska policija uredno i vrlo kvalitetno obavlja svoje zakonom povjerene poslove pa je uvjeren da će tako biti i sutra.

- Ništa specijalno, nije teško provjeriti je li netko na svom prozoru izvjesio zastavu druge države - rekao je Bačić.

Odbacio je tvrdnje iz oporbe da je hrvatska vlast trebala puno oštrije reagirati na Vučićev poziv, a to nije učinila zbog suradnje s koalicijskim partnerom, SDSS-om.

- Vlada i Hrvatska su primjereno reagirali. Iznio sam stav Kluba HDZ-a i mislim da sam prilično jasno rekao što mislim o pozivu da se u Hrvatskoj izvjese srpske zastave - uzvratio je.

Naglasio je da HDZ korektno surađuje s koalicijskim partnerima.

- Vladajuća većina je stabilna, ali to ne znači da bi prešli preko ovakvog poziva, da bi ga prešutjeli zato što smo u koaliciji sa zastupnicima nacionalnih manjina - poručio je.

Nije želio komentirati izjavu Milorada Pupovca da bi svaka institucija srpske zajednice trebala imati pravo uz hrvatsku, izvjesiti i srpsku zastavu, te da je Vučićev poziv shvatio kao ohrabrenje, a ne nametanje.

Za to ćete trebati pitati Pupovca, vrlo jasno sam rekao što mislim, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba.

Bačić je uoči jesenskog zasjedanja Sabora ustvrdio da je vladajuća većina stabilna, a Vlada ima punu potporu u rješavanju brojnih izazova, od nastavka gospodarskog oporavka, preko borbe s pandemijom, do obnove nakon potresa i pripreme proračuna za iduću godinu.

Očekuje da Vlada do kraja mjeseca usvoji izmjene Zakona o obnovi, kako bi se ubrzala obnova Zagreba i Banovine.
Poručio je da se ne opterećuje stanjem u oporbi, SDP-u i DP-u. Proteklih se mjeseci više bave sami sobom, nego onime što zanima njihove pristaše, no to je stvar oporbe i ne bih ulazio u to, rekao je Bačić.

item - id = 1127253
related id = 0 -> 1135575
related id = 1 -> 1135465
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 06:26