stdClass Object ( [id] => 1185003 [title] => Mons. Tomo Vukšić, novi vrhbosanski nadbiskup, govori za ‘Slobodnu‘: Budimo skromni i ponizni, baš toga je kod nas najmanje [alias] => mons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mons. Tomo Vukšić rođen je 9. siječnja 1954. u Studencima, u općini Ljubuški. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1980.

Na Orijentalnom institutu u Rimu postigao je licencijat iz teologije te potom iz kanonskog prava na Sveučilištu Urbaniana. Doktorirao je na Orijentalnom institutu 1991. disertacijom o odnosima između katolika i pravoslavnih u Bosni i Hercegovini. Predavao je na više teoloških učilišta, te vršio razne službe na crkvenim sudovima. Od 2009. bio je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prvim vojnim ordinarijem u BiH imenovao ga je papa Benedikt XVI. Zaređen je za biskupa 2. travnja 2011. u Mostaru. Nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim imenovao ga je papa Frane, a službu vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita preuzeo je 29. siječnja 2022.

Kad smo se dogovarali za ovaj intervju, javili ste se na poziv riječima: don Tomo je. Već ste 11 godina biskup, a još uvijek se predstavljate kao običan svećenik i sad kad ste naslijedili nadbiskupa Vinka Puljića na čelu Vrhbosanske nadbiskupije. Moglo bi se reći s papom u miru Benediktom XVI. da ste "ponizni radnik u Gospodnjem vinogradu". Nedostaje li danas poniznosti svima nama, pa i svećenicima i biskupima?

– Nezahvalno je odgovarati na ovakvo pitanje. Duhovan čovjek radije razmišlja o sebi i potrebi rasta u vlastitoj poniznosti negoli o drugima. Ali, ipak, općenito govoreći, zajedno sa svetim piscem Psalama, može se ustvrditi da je i današnja zemlja puna dobrote Gospodnje, dobrih i poniznih ljudi, svetih osoba. No, istina je, poniznosti nikada dovoljno. I uvijek je treba još. Dapače, duhovni pisci smatraju da je poniznost najrjeđa od svih kreposti, ali i najljepša.

Kad će novi kardinal?

Kardinala Puljića je papa Ivan Pavao II. u jeku srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu proglasio kardinalom kako bi i na taj način pokazao da Sveta Stolica brine o svojim vjernicima i svima koji su trpjeli u ratu. Je li to prvi i zadnji put da je Vrhbosanska nadbiskupija dobila kardinala ili se može očekivati nastavak niza da u Sarajevu stoluje kardinal?

– Ovo je još nezgodnije pitanje. Odgovarati na njega bila bi posvemašnja suprotnost od poniznosti. Stoga, kad susretnete Franu, onoga što nosi bijelu haljinu i živi u Rimu, njega to pitajte.

Pročitao sam negdje kako dio vašega klera nije baš zadovoljan što nakon nadbiskupa Puljića, koji je došao iz Banje Luke, na stolicu vrhbosanskog nadbiskupa sjedate vi iz hercegovačkih biskupija, umjesto domaćih svećenika. Jeste li se susretali s takvim problemima i kako ih komentirate?

– Doslovce nikada nisam naišao ni na kakav oblik problema te vrste i nema potrebe da to komentiram. Imam vrlo dobre odnose s klerom. Zahvaljujući prije svega samim svećenicima. I učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!

Niste samo vi iz mostarske biskupije na službi u nekoj drugoj biskupiji. Tako je Želimir Puljić nadbiskup u Zadru, Dražen Kutleša je nadbiskup koadjutor u Splitu, Ivan Štironja je biskup u Kotoru. Iz Hercegovine je i nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u baltičkim zemljama. Mogli bismo reći kako su hercegovačke biskupije plodne biskupskim zvanjima?

– Takve pojave nisu rijetke. Iz Splitske nadbiskupije je pet aktivnih biskupa. Iz Đakovačko-osječke također pet. Iz Zagrebačke možda također. No nikoga od njih Papa nije imenovao biskupom zato što je iz Slavonije, ili Dalmacije, ili Zagorja, ili Hercegovine. I uopće nije važno odakle je tko. Jer ako se to naglašava, onda se lako završi u kampanilizmu, koji nije spojiv s katoličkom širinom. Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji.

Razborito o pandemiji

Koliko je pandemija koronavirusa ostavila traga u životu Crkve? Mnoge su se mjere donijele i glede ponašanja vjernika na liturgijskim slavljima. Je li sazrelo vrijeme da se vrati pričest i na jezik, rukovanje prilikom izricanja mira, blagoslovljena voda na ulazu u crkve...?

