StoryEditorOCM
RegijaGROZOTA

Ovo partizansko groblje je spomenik junaštvu, a onda su ga vandali uništili. Tko to dira kosti ranjenika i heroja?

Piše Vijesti SD
14. siječnja 2024. - 23:29

U susjednoj Bosni i Hercegovini otužno stanje jednog od najvažnijih spomeničkih kompleksa, Partizansko groblje u Mostaru.

Nakon teške devastacije od strane nepoznatih vandala ni nakon godinu i pol nije ništa urađeno na sanaciji štete, a zbog rekonstrukcije ulice Kralja Petra Krešimira četvrtog, sada mu je onemogućen i prilaz, piše Klix.ba.

Radovi na rekonstrukciji spomenute ulice ispred Partizanskog groblja koji vode od Avenije prema SKB-u Mostar počeli su u srpnju prošle godine, te je u fazi postavljanje asfalta, a za sanaciju Partizanskog groblju, koje je nacionalni spomenik BiH još nema nikakvih naznaka.

Dovoljno je na samom ulazu vidjeti nabacan građevinski materijal od radova koji se izvode na rekonstrukciji ulice i zatrpan prilaz kompleksu koji je bio među najljepšima u Jugoslaviji, da se jasno zaključi kako za nacionalni spomenik u zemlji nitko ne mari. Iako bi bilo za očekivati da se uz sanaciju ulice izvode i radovi na rekonstrukciji Partizanskog groblja koje je prije godinu i pol doživjelo nezapamćenu devastaciju, kad je razbijeno svih 700 kamenih spomen-ploča, to se ne događa, a nitko ne zna ni kad će, dok se do kompleksa teško i dolazi.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar svaki mjesec na dan nemilog događaja podsjećaju javnost na značaj ovog nacionalnog spomenika i traži sanaciju, te razotkrivanje počinilaca nezapamćene devastacije, ali nadležni na njihove vapaje ostaju i dalje nijemi.

Gradonačelnik Mario Kordić je u prosincu prošle godine rekao da Grad Mostar u skladu sa svojim nadležnostima osigurava sredstva za održavanje tog lokaliteta, ali da sanacija nastale štete nije u njegovoj ingerenciji, jer se radi o nacionalnom spomeniku države.

- Kad se dogodila nemila devastacija tada su svi skupa skočili da se taj lokalitet riješi, ali čim je tema medijski prestala biti aktualna, pala je u drugi plan. Mi naravno nismo zaboravili tu temu i u više navrata samo kontaktirali ustanove i institucije s nivoa vlasti koji su zaduženi za rekonstrukciju Partizanskog groblja, jer to predstavlja nacionalni spomenik države.

Moram priznati da nismo imali ozbiljniju suradnju s njihove strane, ali mi ćemo na toj temi istrajavati i sigurno ćemo Partizansko spomen-groblje staviti u funkciju turizma u Gradu Mostaru. To je naše opredjeljenje i vizija, a nadam se da ćemo tu imati razumijevanje i od viših nivoa vlasti - rekao je tada Kordić.

Partizansko memorijalno groblje u Mostaru nakon brojnih devastacija i vandalskih napada uvršteno je među sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine 2023. godine u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:40