StoryEditorOCM
Regija‘nihil obstat‘

Neobičan ‘zavjet šutnje‘ u Međugorju: ‘Žao nam je, ne trebate zvati. Ništa nećemo komentirati, svi smo tako odlučili‘

Piše Mario Pušić/JL
19. rujna 2024. - 12:33

Vatikanski pravorijek "Nihil obstat" o "duhovnom iskustvu" Međugorja u Međugorju je dočekan s velikim zanimanjem, iako ga ni crkvene niti svjetovne vlasti nisu željele komentirati.

Na svojevrsni "zavjet šutnje" nisu se odlučili samo u Župi Međugorje, gdje su nam poručili da župnik fra Zvonimir Pavičić neće dati nikakav komentar na vijesti iz Vatikana, a "da ne trebaju zvati ni Biskupiju Mostar, jer je stav da će odluka proći bez komentara".

Pokušali smo na tu temu dobiti komentar Ante Kozine, međugorskog ugostitelja i direktora Turističke zajednice Čitluka, ali nam je rekao kako "nema izjava vezano za današnji događaj, jer je tako odlučeno". Ništa bolje nismo prošli ni u Općini Čitluk gdje nam na zamolbu za izjavu nije udovoljio načelnik Marin Radišić, piše Jutarnji list.

Naglašavamo kako su se zvaničnici na šutnju odlučili i prije nego je kardinal Víctor Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere dao Međugorju "Nihil obstat", odnosno zeleno svjetlo. To ukratko znači podršku štovanju međugorske gospe ali ograde po pitanju nadnaravnosti ukazanja. Nije, dakle, "izražena nikakva sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti, ali se prepoznaju znakovi djelovanja Duha Svetoga uslijed određenog duhovnog iskustva, a ne postoje aspekti koji su posebno kritični ili rizični, barem ne do sada".

Na ulicama Međugorja je danas nešto manje hodočasnika, ali samo zato jer cijelo jutro pada kiša s povremenom grmljavinom. Vatikanska odluka svakako će doprinijeti tome da će ih u Hercegovinu ubuduće hodočastiti još više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:33