StoryEditorOCM
RegijaPROSVJEDI U SRBIJI

Ovakva pljuska Vučiću od običnog seljaka će ga itekako zaboljeti. Pogledajte kako ga je ‘išamarao‘

Piše Vijesti SD
14. kolovoza 2024. - 20:06

U susjednoj Srbiji još uvijek su aktualna prosvjedi protiv kopanja litijuma. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučan je u svojoj namjeri da međunarodnoj kompaniji Rio Tinto omogući otvaranje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, što bi, po njemu, dovelo do ekonomskog procvata tog dijela Srbije. Međutim, mnogi su drugačijeg mišljenja. U svom negodovanju prednjače stanovnici tog dijela Srbije koji su uvjereni da će otvaranje rudnika dovesti do masovne depopulacije uslijed zagađenja. 

Na prosvjedima protiv litijuma istakao se svojim nadahnutim govorom Jovan Topalović, stanovnik Požege, gradića u zapadnoj dijelu Srbije gdje se planira otvoriti rudnik.

- Ja sam Jovan Topalović, poljoprivrednik kao i Dragan (Dragan Simović, ekološki aktivist kojeg su srpske vlasti uhitile na prosvjedu protiv litijuma, op.a.). Ostao sam mlad bez oca isto kao i Dragan. On je ostao s devet godina bez oca, podigao je veliko imanje. Zna kako je zaraditi na imanju, zna kako je boriti se, kao i ja. ovo su seljačke ruke žuljevite a ne kao ruke djece vlastodržaca koja voze džipove, gaze djecu na ulicama, ne odgovaraju ni za što, bahato se ponašaju, voze skupocjene McLarene - rekao je Jovan.

- Mi smo ovdje odgajani generacijama, teškom mukom zarađujemo svoju koru kruha, i mi smo svi ovdje složni i odlučni da obranimo ako treba i svojim životima. Ako srpska policija krene na goloruki narod, tu smo.  Na red je došla kaznena ekspedicija srpske narodne stranke da pobije srpske seljake - zaključio je Jovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 23:43