– Nakon poniznosti, kažu da je mudra razboritost druga najrjeđa krepost. I kažu da čak i svaka krepost, ako njome ne ravna razboritost, vrlo lako se pretvori u manu. Hoću reći da glede pandemije svi trebamo biti razboriti. I treba slušati stručnjake za to pitanje. I nemojmo se ljutiti ako se ponekad ni oni nisu snalazili jer je i za njih ta problematika u mnogočemu bila i znanstvena i liječnička novost.

A što se pak tiče načina pričešćivanja vjernika, moram kazati da je pričešćivanje na ruku jedna od najstarijih tradicija. U nekim obredima je sačuvana kroz cijelu povijest Crkve. U nekim obredima je u jednom trenutku iščeznula, kao na primjer u rimskom, pa se poslije vratila.

Uz to i drugi oblici su jednako poznati u tradiciji stare Crkve: na jezik, pod jednom prilikom, kao i pod obje prilike. Njihova primjena se, međutim, prilagođavala, ovisno o kulturama, teološkim, asketskim i duhovnim razmišljanjima. Na primjer, poruka je liturgijske simbolike da pričest na ruku nije ustvari sȁmo na ruku, nego je takav način pričešćivanja zapravo simbolično polaganje Tijela Kristova na križ. Jer kod pričešćivanja dlanovi lijeve i desne ruke trebaju biti u položaju jedan ispod drugoga tako da čine križ. S križa je spas! To jest, na simboličan način, s pričesnoga križa se vjernicima daje za duhovnu hranu Tijelo Kristovo u Euharistiji, koja je Isusova nekrvna žrtva na križu. O tomu naša crkvena javnost, nažalost, nije dovoljno informirana. U liturgiji svaka gesta ima svoje značenje i poruku.

Što se pak tiče samih vjernika, mora se poštovati njihov religiozni osjećaj. Općenito govoreći, u normalnim prilikama ako žele pričest na jezik, onda ih tako treba pričestiti. Ili ako žele na ruku, također to treba poštovati. Ali, samo po sebi, jezik nije ništa prikladniji od ruke, niti ruka od jezika. I jedno i drugo je samo organ ljudskoga tijela, jednakoga dostojanstva.

U liturgijskoj praksi nikada nisam ni pomislio da bih odbio dati pričest na jezik. No u vrijeme zaraznih bolesti, koje se šire na način kao na primjer COVID, takvi vjernici trebaju biti razboriti i odgovorni te, dok traju takve prilike, poštovati savjete stručnjaka ili barem ostati posljednji u redu za pričest. Jer prenošenjem bilo koje zarazne bolesti barem neizravno se krši Božja zapovijed: Ne ubij! To se mora izbjegavati. No sve su prilike da se primičemo vremenu u kojemu će se vratiti staro normalno.

---

image

Mons. Tomo Vukšić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova

 

Antonio Balic/Cropix
---

Složeno stanje u Ukrajini

Živimo u vremenu ratnih stradanja i ruske invazije na Ukrajinu. Papa Frane stalno poziva na mir, a zajedno sa svim biskupima u svijetu na Blagovijest posvetio je Rusiju i Ukrajinu Presvetom Srcu Marijinu. S druge strane, ruski patrijarh Kiril "blagosliva" Putina i rusku agresorsku vojsku. Bavite se odnosom katolika i pravoslavaca u BiH. Kako biste u ekumenskom kontekstu opisali ovo što se događa u Ukrajini?

– Osim što u Ukrajini postoji nekoliko velikih rusko-ukrajinskih pravoslavnih jurisdikcija, i osim pitanja njihovih međusobnih odnosa, koji su napeti, tamo žive, u manjem ili većem broju, također vjernici i drugih nekatoličkih crkava, na primjer Armenci i Gruzijci. Uz to, ni katolička crkvena organizacija na tom području nije jednostavna jer u Ukrajini postoje tri velike katoličke zajednice sa svojim biskupijama: rimokatolici, Ukrajinci bizantskog obreda i Rusini bizantskog obreda, a možda i još koja katolička župa pripadnika drugih naroda i nekog od istočnih obreda. Oni su svi kao crkvene zajednice različitog podrijetla, pripadaju uglavnom različitim narodima i govore, iako ne uvijek, različitim jezicima.

U tim krajevima vrlo je naglašeno pitanje emancipacije pojedinih grupa: nacionalne, jezične, državne, crkvene, vjerske. Ponekad naspram drugih crkvenih zajednica u samoj Ukrajini, a često nekoga od njih iz Ukrajine naspram velike Ruske pravoslavne crkve.

