StoryEditorOCM
Regija‘NEMA ZAPREKE‘

Hodočasnici uglas: U Međugorje smo dolazili, dolazimo i dolazit ćemo, ne treba nama nikakva potvrda!

Piše Damir Šarac
20. rujna 2024. - 21:34
SD na licu mjesta
‘Već 43 godine u Međugorje dolaze milijuni iz cijelog svijeta. Da nema ničeg ne bi dolazili. Privlači ih kao magnet...‘Paun Paunović/Cropix

Dolazili smo, dolazimo i dolazit ćemo – pojedinačno i grupno kažu nam hodočasnici koje smo zatekli u Međugorju, dan nakon što je Sveta Stolica objavila "Nihil Obstat", pojam koji označava kako "nema zapreke" da se promiče duhovna poruka i cijeni pastoralna aktivnost ovog fenomena povezanog uz Gospina ukazanja 1981. godine, te organiziraju hodočašća. Danas u Međugorju svi znaju za ovaj latinski izraz. Još jedan korak naprijed.

Dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Frane, ne govori o nadnaravnosti ukazanja, a mjesto ostaje u statusu župe, ne svetišta, premda ga cijeli svijet tako naziva... Svetištem Kraljice mira. Ali ne smeta.

U srijedu, kad je velika vijest obišla katolički svijet, Međugorje je bilo prepuno vjernika koji su iz prve ruke željeli čuti što će im Rim preporučiti. U četvrtak uobičajeni prizori: župna crkva svetoga Jakova puna, zatekli smo talijanske i francuske hodočasnike, u dvorani Ivana Pavla II. puno, na Podbrdu, mjestu na kojem je Mariju vidjelo i čulo šestero djece, također puno. Računa se kako kroz malo hercegovačko mjesto prođe godišnje oko milijun hodočasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 21:34