StoryEditorOCM
Regijanova integracija

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, jedna zemlja bila protiv: ‘Srbija se uzalud trudila!‘

Piše vijesti sd
27. svibnja 2024. - 12:20

Kosovo je dobilo status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na sastanku Skupštine u Sofiji u Bugarskoj. Većina zemalja članica podržala je ovu odluku, 14 je bilo uzdržano, a protiv je glasala samo Mađarska, objavili su prištinski mediji.

Odluku je danas donijela Parlamentarna skupština NATO-a, objavio je zastupnik Pokreta Samoopredeljenje Driton Hiseni.

"Napredak statusa dolazi poslije nekoliko godina odlične suradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO. Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao delegacija promatrača“, napisao je Hiseni na društvenim mrežama, koji je i predsjedavajući kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, prenosi N1.

Dodao je kako brojna pisma i kontinuirani napori delegacije Srbije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspjeli spriječiti Kosovo u unapređenju svog statusa.

Parlamentarna skupština NATO-a je institucionalno odvojena od NATO-a, ali služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO-a. Pored njih, u aktivnostima Parlamentarne skupštine sudjeluju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija promatrača.

Pridruženi članovi mogu donositi odluke i amandmane na odluke. Također, oni mogu služiti kao specijalni izvestitelji udruženi u odbore, kako bi predstavili svoje perspektive u izvještajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo glasa kad je riječ o skupštinskim izvješžima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom proračunu.

Trenutno ima devet pridruženih članova – među njima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:56