Stanje je, dakle, samo po sebi vrlo složeno i nije lako njime ravnati ni u mirnim razdobljima, kada nema problema kao što su ratni.

Za ekumenizam je uvijek i svuda potrebno mnogo dobre volje, otvorenosti, teološke upućenosti i uzajamno iskreno poštovanje tuđeg osobnog i kolektivnog identiteta. No ako zamislimo neku idealnu situaciju u kojoj bi to sve postojalo, vanjske okolnosti, kao što je, na primjer, ratno stradanje ljudi i razaranje, te s tim povezani strah i gospodarski nazadak, i tolika druga zla, redovito vrlo ometaju ili čak blokiraju ne samo ekumenska događanja, nego kod mnogih ugroze i početnu dobru volju.

Međutim, kršćanski je nauk, koji vrijedi posebice u situacijama kada treba tražiti rješenja za teška pitanja i velike probleme među narodima i državama, da dijalog i miran dogovor nema alternativu koja bi bila moralno prihvatljiva.

Izjava iz 1991.

Nedavno je u pohodu Crkvi u Bosni i Hercegovini bio vatikanski "ministar vanjskih poslova", nadbiskup Paul Richard Gallagher. Bio je u sjedištima svih triju biskupija, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, i služio mise s narodom. Članovima Predsjedništva BiH prenio je poruku kako papa Frane pozorno prati stanje u toj zemlji, koju potresa duboka politička kriza. Kako vi vidite izlaz iz situacije u kojoj se BiH nalazi, osobito naš hrvatski narod koji se sve više minorizira?

– Neke misli, kazane u prethodnom odgovoru, mogu se barem dijelom primijeniti i na sadašnje stanje u BiH. Treba mnogo dobre volje i, posebice u ovako složenom društvu, stvarna spremnost svih strana da se uzajamno iskreno poštuje tuđi osobni i kolektivni identitet. I ponovit ću rečenicu jer je osobito važna: Kršćanski je nauk, posebice u situacijama kada treba tražiti rješenja za teška pitanja i velike probleme među narodima i državama, da dijalog i miran dogovor nema alternativu koja bi bila moralno prihvatljiva.

Nadbiskup Gallagher bio je i u posjetu Međugorju, mjestu koje je diljem svijeta poznato po Gospinim ukazanjima, o kojima Crkva još nije donijela službeni stav, ali slanjem apostolskih vizitatora u međugorsku župu papa Frane pokazuje izrazitu pastoralnu skrb za ono što se tamo događa. Prije dvije godine i vi ste na Festivalu mladih služili misu i propovijedali. Kakvo je vaše mišljenje o međugorskom fenomenu?

– Biskupska konferencija Jugoslavije je sa svoga zasjedanja u Zadru, koje je bilo od 9. do 11. travnja 1991., objavila Izjavu. Jasna je i glasi: "Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve."

---

image

U BiH se treba iskreno poštovati tuđi osobni i kolektivni identitet - kaže nadbiskup Vukšić

Antonio Balic/Cropix
---

Svetkovina je Uskrsa. Kristovo uskrsnuće je jedan od temelja kršćanske vjere. "Ako Isus nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša", uči nas apostol Pavao. Kršćani svoju vjeru u uskrsnuće Isusovo temelje na izvještajima svjedoka, prvenstveno apostola, koji svjedoče o praznom grobu i o Isusovim ukazanjima. Je li danas u ovo doba "diktature relativizma", kad se uskrsnuće prikazuje kao besmislica, i vjernicima teže prihvaćati ovu istinu vjere?

– Uz odavanje slave Bogu, uskrsnuće i vječni život je osnovna svrha kršćanske vjere. A vjerovati, odnosno vjera kao ljudski čin, to je uvijek bio zahtjevan pothvat. Čak avantura. Jer ljudsko "vjerujem" je vrlo nježna biljka. I nezaštićen je to čovjekov ukras i vrlina. Ona se ne temelji na znanju niti stječe i opravdava znanstvenim dokazima. Zato i nije sigurna kao znanje.

Ona pripada u područje čovjekovih osnovnih opredjeljenja i uvijek je velik dar Božji. Netko je vjernik jer vjeruje Bogu koji je govorio, poslao poruku ljudima. Vjeruje da je istina ono što je poručio Bog koji je Istina sama. Vjeruje ne zato što zna ili zato što je vidio, nego zato što vjeruje Bogu. Jer ono što znam ili ono što sam vidio uopće i nije predmet vjerovanja, jer to je predmet znanja i iskustva.

