StoryEditorOCM
Regijasveti internetije

Zaposlenik Pinka i Vlada Srbije vode Porfirijev Instagram? Priznali u objavi pa je panično brisali, oglasio se Kovačević

Piše Vijesti SD
11. listopada 2023. - 15:15

Ljuban Kovačević, novinar Pink televizije i osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha SPC Porfirija, rekao je da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila srpskog patrijarha, piše Nova.rs.

To znači da se postovi ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije, konkretno savjetnice ministra Miloša Vučevića, Dijane Stanisavljević.

Snimka na kojoj se čuje Ljuban Kovačević objavljena je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisana s društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabilježeno što je Kovačević rekao. Snimku je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog ‘blagoslova‘ izvršio verifikaciju Instagram profila.

Poručio je da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži X (ranije Twitter) dobiva direktnu dozvolu upravo od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije i da se točno zna trenutak kada je došlo do verifikacije profila.

- Vaša svetosti, primio sam vaše pismo kao i pismo gospođe Tamare Gajić Jovanović. Ona me je u svojoj kratkoj poruci, ne baš lijepog tona izvijestila o tome da ste vi neugodno iznenađeni zbog činjenice da sam surađivao s gospođom Danicom Stanisavljević, a u vezi sa verifikacijom vašeg instragram profila. Tu informaciju sam primio posebno teško i posebno me je pogodila teza da sam nešto radio bez vašeg blagoslova jer sam je protumačio kao svojevrsnu kritiku za posao koji sam napravio u najboljoj vjeri, a u interesu zaštite ugleda i integriteta SPC i institucije patrijarha srpskog, naveo je Kovačević u svojoj poruci.

Nakon uvodnih riječi, bio je dosta konkretniji. Poručio je da je Danica Stanisavljević, koja je inače savjetnica ministara obrane Miloša Vučevića, ispred Vlade zadužena za kontrolu objavljivanja postova na Instagramu patrijarha Porfirija.

- Naime, gospođa Danica Stanisavljević je osoba delegirana od strane Vlade Srbije, zadužena za rad i koordinaciju profila od društveno-političkog značaja u našoj zemlji. Od gospođe Stanisavljević primam na izvršenje naloge koji su usklađeni s nacionalnim i sigurnosnim interesima Srbije. Izričita suglasnost za verifikaciju, tj. odobrenje Vlade Srbije koje dobivam od gospođe Danice, neophodan je uvjet bez koga nema verifikacije ni na jednoj društvenoj mreži. Posebno bih istaknuo trenutak u kojem je izvršena verifikacija vašeg instagram profila, objasnio je Kovačević.

Kada je riječ o Danici Stanisavljević, u javnosti je dostupno malo podataka vezanih za njen rad i dosadašnju karijeru. Osim nekoliko medijskih izvještaja u kojima je posjećivala samostane u pratnji ministra Vučevića kao njegova savjetnica, Stanisavljević nije bila previše medijski eksponirana.

Jedan od takvih događaja bio je u srpnju ove godine kada su Srpska pravoslavna crkva i Eparhija osječkopoljska i baranjska dodijelile odlikovanje Vučeviću, zaključuje Nova.rs.

Oglasio se Ljuban Kovačević

Nakon objave teksta kontaktirali su nas zaposlenici Pink televizije čiju objavu prenosimo u cijelosti:

Zahtijevam demantiranje netočnih tvrdnji iznesenih u članku koji je objavljen na vašem portalu dana 10. listopada 2023. godine a koji se nalazi na linku i koji se odnosi na mene i moju ulogu, pri tom Vi kao autor naveli ste pogrešno posao i ulogu kojom se bavim i time doveli u zabludu cijenjene čitatelje.

Konkretno, tvrdi se da sam novinar Pink televizije, što je neistina jer obavljam savjetnički posao u vezi s društvenim mrežama u Pink Medija Grupi, a također se tvrdi i da sam osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha SPC Porfirija – što je apsurdno i neistina.

Nadalje, tvrdi se da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila patrijarha, i da se postovi odnosno sadržaj ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije – što je također neistina jer nigdje u spomenutom videu koji ste koristili kao izvor članka, ne stoji ta teza niti potkrepljuje sve ovo napisano kao činjenicu.

Objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama pravo je svakog korisnika na bilo kojoj platformi, pa tako i na društvenim platformama vladinih institucija, drugih entiteta ili javnih ličnosti – sve dok je objavljen sadržaj u skladu s pravilima tih društvenih mreža.

Želim ponovo naglasiti da nisam novinar Pink televizije, niti sam odgovoran za vođenje Instagram profila Patrijarha srpskog G. Porfirija.
Također, nije točno da se postovi objavljuju uz odobrenje Vlade Srbije, posebno savjetnice ministra Miloša Vučevića, Danice Stanisavljević – jer takva konstatacija ne stoji u spomenutom videu koji ste koristili kao izvor.

Također, želim da demantiram tvrdnju da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži Twitter (sada X) dobijem direktnu dozvolu od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije – što također ne stoji u pomenutom videu u koliko ste ga pažljivo preslušali.

O Twitteru sam govorio u kontekstu sprječavanja lažnih naloga Patrijarha srpskog kao što su nalozi „profitije“, “profitije1” i slični. – koji su suspendirani jer su kršena pravila X-a o lažnom predstavljanju.

Želim ponovo naglasiti da nisam novinar, već međunarodni partner s društvenim mrežama, te da moja uloga podrazumijeva postupanje u skladu s politikom društvenih mreža koje zastupam, a na zahtjev pojedinaca i organizacija čiji su društveni profili odnosno nalozi od javnog interesa u Srbiji.

Nadalje, bilo bi važno istaći da, na zahtjev određenih institucija, vlade, političkih predstavnika, javnih ličnosti i sličnih subjekata, vršim određene aktivnosti u okviru svoje uloge međunarodnog partnera društvenih mreža, a sve to u cilju pružanja efikasne i proaktivne podrške raznim korisnicima kao i rješavanje raznih tehničkih problema s kojima se ljudi pa i zvaničnici susreću. Tražim objavljivanje demantija na istom mediju i platformama na kojima su iznesene ove netočne tvrdnje. Očekujem da se u demantiju jasno navede da su tvrdnje o meni i mojoj ulozi netočne i da se izrazi žaljenje zbog objavljivanja dezinformacija“.

“Vaša svetosti, primio sam vaše pismo kao i pismo gospođe Tamare Gajić Jovanović. Ona me je u svojoj kratkoj poruci, ne naročito prijatnog tona izvijestila o tome kako ste vi neprijatno iznenađeni zbog činjenice da sam surađivao s gospođom Danicom Stanisavljević, a u vezi s verifikacijom vašeg Instagram profila. Tu informaciju sam primio naročito teško i posebno me je pogodila teza da sam nešto radio bez vašeg blagoslova, jer sam je protumačio kao svojevrsnu kritiku za posao koji sam uradio u najboljoj veri, a u interesu zaštite ugleda i integriteta SPC i institucije patrijarha srpskog“, naveo je Kovačević u svojoj poruci.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:54