StoryEditorOCM
Regijazaziva promjene

Majka žrtve dječaka ubojice iz Srbije: ‘Maloljetnici su nakon masakra nešto shvatili i nasilje je eskaliralo‘

Piše VIJESTI SD
13. listopada 2024. - 16:22

Majka Andrije Čikića, jednog od žrtava dječaka ubojice iz Srbije, podijelila je potresnu ispovijest s TV Prvom, prenosi Blic.

- Čovjek traži razlog zašto diše, zbog čega živi. Ja nemam više djece i pokušavam pronaći neki razlog. Ja svog sina ne mogu vratiti, ali napravit ću sve da ne nastrada još neko dijete. Pokušavam razumjeti što se dogodilo, kako se to moglo dogoditi i tko je odgovoran za to. Mi se nakon masakra u "Ribnikaru" ponašamo kao da nitko nije odgovoran za to. Kako je moguće da nitko nije odgovoran za 10 ugašenih života?! Moramo pod hitno nešto promijeniti u našem sustavu kako se ovo ne bi ponovilo - rekla je Suzana Stanković Čikić.

Istaknula je da joj je velika motivacija i natjecanje koje nosi naziv njenog sina Andrije Čikića, a zalaže se za promjene koje bi spriječile ponavljanje ovakvih tragedija. Specifično, želi promjenu zakona koji se upravo odnosi na kaznenu odgovornost maloljetnika i njihovih roditelja.

image

Suzana Stanković Čikić i Miloš Čikić

/Cropix

- Mi smo svjesni da je nasilje postalo suviše prisutno u našem društvu. Čini mi se da je nakon tragedije nasilje eskaliralo, kada su maloljetnici shvatili da nisu odgovorni. Zbog toga je važno spustiti dobnu granicu kaznene odgovornosti, 12 godina je adekvatna dobna granica. Maloljetnik treba biti dovoljno zreo i svjesan postupaka i posljedica koje nanosi žrtvi. Mi roditelji smo odgovorni za svoju djecu dokle god ona nisu sposobna voditi računa o sebi. Svi se trebamo trgnuti i probuditi, jer će se drugačije i roditelji ponašati ako znaju da će snositi odgovornost za ono što njihova djeca rade - dodala je Stanković Čikić.

- Ja mislim da su roditelji dobrim djelom odgovorni za ono što se dogodilo. Kako je moguće da nitko nije primijetio da dijete ima probleme? Sada nakon tragedije čujem od nekih njegovih vršnjaka da je bio čudan. Djeca kažu da nije imao facijalne ekspresije, to je bilo uočljivo. Kako je moguće da odrasle osobe to nisu vidjele? - pita se majka nastradalog dječaka.

Ističe da se mnogo govori o dječjim pravima, ali se ne govori o odgovornostima.

- Prava povlače odgovornost. Vjerujem da ćemo s vremenom tek shvatiti kako je ta obitelj funkcionirala i kako je to roditeljsko ponašanje utjecalo na djecu - zaključuje Stanković Čikić, prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 16:22