Sažetak i vrhunac svega Božjega govora, svih Božjih riječi i svih Božjih poruka je Isus Krist, jedina Riječ Božja. On je sva poruka i po njemu je svaka Božja poruka ljudima. Zato apostol Pavao kaže: "Vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom" (Rim 10,17).

Također, kršćanska vjera je u vrlo bliskom odnosu s nadom. Kao jednojajčane sestre blizanke. Odnosno, moglo bi se reći da je nada drugo ime kršćanske vjere i temelji se na Bogu koji je obećao i koji je vjeran u svom obećanju. Odnosno, kako piše sveti Pavao: "Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje" (Heb 10,23).

I na kraju, u skladu s upravo rečenim, umjesto poruke radije bih izrekao želju. Kad god se završi vrijeme naše nade, odnosno kad se dogodi njezino ispunjenje, a doći će i to, u raj poveli nas anđeli! U toj vjeri želim sretan Uskrs svim čitateljima "Slobodne Dalmacije".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prigodni razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji prigodni razgovor 2 0 12852 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-31 10:39:15 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-17 09:56:58 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2022-04-17 09:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 383 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21625312.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21625314.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21625318.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nadbiskup Tomo Vuk\u0161i\u0107: U\u010dinit \u0107u sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedo\u010denju i navije\u0161tanju. I poniznosti!
\n\u00a0<\/p>","

Mons. Tomo Vuk\u0161i\u0107 u sarajevskoj katedrali Srca Isusova<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

U BiH se treba iskreno po\u0161tovati tu\u0111i osobni i kolektivni identitet - ka\u017ee nadbiskup Vuk\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21625312_1920.jpg":"1920x1080","k_21625312_1280.jpg":"1280x1280","k_21625312_1024.jpg":"1024x1024","k_21625312_640.jpg":"640x640","k_21625312_480.jpg":"480x480","k_21625312_340.jpg":"340x340","k_21625312_220.jpg":"220x220","o_21625312_1280.jpg":"1280x853","o_21625312_1024.jpg":"1024x682","o_21625312_640.jpg":"640x426","o_21625312_480.jpg":"480x320","o_21625312_340.jpg":"340x226","o_21625312_220.jpg":"220x146","h_21625312_1280.jpg":"1280x854","h_21625312_1024.jpg":"1024x683","h_21625312_640.jpg":"640x427","h_21625312_480.jpg":"480x320","h_21625312_340.jpg":"340x227","h_21625312_220.jpg":"220x147","pp_21625312_1280.jpg":"1006x1280","pp_21625312_1024.jpg":"805x1024","pp_21625312_640.jpg":"503x640","pp_21625312_480.jpg":"377x480","pp_21625312_340.jpg":"267x340","pp_21625312_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21625314_1920.jpg":"1920x1080","k_21625314_1280.jpg":"1280x1280","k_21625314_1024.jpg":"1024x1024","k_21625314_640.jpg":"640x640","k_21625314_480.jpg":"480x480","k_21625314_340.jpg":"340x340","k_21625314_220.jpg":"220x220","o_21625314_1280.jpg":"1280x853","o_21625314_1024.jpg":"1024x682","o_21625314_640.jpg":"640x426","o_21625314_480.jpg":"480x320","o_21625314_340.jpg":"340x226","o_21625314_220.jpg":"220x146","h_21625314_1280.jpg":"1280x854","h_21625314_1024.jpg":"1024x683","h_21625314_640.jpg":"640x427","h_21625314_480.jpg":"480x320","h_21625314_340.jpg":"340x227","h_21625314_220.jpg":"220x147","pp_21625314_1280.jpg":"1006x1280","pp_21625314_1024.jpg":"805x1024","pp_21625314_640.jpg":"503x640","pp_21625314_480.jpg":"377x480","pp_21625314_340.jpg":"267x340","pp_21625314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21625318_1920.jpg":"1920x1080","k_21625318_1280.jpg":"1280x1280","k_21625318_1024.jpg":"1024x1024","k_21625318_640.jpg":"640x640","k_21625318_480.jpg":"480x480","k_21625318_340.jpg":"340x340","k_21625318_220.jpg":"220x220","o_21625318_1280.jpg":"1280x1920","o_21625318_1024.jpg":"1024x1536","o_21625318_640.jpg":"640x960","o_21625318_480.jpg":"480x720","o_21625318_340.jpg":"340x510","o_21625318_220.jpg":"220x330","h_21625318_1280.jpg":"1280x854","h_21625318_1024.jpg":"1024x683","h_21625318_640.jpg":"640x427","h_21625318_480.jpg":"480x320","h_21625318_340.jpg":"340x227","h_21625318_220.jpg":"220x147","pp_21625318_1280.jpg":"1006x1280","pp_21625318_1024.jpg":"805x1024","pp_21625318_640.jpg":"503x640","pp_21625318_480.jpg":"377x480","pp_21625318_340.jpg":"267x340","pp_21625318_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6259858 Threads: 89 Questions: 1139217320 Slow queries: 0 Opens: 214492 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.987 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10244075 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/mons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje-1185003 [printLink] => /vijesti/regija/mons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje-1185003?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624675 [name] => tomo vukšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 12:04:16 [main_article_id] => 0 [alias] => tomo-vuksic [link] => /tag/tomo-vuksic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 308671 [name] => Uskrs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uskrs [link] => /tag/uskrs ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prigodni razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mons. Tomo Vukšić, novi vrhbosanski nadbiskup, govori za ‘Slobodnu‘: Budimo skromni i ponizni, baš toga je kod nas najmanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21625312.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balic/Cropix [mainImageDesc] =>

