StoryEditorOCM
Regijasrpski svijet

Eurozastupnici o promjenama zakona o dvojnom državljanstvu u Crnoj Gori: To bi moglo imati teške i dugoročne posljedice

Piše hina
12. rujna 2024. - 15:15

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta, uključujući dvojicu hrvatskih, zatražilo je u četvrtak visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku da im odgovori što EU namjerava poduzeti u slučaju promjene crnogorskog zakona o državljanstvu, koji bi mogao destabilizirati zemlju.

“Crna Gora, država s oko 630.000 građana, trenutno zabranjuje izdavanje dvojnog državljanstva, a bilo kakve promjene u tom kontekstu mogle bi imati teške i dugoročne posljedice na procese donošenja odluka i identitet zemlje”, kaže se u pismu koje inicirao hrvatski zastupnik Davor Stier (HDZ/EPP), a supotpisali su ga njemački zastupnik Michael Galer (CDU/EPP), slovenski zastupnici Matej Tonin (Nova Slovenija-Kršćanski demokrati/EPP) i Milan Zver (SDS/EPP) te hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP).

U Crnoj Gori, zemlji kandidatkinji za članstvo u EU, u tijeku je javna rasprava o ideji da se promijeni Zakon o državljanstvu i omogući donošenje odluke o pravu na stjecanje dvojnog državljanstva.

Europarlamentarci u pišmu kažu da zaslužuje europsku pozornost, "posebno kada je riječ o europskom putu Crne Gore, ali i suverenitetu države".

U pismu upućenom visokom predstavniku Josepu Borrellu kaže se da bi usvajanje  prava na dvojno državljanstvo “omogućilo zemljama koje imaju geostrateški interes u Crnoj Gori da utječu na njezine izborne rezultate” te da “posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobivanjem dvojnog državljanstva".

image

Pismo je upućeno visokom predstavniku Josepu Borrellu

Joseph Eid/Afp

Prosrpske stranke u današnjoj vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori zauzimaju se za to da se omogući dvojno državljanstvo osobama koje su i nakon lipnja 2006. godine, kada je Crna Gora obnovila samostalnost, dobile srpsko državljanstvo, a podrijetlom su iz Crne Gore.

Prema sadašnjem zakonu, osobe koje su dobile neko drugo državljanstvo prije 3. lipnja 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, ali oni koji su nakon toga stekli neko drugo državljanstvo gube po automatizmu crnogorsko. 

Zakon predviđa da je u potonjem slučaju moguće zadržati ili dobiti crnogorsko državljanstvo samo ako postoji bilateralni sporazum s državom čije državljanstvo ta osoba ima. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.. 

image

Tomislav Sokol supotpisnik je pisma
 

Damir Krajač/Cropix

 Crnogorski profesor međunarodnog prava i bivši sudac Europskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić izjavio je da bi takve promjene zakona o državljanstvu imale “enormne posljedice”.

“Izmjenama zakona o državljanstvu, odnosno uvođenje dvojnog državljanstva sa Srbijom potpuno bi devastiralo i pravni i politički poredak u Crnoj Gori, jer bi se dalo pravo glasa, uključujući i pravo odlučivanja na referendumu, stotinama tisuća ljudi, prvenstveno iz Srbije, koji po podrijetlu mogu dobiti crnogorsko državljanstvo".

"Ovo je dio specijalnog rata i specijalne velikosrpske kampanje koji se već nekoliko godina vodi protiv Crne Gore, da se ukine Crna Gora i crnogorska nacija”, rekao je nedavno Vučinić, kako ga prenosi Glas Amerike (VOA).

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 15:15