StoryEditorOCM
Regija‘korak naprijed‘

Europska unija zadovoljna Vučićevim potezom: ‘Pa ovime su de facto priznali Kosovo‘

Piše Augustin Palokaj/JL
27. prosinca 2023. - 12:11

Europska unija je pozdravila odluku vlade Srbije o priznanju registarskih tablica Republike Kosovo i nazvala ovu odluku „pozitivnim korakom u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa“, piše Jutarnji list. 

Prema odluci Vlade Srbije od 1. siječnja sljedeće godine vozila s registarskim tablicama RKS (Republika Kosovo) će se moći kretati po teritoriju Srbije. Za EU je ovo konačno rješenje jednog teškog problema koji je protekle dvije godine izazivao tenzije i nemire na sjeveru Kosova. Većina Srba na sjeveru Kosova je do sada imala registarske tablice koje je izdavala Srbija, uključujući i one s oznakama gradova koji su na teritoriju Kosova. S druge strane, vozila s Kosova s kosovskim registarskim tablicama su morala prikrivati naljepnicama oznaku RKS da bi ušla u Srbiju.

Sporazum o slobodi kretanja, koji obuhvaća i neometan promet vozila iz Kosova i Srbije u teritorij jedne i druge države, je potpisan prije više od deset godina od strane prijašnje vlade Srbije. To sada koristi vlada Aleksandra Vučića kao argument na kritike oporbe da je priznala simbole države Kosovo.

Vlada Albina Kurtija je uvela reciprocitet i zabranila ulazak vozila iz Srbije koja su također morala prikrivati oznaku države na registarskim tablicama. A vozila na teritoriju Kosova s registarskim tablicama Srbije su dobila rok za zamjenu i prijetnju zaplijene. To je dovelo do nemira, barikada pa i paljenja auta nekima koji su ih zamijenili za kosovske registarske tablice. Međutim, protekla dva mjeseca više od 4000 vozila na sjeveru Kosova je sa srpskih preregistrirano na kosovske tablice. Nakon toga je vlada Srbije odlučila priznati registarske tablice Republike Kosovo.

Srbija je odlučila na graničnim prelazima objaviti napomenu da se time ne priznaje Kosovo. Međutim, diplomati u EU kažu da je i ovaj korak „jedna vrsta de facto priznanja Kosova i implementacije sporazuma„ koji između ostalog traži da Kosovo i Srbija poštuju međusobne državne simbole.

- Pozdravljamo odluku Srbije o formalnom priznanju RKS registarske tablice koje izdaje Kosovo. Ova odluka je pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i ranijih obveza iz dijaloga vezanih uz slobodu kretanja, rekao je u izjavi glasnogovornik EU za pitanja vanjske politike i sigurnosti Peter Stano.

- Ovo također predstavlja korak u pravom smjeru prema boljoj regionalnoj i europskoj integraciji Zapadnog Balkana, od čega u konačnici koristi imaju građani. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima naljepnica. EU sada očekuje od Kosova odgovor u istom smjeru, rekao je Stano.

Europska unija nastavlja ponavljati pozive Srbiji i Kosovu da „u potpunosti i bez kašnjenja i preduvjeta implementiraju sve dijelove sporazuma“. To za Kosovo uključuje i obvezu osnivanja Asocijacije općina sa srpskom većinom, a za Srbiju de facto priznanje Kosova kroz poštivanje teritorijalnog integriteta Kosova, priznanje dokumenata i državnih simbola kao i neprotivljenje članstvu Kosova u niti jednoj međunarodnoj organizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:07