Nadbiskup Tomo Vukšić: Učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21625312.jpg [title] =>

Nadbiskup Tomo Vukšić: Učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!
 

Antonio Balic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21625314.jpg [title] =>

Mons. Tomo Vukšić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova

 

Antonio Balic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21625318.jpg [title] =>

U BiH se treba iskreno poštovati tuđi osobni i kolektivni identitet - kaže nadbiskup Vukšić

Antonio Balic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mons. Tomo Vukšić rođen je 9. siječnja 1954. u Studencima, u općini Ljubuški. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1980.

Na Orijentalnom institutu u Rimu postigao je licencijat iz teologije te potom iz kanonskog prava na Sveučilištu Urbaniana. Doktorirao je na Orijentalnom institutu 1991. disertacijom o odnosima između katolika i pravoslavnih u Bosni i Hercegovini. Predavao je na više teoloških učilišta, te vršio razne službe na crkvenim sudovima. Od 2009. bio je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prvim vojnim ordinarijem u BiH imenovao ga je papa Benedikt XVI. Zaređen je za biskupa 2. travnja 2011. u Mostaru. Nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim imenovao ga je papa Frane, a službu vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita preuzeo je 29. siječnja 2022.

Kad smo se dogovarali za ovaj intervju, javili ste se na poziv riječima: don Tomo je. Već ste 11 godina biskup, a još uvijek se predstavljate kao običan svećenik i sad kad ste naslijedili nadbiskupa Vinka Puljića na čelu Vrhbosanske nadbiskupije. Moglo bi se reći s papom u miru Benediktom XVI. da ste "ponizni radnik u Gospodnjem vinogradu". Nedostaje li danas poniznosti svima nama, pa i svećenicima i biskupima?

– Nezahvalno je odgovarati na ovakvo pitanje. Duhovan čovjek radije razmišlja o sebi i potrebi rasta u vlastitoj poniznosti negoli o drugima. Ali, ipak, općenito govoreći, zajedno sa svetim piscem Psalama, može se ustvrditi da je i današnja zemlja puna dobrote Gospodnje, dobrih i poniznih ljudi, svetih osoba. No, istina je, poniznosti nikada dovoljno. I uvijek je treba još. Dapače, duhovni pisci smatraju da je poniznost najrjeđa od svih kreposti, ali i najljepša.

Kad će novi kardinal?

Kardinala Puljića je papa Ivan Pavao II. u jeku srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu proglasio kardinalom kako bi i na taj način pokazao da Sveta Stolica brine o svojim vjernicima i svima koji su trpjeli u ratu. Je li to prvi i zadnji put da je Vrhbosanska nadbiskupija dobila kardinala ili se može očekivati nastavak niza da u Sarajevu stoluje kardinal?

– Ovo je još nezgodnije pitanje. Odgovarati na njega bila bi posvemašnja suprotnost od poniznosti. Stoga, kad susretnete Franu, onoga što nosi bijelu haljinu i živi u Rimu, njega to pitajte.

Pročitao sam negdje kako dio vašega klera nije baš zadovoljan što nakon nadbiskupa Puljića, koji je došao iz Banje Luke, na stolicu vrhbosanskog nadbiskupa sjedate vi iz hercegovačkih biskupija, umjesto domaćih svećenika. Jeste li se susretali s takvim problemima i kako ih komentirate?

– Doslovce nikada nisam naišao ni na kakav oblik problema te vrste i nema potrebe da to komentiram. Imam vrlo dobre odnose s klerom. Zahvaljujući prije svega samim svećenicima. I učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!

