StoryEditorOCM
Regijaništa bez susjeda

Hrvatski kanaderi će i ovo ljeto gasiti požare u BiH: ‘Gdje su nestali milijuni predviđeni za nabavu letjelica?‘

Piše vijesti sd
21. lipnja 2024. - 08:38

BiH ulazi u još jednu požarnu sezonu - bez vlastitih letjelica koje bi mogle gasiti požare! 

No, vijest o tome da će helikopter s posadom MUP-a Republike Srbije ovog ljeta biti stacioniran u Trebinju te da će biti korišten za gašenje požara, izazvala je brojne reakcije u BiH, piše Dnevni avaz.

Neslužbeno, Ministarstvo obrane BiH dalo je suglasnost za nazočnost helikoptera MUP-a Srbije u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno požara. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je pak na jučerašnjoj press-konferenciji u vezi s helikopterskom jedinicom srbijanskog MUP-a kazao da to ne treba gledati u negativnom kontekstu.

- Čemu služi taj helikopter u Trebinju? Gašenju požara u Hercegovini, bez obzira na to radi li se o zapadnoj ili istočnoj, isključivo u humanitarne svrhe. Stacioniranjem helikoptera u Trebinju nije bila namjera da se ugrozi bilo tko, već da se pomogne u slučaju požara - rekao je Nešić.

Iako do sada nisu bili stacionirani u BiH, helikopteri MUP-a Srbije su i ranije nadlijetali prostor Trebinja, kada su sudjelovali u gašenju požara, baš kao što su širom Hercegovine proteklih godina djelovali i kanaderi iz Hrvatske i zračni traktori iz Crne Gore.

Stoga se, uz brojne nepoznanice kako je stacionirana srbijanska letjelica u BiH, javio i osjećaj srama zbog porazne činjenice da, i pored stotina milijuna KM na računima Civilne zaštite, BiH jedina u regiji nema vlastite zračne snage za gašenje požara.

image
Paun Paunovic/Cropix

Kupovina zračnih traktora, koju je pompozno najavljivala Vlada FBiH s Fadilom Novalićem na čelu, otezala se mjesecima formiranjem silnih radnih grupa i izradom elaborata, a na koncu se izjalovila, dok je 30 milijuna KM predviđenih za tu namjenu iz budžeta izbrisala nova vladajuća većina, podsjeća Dnevni avaz.

Stručnjaci upozoravaju na to da opasnost od požara usljed temperaturnih anomalija sve više raste. Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, vrijednosti temperatura kakvih smo sada svjedoci bit će jako česte, odnosno, kako kaže, bit će česta pojava toplotnih valova koji će biti intenzivniji.

- Ako pogledamo prognozu padalina za tri ljetna mjeseca, jasno vidimo na svim prognoznim modelima da nas očekuje ljeto s manjim količinama padalina nego što je to uobičajeno - upozorava Krajinović.

Čak 60 posto požara u cijeloj Federaciji BiH otpada na Hercegovačko-neretvanski kanton. Svjesni te činjenice, u Upravi Civilne zaštite HNK su, uz jednoglasnu podršku Kantonalne vlade, aktualizirali proces nabave letjelice za gašenje požara, konkretno, zračnih traktora.

- Moramo krenuti u taj proces. Dana su zaduženja Povjerenstvu i kada prikupimo sve neophodne informacije i podatke, ići ćemo odlučno prema višim razinama vlasti, prije svega, Vladi Federacije BiH, da se krene u nabavku letjelica - kaže za Dnevni avaz Eugen Ćubela, direktor Uprave Civilne zaštite HNK.

image
Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:39