StoryEditorOCM
Regija‘remek djelo‘

Ne, nije fotomontaža! Pogledajte nadogradnju usred grada koja je šokirala Beograđane: ‘Groteskno!‘, ‘Skandalozno!‘

Piše Vijesti SD
15. rujna 2024. - 23:09

Fotografija pod nazivom "Remek djelo nadogradnje" nastala je u Beogradu na uglu Višnjićeve i Cara Dušana. Mnogi su na prvi pogled pomislili da je riječ o fotomontaži ili neslanoj šali, ali nema mjesta umjetnoj inteligenciji ili lošem photoshopu.

Kako piše Nova.rs, izvođač je ovaj projekt nazvao "hrabrim građevinskim rješenjem" koje podrazumijeva rekonstrukciju, adaptaciju, integraciju i izgradnju cjeline, a koje će, kako se navodi na sajtu "Gradnje", pomiriti stari i novi duh Dorćola.

Korisnici društvenih mreža nisu blagonaklono reagirali na "pomirenje" starog i novog duha tog dijela grada, opisujući ga kao "skandalozno", "groteskno", "pravljenje pakla". I dok neki tvrde da se ne radi o nadogradnji, već gradnji iz temelja i da ovakvih projekata ima diljem svijeta, ovako je izvođač radova opisao zgradu na uglu Višnjićeve i Cara Dušana.

„Mnoge europske metropole doživljavaju obnovu starih urbanih jezgri, rekonstrukciju i modernizaciju objekata i popratne infrastrukture, što najčešće najavljuje dolazak novog stanovništva i promjenu ritma života u dijelu grada. Naravno, ponekad se to radi na radikalan način, kada se radikalno mijenja namjena zgrada i struktura stanovnika, pa cijeli proces poprima elemente gentrifikacije, što starosjedioci i ljubitelji starih kvartova uvijek žele izbjeći. 

No, kada se proces obnove i modernizacije provodi na delikatniji i humaniji način, rezultati mogu stvoriti izrazito pozitivno ozračje. Pogotovo kada je u pitanju Dorćol, jedan od najstarijih dijelova grada Beograda, koji ima svoje, osobno obilježje načina života i atmosfere koja vlada među njegovim starosjediocima, u koju se došljaci jednostavno moraju uklopiti. Isto je i s arhitekturom. Projekt je dobio suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda i predstavlja moderno rješenje koje povezuje povijesnu arhitekturu s kraja 19. i početka 20. stoljeća”, stoji na stranici “Gradnje”.

Cijeli projekt zamišljen je kao jedinstvena stambeno-poslovna cjelina koja se može promatrati kroz nekoliko segmenata. Za početak, u prizemlju je naglasak na postojećoj zgradi koja je sagrađena krajem 19. ili početkom 20. stoljeća kao obiteljska kuća Miloja Kneževića i nalazila se na broju 46. Brojevi 44. i 48. Međutim, prema planskom dokumentu arhitekta Kovaljevskog iz 1923. godine zgrada je spojena u cjelinu, koja je tada postala uglovnica, ali o tim građevinskim radovima nema detaljnijih podataka (investicijsko-tehničke dokumentacije), pa je podaci koji se nalaze u Istorijskom arhivu grada Beograda svedeni su samo na projekat interpoliranog objekta, navodi se u obrazloženju.

Izvođač radova navodi da će se izgraditi moderno parkiralište, zelena fasada, ostakljeni segmenti krova te da se projektom želi zadovoljiti velike apetite investitora, vječito gladnih stambeno-poslovne kvadrature i projektnog rješenja koje ne ide izvan dopuštenih dimenzija, čime bi se narušio odnos novog objekta i postojećeg okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 23:11