Niste samo vi iz mostarske biskupije na službi u nekoj drugoj biskupiji. Tako je Želimir Puljić nadbiskup u Zadru, Dražen Kutleša je nadbiskup koadjutor u Splitu, Ivan Štironja je biskup u Kotoru. Iz Hercegovine je i nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u baltičkim zemljama. Mogli bismo reći kako su hercegovačke biskupije plodne biskupskim zvanjima?

– Takve pojave nisu rijetke. Iz Splitske nadbiskupije je pet aktivnih biskupa. Iz Đakovačko-osječke također pet. Iz Zagrebačke možda također. No nikoga od njih Papa nije imenovao biskupom zato što je iz Slavonije, ili Dalmacije, ili Zagorja, ili Hercegovine. I uopće nije važno odakle je tko. Jer ako se to naglašava, onda se lako završi u kampanilizmu, koji nije spojiv s katoličkom širinom. Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji.

Razborito o pandemiji

Koliko je pandemija koronavirusa ostavila traga u životu Crkve? Mnoge su se mjere donijele i glede ponašanja vjernika na liturgijskim slavljima. Je li sazrelo vrijeme da se vrati pričest i na jezik, rukovanje prilikom izricanja mira, blagoslovljena voda na ulazu u crkve...?

– Nakon poniznosti, kažu da je mudra razboritost druga najrjeđa krepost. I kažu da čak i svaka krepost, ako njome ne ravna razboritost, vrlo lako se pretvori u manu. Hoću reći da glede pandemije svi trebamo biti razboriti. I treba slušati stručnjake za to pitanje. I nemojmo se ljutiti ako se ponekad ni oni nisu snalazili jer je i za njih ta problematika u mnogočemu bila i znanstvena i liječnička novost.

A što se pak tiče načina pričešćivanja vjernika, moram kazati da je pričešćivanje na ruku jedna od najstarijih tradicija. U nekim obredima je sačuvana kroz cijelu povijest Crkve. U nekim obredima je u jednom trenutku iščeznula, kao na primjer u rimskom, pa se poslije vratila.

Uz to i drugi oblici su jednako poznati u tradiciji stare Crkve: na jezik, pod jednom prilikom, kao i pod obje prilike. Njihova primjena se, međutim, prilagođavala, ovisno o kulturama, teološkim, asketskim i duhovnim razmišljanjima. Na primjer, poruka je liturgijske simbolike da pričest na ruku nije ustvari sȁmo na ruku, nego je takav način pričešćivanja zapravo simbolično polaganje Tijela Kristova na križ. Jer kod pričešćivanja dlanovi lijeve i desne ruke trebaju biti u položaju jedan ispod drugoga tako da čine križ. S križa je spas! To jest, na simboličan način, s pričesnoga križa se vjernicima daje za duhovnu hranu Tijelo Kristovo u Euharistiji, koja je Isusova nekrvna žrtva na križu. O tomu naša crkvena javnost, nažalost, nije dovoljno informirana. U liturgiji svaka gesta ima svoje značenje i poruku.

Što se pak tiče samih vjernika, mora se poštovati njihov religiozni osjećaj. Općenito govoreći, u normalnim prilikama ako žele pričest na jezik, onda ih tako treba pričestiti. Ili ako žele na ruku, također to treba poštovati. Ali, samo po sebi, jezik nije ništa prikladniji od ruke, niti ruka od jezika. I jedno i drugo je samo organ ljudskoga tijela, jednakoga dostojanstva.

U liturgijskoj praksi nikada nisam ni pomislio da bih odbio dati pričest na jezik. No u vrijeme zaraznih bolesti, koje se šire na način kao na primjer COVID, takvi vjernici trebaju biti razboriti i odgovorni te, dok traju takve prilike, poštovati savjete stručnjaka ili barem ostati posljednji u redu za pričest. Jer prenošenjem bilo koje zarazne bolesti barem neizravno se krši Božja zapovijed: Ne ubij! To se mora izbjegavati. No sve su prilike da se primičemo vremenu u kojemu će se vratiti staro normalno.

---

image

Mons. Tomo Vukšić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova

 

Antonio Balic/Cropix
---

Složeno stanje u Ukrajini

Živimo u vremenu ratnih stradanja i ruske invazije na Ukrajinu. Papa Frane stalno poziva na mir, a zajedno sa svim biskupima u svijetu na Blagovijest posvetio je Rusiju i Ukrajinu Presvetom Srcu Marijinu. S druge strane, ruski patrijarh Kiril "blagosliva" Putina i rusku agresorsku vojsku. Bavite se odnosom katolika i pravoslavaca u BiH. Kako biste u ekumenskom kontekstu opisali ovo što se događa u Ukrajini?

– Osim što u Ukrajini postoji nekoliko velikih rusko-ukrajinskih pravoslavnih jurisdikcija, i osim pitanja njihovih međusobnih odnosa, koji su napeti, tamo žive, u manjem ili većem broju, također vjernici i drugih nekatoličkih crkava, na primjer Armenci i Gruzijci. Uz to, ni katolička crkvena organizacija na tom području nije jednostavna jer u Ukrajini postoje tri velike katoličke zajednice sa svojim biskupijama: rimokatolici, Ukrajinci bizantskog obreda i Rusini bizantskog obreda, a možda i još koja katolička župa pripadnika drugih naroda i nekog od istočnih obreda. Oni su svi kao crkvene zajednice različitog podrijetla, pripadaju uglavnom različitim narodima i govore, iako ne uvijek, različitim jezicima.

U tim krajevima vrlo je naglašeno pitanje emancipacije pojedinih grupa: nacionalne, jezične, državne, crkvene, vjerske. Ponekad naspram drugih crkvenih zajednica u samoj Ukrajini, a često nekoga od njih iz Ukrajine naspram velike Ruske pravoslavne crkve.

Stanje je, dakle, samo po sebi vrlo složeno i nije lako njime ravnati ni u mirnim razdobljima, kada nema problema kao što su ratni.

Za ekumenizam je uvijek i svuda potrebno mnogo dobre volje, otvorenosti, teološke upućenosti i uzajamno iskreno poštovanje tuđeg osobnog i kolektivnog identiteta. No ako zamislimo neku idealnu situaciju u kojoj bi to sve postojalo, vanjske okolnosti, kao što je, na primjer, ratno stradanje ljudi i razaranje, te s tim povezani strah i gospodarski nazadak, i tolika druga zla, redovito vrlo ometaju ili čak blokiraju ne samo ekumenska događanja, nego kod mnogih ugroze i početnu dobru volju.

Međutim, kršćanski je nauk, koji vrijedi posebice u situacijama kada treba tražiti rješenja za teška pitanja i velike probleme među narodima i državama, da dijalog i miran dogovor nema alternativu koja bi bila moralno prihvatljiva.

Izjava iz 1991.

Nedavno je u pohodu Crkvi u Bosni i Hercegovini bio vatikanski "ministar vanjskih poslova", nadbiskup Paul Richard Gallagher. Bio je u sjedištima svih triju biskupija, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, i služio mise s narodom. Članovima Predsjedništva BiH prenio je poruku kako papa Frane pozorno prati stanje u toj zemlji, koju potresa duboka politička kriza. Kako vi vidite izlaz iz situacije u kojoj se BiH nalazi, osobito naš hrvatski narod koji se sve više minorizira?

– Neke misli, kazane u prethodnom odgovoru, mogu se barem dijelom primijeniti i na sadašnje stanje u BiH. Treba mnogo dobre volje i, posebice u ovako složenom društvu, stvarna spremnost svih strana da se uzajamno iskreno poštuje tuđi osobni i kolektivni identitet. I ponovit ću rečenicu jer je osobito važna: Kršćanski je nauk, posebice u situacijama kada treba tražiti rješenja za teška pitanja i velike probleme među narodima i državama, da dijalog i miran dogovor nema alternativu koja bi bila moralno prihvatljiva.

Nadbiskup Gallagher bio je i u posjetu Međugorju, mjestu koje je diljem svijeta poznato po Gospinim ukazanjima, o kojima Crkva još nije donijela službeni stav, ali slanjem apostolskih vizitatora u međugorsku župu papa Frane pokazuje izrazitu pastoralnu skrb za ono što se tamo događa. Prije dvije godine i vi ste na Festivalu mladih služili misu i propovijedali. Kakvo je vaše mišljenje o međugorskom fenomenu?

– Biskupska konferencija Jugoslavije je sa svoga zasjedanja u Zadru, koje je bilo od 9. do 11. travnja 1991., objavila Izjavu. Jasna je i glasi: "Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve."

---

image

U BiH se treba iskreno poštovati tuđi osobni i kolektivni identitet - kaže nadbiskup Vukšić

Antonio Balic/Cropix
---

Svetkovina je Uskrsa. Kristovo uskrsnuće je jedan od temelja kršćanske vjere. "Ako Isus nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša", uči nas apostol Pavao. Kršćani svoju vjeru u uskrsnuće Isusovo temelje na izvještajima svjedoka, prvenstveno apostola, koji svjedoče o praznom grobu i o Isusovim ukazanjima. Je li danas u ovo doba "diktature relativizma", kad se uskrsnuće prikazuje kao besmislica, i vjernicima teže prihvaćati ovu istinu vjere?

– Uz odavanje slave Bogu, uskrsnuće i vječni život je osnovna svrha kršćanske vjere. A vjerovati, odnosno vjera kao ljudski čin, to je uvijek bio zahtjevan pothvat. Čak avantura. Jer ljudsko "vjerujem" je vrlo nježna biljka. I nezaštićen je to čovjekov ukras i vrlina. Ona se ne temelji na znanju niti stječe i opravdava znanstvenim dokazima. Zato i nije sigurna kao znanje.

Ona pripada u područje čovjekovih osnovnih opredjeljenja i uvijek je velik dar Božji. Netko je vjernik jer vjeruje Bogu koji je govorio, poslao poruku ljudima. Vjeruje da je istina ono što je poručio Bog koji je Istina sama. Vjeruje ne zato što zna ili zato što je vidio, nego zato što vjeruje Bogu. Jer ono što znam ili ono što sam vidio uopće i nije predmet vjerovanja, jer to je predmet znanja i iskustva.

Sažetak i vrhunac svega Božjega govora, svih Božjih riječi i svih Božjih poruka je Isus Krist, jedina Riječ Božja. On je sva poruka i po njemu je svaka Božja poruka ljudima. Zato apostol Pavao kaže: "Vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom" (Rim 10,17).

Također, kršćanska vjera je u vrlo bliskom odnosu s nadom. Kao jednojajčane sestre blizanke. Odnosno, moglo bi se reći da je nada drugo ime kršćanske vjere i temelji se na Bogu koji je obećao i koji je vjeran u svom obećanju. Odnosno, kako piše sveti Pavao: "Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje" (Heb 10,23).

I na kraju, u skladu s upravo rečenim, umjesto poruke radije bih izrekao želju. Kad god se završi vrijeme naše nade, odnosno kad se dogodi njezino ispunjenje, a doći će i to, u raj poveli nas anđeli! U toj vjeri želim sretan Uskrs svim čitateljima "Slobodne Dalmacije".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix
Antonio Balic/Cropix

Nadbiskup Tomo Vukšić: Učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!
 

Antonio Balic/Cropix

Mons. Tomo Vukšić u sarajevskoj katedrali Srca Isusova

 

Antonio Balic/Cropix

U BiH se treba iskreno poštovati tuđi osobni i kolektivni identitet - kaže nadbiskup Vukšić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/mons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje-1185003 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c40d76fbb293d2fe293f4d9116b338227ad37427 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mons.+Tomo+Vuk%C5%A1i%C4%87%2C+novi+vrhbosanski+nadbiskup%2C+govori+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%3A+Budimo+skromni+i+ponizni%2C+ba%C5%A1+toga+je+kod+nas+najmanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fmons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje-1185003 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fmons-tomo-vuksic-novi-vrhbosanski-nadbiskup-govori-za-slobodnu-budimo-skromni-i-ponizni-bas-toga-je-kod-nas-najmanje-1185003 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Važno je da svi budemo skromni, samozatajni i ponizni sluge Evanđelja i sve braće i sestara koje nam Providnost šalje na naše životne putove. I svatko tko to uspije ostvariti, vrlo je dobar sluga Božji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prigodni razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijaprigodni razgovor

Mons. Tomo Vukšić, novi vrhbosanski nadbiskup, govori za ‘Slobodnu‘: Budimo skromni i ponizni, baš toga je kod nas najmanje

17. travnja 2022. - 11:55
Nadbiskup Tomo Vukšić: Učinit ću sve da kao prezbiterij rastemo u dobroti, svjedočenju i naviještanju. I poniznosti!  Antonio Balic/Cropix

Mons. Tomo Vukšić rođen je 9. siječnja 1954. u Studencima, u općini Ljubuški. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1980.

Na Orijentalnom institutu u Rimu postigao je licencijat iz teologije te potom iz kanonskog prava na Sveučilištu Urbaniana. Doktorirao je na Orijentalnom institutu 1991. disertacijom o odnosima između katolika i pravoslavnih u Bosni i Hercegovini. Predavao je na više teoloških učilišta, te vršio razne službe na crkvenim sudovima. Od 2009. bio je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prvim vojnim ordinarijem u BiH imenovao ga je papa Benedikt XVI. Zaređen je za biskupa 2. travnja 2011. u Mostaru. Nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim imenovao ga je papa Frane, a službu vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita preuzeo je 29. sije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 12:55